Nokia timmert al enige tijd aan de weg met degelijke smartphones voor een hele redelijke prijs. Denk hierbij aan de Nokia 7 Plus of de Nokia 8.1. De Nokia 7.1 is wat specificaties betreft niet zo krachtig als de 7 Plus of de 8.1 en valt daarmee in het (goedkopere) budget-segment. In deze review lees je of de Nokia 7.1 ook een budget topper is.
Nokia 7.1: onze ervaring
HMD Global brengt de één na de andere goede smartphone uit. Waar andere merken het vooral in een bepaald segment het goed doen, zoals bijvoorbeeld Motorola met hun budget toestel, doet HMD het in elk segment goed. Voor elk budget is er wel een goede Nokia te koop. Of de Nokia 7.1 ook goed weet te scoren lees je in deze Nokia 7.1 review.
Verkooppakket
De Nokia 7.1 wordt geleverd zonder hoesje in de doos. Omdat het toestel een glazen achterkant heeft en daarom behoorlijk glad is, was een hoesje geen overbodige luxe geweest. Uiteraard zit het gebruikelijke boekwerk in de doos, samen met de lader, een kabel en een paar oortjes. Stel je van de geluidskwaliteit van de oortjes niet te veel voor, maar een paar reserve-oortjes naast je eigen headset is nooit erg natuurlijk. Ook wordt een pennetje meegeleverd waarmee je de sim-lade kan openen.
Design en interface
Wat meteen opvalt is dat de Nokia 7.1 er mooi uitziet. Het toestel ligt daarbij ook nog eens prettig in de hand, al kan de achterkant soms wat glad zijn. De achterkant is namelijk gemaakt van glas. Door de glazen achterkant en de metalen rand voelt de Nokia premium aan. Het bijzonder mooie scherm is ‘slechts’ 5,8 inch, met bovenin een notch. Deze notch is gelukkig vrij smal. Ook in dit Nokia-toestel is geen LED-notificatielampje geplaatst.
Op de glazen achterkant vinden we de dubbele camera terug. Deze dubbele camera schiet mooie foto’s met een maximale resolutie van 12 megapixel. De tweede camera dient als een dieptesensor. Onder de twee camera’s zit de LED-flitser en daaronder vinden we de vingerafdrukscanner terug. Aan de linkerkant heeft HMD Global de SIM-lade geplaatst. In deze lade kan je ook een SD-kaart kwijt van maximaal 400GB. Aan de rechterkant zit de aan-en uitknop en de volumetoetsen.
Gelukkig heeft Nokia ook een 3,5mm aansluiting in de Nokia 7.1 gestopt. Deze vinden we terug aan de bovenkant van het toestel. Aan de onderkant zit de USB-C aansluiting en de speaker.
Interface
De Nokia 7.1 draait op een kale Android-versie en heeft inmiddels een update gehad naar Android 9 Pie. Je hebt daarom de mogelijkheid om te navigeren met gebaren, of, als je dit prettiger vindt, de klassieke navigatiebalk in te stellen.
Door op het thuisscherm van links naar rechts te vegen, open je de Google feed met nieuws voor jou. Dit is uiteraard aan te passen aan je eigen smaak. Door omhoog te vegen open je de recent geopende apps en veeg je verder omhoog, dan open je de app lade met al je geïnstalleerde apps.
De Nokia 7.1 draait voor een budget smartphone lekker snel. Dit komt uiteraard ook omdat het toestel op een schone Android versie draait, zonder een zware schil of onnodige bloatware of onnodige apps.
Een handige toevoeging is dat wanneer er een melding binnenkomt, het scherm even oplicht.
