De Moto G7 Power is één van de vier smartphones uit de G7-serie die Motorola begin dit jaar heeft uitgebracht. Power verwijst naar de enorme accu die Motorola deze G7 heeft meegegeven. Hoe lang de accu meegaat en of Motorola weer een prima budget toestel heeft weten te fabriceren lees je in onze review.
Moto G7 Power: onze ervaringen
Motorola weet al jaren prima smartphones voor een nette prijs uit te brengen. Op papier is de G7 weer wat sneller dan de vorige generatie, de G6-serie. Eerder publiceerden we onze Moto G7 Plus review al. In combinatie met de geoptimaliseerde software lijkt het niet mis te kunnen gaan. In deze review lees je onze bevindingen over de Moto G7 Power.
Verkooppakket
De G7 Power wordt geleverd in een rechthoekige, groene doos. In de doos vinden we naast de telefoon zelf de snellader, een USB-C kabel, de gebruikelijke boekjes en een pinnetje om het simkaartslot te openen. Er wordt ook een siliconen case meegeleverd, maar geen headset.
Design en interface
Aan de voorkant van de Moto G7 Power vinden we het 6,2 inch grote LCD-scherm terug. Het scherm heeft een resolutie van 1570 x 720. Dit is geen Full-HD scherm, maar een HD-scherm. In het scherm zit een redelijk kleine notch verwerkt. In die notch zit vervolgens de 8 megapixel selfie-camera verwerkt, samen met de speaker. De speaker zit dus niet aan de onderkant.
Aan de onderkant van het toestel vinden we de alleen de USB-C poort terug; de 3,5mm aansluiting vinden we aan de bovenkant terug. Aan de linker bovenzijde is het simkaartslot geplaatst en aan de rechterzijde de aan- en uitknop en de volumetoetsen.
Net zoals bij de Moto G7 Plus hoef je bij de G7 Power niet te kiezen of je twee simkaarten in het toestel stopt of één simkaart en een SD-kaart. Er is namelijk ruimte voor twee simkaarten én een microSD-kaart van maximaal 512GB. Achterop het toestel vinden we de enkele 12 megapixel camera terug, de LED flitser en de vingerafdrukscanner.
Interface
Net als alle andere Moto toestellen is de G7 uitgerust met een stock versie van Android met een aantal handige extra’s van Motorola. Zo licht het scherm op wanneer je de telefoon oppakt en zie je de klok en eventuele notificaties. Vanuit dit scherm heb je ook de mogelijkheid om te reageren op berichten. Hier hoef je de telefoon niet voor te ontgrendelen.
Door op het thuisscherm naar boven te vegen open je de applicatie lade en door naar beneden te vegen open je de notificatiebalk en de snelle instellingen. Wanneer je op het thuisscherm van links naar rechts veegt, open je je Google Feed.
Communicatie: bellen, internetten en netwerk
Net als de Moto G7 Plus beschikt de G7 Power ook over de mogelijkheid om twee simkaarten in het toestel te doen. Handig als twee nummers hebt. In de testperiode hebben we een aantal maal gebeld. Dit leverde uiteraard geen problemen op. De “andere kant” is luid en duidelijk te verstaan. Het volume kan hard genoeg. Bellen doe je met de telefoon app van Google.
SMS-en doen je met standaard berichten-app van Google. Met deze app kun je ook ook SMS-en vanaf je computer. Dit kan erg handig zijn. Het typen van berichten doe je met Gboard, het toetsenbord van Google.
Internetten gaat uiteraard ook prima met de Moto G7 Power. Helaas beschikt de G7 Power niet over de mogelijkheid om met een 5GHz WiFi netwerken verbinding te maken. Daarentegen heeft de ‘Power’ wel 4G, en is er natuurlijk Bluetooth 4.2 en GPS. NFC moet wel gemist worden op de smartphone van Motorola.
Surfen over internet doen je met Chrome, maar je kunt uiteraard ook een andere webbrowser uit de Google Play Store installeren. Wat sensoren betreft heb je de beschikking over accelerometer, gyroscoop, proximity-sensor en een kompas.
Multimedia: muziek en film
Zoals eerder opgemerkt heeft de Moto G7 Power een speaker aan de bovenzijde van het scherm. Het geluid dat uit de speaker komt is goed te noemen. Zowel hoge als lage klanken klinken goed. Ook het volume is prima. Bijkomend voordeel is dat je de speaker niet makkelijk bedekt zoals bij een speaker aan de onderzijde van een toestel.
