De Moto Z3 Play is alweer de derde, en misschien wel de laatste, Moto Z Play waar je zogenaamde mods achterop het toestel kunt klikken. Is dit toestel het aanschaffen waard voor nieuwe gebruikers van deze mods, of is het toestel alleen aan te raden voor gebruikers die al diverse mods hebben aangeschaft? Je leest het in onze Moto Z3 Play review.
Motorola Moto Z3 Play review
Motorola is de laatste jaren goed bezig met hun smartphones. Denk bijvoorbeeld aan de Moto G serie in het budgetsegment. De Moto Z3 Play valt in het middensegment gezien zijn prijs. Qua specificaties is het verschil met bijvoorbeeld de Moto G6 Plus niet eens zo heel groot. Zorgen de mods ervoor dat het prijsverschil gerechtvaardigd is?
Verkooppakket
De Moto Z3 Play wordt geleverd in een mooie, opvallende rode doos. In de doos zit de uiteraard de Moto Z3 Play, de gebruiksaanwijzing, de lader en de batterij-mod van maar liefst 2220 mAh. Door deze mod achterop het toestel te klikken, kun je het toestel voorzien van extra accucapaciteit. Het kan eigenlijk gezien worden als een powerbank. Klein nadeel is wel dat je telefoon wat zwaar is met deze mod. Omdat de Moto Z3 Play niet over een 3,5mm aansluiting beschikt, wordt er een adapter in de doos meegeleverd die je in de USB-C aansluiting kunt doen, zodat je je headset toch kunt aansluiten.
We schreven in de inleiding al dat het zou kunnen zijn dat dit de laatste smartphone is met ondersteuning voor Moto Mods. Motorola zou in ieder geval drie jaar lang ondersteuning bieden voor Moto Mods. Echter kan het zomaar zijn dat Motorola zelf hier nog veel langer mee doorgaat.
Design en interface
Het design van de Moto Z3 Play is zoals we dat van Motorola kennen. Doordat oudere mods gebruikt moeten kunnen worden, heeft Motorola niet veel aan het design kunnen sleutelen. Toch hebben ze het voor elkaar gekregen om het scherm groter te maken ten opzichte van de Moto Z2 Play en de originele Moto Z Play. Deze hebben een scherm van 5,5 inch en de Moto Z3 Play heeft een Super-AMOLED scherm van maar liefst 6,0 inch meegekregen. Dit scherm heeft een Full-HD+ resolutie met een verhouding van 18:9. Het scherm is een mooi scherm zoals we dat van Motorola gewend zijn en is in het felle zonlicht prima af te lezen.
Doordat het scherm groter is, is er aan de voorkant geen plek voor de vingerafdrukscanner. De achterkant is door de mods ook geen optie dus heeft Motorola de vingerafdrukscanner aan de rechter zijkant geplaatst. Dit is voor een linkshandig persoon niet altijd even handig heb ik ondervonden. Boven het scherm is de speaker geplaatst. De speaker is niet de beste en luidste die ik ooit gehoord heb, maar doet zijn taak prima. Hiernaast vinden we de 8 megapixel selfie-camera. Boven de vingerafdrukscanner zijn de volumetoetsen geplaatst.
De aan- en uitknop zit ook op een vrij ongebruikelijke plek, namelijk aan de linker zijkant. Aan de onderkant vinden we de USB-C aansluiting terug. Aan de bovenkant zit de lade voor je SIM-kaart en eventueel je Micro-SD-kaart van maximaal 512GB. Aan de achterkant van het toestel zit de dubbele camera. Deze dubbele camera heeft een resolutie van 12 megapixel en 5 megapixel waarbij de camera van 5MP voor diepte zorgt.
Interface
Motorola wordt alom geroemd om hun software. Naast een paar handige toevoegingen verandert Motorola niets aan Android. Hierdoor werkt de Moto Z3 Play altijd lekker snel en zul je van lag geen last hebben. Het startscherm kun je naar je eigen smaak helemaal aanpassen. Door over het startscherm omhoog te vegen open je de app drawer. Hier vind je al je apps terug.
Door op het startscherm van links naar rechts te vegen, open je de Google Feed. Hier vindt je nieuws dat jou interesseert. Ook dit is uiteraard aan te passen. Nog een handige aanpassing is het vergrendelscherm. Wanneer je je hand over het scherm beweegt wanneer deze uit staat, krijg je de een klok te zien en eventuele notificaties. Vanuit het vergrendelscherm heb je ook de mogelijkheid om de notificatie te openen, te beantwoorden of te negeren.