Communicatie: bellen, internetten en netwerk
Net als bijna elk ander toestel gaat bellen met de Nokia 7.1 uitstekend. Het geluid is prima, net zoals het bereik. Bellen en SMS’en doe je met de standaard apps van Google. Dit zijn erg prettige apps om mee te werken; erg overzichtelijk en voldoende instellingen om de apps naar je eigen smaak aan te passen. Het SMS’en gaat dan ook prima. Berichten typen doe je met het standaard toetsenbord van Google, Gboard. Ook heb je toegang tot emoji’s en gifjes via het toetsenbord.
Surfen op het internet doe je natuurlijk met Google’s eigen browser, Chrome. Met Chrome kun je je favorieten, geschiedenis synchroniseren met je Google account.
Je kunt in de Nokia 7.1 twee SIM-kaarten kwijt, het toestel ondersteunt namelijk dual-SIM. Dit gaat wel ten koste van de mogelijkheid om een SD-kaart in het toestel te plaatsen. De smartphone ondersteunt uiteraard 4G, 2,4GHz en 5GHz WiFi. De Nokia 7.1 beschikt over Bluetooth 5.0, net als NFC en GPS. Het toestel ik ook voorzien van een kompas, gyroscoop en accelerometer.
Multimedia: muziek en film
Google Play Music app is voorgeïnstalleerd om muziek te luisteren op de Nokia 7.1. Natuurlijk je ook andere apps downloaden uit de Google Play Store om muziek te luisteren, denk aan YouTube (Music) of Spotify. Dankzij het mooie scherm van het toestel gaat kijken naar films uitstekend. De helderheid is prima te noemen, ook in fel zonlicht is het scherm prima af te lezen.
De speaker is geplaatst aan de onderzijde. Het geluid had iets beter gekund, maar is voldoende, net als het volume. Een pluspunt is de 3,5mm aansluiting. Hierop kun je je eigen headset aansluiten of de meegeleverde headset zonder dat je een adapter nodig hebt.
Camera: foto’s en video’s
De Nokia 7.1 wordt geleverd met een 12MP en een 5MP ZEISS-camera. Deze laatste fungeert als dieptesensor. De camera app die wordt meegeleverd is door HMD Global ontwikkeld en behoorlijk uitgebreid. Uiteraard kan je foto’s schieten zonder dat je iets veranderd aan de instellingen. Maar wil je bijvoorbeeld de ISO waarde bijstellen of de witbalans, dan heb je die mogelijkheid via de manuele modus.
Bovenin de app vind je een aantal instelling terug zoals een timer, opties om de flits in te stellen of om Google Lens in te schakelen. Onderin de app kan je schakelen tussen het maken van foto en video en heb je de mogelijkheid om een panoramafoto te maken of een slow-motion video te schieten.
Over het algemeen maakt de Nokia 7.1 mooie foto’s. De kleuren op de foto’s zien er realistisch uit. Foto’s die je in het donker maakt zijn wel wat van mindere kwaliteit, maar niet overdreven slecht te noemen. Wel lijkt de camera wat meer moeite te hebben met het scherp vastleggen van het beeld onder deze omstandigheden. We hebben hieronder een foto-sample van de 7.1 staan. Meer foto’s kun je bekijken in het online fotoalbum.
Front-camera
De camera aan de voorkant maakt foto’s van maximaal 8 megapixel. Ook hier vinden we weer heel veel opties terug, net als bij de hoofdcamera. Daarbij heb je hier de beschikking over de Pro-modus, zodat je de verschillende instellingen helemaal naar je eigen smaak kunt instellen.
Videocamera
Met de videocamera kun je zowel live filmen en direct uitzenden op social media of je film opnemen. Je kunt filmen in 2160p met 30fps (4K) of in Full-HD (1080p) met 60fps. De kwaliteit van de filmpjes is prima te noemen. Hieronder vind je een video die we met de Nokia 7.1 in 4K hebben geschoten.
