Motorola is enige tijd geleden overgenomen door Lenovo, toch zal de merknaam niet snel verdwijnen met de komst van de Motorola Moto G5. Dit nieuwe toestel in het budget-segment heeft een aantal interessante opties te bieden. Wij hebben de Motorola Moto G5 uitgebreid getest en onze bevindingen lees je in deze Moto G5 review.
Moto G5 review
Lenovo heeft met de Motorola Moto G5 een nieuwe budget-smartphone in de succesvolle G-serie van Motorola gelanceerd. Na de overname door Lenovo zijn wij benieuwd of het toestel is voorzien van bloatware door de nieuwe eigenaar. Bij vorige Motorola toestellen was de hoeveelheid bloatware minimaal en trouw aan de standaard Android interface.
De Moto G5 is een dual-sim smartphone en bevindt zich qua prijs in het budget-segment. Daarmee is dit toestel gelijk interessant voor wie een goedkope dual-sim smartphone zoekt om bijvoorbeeld werk en privé gescheiden te houden.
In de verpakking
Lenovo levert de Moto G5 in een kleurrijke doos met de nodige papieren. Onder het toestel vinden we ook de Micro-USB kabel en adapter om het toestel mee op te laden. Ook levert Lenovo een headsetje mee voor het kunnen beluisteren van muziek of het telefoneren. De batterij van de smartphone ligt los in de doos, deze moet je zelf in het toestel steken nadat je de simkaart(en) hebt geplaatst.
Design en interface
De Motorola Moto G5 is een stevig toestel, niet te zwaar en voorzien van een strak uiterlijk. Het toestel oogt volledig van metaal, maar is slechts voor een deel van metaal, en een deel van kunststof; ondanks dat voelt de Moto G5 degelijk aan. De telefoon is met zijn 5,0 inch display vrij groot en het toestel heeft ook aardige bezels. In vergelijking, mijn HTC 10 is net zo groot als de Motorola Moto G5 maar de 10 heeft nog iets meer scherm te bieden (5,2 inch).
Als we een rondje maken om het toestel dan vinden we aan de voorzijde naast het 5 inch display ook een vingerafdrukscanner. Notificaties worden getoond op het display dat kort oplicht bij het binnenkomen van een notificatie. Ook beschikt het toestel over een 5 megapixel front-camera. Daarnaast zit een microfoon voor het telefoneren, deze is niet in de onderzijde verwerkt zoals bij de meeste telefoons het geval is.
Aan de onderzijde van de Motorola Moto G5 vinden we een Micro-USB aansluiting, de meegeleverde USB kabel klikt helaas niet helemaal vast zo lijkt het. Met een andere MicroUSB kabel lijkt deze wel vast te klikken in de Micro-USB-poort. Aan de bovenkant vinden en we de 3,5 mm aansluiting voor een headset of hoofdtelefoon. Aan de rechterzijde zijn de volumeknoppen en een aan- en uitknop te vinden.
De achterkant valt op doordat de camera een andere kleur heeft gekregen dan de achterzijde zelf. De camera zelf beschikt over 13 megapixel en natuurlijk is er ook een LED-flitser aanwezig. Maar je vraagt je nu wellicht af waar is de simkaart, wel de achterzijde van het toestel kan los. Hiermee komt ook de 2800 mAh batterij tevoorschijn die je eruit moet halen om de nano SIM-kaart te plaatsen. Je kunt ervoor kiezen om een tweede simkaart te plaatsen in dit toestel waarmee je op twee nummers tegelijk bereikbaar bent.
Interface
Motorola houdt haar toestellen dicht bij de Android standaard, daarom zal je met de Motorola Moto G5 ook grotendeels standaard Android weergaves voorgeschoteld krijgen. Om je over de streep te trekken heeft Motorola een aantal, vrij minimalistische, aanpassingen gedaan en levert het bedrijf een aantal widgets mee.
Een kleine ronde widget op het startscherm vertelt ons de tijd en geeft ons een kort weerbericht. Hangt de telefoon aan een lader of computer dan wordt ook kort het batterijpercentage getoond. Door op het weer of de klok te tikken opent een nieuw venster met meer informatie.
Ook de app-drawer doet enigszins denken aan de Pixel Launcher, met een zoekvenster, favoriete apps en andere geïnstalleerde apps. Applicaties staan standaard op alfabetische volgorde gesorteerd in de app-drawer. Je kunt aan het startscherm ook eigen widgets toevoegen. Door naar links te vegen wordt de Google Now pagina getoond. Deze pagina geeft je praktische informatie over bijvoorbeeld weer en verkeer.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Je kunt met de Motorola Moto G5 natuurlijk ook bellen. Bij het starten van een telefoongesprek kun je, wanneer je gebruik maakt van dual-sim, kiezen via welk telefoonnummer je belt. Ook kun je in het instellingenscherm voorkeuren voor je simkaarten aanpassen zoals welke simkaart standaard gebruikt wordt voor data en telefonie.
Even snel een SMS versturen of een WhatsApp-bericht is geen enkel probleem voor de Moto G5. Standaard staat het Google toetsenbord geïnstalleerd waarmee je vrij snel uit de voeten kunt. Heb je liever een ander toetsenbord dan kun je uit de Google Play Store een ander toetsenbord downloaden.
Voor het surfwerk kun je de Google Chrome browser gebruiken die op het toestel staat geïnstalleerd. Je kunt daarbij gebruikmaken van 2G, 3G en 4G, ook op het gebied van WiFi is dit toestel van alle gemakken voorzien met 2.4 en 5GHz draadloos internet. NFC ontbreekt op de Moto G5, maar Bluetooth en GPS zijn wel aanwezig.
