Motorola heeft nogal wat toestellen uitgebracht dit jaar. Op de Moto Z2 Force en de Moto Z2 Play na allemaal toestellen die in het budget-segment vallen. De Moto X4 valt hier tussenin. Voorheen was de Moto X lijn, de serie top toestellen, maar de Moto X4 is hier een uitzondering op. We bespreken de smartphone uitgebreid in onze Moto X4 review.
Moto X4 review
Het is alweer even geleden dat Motorola een toestel uitbracht in de Moto X lijn. De verwachtingen waren daarom ook hooggespannen toen Motorola een nieuwe Moto X aankondigde. Het bleek helaas niet om een high-end smartphone te gaan, maar om een mid-end toestel. Motorola heeft de naam dat ze hele degelijke smartphones maken voor een redelijke prijs. Of dat ook geldt voor de Moto X4 lees je in deze Moto X4 review.
Verkooppakket
In de kleurrijke doos, zoals we van Motorola gewend zijn, vinden we de Moto X4. Naast het gebruikelijke boekwerk vinden we de lader en een USB-C kabel in de doos. Motorola heeft geen headset meegeleverd.
Design en interface
De Moto X4 ziet er heel herkenbaar uit. Je ziet meteen dat het een Motorola is. Wat een verschil is met de andere Moto’s van dit jaar is dat de Moto X4 een glazen achterkant heeft. Dit geeft het toestel toch wel een wat luxere uitstraling dan de Moto’s uit de G serie. De rand om het toestel is van metaal gemaakt. Hierdoor ligt het toestel prettig in de hand al is de glazen achterkant ietwat glad. Aan de achterkant vinden we ook de dubbele camera met een resolutie van 12 megapixel. Deze camera steekt overigens flink uit, wat toch wel minder fraai is.
Display
Aan de voorkant vinden we het 5,2 inch Full-HD LCD scherm. Het is niet het mooiste scherm dat ik ooit gezien heb, maar is ook zeker geen slecht scherm. De kleuren worden mooi weergegeven. In de instellingen kun je twee modussen kiezen voor het beeldscherm; de ene modus is wat meer natuurgetrouw en de andere modus geeft de kleuren wat dieper weer. Boven het scherm heeft Motorola de 16 megapixel selfie-camera geplaatst.
Iets wat we niet op elk toestel terugzien is de flitser aan de voorzijde. Hierdoor kun je ook prima selfies in het donker maken. Motorola heeft de speaker ook boven het scherm geplaatst, waardoor het geluid van voren komt als je een filmpje kijkt. Onder het scherm zit de snelle vingerafdrukscanner geplaatst.
Helemaal aan de bovenkant zit de SIM lade. In deze lade kun je ook een SD-kaart kwijt. Motorola heeft aan de rechterkant van de Moto X4 de aan- en uit knop en de volume-knoppen geplaatst. De aan- en uit kop heeft ribbels op de knop, waardoor je makkelijk kunt voelen of je de juiste knop aanraakt. De linkerkant is leeg gelaten. In de onderste rand zijn de USB-C aansluiting en de 3,5 mm aansluiting geplaatst.
Interface
De Moto X4 heeft net zoals andere Moto toestellen een kale Android-versie met wat handige toevoegingen meegekregen. Het startscherm kun je naar je eigen smaak aanpassen met snelkoppelingen en widgets. Door omhoog te vegen open je de app drawer. Hier zie je al je geïnstalleerde apps. Door van links naar rechts te vegen open je de Google feed, met nieuws dat jou interesseert. Uiteraard is dit ook aan te passen.
Het vergrendelscherm heeft Motorola aangepast met een aantal slimmigheden. Wanneer je een notificatie krijgt, kun je op het vergrendelscherm een soort preview krijgen van de melding. Je hebt ook de mogelijkheid om snel te reageren op een melding of om de melding te negeren met een beweging. Een andere handige functie zijn de gebaren. Door met je pols te draaien opent de camera. Het maakt niet uit of je in een app zit of dat het toestel vergrendeld is. Op deze manier kun je super snel de camera openen.