Motorola heeft ook bij dit toestel een 3,5mm aansluiting toegevoegd, zodat je je eigen headset kunt aansluiten. Natuurlijk kan dat ook met Bluetooth. Muziek luisteren doe je met de app Google Play Music. Uiteraard zijn er genoeg alternatieven in de Google Play Store te downloaden mocht je deze app niet willen gebruiken. Tevens beschikt de Moto G7 Power over een FM-radio, iets wat lang niet elk toestel heeft.
De Moto G7 Power heeft geen Full-HD scherm, maar dit is in eerste instantie niet te zien. Voor een HD-scherm is het scherm erg mooi en films kijken is dan ook bepaald geen straf. In de volle zon is het scherm iets minder af te lezen, maar nog steeds redelijk af te lezen.
Camera: foto’s en video’s
Wat meteen opvalt aan de camera is dat het slechts een enkele camera is. Dit is dan ook een zwakker punt van de Moto G7 Power. De camera maakt foto’s van maximaal 12 megapixel. Deze foto’s zien er niet onder alle omstandigheden even goed uit. De kleuren worden dan niet erg realistisch weergegeven. Door het diafragma van f/2.0 zijn foto’s gemaakt in het donker ook van wat mindere kwaliteit. Motorola heeft dus duidelijk op de camera bespaard bij de Moto G7 Power. Dit in tegenstelling van bijvoorbeeld de camerakwaliteit bij de Moto G7 Plus. Voor zijn prijs scoort de camera wel redelijk.
De camera-app beschikt over lekker veel mogelijkheden, zoals we dat gewend zijn van Motorola. Zo heb je de mogelijkheid om een panorama te maken, een portretfoto te maken of een foto te maken met live filter. Dit houdt in dat je een foto maakt met een filter erover. Dit filter kies je voordat je de foto maakt. Uiteraard kan je dit ook altijd nog achteraf doen. Ook heb je de mogelijkheid om de optie Cinemagraph te gebruiken. Hiermee kun je een gif maken door middel van een aantal foto’s die achter elkaar geschoten zijn. Nadat de foto’s zijn geschoten heb je de mogelijkheid welke onderdelen je wilt laten bewegen en welke je juist stil wilt laten staan. Al met al is de camera app overzichtelijk en prettig in gebruik.
Wil je alle foto’s zien die we met de Moto G7 Power hebben gemaakt, bezoek dan het Moto G7 Power fotoalbum.
Front-camera
De Moto G7 Power heeft een selfie camera die foto’s maakt met een resolutie van 8MP. De foto’s zijn redelijk te noemen voor deze prijsklasse. Een handige optie is dat je een groepsselfie kunt maken. Dit werkt hetzelfde als een panoramafoto, je beweegt het toestel van links naar rechts. Helaas beschikt de selfie camera niet over een flits, waardoor foto’s in het donker van mindere kwaliteit zijn.
Video-camera
Uiteraard kun je ook met camera-app filmen. Onder instellingen kun je de resolutie aanpassen. Je kunt filmen in HD kwaliteit met 30 frames per seconde, Full-HD met 30 en met 60 frames per seconde en je kunt in 4K filmen met 30 frames per seconde. Motorola heeft ook enkele videomodi toegevoegd. Je kunt in slowmotion filmen, een timelapse maken en met YouTube Live kun je je live gaan op YouTube of een clip maken en deze meteen op YouTube plaatsen.
Galerij
Motorola levert geen eigen galerij-app mee op de Moto G7 Power. Foto’s en filmpjes die je maakt worden opgeslagen in de Google Foto’s app. Met deze app heb je de mogelijkheid om je foto’s en video’s te synchroniseren, zodat je je foto’s en video’s op al je apparaten kunt inzien.
Overige mogelijkheden
De Moto G7 Power draait net als andere toestellen van Motorola op de stock versie van Android met een aantal super handige toevoegingen van Motorola zelf. Deze overige mogelijkheden bespreken we uiteraard ook in deze review.
Moto Actions
Het is geen geheim dat we bij DroidApp, Moto Actions een groot voordeel vinden van Motorola smartphones. In het kort zijn Moto Actions een aantal acties waarbij je door bepaalde bewegingen of gebaren te maken, je smartphone een actie laat uitvoeren. De meest bekende acties zijn door de G7 Power twee keer op en neer te schudden de zaklamp aan te doen en door twee keer met je pols te draaien, de camera app te openen.
