Met de One Zoom zet Motorola vol in op de camera’s. Het toestel beschikt over maar liefst vier camera’s. Of dit toestel ook net zo goed weet te scoren als andere toestellen van Motorola lees je in deze review.
Motorola One Zoom review
De Motorola One Zoom werd in september tijdens de IFA aangekondigd en kwam diezelfde maand nog uit. Het toestel is iets duurder dan de One Vision en de One Action, maar beschikt dan ook over betere specificaties. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat jet toestel op Android One draait is dit helaas niet het geval. Hoe het toestel ons is bevallen tijdens het testen, lees je in deze review van de Motorola One Zoom.
Verkooppakket
De One Zoom wordt geleverd in een rechthoekige doos, zoals we van Motorola gewend zijn. In de doos vinden we de snellader, een USB-C kabel, een pinnetje om de sim lade te openen, een gebruiksaanwijzing en een doorzichtig hoesje. Een meegeleverd hoesje is mooi meegenomen.
Design en interface
Motorola heeft de One Zoom een mooi, stoer uiterlijk meegegeven. Achterop vinden we de grote camera unit terug, met daaronder het logo van Motorola. Het logo licht op wanneer er een notificatie binnenkomt. De achterkant lijk van geborsteld metaal te zijn gemaakt, maar is gemaakt van glas. Aan de voorkant zit het 6,3 inch grote Full-HD AMOLED scherm met aan de bovenkant een kleine inkeping voor de selfiecamera.
Opvallend is dat Motorola ervoor heeft gekozen om de speaker aan de bovenkant van het toestel te plaatsen. De speaker geeft een goed geluid en het volume is ook ruim voldoende. Ook is de sim lade aan de bovenkant geplaatst. Deze lade biedt plaats voor twee simkaarten of één sim kaart en een micro SD-kaart met een maximale grootte van 512GB. Aan de rechterkant vinden we de aan- en uitknop en de volumeknoppen terug. Aan de onderkant is de USB-C ingang geplaatst met daarnaast de 3.5mm aansluiting. De linkerkant heeft Motorola leeg gelaten.
Interface
Hoewel de naam anders doet vermoeden, draait de Motorola One Zoom niet op Android One. Motorola levert een schone versie van Android mee met enkele handige toevoegingen, maar toch hadden we liever gezien dat Android One op de One Zoom was geïnstalleerd. Met Android One ben je drie jaar lang verzekerd van de maandelijkse beveiligingsupdates en twee jaar lang van OS updates, maar dat is dus hier niet het geval.
Motorola heeft aangegeven dat de One Zoom minimaal 1 OS update krijgt en regelmatig een beveiligingsupdate zal ontvangen. Het testtoestel beschikte lange tijd over de beveiligingsupdate van juli, sinds kort over de beveiligingsupdate van september. Dit is toch wel een minpunt, want over de versie die Motorola meelevert hebben we weinig te klagen.
Ook op de One Zoom heeft Motorola weer de handige functies meegeleverd, zoals het snel vastleggen van foto’s en de snelle zaklamp. Ook heeft Motorola weer het Moto Display toegevoegd. Met Moto Display kun je bijvoorbeeld interactieve meldingen zien op je vergrendelscherm terwijl het scherm uitstaat.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
In 2019 mag bellen geen probleem meer zijn voor de moderne smartphone. En dat is het ook niet voor de Motorola One Zoom. Luidspreker, microfoon en ruisonderdrukking zijn allemaal prima in orde. Het geluid tijdens gesprekken is dan ook prima. Bellen doe je met de standaard bel-app van Google, net zoals het sturen en typen van SMS berichten. Mocht je twee simkaarten hebben, dan kun je beide simkaarten in het toestel kwijt. Dit gaat wel ten koste van een SD-kaart.
Google Chrome is de standaard webbrowser die wordt meegeleverd op de One Zoom. Internetten gaat lekker snel dankzij de ondersteuning van WiFi 5GHz en 4G. Ook ontbreken de gebruikelijke sensoren niet, zoals NFC, kompas en nabijheidsmeter.
Multimedia: muziek en film
Dankzij de 3,5mm aansluiting heb je de mogelijkheid om een bedrade headset aan te sluiten. Deze doet dienst als antenne wanneer je naar de FM-radio wilt luisteren. Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om om Spotify en Google Play Music te beluisteren.
Het 6,3 inch Full-HD AMOLED scherm is prettig om films op te kijken. Dit scherm is ook in fel zonlicht prima af te lezen. Een prima scherm dus, zeker als je bedenkt dat het om een midrange smartphone gaat.
Onder instellingen kun je ook nog eens kiezen welke kleurweergave je het prettigst vindt; natuurlijk, versterkt of verzadigd. Natuurlijke kleuren vind ik iets te flets, waardoor ik in eerste instantie dacht dat het een wat minder scherm is. Dit is gelukkig niet zo. Hetzelfde geldt voor het geluid. Dit is ook dik in orde. Het is wel even wennen dat het geluid uit de bovenzijde van het toestel komt, maar dit heeft verder geen nadelen.
Camera: foto en video
Aan de achterkant van het toestel heeft Motorola vier lenzen geplaatst. Of eigenlijk zijn het er drie; één lens doet dienst als dieptesensor. De hoofd lens is een 48MP lens met optische stabilisatie, vervolgens is er een 8MP telefoto lens aanwezig. Deze lens beschikt ook over optische stabilisatie en de laatste lens is een 16MP groothoek lens. De dieptesensor is een 5MP sensor.