Ook de gebaren zoals we die van andere toestellen van Motorola kennen zijn weer terug te vinden op de Moto Z3 Play. Door bijvoorbeeld je pols twee keer te draaien open je de camera en door het toestel snel twee keer op en neer te bewegen open je de zaklamp. Motorola heeft ook een optie toegevoegd waarbij je in plaats van de standaard navigatiebalk een balk op je scherm ziet. Deze balk kun je naar rechts schuiven om je recente apps te openen. Door naar links te schuiven ga je een stap terug. Door deze balk ingedrukt te houden open je de Google Assistent.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Zoals we van de meeste andere Moto’s gewend zijn, ondersteunt de Moto Z3 Play ook dual-SIM. Je hebt ook de mogelijkheid om in plaats van twee simkaarten te gebruiken, één simkaart te gebruiken en een SD-kaart.
Op de gesprekskwaliteit is niets aan te merken. De kwaliteit is bijzonder goed, zowel de microfoon als de luidspreker. Ook het bereik is uitstekend te noemen. De Moto Z3 Play ondersteunt niet alleen 2,4 GHz, maar ook 5 GHz. Dit is voor een middenklasser wel gebruikelijk tegenwoordig. Wat ook gebruikelijk is, is de ondersteuning voor 4G. Hierdoor gaat internetten lekker snel. Om te browsen op internet is Google Chrome voorgeïnstalleerd. SMS-en doe je met Android Berichten en bellen met de standaard telefonie app van Google.
De Moto Z3 Play is uitgerust met de gebruikelijke connectiviteit functies, zoals NFC, Bluetooth en GPS.
Multimedia: muziek en film
De Moto Z3 Play heeft helaas geen 3,5mm aansluiting meegekregen en dat vinden wij toch wel een minpuntje. Gelukkig heeft Motorola een adapter meegeleverd, zodat je gewoon met je eigen headset naar muziek kunt luisteren. Waar het toestel wel over beschikt is een FM-Radio. De geluidskwaliteit is goed te noemen, als gaat de speaker aan de voorzijde niet al te hard.
Het beeldscherm is een Super AMOLED scherm van maar liefst 6,0 inch. Dit beeldscherm geeft kleuren mooi en helder weer. Dit maakt het kijken naar een film of serie erg plezierig.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van het toestel vinden we de dubbele camera met een sensor van 12 megapixel en een sensor van 5 megapixel. Deze laatste sensor moet voor diepte in foto’s zorgen. De camera maakt mooie foto’s, de kleuren worden vaak realistisch weergeven en de foto’s hebben dan ook een goede verzadiging. Op dit gebied heeft Motorola een mooie inhaalslag gemaakt, voorheen stond Motorola niet bekend om goede camera’s.
Toch verschilt de fotokwaliteit soms wel enorm. Er zitten flinke uitschieters tussen, waarbij de verzadiging juist helemaal niet zo goed is. Hoewel de camera dus prima kiekjes kan maken, is de kwaliteit soms inconsistent. Deze uitschieters kwamen in onze Moto G6 Plus review en Moto G6 review veel minder voor.
Zoals we inmiddels ook gewend van Motorola zijn, is de Moto Z3 Play voorzien van een uitgebreide camera app. Zo kun je onder andere super makkelijk een GIF maken, kun je gezicht filters toepassen en panoramafoto’s maken.
Foto’s binnenshuis en in een donkere omgeving zijn wat van mindere kwaliteit in vergelijking met foto’s die buitenshuis worden gemaakt, maar nog steeds van voldoende kwaliteit voor een midranger. Wil je alle foto’s bekijken die we met de Moto Z3 Play gemaakt hebben, bekijk die dan hier in ons fotoalbum op Flickr.
Front-camera
De front-camera maakt foto’s van maximaal 8 megapixel. Helaas beschikt deze camera niet over een flitser. In een donkere ruimte zullen daarom selfies van wat mindere kwaliteit zijn. Wel is het mogelijk om een portretfoto te maken. Dit houdt in dat de achtergrond vervaagd wordt. Ook is het mogelijk om een groepsselfie te maken. Door de telefoons naar links en naar rechts te bewegen, maakt je als het ware een panorama selfie.
Videocamera
De videocamera maakt mooie beelden met een Full-HD resolutie (maximaal 60fps), maar kan ook in 4K filmen met maximaal 30fps. De beelden zien er mooi, helder en scherp uit. De camera app heeft verschillende mooie functies, zoals het direct uitzenden op YouTube, in slowmotion filmen en een timelaps maken.
Galerij
Motorola levert geen eigen galerij app mee op de Moto Z3 Play. Om foto’s en video’s te bekijken is Google Foto’s geïnstalleerd. Met deze app kun je makkelijk je foto’s bewerken en online een back-up van je foto’s maken. Je kunt zelf kiezen van welke foto’s er een back-up gemaakt moet worden.
Overige mogelijkheden
Motorola probeert zich met de Moto Z lijn te onderscheiden van andere fabrikanten door middel van de Moto Mods. Deze mods kun je achterop het toestel klikken. Zo is er de JBL Soundboost te koop. Dit is een speaker die je dus achterop de Moto Z3 Play kunt klikken. Of de Hasselblad True Zoom Camera; door deze mod achterop te klikken verander je Moto Z in een digitale camera. Bij de Moto Z3 Play wordt een accu mod geleverd van 2220 mAh. Door deze achterop te klikken, laadt je Moto Z op. Het prettige van deze mods is, dat ze op elke Moto Z passen. Het maakt dus niet uit of je de originele Moto Z (Play) hebt of de Moto Z3 Play.
