De naam Nokia en Android One; het lijkt een perfecte combinatie. Als opvolger van de vorig jaar uitgebrachte Nokia 5 heeft HMD Global nu de Nokia 5.1 uitgebracht. Wat heeft dit nette toestel te bieden en hoe presteert de smartphone in de praktijk? Je leest er alles over in de Nokia 5.1 review.
Nokia 5.1 review
De Nokia 5.1 werd eerder dit jaar aangekondigd. De smartphone is de opvolger van de vorig jaar verschenen Nokia 5. HMD Global deed met het toestel van vorig jaar al goede zaken. Eerder in augustus hebben we onze Nokia 3.1 review gepubliceerd en de Nokia 5.1 is een upgrade van het toestel. We bespreken deze telefoon in onze Nokia 5.1 review en kijken wat er goed en minder goed is aan het toestel.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Nokia 5.1 is vrij snel te herkennen. De telefoon staat groot aan de voorkant afgebeeld en de verpakking heeft dezelfde vorm als de andere Nokia-toestellen. In de doos van de Nokia 5.1 komen we naast het toestel zelf, ook een Micro-USB kabel tegen, samen met een adapter, headset, pinnetje voor het simkaartslot en wat papierwerk.
Design en interface
Bij de nieuwe generatie van de Nokia 5 vinden we niet langer meer de toetsen onder het scherm, maar gewoon ‘op’ het scherm. De telefoon heeft aan de voorzijde een 5,5 inch beeldscherm met een 18:9 beeldverhouding en een Full-HD+ resolutie. Een LED-notificatie ontbreekt op de smartphone. We vinden aan de voorzijde een 8 megapixel front-camera.
Aan de achterzijde is de Nokia 5.1 uitgerust met een 16 megapixel camera met daaronder de LED-flitser. Het toestel heeft onder de cameramodule een vingerafdrukscanner. De behuizing is vervaardigd uit aluminium waardoor het toestel degelijk aanvoelt. Dit maakt het toestel daarentegen wel weer wat gladder en wat zwaarder.
De linkerkant van de 5.1 bevat aansluitingen voor twee keer een simkaart en een slot voor een geheugenkaart. Dit betekent dat je bij de Nokia 5.1 gebruik kunt maken van zowel dual-sim als een geheugenkaart. Netjes! Aan de rechterkant van de smartphone zien we de volumetoets, samen met een power-button.
De 3,5 millimeter aansluiting voor een headset vinden we aan de bovenkant van de smartphone. De onderzijde geeft toegang tot de Micro-USB poort en de speaker. De wat donkerdere strepen aan de zijkanten van de smartphone geven aan waar de antennes zitten.
Het scherm is duidelijk afleesbaar, ook op zonnige dagen. Wat ons wel opviel is dat de sensor voor de automatische helderheid het niet altijd lijkt te snappen. Hij bleef met regelmaat te fel in donkere omgevingen en te donker in omgevingen met veel licht. Uiteraard kun je in de notificatiebalk de helderheid zelf weer bijstellen, maar het had net wat preciezer gemogen. In de avonduren is de minimale helderheid nog vrij fel.
Interface
Zoals we van Nokia gewend zijn wordt gebruik gemaakt van Android One. Dit betekent dat er geen overbodige poespas op de smartphone te vinden. Vanzelfsprekend heb je toegang tot je apps via het menu, bereik je de notificaties aan de bovenzijde van het scherm en kun je het startscherm indelen met snelkoppelingen en widgets.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Natuurlijk is de standaard Telefoon-app van Google op het toestel aanwezig, samen met de Android Berichten app voor het versturen van sms’jes. Beide applicaties werden onlangs voorzien van een nette update waarbij de interface onder handen werd genomen. Daarbij is er het Gboard toetsenbord die je kunt gebruiken om je berichten te typen.
Waar ik me erg aan heb lopen ergeren is het feit dat met regelmaat notificaties niet doorkomen. Of het nou van een WhatsApp’je, mailtje of taken-app is, ik heb tijdens de Nokia 5.1 review periode aardig wat notificaties gemist. Gezien de vrij beperkte opslagruimte, dacht ik dat het hiermee te maken had, maar ook na wat opschoning was er niet altijd verandering merkbaar. Toevallig of niet, maar ik merkte het ook al bij de Nokia 3.1, zoals we schreven in onze Nokia 3.1 review.