Door het toestel twee keer snel naar beneden te bewegen open je de zaklamp, zo hoef je niet eerst je toestel te ontgrendelen. Snel notificaties controleren doe je door je hand over het toestellen heen te bewegen. Ook kun je snel een screenshot maken door het scherm met drie vingers tegelijk aan te raken. Een andere handige toevoeging is de zogenaamde 1-knopsnavigatie. Hiermee kun je door over de vingerafdrukscanner te vegen een stap terug gaan of je recente apps te openen. Door de vingerafdrukscanner ingedrukt te houden vergrendel je de Moto X4.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bellen gaat uitstekend met de Moto X4, ik heb geen problemen ondervonden met bellen. Ook heb ik geen klachten gehoord dat ik slecht verstaanbaar zou zijn. Volume is prima voor zowel binnens- als buitenshuis. Voor het typen van berichten is het Gboard toetsenbord standaard te vinden op de X4. Je kunt uiteraard uit de Play Store nog een ander toetsenbord downloaden, mocht je dat wensen.
De Moto X4 biedt ondersteuning voor de gebruikelijke netwerken en uiteraard WiFi (naast 2.4 GHz ook 5 GHz). Tijdens het internetten op het 4G netwerk is wel merkbaar dat de Moto X4 geen high-end toestel is. Het internetten op een high-end toestel voelt net wat sneller. De browser die wordt meegeleverd is Google Chrome. Tijdens het testen van de Moto X4 heb ik verder geen problemen ondervonden met het signaal.
Voor locatiebepaling is de Moto X4 uitgerust met GPS, ondersteuning voor Galileo en Glonass. Er is tevens een gyroscoop en kompas aanwezig op het toestel.
Multimedia: muziek en film
Het kijken van films op het Full-HD scherm van de Moto X4 is prettig. De kleuren worden mooi en helder weergegeven. Het scherm kan ook bij zonlicht prima afgelezen worden. Het geluid komt zoals eerder gezegd van voren door de speaker die boven het scherm is geplaatst. Voor het kijken van films en luisteren naar muziek zijn de standaard apps van Google geïnstalleerd, zoals Google Play Muziek en YouTube. Uiteraard zijn apps als Netflix te downloaden via de Play Store.
Gelukkig heeft de Moto X4 een 3,5 millimeter aansluiting meegekregen. Hierdoor kun je alle headsets die over een 3,5mm aansluiting beschikken aansluiten op het toestel. Helaas wordt er geen headset meegeleverd door Motorola. De ingebouwde speaker geeft prima geluid, al had het volume wat harder gekund.
Camera: foto’s en video’s
Achterop het toestel heeft Motorola de dubbele camera geplaatst, deze heeft een 12MP en 8MP sensor. Met deze dubbele camera wordt diepte gecreëerd in de foto’s. De prestaties van de camera’s zijn voor deze prijsklasse goed te noemen, maar verwacht geen wonderen.
We zien overdag prima plaatjes met rijke kleuren en foto’s die rijk zijn aan details. Soms heeft het toestel wel wat moeite met het bepalen van de juiste belichting, iets wat we wel vaker zien bij smartphone-camera’s. In de avonduren zijn de foto’s van voldoende kwaliteit waarbij het opvalt dat het meevalt met de ruis. Via de instellingen kun je het nodige aanpassen, zoals uiteraard de resolutie, maar ook kun je diverse filters kiezen.
Ook kun je voor de professionele modus kiezen. Hier kun je bijvoorbeeld de witbalans of de ISO waarde aanpassen. Met de 16 megapixel front-camera aan de voorkant kun je prima selfies maken. Ook in het donker, want deze camera beschikt over een flitser. In ons Moto X4 fotoalbum vind je foto’s die we met het toestel hebben geschoten.
Video
Filmen kun je zowel in Full-HD resolutie als in 4K resolutie doen. Het filmen levert mooie en heldere beelden op. Het geluid is ook prima te noemen. Je kunt Full-HD filmpjes schieten met 60 fps of met 30 fps en en 4K filmpjes alleen in 30 fps.