Andere mogelijkheden zijn onder andere de inmiddels welbekende Moto Acties en Moto Display. Met Moto Acties kun je door middel van gebaren onderdelen van de smartphone bedienen. Door twee keer te draaien met je pols open je de camera app. Een andere handige functie is de Mediabediening. Wanneer het scherm uit is, kun je naar het volgende of vorige nummer gaan door de volumeknop omhoog of omlaag ingedrukt te houden. Dit werkt bijvoorbeeld handig in combinatie met Spotify of een andere muziek-app.
Met Moto Display kun je meldingen op het vergrendelscherm laten verschijnen zonder dat de telefoon ontgrendeld wordt. Je hebt de mogelijkheid om vanuit dit scherm om de melding te openen, te negeren of te beantwoorden. Een andere handige functie is responsief display. Dit houdt in dat het scherm niet uit zal gaan als je naar het scherm kijkt.
Vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning
Tegenwoordig is het heel normaal dat een smartphone een vingerafdrukscanner heeft. Vanwege het grote scherm en de mods op de achterkant heeft Motorola besloten om de vingerafdrukscanner aan de rechterzijde te plaatsen. Voor een linkshandig persoon is dit niet een ideale plek. Gelukkig beschikt de Moto Z3 Play ook over gezichtsherkenning. Door dit in te stellen, hoef je niet of minder vaak de vingerafdrukscanner te gebruiken. Deze twee opties werken allebei snel en accuraat. Overigens ondersteunt het toestel geen gebaren meer in combinatie met de vingerafdrukscanner zoals we dit bij andere toestellen van Motorola wel zagen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Motorola optimaliseert Android bijzonder goed voor hun toestellen. Hierdoor gaat de accu lang mee en blijft het toestel lekker snel. De Moto Z3 Play heeft de beschikking gekregen over de Snapdragon 636. Dit is niet de snelste processor, maar hier zul je tijdens het dagelijks gebruik niets van merken. Apps openen snel; ik heb in de testperiode geen haperingen of lag waargenomen. Doordat Motorola de Moto Z3 Play 4GB aan werkgeheugen meer meegegeven is multitasken ook geen enkel probleem voor het toestel. Aan opslagruimte ook geen gebrek; de Moto Z3 Play heeft 64GB intern geheugen meegekregen. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je het geheugen uitbreiden met een SD-kaart van maximaal 512GB.
Accuduur
De Moto Z3 Play heeft een accu van 3000 mAh. Dit lijkt niet bijzonder veel, maar omdat toestellen van Motorola zuinig omgaan met de accu haal je makkelijk het einde van de dag op een acculading. Ik haalde gemiddeld 4 uur tot maximaal 5,5 uur screen-on-time. Met de accu mod die meegeleverd is twee dagen op één lading mogelijk.
Beoordeling
De Moto Z3 Play is prima toestel zoals we gewend zijn van Motorola. In zijn prijsklasse zijn er toestellen die beschikken over een snellere processor. Denk bijvoorbeeld aan de Nokia 7 Plus (review). Doordat Motorola de software zo goed optimaliseert zul je niet merken dat de Moto Z3 Play een minder snelle processor heeft dan sommige smartphones van concurrenten. Door de software van Motorola en het bijzonder mooie scherm, kan dit toestel makkelijk concurreren met op papier snellere smartphones.
Motorola heeft aangegeven dat ze de Moto Mods 3 jaar zullen ondersteunen toen de originele Moto Z (Play) uit werd gebracht. De 3 jaar zit er nu zo een beetje op. Daarom vraag ik me af of het wel zo aantrekkelijk is voor mensen die nog geen Moto Z (Play) in hun bezit hebben. Als de mods je gestolen kunnen worden, is wellicht de Moto G6 Plus een hele goede optie. Deze is qua specificaties iets minder dan de Moto Z3 Play, maar is ook ruim €100 goedkoper. Mocht je al over diverse mods beschikken, dan kun je met een gerust hart de Moto Z3 Play aanschaffen. Ten opzichte van de Moto Z(2) Play is de Moto Z3 Play een mooie upgrade.
Wil je de actuele prijzen, de specificaties en meer bekijken van de Moto Z3 Play, bezoek dan via onderstaande button de Moto Z3 Play pagina.
Moto Z3 Play
-
8.5/10
-
9/10
-
7.9/10
-
9/10
-
8.5/10
-
8.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Snelheid
- Nette accuduur
- Moto Actions
- FM-radio
- Design
- Accu mod meegeleverd
Minpunten
- Geen 3,5 mm aansluiting
- Beveiligingspatch nog van april
- Vingerafdrukscanner aan zijkant niet handig voor linkshandigen