Multimedia: muziek en film
Het scherm van de Moto G5 is 5 inch en dat is een prima formaat voor het bekijken van een filmpje. Naast heel licht, waardoor het scherm goed afleesbaar is in de zon, kan het scherm ook heel donker ingesteld worden. De kleuren van het scherm zijn goed en ook vanaf een afstandje is het scherm nog goed afleesbaar.
Op het toestel zijn een aantal apps te vinden waarmee je met multimedia aan de slag kunt, zoals Google Play Movies en Google Play Music. Wil je een headset of hoofdtelefoon aansluiten op de Motorola Moto G5 dan moet deze voorzien zijn van een standaard 3,5 millimeter aansluiting. Ook is op het toestel een FM-radio aanwezig die je zelfs zonder hoofdtelefoon kunt opstarten, tenzij je naast de zender staat zul je zonder hoofdtelefoon of headset niets ontvangen.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Motorola Moto G5 is een 13 megapixel camera te vinden, met de standaard camera-app op de telefoon kun je foto’s en video’s maken. Als we kijken naar de prestaties van de camera dan zijn deze wisselend, de ene keer zijn de kleuren natuurgetrouw en de andere keer iets overbelicht en overdreven. Soms zorgt een tweede keer dezelfde foto maken wel voor een betere belichting.
Jammer dat de prestaties niet constant zijn want de camera op de Moto G5 heeft zeker potentie, absoluut in deze prijsklasse. Het valt op dat wanneer de G5 een goede foto maakt, deze ook echt goed is; met goede doortekening en een goede balans van contrast en verzadiging.
Wanneer je ervoor kiest om in een 16:9 breedbeeldformaat te fotograferen van dan telt de camera nog 9,7 megapixel. In de instellingen van de camera kun je ook het sluitergeluid uitschakelen. Ook kun je instellen dat je een foto maakt door op ergens op het scherm te tikken.
Druk je op het camera icoontje rechts onderin dan worden er extra opties getoond, bijvoorbeeld voor het maken van een panorama foto. Wil je echt professionele foto’s maken dan kun je de Pro-modus opstarten.
Zelf de fotokwaliteit van de Moto G5 beoordelen? In ons Flickr-album hebben we een aantal foto’s geplaatst die we met dit toestel hebben gemaakt.
Wil je een filmpje maken dan kan dat met de Moto G5 in een resolutie van 1920 x 1080 pixels, ofwel Full-HD. De details blijven goed zichtbaar en ook als we de digitale zoom gebruiken is het resultaat nog prima in orde. In de onderstaande video kun je een voorbeeld zien van een filmpje die we met de Moto G5 gemaakt hebben.
Overige mogelijkheden
Met de Motorola Moto app kun je diverse acties instellen die je met een gebaar kunt activeren. Zo activeer je de zaklamp door twee keer de telefoon te schudden. Met twee keer draaien wordt de camera geopend. In de Moto app kun je ook andere acties inschakelen zoals het verkleinen van het scherm. Ook vind je in de Moto-app het Moto Display aanpassen of uitschakelen, het Moto Display wordt geactiveerd als je de telefoon oppakt en geldt als vervanger voor de LED-notificatie.
Om je toestel te beveiligen kun je een vingerafdruk registreren waarmee alleen jij het toestel kunt ontgrendelen. De vingerafdrukscanner van de Moto G5 functioneert goed en herkent vrijwel altijd onze vingerafdrukken. Op de Motorola Moto G5 is vrijwel geen bloatware geïnstalleerd dus houd je maximaal ruimte voor eigen applicaties.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Een groot pluspunt voor sommige gebruikers zal de verwisselbare 2800 mAh batterij zijn. Doordat je de accu kunt verwisselen zou je, als je het toestel langer hebt gebruikt en de batterij is versleten, van nieuw leven kunnen voorzien. Het opladen duurt met de meegeleverde adapter zo’n 2 uur. Bij normaal gebruik gaat het toestel zeker een dag mee, ook in een dual-sim opstelling. We noteerden een gemiddelde scherm-aan tijd van 3 uur en 30 minuten.
Voor een budget smartphone zijn de prestaties van de octa-core processor prima in orde, we merken wel dat sommige apps en games er iets langer over doen om op te starten. In het toestel zit standaard 3GB werkgeheugen en heb je als gebruiker 16GB aan opslagruimte. Is 16GB niet voldoende voor je foto’s, video’s en apps dan kun je het toestel met een MicroSD-kaart uitbreiden tot 128GB.
Beoordeling
De afgelopen twee weken hebben we de telefoon op zak gehad en uitvoerig getest en veelvuldig gebruikt voor de Moto G5 review. Deze budget smartphone weet ons soms te verrassen met de plaatjes die de camera produceert. Aan de andere kant is het soms nodig om foto’s dubbel te maken omdat de camera enthousiast met de kleuren en belichting omgaat. De Moto G5 is erg gebruiksvriendelijk als het gaat om dual-sim telefonie en laat ons veel instellen.
Voor een smartphone in het budget segment van de markt zijn de prestaties en het uithoudingsvermogen prima en komt dit toestel zelfs in de buurt van de (duurdere) Samsung Galaxy A3 (2017). Het kunnen verwisselen van de batterij vinden wij een pluspunt waardoor je langer van het toestel kunt genieten. Het ontbreken van een LED-notificatie is soms een gemis al maakt het Moto Display dat deels goed.
Motorola Moto G5
-
8/10
-
8.6/10
-
7.7/10
-
7.8/10
-
8.2/10
-
9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Verwisselbare batterij
- Dual-SIM
- Veel smartphone voor weinig geld
- Camera
- FM-radio
Minpunten
- Camera
- Ontbreken LED-notificatie
- Geen NFC