Motorola heeft in februari de nieuwe Moto G7-serie aangekondigd, bestaande uit vier smartphones. Eén hiervan was de Moto G7 Plus en die smartphone hebben we de afgelopen tijd getest. De smartphone moet het succes van de geliefde Moto G6 Plus voortzetten. Is dat gelukt? Wij testen de Motorola in onze Moto G7 Plus review.
Moto G7 Plus: onze ervaringen
De G-serie van Motorola is een erg populaire lijn; gunstig geprijsde toestellen met prima specificaties. Inmiddels zijn we aangekomen bij de zevende generatie van de G-serie. Deze bestaat inmiddels uit vier verschillende toestellen; de Moto G7, Moto G7 Power, Moto G7 Play en dus de Moto G7 Plus. We publiceerden eerder onze preview en we bespreken alles over deze smartphone in de uitgebreide Moto G7 Plus review.
Verkooppakket
Motorola levert de Moto G7 Plus in een rechthoekige doos. Hierin vinden we een siliconen case die de zijkant en achterkant van het toestel beschermt. Tevens wordt een USB-C kabel, adapter, wat papierwerk en een pinnetje voor het simkaartslot meegeleverd. Een headset wordt niet meegeleverd bij de telefoon. Omdat de G7 Plus is voorzien van een 3,5 millimeter aansluiting kun je hier wel gemakkelijk je eigen hoofdtelefoon op aansluiten.
Design en interface
Ons exemplaar van de Moto G7 Plus heeft een mooie donkerrode kleur. Aan de voorkant vinden we het 6,2 inch display welke een resolutie levert van Full-HD+. De smartphone heeft een druppel-notch, waarin de 8 megapixel front-camera is verwerkt. Een LED-notificatie is niet aanwezig op het toestel. Wel kan het scherm oplichten als er nieuwe meldingen zijn, als er overheen gezwaaid wordt of als het toestel opgepakt wordt, dit is erg handig. Boven de notch zien we de speaker.
Aan de achterzijde is de G7 Plus voorzien van een dual-camera. Deze twee lenzen tellen 12 en 5 megapixel. Onder de camera is de led-flitser in de module te vinden en daar weer onder zit de vingerafdrukscanner. Het toestel ziet er erg goed uit. Mocht je de rode kleur maar niks vinden, heb je ook een Deep Indigo, blauwe kleur als keus bij de G7 Plus. De achterkant loopt wat af, zodat het toestel prettig in de hand ligt.
Motorola geeft je niet de keus; extra simkaart of geheugenkaart. Via het simkaartslot aan de bovenzijde van de smartphone kun je zowel twee simkaarten gebruiken, als een geheugenkaart. Ideaal. De smartphone biedt aan de onderkant de stereo-speaker aan, samen met een 3,5 millimeter aansluiting voor een headset en een USB-C aansluiting. Een USB-C poort zien we nog met regelmaat niet terug in toestellen van deze prijsklasse; bij de Moto G7 Plus dus wel.
De linkerkant is leeg gelaten. Rechts van de Plus zien we de volumetoets en de power-button. Die laatste kun je snel herkennen doordat deze voorzien is van ribbeltjes. Nog even terug naar het scherm; we zijn erg tevreden over het display. Het is van goede kwaliteit en we merken dat het scherm (gelukkig) niet gevoelig is voor krasjes. Het toestel heeft een waterafstotend ontwerp met zogenoemde nano-deklaag, maar is niet waterdicht.
Interface
We bespraken net kort al het scherm dat oplicht als je het toestel oppakt. Dit is één van de handige features van Moto Actions, waar we later in de Moto G7 Plus review op terug zullen komen. De interface is dicht bij Stock Android, met nauwelijks eigen aanpassingen van Motorola zelf. Het menu laat zich openen met een veeg naar boven. Naar rechts vegen opent de Google Feed en de andere startschermen kun je desgewenst nog vullen met snelkoppelingen en widgets. Bovenin beeld vind je de statusbalk met notificaties en snelle instellingen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerk
Zoals gezegd is de Moto G7 Plus voorzien van dual-sim ondersteuning. Handig voor als je zakelijk en privé gescheiden wilt houden, of wanneer je op vakantie een buitenlandse simkaart wilt gebruiken. We hebben verschillende telefoontjes gepleegd en we kunnen concluderen dat de gesprekskwaliteit niets onder doet voor bijvoorbeeld high-end smartphones. De persoon aan de andere kant van de lijn is luid en duidelijk te verstaan en het volume kan hard genoeg. De dialer-app komt van Google zelf.