Overige mogelijkheden
Zoals eerder aangegeven beschikt de Moto X4 over een aantal handige software opties. Naast de eerder besproken opties kun je de zogenaamde Moto Key instellen. Met deze optie is het mogelijk om snel in te loggen bij apps die een gebruikersnaam en wachtwoord hebben. Dit doe je door middel van je vingerafdrukscanner. In plaats van je gegevens in te vullen, gebruik je je vingerafdrukscanner. Je toestel onthoudt de inloggegevens.
Een andere handige optie is het vegen om je scherm te verkleinen. Dit is handig om het toestel met 1 hand te kunnen gebruiken. Ook kun je onder Moto Display instellen of het nachtscherm om een bepaalde tijd aan en uit moet gaan. Helaas wordt Moto Voice (nog) niet in het Nederlands ondersteund.
IP68
De Moto X4 heeft een IP rating meegekregen van 68. De 6 staat voor ‘stofvrij’ en de 8 staat voor ‘waterdicht’ en kan volgens Motorola een half uur onder water blijven op diepte van maximaal 1,5 meter.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Hoewel de prestaties prima zijn voor een midrange smartphone merk je wel dat de Moto X4 geen high-end toestel is. Dit zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn. Voor dagelijks gebruik is het een uitstekend toestel. Je kan echter niet verwachten dat zware grafische games soepel zullen draaien.
De Moto X4 beschikt over een 3000 mAh accu. Op zich niet bijzonder, maar door de software optimalisaties van Motorola en de energiezuinige Snapdragon 630 houdt het toestel het makkelijk een dag uit. De gemiddelde screen-on-time ligt tussen de 4 en 6 uur met uitschieters van zelfs 8 uur. Dit is toch wel uniek en uitstekend te noemen. Als je rustig aan doet en verbonden bent met WiFi moet je twee dagen zonder te laden wel halen. Een zeer nette prestatie!
De Moto X4 beschikt verder over lekker veel opslagruimte, maar liefst 64GB. Mocht je hier niet genoeg aan hebben, dan is dit geheugen uit te breiden met een Micro-SD geheugenkaart van maximaal 256GB. Aan werkgeheugen ook geen gebrek: 4GB aan RAM heeft Motorola in deze midranger gestopt. Samen met de snelle processor maakt het een snel toestel. Ik heb in de testperiode voor de Moto X4 review geen hapering ondervonden en alle apps draaien soepel. Zware games is een ander verhaal, maar de wat lichtere games draaien ook prima op de Moto X4.
Beoordeling
Ik zal de Moto X4 gaan missen als ‘ie weer retour gaat. Het totaalplaatje is prima, zeker als je naar de verkoopprijs kijkt. Motorola bewijst met dit toestel dat je voor niet al te veel geld een uitstekende smartphone kunt produceren. Voor de meeste dagelijkse taken is de Moto X4 prima geschikt. Het enige waar ik me wat zorgen om maak zijn de software updates. Samen met LG is Motorola de laatste tijd geen ster gebleken in het updaten van hun toestellen. En dat is toch jammer. Ik hoop dan ook van harte dat Motorola hier verbetering in zal brengen. Wel is Oreo al bevestigd voor vermoedelijk januari, dus die ‘garantie’ is er al wel.
Voor ongeveer €379,- haal je een prima toestel in huis die met gemak een hele dag zonder op te laden haalt. De dubbele camera maakt prima foto’s en filmpjes. Met de handige software opties is de Moto X4 een aanrader voor iedereen die geen high-end toestel wil of kan aanschaffen.
Alle actuele prijzen, specificaties en meer vind je via onderstaande button op de Moto X4 pagina.
Moto X4
-
8/10
-
8.8/10
-
8.7/10
-
8.5/10
-
9.4/10
-
9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Accuduur
- Prestaties
- Nette prijs
- Vol slimme opties
- Dual-camera
- Prima specificaties
- Design
Minpunten
- Achterkant van glas
- Camera aan de achterkant steekt uit