Een erg fijne toevoeging is wanneer je muziek luistert terwijl het scherm uit is, je met de volumeknoppen een nummer kan skippen (volumeknop omhoog ingedrukt houden) of juist een nummer nog een keer luisteren (volumeknop naar beneden ingedrukt houden). Nog een andere handige functie is door het toestel om te draaien, je de “Niet storen” functie inschakelt. Uiteraard kun bepaal je zelf welke functies je aan- of uitzet.
Moto Display
Met de functie Moto Display heb je een tweetal handige functies. De eerste is het interactieve display. Met het interactieve display ontvang je interactieve meldingen wanneer het scherm uit staat. De tweede functie is responsief display. Dit houdt in dat het display ingeschakeld blijft terwijl je naar het scherm kijkt.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner vinden we terug achterop het toestel. Deze is geplaatst op een makkelijk te bereiken plek en hoef je bijvoorbeeld niet je vinger helemaal te strekken of je hand te verplaatsen om de vingerafdrukscanner te vinden. Mocht je toch niet erg van de vingerafdrukscanner gecharmeerd zijn, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van gezichtsherkenning. Helaas werkt dit niet erg goed zoals bij toptoestellen. Zeker bij weinig licht duurt het lang voordat de telefoon wordt ontgrendeld.
Updatebeleid
Het updatebeleid van een aantal smartphonemerken blijft toch wel een heet hangijzer. Helaas valt Motorola hier ook onder. Motorola heeft eerder aangegeven dat de G-serie één Android update zal krijgen, in het geval van de G7-serie is dit dus Android Q. Ook heeft Motorola aangegeven dat je elke 60 tot 90 dagen een beveiligingsupdate mag verwachten. Helaas komt Motorola deze belofte voor de G7 Power niet na, ons testtoestel heeft de beveiligingsupdate van 1 december geïnstalleerd. Er is tot op heden nog geen update beschikbaar. Jammer!
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Moto G7 Power is uitgerust met de Snapdragon 632. Deze processor heeft vier energiezuinige kernen met een rekenkracht van 1,8 GHz per kern en vier high performance kernen met ook een rekenkracht van 1,8 GHz per kern. Deze processor is halverwege 2018 door Qualcomm geïntroduceerd en doet nog altijd prima zijn werk. Van haperingen heb je absoluut geen last, apps openen snel en draaien soepel. Door de 4GB meegeleverde RAM is multitasken ook geen enkel probleem.
De Moto G7 Power wordt geleverd met 64GB aan opslagruimte. Mocht je hier niet genoeg aan hebben, dan kun je altijd het geheugen uitbreiden met een SD-kaart van maximaal 512GB.
Dan de accu. De Moto G7 Power heeft een accu meegekregen van maar liefst 5000 mAh. Met deze accu moet je erg je best doen om de accu leeg te krijgen binnen twee dagen. Tijdens de testperiode haalden we een screen-on-time meer dan 10 uur. Dankzij de de meegeleverde TurboCharger van Motorola laadt je de accu ook nog eens lekker snel op. Volgens Motorola heb je aan een kwartiertje laden genoeg voor 9 uur gebruik.
Beoordeling
Met de Moto G7 Power heeft Motorola weer een prima smartphone geproduceerd voor een hele schappelijke prijs. Het toestel is voorzien van een rappe processor, voldoende werk- en opslaggeheugen en ook nog eens een geweldige accu. Een nadeel is de matige camera, maar we begrijpen ook dat Motorola concessies moet doen gezien de prijs van net iets boven de € 200,-.
Helaas blijft het updatebeleid een pijnpunt, maar Motorola is hier niet de enige in. Wanneer Motorola één keer in de twee a drie maanden de G-serie een van een beveiligingsupdate voorziet, zoals Motorola beloofd heeft, en de Moto G7 Power voorziet van een update naar Android Q, zijn we dik tevreden.
- Moto G7 Power kopen: Coolblue, Belsimpel, MediaMarkt, Mobiel, Bol.com,
Moto G7 Power
-
8.5/10
-
9.2/10
-
7.5/10
-
9.5/10
-
9.8/10
-
9.2/10
Beoordeling
Pluspunten
- Grote accu
- Moto Actions
- Beeldscherm
- Snelle processor
- Dual-sim + geheugenkaart
Minpunten
- Updates
- Camera in sommige situaties