De Motorola One Vision is alweer het tweede toestel van Motorola dat is uitgerust met Android One. Bij de One Vision ligt de focus op de camera, maar er is meer te melden. In het verleden wist Motorola steeds erg goed te scoren. In onze Motorola One Vision review lees je of het merk ook met dit toestel hoge ogen weet te gooien.
Motorola One Vision review
De Motorola is al een tijdje beschikbaar, maar dat betekent niet dat het toestel verouderd is. Door het 21:9 scherm ziet het toestel er wat langgerekt, maar verder premium uit. Bovendien beschikt het toestel ook nog eens over prima specificaties. De afgelopen tijd hebben we de Motorola One Vision uitvoerig getest. In deze review lees je of Motorola ook met de One Vision weer een topper uit heeft gebracht.
Verkooppakket
Motorola levert de One Vision in een rechthoekige doos, zoals we gewend zijn. In de doos zitten uiteraard de gebruiksaanwijzing, een snellader, een kabel, een pinnetje om de SIM lade te openen en natuurlijk het toestel zelf. Motorola heeft er ook een headset bij geleverd. Deze headset levert een redelijk geluid, al had de bass wat beter gemogen. Ook zit er een doorzichtig hoesje in de doos ter bescherming.
Design en interface
Wat meteen opvalt aan de Motorola One Vision is dat het toestel er, dankzij het 21:9 scherm, smal maar langgerekt uitziet. Hierdoor is het toestel makkelijk met één hand te bedienen, tenzij je probeert met één hand de bovenkant van het toestel te bereiken. Het toestel ligt prettig in de hand en de vingerafdrukscanner die aan de achterkant is geplaatst, is makkelijk te bedienen.
De One Vision is uitgerust met een 6,3 inch Full-HD scherm met een resolutie van 2520 bij 1080 pixels. Het scherm geeft kleuren helder en mooi weer en is buitenshuis prima af te lezen in fel zonlicht. In plaats van een notch om de selfie camera weg te werken, heeft Motorola ervoor gekozen om in de linker boven hoek de camera te plaatsen. Hierdoor lijkt het alsof er een gat in het scherm zit. Hoewel het een vrij groot “gat” is, is het niet erg storend. Wel moest ik er in het begin even aan wennen.
Aan de rechterkant van het toestel vinden we de aan- en uitknop terug, samen met de volumeknoppen. Aan de linkerkant zit de lade voor het plaatsen van een simkaart en een SD-kaart van maximaal 1TB of twee simkaarten. Aan de onderkant vinden we de USB-C poort terug, samen met de speaker. Het geluid dat deze speaker produceert is redelijk te noemen. Helaas is dit de enige speaker, dus geen stereo-speakers op de One Vision. Aan de bovenzijde van het toestel vinden we 3,5mm aansluiting terug waar je je headset op kunt aansluiten. Dit is een pluspunt. Op de achterzijde heeft Motorola de vingerafdrukscanner geplaatst, samen met de dubbele camera en de LED-flitser.
Interface
De Motorola One Vision draait op Android One. Een schone versie van Android zonder overbodige toepassingen van de fabrikant. Het enige wat Motorola heeft toegevoegd zijn de inmiddels bekende Moto Acties. Met deze handige functies kun je snel de camera opstarten of de zaklamp aanzetten. Ook heeft Motorola Moto Display toegevoegd. Hier zijn twee functies terug te vinden, namelijk interactief display en responsief display. Interactief display houdt in dat dat je interactieve meldingen ontvangt terwijl het scherm uit staat. Responsief display houdt in dat het scherm ingeschakeld blijft wanneer je naar het scherm kijkt. Deze handige functies voegen echt iets toe aan Android.
Ook het thuisscherm heeft enkele handige functies meegekregen. Zo kun je door omhoog te vegen de app-lade openen en door omlaag te vegen open je de notificatiebalk. Dit is handig vanwege het langgerekte scherm. Zo hoef je bij éénhandig gebruik niet moeilijk te doen wanneer je de notificatiebalk naar beneden wilt halen. Je hebt tevens de mogelijkheid om te kiezen om de traditionele navigatiebalk in te stellen met de drie bekende knoppen of om navigatie met twee knoppen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Over bellen en het sturen van berichten kunnen we heel kort zijn: dit gaat allemaal uitstekend. Bij het bellen is de geluidskwaliteit en het volume prima. Het typen van berichten en het verzenden en ontvangen van berichten gaat eveneens prima. De apps die je hiervoor gebruikt zijn de standaard apps van Google. Mocht je twee simkaarten hebben, dan kun je deze beide in het toestel kwijt.
Internetten doe je ook met de standaard browser van Google, namelijk Chrome. De Motorola One Vision beschikt over 4G en over WiFi 2,4 GHz en WiFi 5 GHz. Ook beschikt het toestel over NFC, Bluetooth 5.0, GPS, FM-radio, een nabijheidssensor en een kompas.
Multimedia: muziek en film
Dankzij het mooie scherm is het prettig om films te kijken op de Motorola One Vision. Wel moet je rekening houden dat niet iedere film het 21:9 scherm ondersteunt. Hierdoor heb je soms zwarte balken aan de beide zijkanten naast de getoonde film. Het geluid kan hard genoeg, maar is wat aan de schelle kant.
Films kijken en muziek luisteren doe je met de meegeleverde standaard apps van Google zoals YouTube of Play Music. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om andere apps te downloaden in de Play Store. De One Vision beschikt ook over een FM-radio. Je headset dient als antenne voor het ontvangen van radiozenders.
