De LG V30 werd voorafgaand aan de IFA aangekondigd en is sinds december in Nederland te koop. Het high-end toestel uit Korea is voorzien van dunne schermranden en moet de strijd aangaan met de Galaxy Note 8 van Samsung. Is het toestel zoveel beter dan de veel goedkopere LG G6? Je leest het in onze uitgebreide LG V30 review.
LG V30 review
In de eerste helft van 2017 introduceerde LG haar nieuwste high-end smartphone; de LG G6. Het was de eerste smartphone dat uitgebracht werd met een 18:9 beeldscherm en dunnere schermranden. De schermranden werden bij de concurrenten al snel vele malen dunner, zoals bij de Galaxy S8. Toch had de LG G6 eigenlijk alle basisbehoeften wel in huis om te slagen, zo kun je lezen in onze LG G6 review.
Eind augustus was daar de introductie van het derde V-toestel; de V-serie richt zich volledig op multimedia en de LG V30 is dan ook een erg compleet toestel. De smartphone heeft dunnere schermranden, een groter display en een glazen behuizing. De afgelopen weken hebben we de V30 uitgebreid mogen testen en onze ervaringen lees je in de LG V30 review.
Verkooppakket
Daar is ‘ie dan; de LG V30. Geleverd in een zwarte doos met een USB-C kabel, opzetstuk, premium B&O headset, poetsdoekje en het gebruikelijke papierwerk. Waar Huawei nog wel een basis case meelevert met de Mate 10 Pro en Samsung de Galaxy Note 8 (review) nog voorzag van wat extra’s is het LG V30 pakket voor de basis voldoende maar verwacht geen rijk uitgerust pakket.
Design en interface
De V30 wordt geleverd in verschillende kleuren en de kleur die wij hebben ontvangen is het mooie Morrocan Blue; een donkerblauw glanzende smartphone. We zien aan de voorzijde direct de dunne schermranden waarvan de hoeken net als bij de G6 afgerond zijn. De LG V30 heeft een 6,0 inch OLED-display waardoor het de kleuren nog beter moet overbrengen dan bijvoorbeeld een LCD-display. Daarbij heeft het toestel dus een 18:9 beeldverhouding.
De V-serie had voorheen een extra beeldscherm boven het huidige scherm. Hierdoor was de V-serie ook wel een beetje uniek te noemen. Toch heeft LG ervoor gekozen dit bij de V30 weg te laten. Dit wordt wel deels opgevangen door het Always On Display.
Aan de voorkant van de telefoon is een 5 megapixel front-camera te vinden, samen met de speaker. Ook de verschillende sensoren zijn achter de glazen behuizing verwerkt. Een LED-notificatielampje moet helaas gemist worden, hoewel er wel van het Always On Display gebruik gemaakt kan worden.
Links van het toestel zijn de volumetoetsen geplaatst, waarmee je tevens snel de camera kunt openen vanuit stand-by, door tweemaal volume-down in te drukken. Rechts van de V30 is de sleuf voor een Nano-simkaart en de geheugenkaart te vinden die geopend kan worden met het meegeleverde pinnetje of eventueel een paperclip.
Voordat we naar de achterzijde van de LG gaan, bekijken we eerst de boven- en onderkant. Bovenop het toestel zien we (gelukkig) de 3,5 millimeter aansluiting voor de headset. Vooralsnog heeft LG deze gelukkig niet weggelaten, zoals een aantal concurrenten wel gedaan hebben. Aan de onderzijde is de speaker voor de muziek en de USB Type-C aansluiting te vinden.
Van glas
De glazen achterzijde van de LG V30 is voorzien van de vingerafdrukscanner, dit is tevens de home-button die ingedrukt kan worden om bijvoorbeeld het toestel te ontwaken. We zien ook de dual-camera die iets uitsteekt, met daarnaast de flitser en sensor voor de autofocus. Het Bang & Olufsen logo pronkt ook, samen met het LG logo aan de achterzijde van de LG V30.