Bellen met de Nokia 5.1 gaat prima. De gesprekskwaliteit is van goede kwaliteit en we hebben geen klachten gehoord aan de andere kant van de verbinding. Ook het volume kan hard genoeg om de ander goed te verstaan. Voor het internetten is er de Chrome-browser. Het internetten zelf gaat prima.
Op het gebied van connectiviteit is de Nokia 5.1 prima uitgerust. Er is een 4G-verbinding en tevens kun je gebruik maken van dual-sim. Naast dual-sim kun je dan ook nog gewoon een geheugenkaart gebruiken in de smartphone uit Finland. Er is zowel WiFi 2.4 GHz als WiFi 5 GHz verbinding. Natuurlijk is er Bluetooth, GPS, een kompas, accelerometer, gyroscoop en NFC. Een nette lijst specificaties voor deze prijsklasse.
Multimedia: muziek en film
De Nokia 5.1 heeft aan de voorzijde een 5,5 inch scherm met een Full-HD+ resolutie en 18:9 beeldverhouding. De beeldkwaliteit is bij de smartphone van HMD Global prima te noemen. De geluidskwaliteit is voor deze prijsklasse prima. Niet erg bijzonder, maar wel gewoon voldoende prettig om naar te luisteren.
Naast de muziekspeler (Google Play Music) is de Nokia 5.1 ook uitgerust met een FM-radio. Er is ook een 3,5 millimeter aansluiting aanwezig waarin je een headset kunt pluggen. De headset dient vervolgens ook als antenne voor de radio.
Camera: foto’s en video’s
Aan boord van de Nokia 5.1 heeft de Finse fabrikant een 16 megapixel camera geplaatst. Er is autofocus, LED-flitser en handmatige modus aanwezig. De camera-app van Nokia laat zich goed bedienen, maar het duurt even voordat je een foto kunt maken. Hij is namelijk, net als de telefoon zelf, niet één van de snelste.
Net als bij de Nokia 3.1 is ook de Nokia 5.1 in staat om een nette fotokwaliteit te leveren. Nette foto’s met doorgaans een goede balans tussen de belichting, een juiste vastlegging van kleuren en goed contrast. Positief zijn we ook over de doortekening, die van goede kwaliteit is. Vind je het maken van foto’s dus belangrijk, dan kun je met de Nokia 5.1 uitstekend uit de voeten.
We hebben de camera van de Nokia 5.1 ook getest in omgevingen met weinig licht. Denk aan de avonduren bij een kermis of op ochtenden waar het steeds later licht wordt. De kwaliteit is niet van de beste kwaliteit, maar voor 199 euro kan het er zeker nog wel goed mee door. We zien de aanwezigheid van ruis, maar we hebben het zeker minder goed gezien. Wil je meer foto’s bekijken dan deze hieronder, bekijk dan het fotoalbum van de Nokia 5.1 op Flickr.
Front-camera
Nokia heeft de 5.1 aan de voorkant uitgerust met een 8 megapixel front-camera. Kijkend naar de resultaten daarvan, zijn die voldoende. De selfie-camera is vrij gevoelig voor lichtinval en kan daardoor foto’s overbelichten, maar voor af en toe een selfie voldoet de camera van de smartphone.
Videocamera
De videocamera van de Nokia 5.1 laat je video’s schieten in maximaal 1080p Full-HD. De resultaten van de filmpjes zijn prima. De kleuren komen vrij goed tot hun recht en komen voor dit segment geen gekke dingen tegen. Wel zijn de beelden wat schokkerig door het ontbreken van een stabilisatie zoals we die bij dure toestellen zien. Net als bij de Nokia 3.1 neemt de 5.1 de filmpjes op in het .3gp bestandsformaat.
Overige mogelijkheden
De Nokia 5.1 heeft nog een aantal handige mogelijkheden in zich. We hebben een aantal uitgelicht in de Nokia 5.1 review.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Nokia 5.1 is aan de achterkant van de telefoon te vinden. Deze reageert vlot genoeg en natuurlijk is het mogelijk om meerdere vingers toe te voegen. Niet alleen kun je de telefoon middels de vingerafdrukscanner ontgrendelen, je kunt ook bijvoorbeeld een betaling bevestigen in de Play Store of mee inloggen bij je (bank-) app.