De camera-app is de inmiddels welbekende app de Motorola standaard meelevert. Je kunt binnen de app snel schakelen tussen foto, video en nachtmodus. Naast de sluiterknop heeft Motorola een extra knop toegevoegd. Met deze knop kun je snel schakelen tussen de verschillende lenzen. Aan de andere kant van de sluiterknop zit een knop om snel Google Lens te openen.
Omdat Motorola met de One Zoom vol inzet op de camera’s, verwachten we hier veel van. Doorgaans is de kwaliteit van de foto’s goed te noemen. Verwacht echter niet dezelfde kwaliteit als van high-end smartphones. Foto’s die overdag zijn gemaakt zijn over het algemeen prima, een enkele foto is wat aan de fletse kant of wat aan de donkere kant. Dit is uiteraard te corrigeren in de Foto’s app van Google.
Foto’s die in het donker worden gemaakt zijn van mindere kwaliteit. De camera vangt voldoende licht op, maar foto’s zien er onwerkelijk uit en kleuren worden niet goed weergegeven. Motorola levert geen eigen galerij app mee, foto’s kun je bekijken en bewerken met Google Foto’s. De kiekjes die we met het toestel hebben gemaakt, kun je bekijken in het fotoalbum.
Front-camera
Aan de bovenkant van het scherm, in de notch zit de 25MP selfiecamera verwerkt. Bij daglicht maakt deze camera prima foto’s, in het donker is de kwaliteit wat minder. De selfiecamera kan filmpjes schieten in Full-HD (30fps) en HD (240fps).
Videocamera
De hoofdcamera kan filmen in 4K (30fps) en in Full-HD (30- of 60fps). De kwaliteit van de video’s is prima, net als het geluid. Video’s die zijn geschoten in het donker zijn wat van mindere kwaliteit, maar nog altijd ruim voldoende voor een toestel in deze prijsklasse.
Overige mogelijkheden
De Motorola One Zoom is een erg compleet toestel voor een toestel in deze prijsklasse. In dit hoofdstuk bespreken we de extra’s die worden meegeleverd op de One Zoom.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner heeft Motorola onder het scherm geplaatst. Deze scanner is behoorlijk snel voor een vingerafdrukscanner onder het scherm. Niet zo snel als een fysieke vingerafdrukscanner, maar wel zo nauwkeurig. Tijdens de testperiode hebben we slechts een enkele keer gemerkt dat de scanner de vinger niet herkende.
Moto Acties en Moto Display
Uiteraard wordt de Motorola One Zoom geleverd met de bekende Moto Acties en Moto Display. Met handige acties zoals het twee keer met je pols draaien om de camera te openen of de volumeknop ingedrukt houden wanneer het scherm uitstaat om een nummer te skippen of juist een nummer terug te gaan, het staat er allemaal weer op dit toestel.
Ook het interactief display is weer aanwezig. Hiermee zie je interactieve meldingen en snelle informatie terwijl je scherm uitstaat op je vergrendelscherm. Stuk voor stuk handige functies. Het interactieve display mag wat ons betreft wel een update krijgen, zodat je bijvoorbeeld zelf een klok stijl kunt kiezen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Motorola One Zoom heeft de Snapdragon 675 aan boord. Deze processor is snel genoeg voor alledaagse taken en grafisch niet al te intensieve games. Het toestel beschikt over 4GB aan werkgeheugen en 128GB aan intern geheugen, wat uit te breiden is met een SD-kaart van maximaal 512GB.
Batterijduur
Motorola heeft gelukkig niet bezuinigd op de batterij. De One Zoom heeft een batterij van maar liefst 4000 mAh meegekregen. Dit is ruim voldoende om de dag door te komen. Bij licht gebruik is het zelfs voldoende voor twee dagen. Een screen-on-time van 6 uur is dan ook niet ongebruikelijk. Tijdens de testperiode hebben we zelfs iets meer dan 8 uur gehaald. Met de meegeleverde 15 Watt laadt je het toestel ook nog eens vrij snel op.
Beoordeling
Motorola doet het al een hele tijd goed in het budget- en middensegment. Wat ons betreft heeft Motorola met de One Zoom weer een topper neergezet in het middensegment. Voor iets meer dan €400,00 krijg je een heel compleet toestel dat weinig tekortkomingen kent voor deze prijs. Wel hadden we graag gezien dat het toestel op Android One zou draaien. Om het toestel echt te onderscheiden van de concurrentie had Motorola het toestel van 6GB werkgeheugen kunnen voorzien, al is dat in deze prijsklasse niet heel gebruikelijk.
Toch is het opvallend dat Motorola zich met de One Zoom richt op de camera. De kwaliteit is hiervan doorgaans wel goed, maar zodra de zon zich niet meer laat zien is de kwaliteit ver beneden niveau. De telefoon kleurt de foto’s in op een manier die niet bij de werkelijkheid richt en bevat daarnaast ook veel ruis. Erg jammer. Hier mag Motorola zeker nog wat aan verbeteren, en wellicht lukt dat al met een software-update, want de hardware is er.
De Motorola One Zoom is verkrijgbaar bij Coolblue, Bol.com, Belsimpel, Mobiel en MediaMarkt.
Motorola One Zoom
-
9.2/10
-
9.3/10
-
8.7/10
-
9/10
-
9.2/10
-
8.8/10
Beoordeling
Pluspunten
- AMOLED scherm
- Prima prijs-kwaliteitverhouding
- Accuduur
- Camera overdag
- Notificatielampje in logo achterkant
- 3,5 mm aansluiting
Minpunten
- Geen Android One
- Camera in schemer/donker
- Matig updatebeleid van Motorola