Het versturen van sms-berichten gaat via de eigen Berichten-app van Android; ook afkomstig van Google. Deze applicatie biedt enkele toevoegingen waaronder link-previews. Het typen van een bericht gaat standaard via het Gboard toetsenbord, maar je kunt natuurlijk ook een andere toetsenbord-app installeren uit de Google Play Store.
We merken op dat de antenne van de Moto G7 Plus ook geen gekke dingen laat zien; en dus ook daarmee scoort de Moto G7 Plus prima. De smartphone is qua netwerkondersteuning rijkelijk uitgerust. Er is WiFi 2.4 GHz en 5 GHz, NFC, GPS, Bluetooth 5.0 en natuurlijk ondersteuning voor 4G-netwerk. Net zoals bij eigenlijk iedere Android-telefoon kun je een WiFi-hotspot opzetten door je eigen mobiele internetverbinding te delen. Het internetten gaat via de Chrome-browser die standaard op de Motorola is te vinden.
Qua sensoren is het toestel voorzien van een helderheidssensor, proximity-sensor, gyroscoop, kompas en nog verschillende andere technische termen. In de praktijk betekent dit dat eigenlijk alle benodigdheden aan boord zijn van de Moto G7 Plus.
Multimedia: muziek en film
Motorola heeft de Moto G7 Plus voor de beste entertainment-ervaring uitgerust met stereo-speakers. Toch hoeft dit niet alles te zeggen over de daadwerkelijke geluidskwaliteit. De kwaliteit die uit de speakers komt is van erg goede kwaliteit, bovengemiddeld goed. Klanken komen goed tot hun recht; zowel hoog als laag en de bass is in goede balans. Daarbij kan het volume hard en klinkt het ook op vol volume prima, zonder ruis of vervorming. We zijn positief verrast.
Mocht je de muziek liever niet via de speakers maar via een headset willen luisteren, dan is dat geen enkel probleem. Motorola heeft de telefoon gelukkig uitgerust met een 3,5 millimeter aansluiting, zodat je direct je eigen oordopjes aan kunt sluiten. Het is natuurlijk ook mogelijk om via Bluetooth te luisteren naar je favoriete muziek.
Voor het beluisteren van muziek is er de standaard Google Play Music app. Natuurlijk kun je ook Spotify downloaden of de YouTube applicatie gebruiken. Daarnaast is er goed nieuws voor degenen die naar de radio willen luisteren, ook een FM-radio is op de Moto G7 Plus aanwezig.
De beeldkwaliteit bespreken we ook nog even in de Moto G7 Plus review. Het 6,24 inch grote LCD-scherm levert mooie beelden af. Dit komt mede door de Full-HD+ resolutie. Op zonnige dagen is het scherm ook nog goed afleesbaar en de laagste helderheid-stand voldoet ook voor als je in bed ligt en nog even met je smartphone wilt spelen.
Camera: foto’s en video’s
We zien aan de achterkant van de Moto G7 Plus een dual-camera met 16 megapixel en 5 megapixel sensor. Deze tweede sensor is voor het vastleggen van diepte en meer details. Het toestel kent een diafragma van f/1.8 en moet daardoor ook in een meer donkere omgeving de mooiste foto’s kunnen schieten. Motorola heeft de telefoon ook voorzien van optische beeldstabilisatie waardoor de kans op een bewogen foto tot het verleden moet horen, dat is netjes in deze prijsklasse.
In de camera-app zien we ook verschillende verbeteringen. Denk aan de slimme compositie, bij het fotograferen van mensen. Er kan dan automatisch een tweede foto gemaakt worden, die mogelijk dan beter is dan het eerste resultaat. Tevens is inzoomen ideaal met de Moto G7 Plus camera. Je houdt je vinger op het scherm en veegt deze naar boven. Motorola belooft automatisch de details en helderheid te herstellen met hoge resolutie zoom. Het compenseert dan het beeld waarbij details verloren gaan bij digitaal inzoomen.
Zoals we van Motorola gewend zijn, zijn er nog veel meer toffe functies te vinden in de applicatie. Denk bijvoorbeeld aan het maken van ‘Cinemagraph’. Hierbij kun je snel foto’s achter elkaar maken, zoals een GIF’je. Je kunt vervolgens zelf kiezen welke elementen uit de beelden je wilt laten bewegen. Gaaf! Ook kun je spotkleur gebruiken en één kleur uit het beeld terug laten komen in de foto. Andere mogelijkheden zijn het maken van een uitsnede, een panorama of portretfoto. Sinds kort kun je met de update van de Moto Camera-app ook live filters gebruiken en binnenkort worden daar AR Stickers aan toegevoegd. Naast de automatische modus kun je in de camera-instellingen ook kiezen voor handmatig. We ervaren de Moto Camera-app als heel gebruiksvriendelijk en erg prettig in gebruik.