Android One
Een groot voordeel van de Nokia 5.1 is de aanwezigheid van Android One. In dit achtergrondartikel over Android One lees je waarom dit positief is. Om kort te zijn; het toestel zal minimaal drie jaar lang bijgehouden worden met beveiligingsupdates. Daarbij ben je twee jaar zeker van Android-updates.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Aan boord van de Nokia 5.1 is een MediaTek Helio P18 octa-core processor te vinden. Op papier ziet het er allemaal prima uit, met een rekensnelheid van 2.0 GHz. De telefoon wordt bijgestaan door 2GB RAM-geheugen. Echter is de snelheid van het toestel een groot minpunt van het toestel. Het spelen van games en dergelijke gaat allemaal prima, maar het opstarten van apps verloopt heel erg traag. Dit bespraken we ook al in onze eerste indruk van de Nokia 5.1. Hopelijk kan Nokia hier nog wat aan sleutelen met een update.
Daarnaast is er slechts 16GB interne opslagruimte beschikbaar op het toestel. Net als bij de Nokia 3.1 review lopen we met regelmaat tegen de melding aan dat het geheugen vol dreigt te raken. Soms heb je hier niet eens veel invloed op. Denk bijvoorbeeld aan de vele apps die de cache opslaan; zo kunnen steeds honderden megabytes aan Instagram cache verwijderd worden. Zestien gigabyte is in deze prijsklasse erg magertjes en daarmee slaat Nokia wel een beetje de plank mis. Het geheugen kan uitgebreid worden met een geheugenkaart, maar dit biedt lang niet voor alles een oplossing. Voor degenen die maar een handjevol apps gebruiken, kan 16GB nét aan voldoende zijn.
De accu van de Nokia 5.1 heeft een capaciteit van 2970 mAh. Het uithoudingsvermogen is voldoende maar niet spectaculair. We komen met gemak de dag door, en bij normaal gebruik haal je ook nog wel anderhalve dag. De screen-on-time bedraagt zit gemiddeld op 3,5 uur.
Beoordeling
Voordat we de Nokia 5.1 binnen kregen, waren we erg benieuwd naar het toestel. Het toestel ziet er goed uit en is op papier van alle benodigdheden voorzien. Naast een vingerafdrukscanner is er Android One, een FM-radio en ook NFC is op de telefoon te vinden. De camera scoort hoge punten en hier heeft HMD Global veel verbeteringen doorgevoerd.
Echter zijn we toch wel licht teleurgesteld in het toestel. Voor degenen die lekker de vrijheid van Android en het toestel willen benutten, met het downloaden van apps en het maken van foto’s, zullen bedrogen uitkomen bij het toestel. Daarbij is de traagheid en de beperkte opslagruimte de spelbreker. Zoals gezegd is het toestel een stuk interessanter voor degene die de tijd heeft en niet veel dingen opslaat en installeert.
Ben je niet veeleisend, dan kan het toestel zeker wat interessanter zijn met zijn prijs van 199 euro. We kunnen er niet omheen, dat je voor dat geld betere alternatieven hebt zoals de Moto G6 Play (180 euro) of de Moto G6 (230 euro). Echter heb je met de Nokia weer het voordeel van het updatebeleid, daar kunnen maar weinig fabrikanten zich aan meten.
Via onderstaande button vind je op de Nokia 5.1 pagina alle actuele prijzen en specificaties van het toestel.
Je kunt het toestel aanschaffen bij Coolblue, MediaMarkt, Bol.com, Mobiel en Belsimpel.
Nokia 5.1
-
8.5/10
-
8/10
-
8.8/10
-
5.9/10
-
7.7/10
-
7.1/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Compleet toestel
- Dual-sim + geheugenkaart
- Android One
- Full-HD beeldscherm
- FM-radio
Minpunten
- Traag toestel
- Slechts 16GB opslagruimte
- Minimale helderheid nog fel
- Geen LED-notificatie