Door de glazen behuizing kan de LG V30 wat glad zijn. Toch ligt de telefoon goed in de hand, hoewel we erg verbaasd waren over de ontwikkeling van (soms diepere) krassen aan vooral de voorkant van de telefoon. De LG G6 wist ons juist te overtuigen doordat het niet snel bekrast raakt. Bij normaal gebruik kunnen vrij snel krasjes ontstaan, iets waar helaas aardig wat smartphones in dit segment last van lijken te hebben. Ook aan de achterzijde vallen de krassen op. Erg jammer voor een toestel van zoveel geld. Een hoesje en screenprotector is dus absoluut aan te raden.
Interface
LG legt over Android (de versie waar de V30 nu op draait is Android 7.1.1 Nougat, maar Oreo wordt spoedig verwacht) haar eigen skin; LG UX 6.0. Deze skin is vrijwel identiek aan die van de LG G6, afgezien van een aantal extra opties onder het menu met instellingen. Het oogt soms net wat minder modern, maar het werkt in de praktijk gewoon goed.
Daarbij kun je ook in de homescreen-instellingen de aparte menu-toets (app drawer) activeren. Ook de V30 is voorzien van het Always On Display waarbij je direct op het scherm kunt zien welke notificaties er binnen zijn gekomen, wat de datum is en hoe laat het is.
Always On Display
Anders dan bij de G6 wordt een icoontje gewoon toegevoegd aan dezelfde rij op het AOD. Bij de G6 werd het icoontje van de desbetreffende dienst/app eerst groter weergegeven op het scherm. Bij de V30 heb je hierdoor iets minder snel door welk icoontje er voor het laatst is bijgekomen. Je kunt over het Always On Display swipen waarmee je kunt switchen tussen de notificaties, muziekspeler en snelle instellingen. Er is ook een mogelijkheid om het Always On thema met de stijl aan te passen naar eigen wens.
Floating Bar
Een andere extra optie in de interface, in vergelijking met de G6 is de Floating Bar. Hiermee heb je snel toegang tot bepaalde snelle instellingen of acties. De functie is te vergelijken met Edge Screen van de Galaxy S8/Note 8 van Samsung. Aan de zijkant van je scherm vind je een pijltje die je kunt verplaatsen en uitklappen. Je kunt snelkoppelingen naar apps plaatsen, de front-camera openen, muziekspeler bedienen, snel iemand bellen of bijvoorbeeld een notitie maken of agenda-item aanmaken.
Je kunt door de snelkoppelingen vegen als de Floating Bar is geopend; zo vind je nog meer opties. Denk aan het maken van een screenshot die je direct bij kunt snijden of een screenshot als gifje. Je selecteert dan een gedeelte van het scherm waarna hiervan een geanimeerd plaatje wordt gemaakt.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De LG V30 doet zijn werk zoals we zouden verwachten als het gaat om bellen. Zowel binnenshuis als buitenshuis is de gesprekskwaliteit van uitstekende kwaliteit en hebben we ook geen problemen ondervonden met het signaal. Natuurlijk biedt de LG ondersteuning voor 2G, 3G en 4G-netwerken en is er WiFi aanwezig, zowel de 2.4 GHz band als de 5 GHz band. Ook Bluetooth en NFC zijn op de V30 te vinden.
Voor het internetten is er de Chrome browser. Daarnaast kun je je berichten typen met het standaard LG toetsenbord dat prima zijn werk weet te doen. Het heeft prettige bedienbare toetsen en heeft uiteraard ook tekstvoorspelling aan boord. Uiteraard kun je via de Google Play Store een andere browser- of keyboard-app downloaden.
Natuurlijk is de LG V30 ook van de nodige sensoren voorzien. Er is GPS, een gyroscoop en ook een kompas is aanwezig op het toestel. Een LED-notificatielampje ontbreekt net als bij de G6. Je kunt wel gebruik maken van het Always On Display die inzicht geeft in meldingen en notificaties.