Belangrijk is natuurlijk ook de fotokwaliteit. We hebben de camera van de Moto G7 Plus onder verschillende omstandigheden gebruikt. De beelden hebben we op het grote scherm bekeken en zijn positief over de kwaliteit van de foto’s. Er is een prima balans tussen contrastverschillen en de doortekening is goed. Toch zien we een paar aandachtspunten wanneer HDR is ingeschakeld. Zie bijvoorbeeld onderstaande foto. De belichting en al is prima, maar om de kerktoren is een storende vlek te zien. Deze is dus niet mooi uitgelicht. Dit is echter in sommige gevallen zo. Niet elke HDR-foto ziet er zo uit. Mogelijk kan de fabrikant dit nog oplossen met een software-update.
Waar Motorola positief de functie over zonder al teveel kwaliteitsverlies inzoomen benoemde, ervaren we dit toch anders. Foto’s blijven met digitaal inzoomen gewoon korrelig. Daar kan de ‘hoge resolutie zoom’ niks aan veranderen. De fotokwaliteit in de avonduren is ook prima, en al helemaal voor deze prijsklasse. Dit geldt zowel binnen- als buitenshuis. De hoeveelheid ruis valt erg mee en de belichting is voldoende voor een mooie foto. We zijn onder de indruk.
We hebben verschillende foto’s gemaakt met de Moto G7 Plus. Hieronder kun je er daar één van bekijken. Wil je meer foto’s zien die we met de smartphone hebben gemaakt, bekijk dan ons uitgebreide fotoalbum.
Front-camera
De Moto G7 Plus beschikt aan de voorzijde over een selfie-camera met een resolutie van 12 megapixel. Deze camera weet nette plaatjes te schieten. Eventueel kun je hierbij gebruik maken van de speciale focus-modus waarbij de achtergrond vervaagd is en het onderwerp scherp. Deze modus kun je trouwens ook bij de hoofdcamera gebruiken.
Videocamera
Het filmen kan via dezelfde camera-app uiteraard. Je kunt bij instellingen de resolutie aanpassen. Je kunt kiezen uit 4K met 30fps, of uit Full-HD met 60fps. Daarnaast zijn er nog enkele andere resoluties beschikbaar waaruit je kunt kiezen. De hogere framerate zorgt ervoor dat beelden vloeiender lopen. Je kunt hieronder de verschillen zien; de bovenste video is 4K, de onderste in Full-HD met 60 frames per seconde.
Galerij
De foto’s en video’s die je met het toestel hebt gemaakt worden voor je verzameld in de Google Foto’s app. Er is geen eigen galerij-app van Motorola. De dienst van Google werkt echter prima en biedt natuurlijk de synchronisatie-modus. Hierdoor kun je albums van je online account en andere toestellen ook op je Motorola bekijken. Met elk Motorola toestel krijg je daarbij onbeperkte opslagruimte voor je Moto-foto’s in de hoogste kwaliteit (dus niet gecomprimeerd). Dit is voor een periode van twee jaar.
Overige mogelijkheden
Hoewel de Moto G7 Plus op Stock Android draait en er maar weinig eigen invloeden zijn, zijn er nog wel wat extra’s te melden. Qua voorgeïnstalleerde apps valt het heel erg mee. Alleen wat Moto- en Google-apps zijn aanwezig, samen met de Facebook-applicatie. We bespreken de overige mogelijkheden van het toestel in dit deel van de review.
Vingerafdrukscanner
De Moto G7 Plus heeft de vingerafdrukscanner aan de achterzijde zitten. Deze werkt erg goed en snel en kan voor meer functies gebruikt worden. Denk aan het naar beneden vegen om het meldingenvenster te openen. Niks aan te merken op de vingerafdrukscanner van het toestel.
Gezichtsherkenning
Naast ontgrendeling en vergrendeling via de vingerafdrukscanner kun je ook gezichtsherkenning gebruiken. De smartphone heeft hier overdag eigenlijk geen moeite mee, al is deze natuurlijk niet zo snel en precies als bijvoorbeeld de Mate 20 Pro uit het veel duurdere segment. In de avonduren duurt het soms wat langer voordat hij ontgrendelt is, en zodra het donker is, werkt het eigenlijk niet meer. Dat is iets wat we eigenlijk vaak zien bij de minder dure toestellen. Gelukkig is de vingerafdrukscanner een uitstekende vervanger.