Galerij
Er wordt op de Nokia 7.1 geen aparte galerij-app meegeleverd. Foto’s en video’s bekijken doe je namelijk met Google Foto’s. Het handige van deze app is dat je de mogelijkheid hebt om je foto’s en video’s te synchroniseren met je Google account. Met de app kun je ook je foto’s bewerken, al is dit vrij beperkt. Uiteraard heb je de mogelijkheid om vanuit Google Foto’s je foto’s en video’s te delen.
Overige mogelijkheden
In zijn prijsklasse is de Nokia 7.1 een erg compleet toestel. Je merkt dat het geen toptoestel is, maar heeft alle functies die je nodig hebt. Hieronder lees je over overige mogelijkheden van deze smartphone.
Vingerafdrukscanner
Zoals eerder beschreven vinden we op de achterkant van het toestel de vingerafdrukscanner terug. Hoewel het niet de snelste is, doet de scanner zijn werk naar behoren. Uiteraard is de vingerafdrukscanner ook te gebruiken om in te loggen bij bijvoorbeeld de app van je bank. HMD Global heeft de scanner een handige functie meegegeven, namelijk door van boven naar beneden te vegen, haal je de notificatiebalk naar beneden.
Android One
Met Android One ben je verzekerd van regelmatige updates. De Nokia 7.1 zal twee jaar lang updates krijgen en maar liefst drie jaar lang beveiligingsupdates ontvangen. Wel moeten we hieraan toevoegen dat deze termijnen gelden vanaf de datum dat het toestel op de markt is gebracht. Ook heeft de Nokia 7.1 dankzij Android One de optie “Digitaal Welzijn” meegekregen. Deze functie houdt onder andere bij hoe vaak je je toestel ontgrendeld, welke apps je vaak gebruikt en hoeveel meldingen je binnenkrijgt.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Voor een toestel in zijn prijsklasse presteert de Nokia 7.1 goed. Het toestel is voorzien van de Snapdragon 636. Dit is niet de snelste processor, maar doet zijn werk naar behoren. Het werkgeheugen had iets meer mogen zijn naar mijn mening, maar 3GB is voldoende om zonder haperingen de dagelijkse taken uit te voeren. Voor zware games is het toestel minder geschikt.
De opslagruimte is niet erg ruim te noemen, De Nokia 7.1 moet het doen met 32GB aan opslaggeheugen. Je kunt dit geheugen uitbreiden, en fors ook, je kunt namelijk een SD-kaart van maar liefst 400GB kwijt.
Accuduur
De Nokia 7.1 is uitgerust met een accu van 3050 mAh. Helaas is er geen snellader meegeleverd, waardoor het opladen langer duurt dan bij andere toestellen die wel over snelladen beschikken. Opladen doe je overigens via de USB-C aansluiting. De 3050 mAh is voldoende om de dag door te komen, maar niet meer dan dat. Bij normaal gebruik houd je om en nabij de 30% over aan het eind van de dag en bij intensief gebruik is ligt dit percentage tussen de 10% en 20%. De screen-on-time ligt tussen de 4 en 5 uur.
Beoordeling
De Nokia 7.1 is een hele complete budget smartphone. We zien vaak bij andere smartphones in deze klasse dat er her en der toch wat minpuntjes te vinden zijn. De Nokia 7.1 doet het over bijna de hele linie goed. Daarom is het toestel ook wat duurder dan de directe concurrentie. Mocht je overwegen om dit toestel aan te schaffen, dan doe je er wellicht goed aan om een hoesje en een SD-kaart aan te schaffen. Dit zijn dan ook de enige twee minpuntjes.
De Nokia 7.1 is verkrijgbaar bij Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Mobiel en Belsimpel. Alle prijzen, abonnementen en specificaties vind je via onderstaande button op de toestelpagina.
Nokia 7.1
-
9.2/10
-
9/10
-
8.5/10
-
8.7/10
-
8/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Compleet toestel in zijn prijsklasse
- Camera
- Android One
- Premium uiterlijk
- Mooi scherm
Minpunten
- Intern geheugen
- Erg glad