Multimedia: muziek en film
Bij de LG V-serie draait alles om multimedia en dat is dus ook het geval bij de LG V30. Voor het beluisteren van muziek kan gebruik gemaakt worden van je favoriete muziek-app of de FM-radio. Ja, de radio, want die is (gelukkig) nog steeds te vinden op de high-end smartphone van LG. De FM-radio is een feature die bij veel smartphones verleden tijd is. De headset die je aansluit, dient als antenne voor het ontvangen van de verschillende radiozenders.
Quad-DAC
Bij verschillende versies van de LG G6 was er ondersteuning voor Hi-Fi Quad DAC; de versie die hier verkocht wordt is dat echter niet. LG maakt bij de LG V30 hierin geen onderscheid; elke variant van de V30 is voorzien van Quad DAC voor een nog betere geluidskwaliteit. De feature is overigens alleen beschikbaar met een headset. Voor de doorsnee consument is het verschil heel licht merkbaar, maar grote verschillen zijn er niet. Desondanks is de geluidskwaliteit prima in orde bij de V30 en kun je eindeloos genieten van je muziek. Je kunt bij de Hi-Fi Quad DAC instellingen nog bepaalde profielen kiezen om zo de afstelling naar eigen hand te zetten.
De geluidskwaliteit van de LG V30 speaker is ook prima te noemen. Het volume kan hard genoeg en weet een goede balans te vinden tussen hoge en lagere tonen. Je kunt dankzij de 3,5 millimeter aansluiting er voor kiezen om de meegeleverde B&O headset te gebruiken of je eigen koptelefoon aan te sluiten.
Beeldscherm
Daarnaast heeft de LG V30 met het 6,0 inch grote beeldscherm ook alles in huis om op een prettige manier naar filmpjes te kijken. Je kunt met een pinch-beweging het (YouTube-) beeld direct beeldvullend maken zodat het 18:9 beeldscherm volledig benut wordt. De kleuren komen goed tot hun recht op het OLED display en ook op een zonnige dag is het scherm goed af te lezen.
Camera: foto’s en video’s
De LG V30 is aan de achterkant voorzien van twee camera’s. Dankzij de dual-camera kun je niet alleen ‘gewone’ foto’s schieten maar ook gebruik maken van de groothoeklens. Hierdoor krijg je nog meer in je beeld gestopt. Een nadeel hiervan is wel dat er aan de randen vervormingen ontstaan, dit is normaal bij dergelijke groothoeklenzen. De groothoekmodus kan ideaal zijn voor het fotograferen van hoge gebouwen of een mooi landschap. Bij de LG V30 heeft de ene lens een resolutie van 16 megapixel, de andere telt 13 megapixel.
Dankzij het diafragma van f/1.6 kun je ook in donkere omgevingen goede foto’s maken zonder de aanwezigheid van veel ruis. Wel behaal je dit diafragma alleen als je op de ‘normale’ stand fotografeert, gebruik je de dual-camera, dan schiet je met een diafragma van f/1.9, wat overigens ook niet heel slecht is. De camera heeft verder een dubbele LED-flitser, optische beeldstabilisatie, Hybride-Laser autofocus en een handmatige modus voor het aanpassen van camera-instellingen. Tevens vind je tal van verschillende modi voor bijvoorbeeld voedsel-foto’s, speciale vormen, kaders en rasters en andere opties.
Camerakwaliteit
We hebben in de afgelopen weken veel foto’s gemaakt met de LG V30. We hebben ook een aantal vergelijkingen gemaakt met de camera van de LG G6. Als je de telefoon wat ongelukkig vast hebt reageert deze niet, doordat je met je handpalm net tegen de randen van het scherm aanzit; dat is een dingetje bij dunne schermranden. De foto’s worden verder snel geschoten en we zijn zeker te spreken over de camerakwaliteit van de LG V30 camera.
Kleuren worden goed vastgelegd, de beelden zijn rijk aan details en de doortekening is dik in orde. Doorgaans weet het toestel ook goed de balans te vinden in de contrast, hoewel dat bij de live-preview niet altijd zo lijkt; bij het terugkijken zien de beelden er dan wel goed uit. Foto’s die in de avonduren gemaakt worden zien er eveneens goed uit en bevatten relatief weinig ruis en zijn scherp.