Moto Actions
Persoonlijk vind ik de Moto Actions misschien wel het grootste voordeel van de Motorola-smartphones. Er zitten zoveel toffe features in de Moto Actions-sectie. Denk aan het schudden met het toestel voor het inschakelen van de zaklamp, het openen van de camera bij het draaien met je pols, snel screenshots bewerken en maken, media bediening via volumetoetsen en optillen om het toestel te ontgrendelen. Het is niet alleen op papier heel tof, ook in de praktijk werkt het gewoon erg goed.
Updatebeleid
Het updatebeleid van Lenovo-Motorola was net na de overname van Motorola door Lenovo nog wel een dingetje. Inmiddels is er nog steeds wel werk aan de winkel, maar Motorola is wel transparant over welke updates we kunnen verwachten.
Er zijn merken die het beter doen, maar er zijn nog veel meer merken die het beduidend slechter doen qua updates. Android One biedt bijvoorbeeld twee jaar OS-updates en iedere maand, 3 jaar lang beveiligingsupdates. Het updatebeleid voor de Moto G7 Plus ziet er als volgt uit; er zal één Android OS-update uitgebracht worden; dit is de update naar Android Q. Ook zal er twee jaar lang iedere 60-90 dagen een beveiligingsupdate verspreid worden.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
We vinden aan boord van de Moto G7 Plus een Snapdragon 636 octa-core processor van Qualcomm. Deze levert een rekenkracht van 1.8 GHz. Dit is een processor welke in oktober 2017 uitgebracht werd en nog altijd prima zijn werk doet. We hebben geen vertragingen of haperingen opgemerkt en het toestel voert taken vlot genoeg uit. Dit is mede te danken aan de 4GB aan werkgeheugen op de telefoon.
Motorola levert de Moto G7 Plus met 64GB aan opslagruimte. Heb je hier niet voldoende aan, dan kun je dit geheugen nog eens met maximaal 512GB uitbreiden via een geheugenkaart. Dit slot gaat niet ten koste van de ruimte voor een tweede simkaart; die kun je dus gewoon naast elkaar gebruiken, ideaal!
De Moto G7 Plus heeft aan boord een 3000 mAh accu. We hebben de telefoon met veel plezier de afgelopen tijd gebruikt en we zijn benieuwd hoe lang de accu het uithoudt onder verschillende omstandigheden. We halen gemiddeld 1,5 dag op één acculading. Aan het eind van de dag hebben we nog zo’n 25 procent over en hebben we een screen-on-time van 3,5 uur. Op een enkele lading zal je ongeveer vijf uur schermtijd kunnen persen. Dit is aardig, maar niet heel bijzonder. De batterij van de Moto G7 Plus kan dankzij de TurboPower-charger wel weer snel opgeladen worden met 27W. Een kwartiertje laden voegt ongeveer zo’n 18 procent toe aan de accu.
Beoordeling
Vorig jaar waren we erg enthousiast over de Moto G6-serie; dat kon je onder andere lezen in de Moto G6 Plus review. De toestellen wisten een mooie plek te bemachtigen in het overzicht met beste smartphones van 2018. Motorola weet met de Moto G7 Plus precies wat mensen willen; een voortreffelijke smartphone die geen steken laat vallen. De geluidskwaliteit is subliem, de camera presteert bovengemiddeld goed en de snelheid is prima. De accuduur had wat beter mogen zijn, maar slecht vinden we het niet.
Het is jammer dat Motorola de Moto G7 Plus één Android OS-update geeft, maar het is goed dat Lenovo-Motorola hier transparant over is. Bij Android One krijg je twee versie-updates, maar dan mis je wel de oh zo handige Moto Actions. De Moto G7 Plus combineert het beste in één toestel met een erg vriendelijke prijs. Voor 299 euro is hij van jou.
De Moto G7 Plus is direct verkrijgbaar bij: Coolblue, Belsimpel, MediaMarkt, Mobiel, Bol.com en T-Mobile.
Moto G7 Plus
-
9.4/10
-
9.2/10
-
9/10
-
9.3/10
-
8.5/10
-
9.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Gratis case
- Mooi design
- Geluidskwaliteit
- Camera
- Compleet toestel
- Moto Actions
- Dual-sim + geheugenkaart
Minpunten
- Transparant over updates, maar kan altijd beter
- Accuduur kan ietsje beter