Camera: foto en video
De Motorola One Vision heeft achterop twee camera’s: één camera van 48MP en één camera met een 5MP lens. Deze laatste dient als dieptesensor. De camera-app is zoals we die van Motorola gewend zijn. De app kun je openen door twee keer met je pols te draaien wanneer je het toestel in de hand hebt. Ook is het mogelijk om de camera app door twee keer kort op de aan- en uit knop te klikken.
Wanneer je de app opent, zie je dat de app bekende opties heeft, zoals een portret-modus en een optie om een panoramafoto mee te maken. Ook heeft Motorola een optie toegevoegd om foto’s te maken in het donker. Foto’s gemaakt in het donker zien er redelijk uit voor een toestel uit het midden segment. Foto’s gemaakt bij daglicht zien er ook goed uit.
Je hebt tevens de mogelijkheid om Google Lens te openen vanuit de camera app. Hieronder vind je een foto die we met de smartphone gemaakt hebben; meer foto’s vind je in het fotoalbum terug.
Front-camera
Met de camera aan de voorkant kun je selfies maken met een resolutie van 25MP. Motorola heeft niet gekozen voor een notch in het scherm om de front camera in te verwerken, maar voor een gat in het scherm, zoals we bij de Galaxy S10 hebben gezien. De foto’s die deze camera maakt zien er net als de camera aan achterkant prima uit.
Videocamera
De Motorola One Vision kan in verschillende resoluties filmen. Zo kun je in HD filmen, maar ook in Full-HD, Full-HD 21:9 of Full-HD met 60fps. Ook kun je in 4K filmpjes maken, ook met een beeldverhouding van 21:9, maar niet met 60fps. De kwaliteit van de filmpjes is prima. Het geluid is ook prima.
De filmpjes die we hebben geschoten zijn gemaakt op een winderige dag, maar hier is niets van te merken in de filmpjes. Een groot voordeel is ook dat het toestel over optische beeldstabilisatie beschikt.
Overige mogelijkheden
De Motorola One Vision beschikt ook over een aantal extraatjes die we nog niet hebben besproken. Deze mogelijkheden vind je hieronder.
Ontgrendelen
Ontgrendelen van de One Vision kan door middel van de vingerafdrukscanner die achterop is geplaatst. Deze scanner is bijzonder snel. Wanneer je je vinger op de scanner plaatst, wordt het scherm onmiddellijk ontgrendeld. Ook heb je de mogelijkheid om het toestel te ontgrendelen met gezichtsherkenning.
Bij daglicht werkt dit prima, de telefoon wordt snel ontgrendeld. Bij wat minder licht heeft het toestel wat meer problemen om snel te ontgrendelen. Wel moet je er rekening mee houden dat de gezichtsherkenning niet erg veilig is. Het toestel is bijvoorbeeld te ontgrendelen door middel van een foto.
Android One
Wanneer een toestel op Android One draait, vinden we dat een pluspunt. Dit omdat er weinig tot geen overbodige functies worden meegeleverd. Motorola heeft er wel voor gekozen om enkele handige functies toe te voegen zoal het Moto Display en Moto Acties, zoals we eerder hebben beschreven in deze review.
Vanaf de release van het toestel mag je gedurende drie jaar maandelijks een update verwachten met de nieuwste security patch van Google. Ook ontvang je twee jaar lang een update naar de nieuwste versie van Android.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Moto One Vision is uitgerust met een processor van Samsung: de Exynos 9609. Een opmerkelijke keuze van Motorola om niet voor een processor van Qualcomm te kiezen, maar deze keuze pakt goed uit. Het toestel is namelijk razendsnel. Ondersteunt door 4GB aan werkgeheugen, is multitasken voor dit toestel dan ook geen enkel probleem. Aan opslagruimte ook geen gebrek: de Moto One Vision is uitgerust met maar liefst 128GB aan opslagruimte. Mocht dit niet genoeg zijn, dan heb je de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een SD-kaart van maximaal 1TB.
Batterijduur
Over de batterijduur zijn we iets minder tevreden. De Motorola One Vision is uitgerust met een accu van 3500 mAh. Met name wanneer je een hele dag geen WiFi tot je beschikking hebt en dus een 4G verbinding hebt, valt de accuduur wat tegen. Je zult het einde van de dag halen met normaal gebruikt, maar uit onze test bleek dat we slecht een screen-on-time hadden van slechts 2 uur. Bij een WiFi verbinding valt dit aanmerkelijk hoger uit, namelijk 5 tot 6 uur. De accu kan snel worden opgeladen dankzij de 15W lader die wordt meegeleverd. Hopelijk weet Motorola dit nog te verbeteren met een software-update.
Beoordeling
Voor een kleine €300,- haal je een prima smartphone in huis met de Motorola One Vision. De telefoon is erg snel, heeft een goede camera en beeldscherm. Dankzij Android One krijg je een schone versie van Android en ben je de komende jaren verzekerd van beveiligingsupdates. Al met al is de One Vision een erg compleet toestel, alleen mag de accuduur echt nog wel wat beter.
Je kunt de Motorola One Vision kopen bij Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Mobiel en Belsimpel.
Lees ook: De 10 beste smartphones tot 300 euro
Motorola One Vision
-
9/10
-
9.5/10
-
8.5/10
-
9/10
-
7/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prima prijs-kwaliteitverhouding
- Android One
- Moto Actions
- Opslagruimte van 128GB
- Goede camera
Minpunten
- Batterijduur bij 4G
- Front-camera is wat groot