LG bracht in juni een nieuwe mid-ranger op de markt, de LG Q60 en het toestel heeft een aantal handige snufjes aan boord. Maar overtuigt het toestel wel genoeg of is de Q60 een smartphone als alle anderen? Je leest ons oordeel in deze LG Q60 review.
LG Q60 review
De LG Q60 is op papier een mid-range smartphone mede dankzij haar specificaties en fraaie uitrusting. In een notendop vinden we een octa-core processor, triple-camera en groot 6,26 inch HD+ display. Laten we de LG Q60 van dichterbij bekijken.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de LG Q60 bestaat uit het toestel zelf, wij hebben het toestel dat de kleur “New Moroccan Blue” heeft meegekregen. Over het toestel ligt ook een doekje waarmee je het scherm schoon kunt vegen. Verder vinden we wat boekjes en een SIM tray tool. Ook vinden we een adapter en Micro-USB kabel terug in de doos. Bij het exemplaar dat we van LG ontvingen zat geen headsetje.
Design en interface
De LG Q60 is zeker geen kleine jongen dankzij zijn 6,26 inch display. Of de smartphone met één hand bediend kan worden ligt geheel aan de grootte van je eigen handen. Wij hebben hier zelf geen problemen mee gehad. Aan de voorzijde zien we verder dat het toestel over een ronde notch beschikt. Hierin zit de frontcamera verwerkt waarop we later nog even terug zullen komen.
Aan de linkerzijde vind je een waar knoppen en sleuvenfeest, allereerst vind je er de volumeknoppen. Daaronder zit een aparte knop voor het oproepen van de Google Assistent. Handig als je hem nodig hebt om bijvoorbeeld de robotstofzuiger aan het werk te zetten! Onder de Assistent-knop vinden we een sleuf voor een tweede simkaart. De grote tray er onder is bedoeld voor de hoofd simkaart en een microSD-kaartje.
Verder vinden we op het toestel een microUSB poort aan de onderzijde en een 3,5 millimeter aansluiting voor hoofdtelefoon of headset. Rechts van het toestel zit de aan- en uitknop. Aan de achterzijde vinden we de triple-camera setup van LG, ook een LED-flitser ontbreekt hier niet. Daaronder is de vingerafdrukscanner te vinden waar we tijdens het testen van deze telefoon eigenlijk geen problemen mee hebben ervaren.
Interface
De eigen interface van LG is wat speels met kleurrijke icoontjes afgewisseld met wat zakelijke elementen. Zo is het startscherm voorzien van een strakke weer-widget en krijg je snel toegang tot de Google zoekmachine. Door naar rechts te vegen kom je in een persoonlijk voor jou gemaakte feed van Google waarin je headlines en andere interessante content kunt vinden.
Wil je andere vormen pictogrammen dan kan dat, via de homescreen instellingen pas je dit aan naar bijvoorbeeld ronde icoontjes. Ook kan je zelf kiezen voor een ander raster met bijvoorbeeld 4×6 apps per scherm. De Google-feed kan je ook via hetzelfde scherm uitschakelen als je deze niet wenst te gebruiken.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Het plegen van een belletje met de LG Q60 is geen enkel probleem, wel valt het op dat in vergelijking met andere smartphones onze dekking minder lijkt te zijn bij dit toestel. De dialer voorziet je van snelle toegang tot je contacten en je kunt ook groepen van contacten aanmaken. Ook tekstberichtjes sturen in welke vorm dan ook is geen enkel probleem voor de Q60.
Het internet kun je verkennen met de Chrome browser die je op de LG Q60 zal vinden, fijn is dat het toestel over 2.4 en 5GHz WiFi ondersteuning beschikt. Qua mobiele netwerken zijn 2G, 3G en 4G ondersteund. Verder is op het toestel ook ondersteuning voor Bluetooth te vinden. Ook ondersteunt het toestel NFC, heeft het een GPS chip en diverse sensoren voor bijvoorbeeld het automatisch instellen van de helderheid van het scherm en kompas. Een gyroscoop ontbreekt.
Multimedia: muziek en film
Het scherm zelf heeft een diagonaal van 6,26 inch met een Full HD+ weergave. De kleuren op het scherm zijn natuurgetrouw en we kunnen geen vreemde zaken als bleeding detecteren. De kijkhoek van het scherm is ook in orde. Het is op een groot scherm als dat van de Q60 geen straf om eens een filmpje te kijken of je favoriete VOD-aanbieder op te zoeken.
Voor muziekfanaten is er een 3,5 millimeter aansluiting en je kunt probleemloos gebruik maken van een Bluetooth headset. De LG Q60 beschikt niet over een FM radio, een functie die we steeds minder zullen gaan zien. Het is natuurlijk geen enkel probleem om muziek te vinden op het toestel, standaard staat Google Play Muziek al geïnstalleerd en je kunt natuurlijk tal van andere muziekdiensten in de Play Store vinden.
LG heeft aan de Q60 nog een extra toegevoegd, DTS:X 3D Surround Sound. Het geluidseffect moet voor een kristalheldere geluidsbeleving zorgen. Ook worden de bass-tonen wat opgepompt en is het volume luider en meer genormaliseerd.