Hieronder vind je een tweetal samples die we met de LG V30 hebben gemaakt. Benieuwd naar meer camera-resultaten? Je vindt tientallen foto’s in het fotoalbum.
Als we een kleine vergelijking doen met de camera van de LG G6 zien we in negen van de tien gevallen geen verschil. Soms heeft de camera van de LG V30 iets meer details vastgelegd, maar de verschillen zijn minimaal te noemen.
Front-camera
Aan de voorzijde van de telefoon vinden we een 5 megapixel front-camera (f/2.2). Verwacht hiervan geen wonderen, de kwaliteit is voldoende .Je kunt gebruik maken van diverse opties zoals de beauty-modus en verschillende filters.
Videocamera
We hebben met de videocamera ook meerdere video’s gemaakt. De hoogste resolutie waarin gefilmd kan worden is 4K. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om te filmen in Full-HD met 16:9 of 18:9 beeldverhouding en met 60 frames per seconde. In de handmatige video-modus kun je tal van instellingen aanpassen voor de beste video. Denk aan de witbalans, autofocus, belichting, ISO-waarde, beeldsnelheid, HiFi, bitrate en nog veel meer.
Film je gewoon ‘op de automatische piloot’ dan weet de LG V30 prima video’s te maken. De beelden zijn voorzien van een goede geluidskwaliteit, zijn scherp en zijn van hoge kwaliteit.
Galerij
In de galerij kun je je geschoten bestanden bekijken. Deze applicatie is identiek aan die van de G6. We zien dan ook een erg handige functie voorbij komen; de prullenbak. Verwijderde bestanden worden hier zeven dagen bewaard en daarna automatisch verwijderd. Erg handig als je even later toch bedenkt dat je een bepaalde foto nog wel kunt gebruiken.
Overige mogelijkheden
De LG V30 is een erg uitgebreide smartphone, dat zien we ook terug in de mogelijkheden die het toestel verder nog te bieden heeft. We zetten er een aantal voor je op een rij.
Waterdicht
De IP68-certificering van de LG V30 geeft aan dat de smartphone van de Koreaanse fabrikant stof- en waterdicht is. Dit geldt voor een periode van maximaal 30 minuten in zoet water op een diepte van maximaal 1,5 meter. Onder de douche meedansen met je favoriete muziek moet dan in theorie geen problemen opleveren.
Vingerafdrukscanner
Zoals we van LG gewend zijn, behoren de vingerafdrukscanners van LG tot onze favorieten. Ze reageren erg snel, zijn erg nauwkeurig en hebben vingers snel herkend. Dat is ook het geval bij de vingerafdrukscanner van de LG V30. Je kunt er voor kiezen om meerdere vingers te herkennen zodat je met meerdere vingers het toestel kunt ontgrendelen.
Bloatware
Qua hoeveelheid bloatware hebben we het erger gezien, toch zien we een aantal applicaties al op het toestel staan. Denk aan de notitie- en aantekeningen-app QuickMemo+, een taken-app, muziekspeler, e-mail app, LG Health, HD-audiorecorder, Smart Doctor, Mobile Switch en natuurlijk de Google-apps. Ook bepaalde applicaties worden al voorgesteld in het menu van het Update Center; denk aan de Facebook- en Instagram-app.
Smart Settings
Smart Settings is een optie die we al een tijdje terugzien bij smartphones van LG. Het is mogelijk om bijvoorbeeld automatisch het WiFi, Bluetooth of geluidsprofiel in te stellen op basis van je locatie. Daarbij kun je bijvoorbeeld aangeven dat automatisch een applicatie gestart moet worden als je een hoofdtelefoon aansluit of dat een app geopend wordt wanneer er een Bluetooth-verbinding tot stand is gebracht.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de glazen motorkap van de LG V30 ligt een accu met een capaciteit van 3300 mAh. Extraatje daarbij is dat in tegenstelling tot de G6 er ondersteuning is voor draadloos opladen, ook is er ondersteuning voor Quick Charge (snelladen via de USB-C poort). Samsung biedt bij haar toptoestellen ook draadloos opladen aan en LG nu dus ook. Het draadloos opladen duurt overduidelijk veel langer dan wanneer je hem met de kabel oplaadt. Toch kan het handig zijn om draadloos op te laden; IKEA heeft bijvoorbeeld lampen met speciale plaat om je toestel op te laden en we zien het ook bij verschillende nieuwe automodellen terug.