Camera: foto en video
Aan de achterzijde vinden we 3 lenzen die samen de triple-camera setup vormen van de LG Q60. Een reguliere 16 megapixel sensor, een 2 megapixel dieptesensor en een 5 megapixel wide-angle lens. Die laatste lens heeft een gezichtsveld van 120 graden. Handig als je bijvoorbeeld een groepsfoto wilt maken of een fraai landschap wilt fotograferen.
Fabrikanten maken hun camera’s steeds slimmer door automatische scene detectie, de LG Q60 is daar niet anders in want we vinden ook hier een “AI CAM” terug. De software kan acht verschillende onderwerpen detecteren en past de instellingen daarop aan.
De standaard galerij app die we op de Q60 terugvinden is handig in het gebruik en ordent de foto’s in mappen en biedt extra opties zoals het maken van een collage. Wil je backup functies dan is Google Foto’s een aanrader, deze plaatst je foto’s automatisch door naar je Google account.
Kijken we naar de kwaliteit van de foto’s die we met de LG Q60 hebben gemaakt dan kunnen we positief zijn. De kleuren worden mooi vastgelegd, de details zijn rijk en we zien weinig ruis. De triple-camera van LG levert in verschillende situaties goed werk, je kunt ook nog kiezen uit een portret stand en een beroep doen op de AI cam, al lijkt dit dus vaak overbodig. Hieronder vind je een sample en in ons Q60 fotoalbum vind je er nog veel meer!
De front camera op de LG Q60 telt 13 megapixels en doet wat er verwacht mag worden. Wel staat er standaard al een lichte schoonheidsmodus actief. Dit maakt de details wat overdreven en als je deze uitzet levert het een normaler beeld op. Standaard worden de selfies in 4:3 beeldformaat gemaakt maar je kunt ook switchen naar een breedbeeld formaat voor een groepsselfie!
Video
Ook de videokwaliteit van dit toestel is in orde met wederom een goede weergave van kleuren en detail. Filmen kan maximaal in 1080p Full HD-kwaliteit. Als extra feature kan je vanuit de camera app direct live gaan op YouTube met YouTube live! Hieronder kan je een video sample bekijken.
Overige mogelijkheden
Op het toestel worden een aantal extra features en apps geïnstalleerd, een aantal van deze apps zal je mogelijk nooit gebruiken. Zo vinden we de Amazon Assistent terug maar ook de Facebook en Instagram app heeft LG alvast voor je op het toestel gezet.
In het menu “Hoofdzaken” vinden we een game launcher waarmee je snel games kunt starten die je op je smartphone geïnstalleerd hebt. Ook vind je er een taken app terug waarmee je een todo-lijst kunt bijhouden. Wil je een spraakopname maken dan vind je in datzelfde mapje ook daar een app voor terug.
Met de QuickMemo+ app van LG kan je even snel een notitie maken of een handgeschreven tekst wegzetten voor later. Handig aan deze app is dat je de notities ook kunt synchroniseren via je Google account. Zo raak je belangrijke notities niet kwijt. Aan notities kan je een herinnering vastmaken zodat je op een later moment een seintje krijgt en een locatie.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De LG Q60 heeft een op 2.0 GHz geklokte octa-core processor onder de motorkap zitten. Aangevuld met 3GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. In de praktijk merken we dat het toestel niet de snelste is. Zeker als we het toestel tot het middensegment moeten rekenen voelt het niet als een dergelijk toestel aan. Gedurende de gehele testperiode blijft ons “Instellingen” scherm ook crashen.
Positief punt aan de LG Q60 is dan wel weer de batterij met een capaciteit van 3500 mAh. Die gaat zeker twee dagen mee onder normale omstandigheden, een gemiddelde schermtijd hebben we niet vast kunnen stellen door het vastlopen van het instellingenscherm.
Het toestel heeft op dit moment geen openstaande updates, het toestel draait op Android 9 en beschikt over de patch van 1 mei 2019. Daarmee loopt het toestel nu zeker 3 maanden achter qua beveiligingspatches.
Beoordeling
De LG Q60 een leuk toestel voor weinig geld, maar LG kan hier en daar nog wel schaven aan het testproces. Een vastloper op het instellingenscherm is alles behalve praktisch. Het toestel heeft een nette accuduur maar is niet 100% up-to-date met haar beveiligingsupdates. De triple-camera produceert erg nette foto’s die het delen waard zijn.
Op het toestel vinden we al veel voorgeïnstalleerde software en extra functie terug, soms voegen deze wat toe en in een aantal gevallen ook niet. Leuke gimmick is de aparte Google Assistent knop waarmee je snel toegang hebt tot je persoonlijke assistent. De LG Q60 is inmiddels te verkrijgen rond de 150 á 200 euro, bij Bol.com, Coolblue en Mobiel, waar de initiële adviesprijs op 279 euro lag.
LG Q60
-
8.5/10
-
7.5/10
-
8.2/10
-
6.8/10
-
8.5/10
-
7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camerakwaliteit
- Accuduur
- Dual-SIM en microSD-kaart
- Mooi groot scherm
Minpunten
- Vastlopen en traagheid
- Dekking minder tov andere smartphones op zelfde locatie