Qua uithoudingsvermogen scoort de LG V30 erg goed. Bij goed intensief gebruik kan je bijna 1,5 dag met het toestel doen. We rapporteren daarbij een screen-on-time van circa 5 á 5,5 uur, wat erg netjes is. Het volledig opladen van de accu neemt bijna twee uur in beslag.
De snelle Qualcomm Snapdragon 835 octa-core processor voert de taken razendsnel uit, en we hebben geen vastlopers of haperingen ondervonden ten tijde van de LG V30 review. De processor wordt bijgestaan door het 4GB RAM-geheugen wat meer dan genoeg. Je kunt voor het opslaan van bestanden gebruik maken van de 64GB opslagruimte waarvan bijna 51GB door jezelf is te gebruiken. Eventueel kun je het geheugen uitbreiden met een geheugenkaart van maximaal 2TB.
Beoordeling
In de afgelopen weken hebben we ons prima vermaakt met de LG V30. Het is een erg goed toestel, waarbij je eigenlijk alle opties binnen handbereik hebt. Het is jammer dat de V30 uit de doos niet gelijk op Android 8.0 Oreo draait, want daarmee had het een voorsprong op de concurrentie kunnen hebben. Helaas is LG daarin niet de enige. Het toestel is erg gevoelig voor krassen, overduidelijk meer dan bij de LG G6 het geval was, die er nauwelijks gevoelig voor was.
Als we dan toch de LG G6 erbij betrekken; het prijsverschil tussen de V30 en G6 ligt op ruim 500 euro. LG biedt met de V30 dan wel draadloos opladen, Quad-DAC, een op papier snellere processor en een betere accuduur. Hoewel de accuduur inderdaad beter is, is 500 euro enorm veel geld. Ikzelf ben in het bezit van een LG G6 en het toestel bevalt me nog altijd prima. Weliswaar is de uitstraling van de V30 een stuk mooier, in het dagelijks gebruik merk ik persoonlijk weinig uitzonderlijke verschillen.
G6 of V30?
Kiezen voor de G6 of de V30? Ik zeg; de G6. Puur door het enorme prijsverschil. Toch heb je met de V30 absoluut geen slechte koop. Als je het geld kunt missen en dan ook nog je portemonnee wilt trekken voor een degelijke cover of hoesje, dan zul je er zeker veel plezier van hebben. LG kennende zal de prijs in de komende maanden tientallen of misschien wel meer dan honderd euro zakken. Dan wordt de V30 nog interessanter. Nu is het prijsverschil nog veel te groot om de V30 boven de G6 te verkiezen.
Dan nog een puntje voor LG zelf; zoals we in ons uitgebreide opinieartikel schreven, moet LG echt meer aandacht besteden aan het updatebeleid. Vorige maand kreeg de LG G6 na maanden wachten pas beveiligingsupdate november 2017. Veel te laat voor een vlaggenschip. LG moet zich naar mijn mening echt bewijzen met de G6 en V30. Neemt het de updates niet serieus, dan zullen consumenten LG ook niet meer serieus nemen.
LG V30
-
8.9/10
-
8.9/10
-
9.1/10
-
9/10
-
9/10
-
7.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Accuduur
- Camera
- Snelheid
- Design
- FM-radio
- Draadloos opladen
Minpunten
- Krasgevoelig
- Updatebeleid van LG moet verbeterd worden
- Quad-DAC is voor doorsnee consument nauwelijks merkbaar
- Hoge prijs, maar zal LG kennende snel zakken
- Concurrent uit eigen huis; de G6