De LG Q6 lijkt op het eerste gezicht veel op de LG G6 met het FullVision display en de dunne schermranden. Echter is de LG Q6 goedkoper, compacter en toch voorzien van veel functies. DroidApp heeft de afgelopen tijd de Q6 getest en alles lees je in onze LG Q6 review.
LG Q6 review
De Q-serie is een nieuwe modellijn van LG waarin we stijlvolle toestellen vinden met een prima prijskaartje. De LG Q6 is één van deze toestellen en is sinds medio augustus verkrijgbaar. Het design is duidelijk geïnspireerd op de LG G6, het high-end toestel van de Koreaanse fabrikant, waarover we eerder de uitgebreide LG G6 review schreven. Hoe doet het toestel het in de praktijk? Dat delen we met je in de LG Q6 review.
Verkooppakket
De zwart gekleurde verpakking laat met het beeldmerk ‘Q6’ zien dat we hier met het juiste toestel te maken hebben. Eenmaal geopend vinden we bovenop de smartphone zelf. Daaronder vinden we de adapter, Micro-USB kabel, het pinnetje voor de simkaart-tray en de headset voor het beluisteren van muziek.
Design en interface
Zoals gezegd doet het ontwerp van de LG Q6 ons direct denken aan die van de LG G6. LG spreekt over het FullVision display door de minimale schermranden. Het beeldscherm heeft een langwerpige verhouding door de 18:9 beeldverhouding. Het toestel ligt heel goed in de hand en bij het inschakelen valt pas echt op hoeveel scherm je in een vrij compact toestel krijgt. De schermgrootte betreft namelijk 5,5 inch en heeft een Full-HD+ resolutie. Het valt op dat de helderheid goed genoeg is om het scherm op een zonnige dag af te kunnen lezen.
De voorzijde
Aan de voorkant heeft LG nog wel ruimte gelaten voor de 5 megapixel front-camera, de sensoren en de luidspreker voor de telefoongesprekken. Erg jammer daarbij vinden we dat we een LED-notificatie moeten missen. De LG G6 had dit overigens ook niet, maar bij de Q6 is er ook geen Always On Display aanwezig, waardoor je dus altijd het scherm moet inschakelen om te kijken of er notificaties zijn. Persoonlijk vind ik dat jammer, omdat hij vaak in de stille stand op het bureau ligt, een lampje of oplichting van het beeldscherm was dan een pluspunt geweest.
Bij de LG Q6 zijn de zijkanten vervaardigd uit aluminium. LG benadrukt daarbij dat het niet zomaar een metalen frame is, maar een sterk 7000-serie aluminium die ook gebruikt wordt in de ruimtevaart. Dit kan als voordeel hebben dat bij een val de kracht verdeeld wordt over de hele behuizing, waardoor de kans op barsten kleiner wordt gemaakt. Links vinden we de volumetoetsen en het slot voor de simkaart en geheugenkaart en rechts zien we de power-button.
LG heeft ervoor gekozen het toestel te voorzien van een Micro-USB aansluiting. Deze vinden we aan de onderzijde van de Q6. Daarnaast bevindt zich de 3,5 millimeter aansluiting voor de hoofdtelefoon. Bovenaan de LG zijn geen aansluitingen te vinden.
De achterzijde
Als je de achterkant van de LG Q6 bekijkt, zie je dat we te maken hebben met de Q6. Er is namelijk niet zoals bij de G6 een dual-camera, maar een enkele 13 megapixel camera met LED-flitser. We komen later in de review terug op de prestaties van de LG Q6 camera. We vinden hier ook de speaker die zijn werk doet bij het beluisteren van muziek.
Daarbij oogt de achterkant van glas, maar dit is niet waar. De achterzijde is vervaardigd uit plastic. Hoewel dit duidelijk minder breekbaar is dan glas, zien we na een aantal dagen bij normaal dagelijks gebruik al de eerste krasjes verschijnen. De achterkant zit al vol met krassen en dat hadden we toch echt niet verwacht, Gelukkig is daarentegen het scherm niet zo krasgevoelig.
Interface
Android 7.1.1 Nougat is de versie waar de LG Q6 op draait, daaroverheen vinden we de eigen LG UX 6.0 skin. Via het menu met weergave-instellingen kan de app-drawer (ofwel het menu-icoontje) ingeschakeld worden; deze staat standaard niet aan. In het menu kan horizontaal door de apps geveegd worden en naar eigen wens op volgorde gesorteerd worden. Eventueel kun je ook de navigatiebalk met toetsen aanpassen, zowel de kleur (wit of zwart), volgorde als de icoontjes die getoond worden.
Handig aan de LG-toestellen is dat je het toestel kunt ontgrendelen door twee keer op het scherm te tikken, ideaal. Je kunt ook het scherm weer vergrendelen door bovenin in de notificatiebalk dubbel te tikken op het scherm, of op een lege vlakte op het homescreen. Er is tot slot nog gezichtsherkenning, waar we later op terugkomen.
Zoals je mag verwachten kun je bij de LG Q6 ook gebruik maken van split-screen waarbij je twee apps tegelijkertijd open kunt hebben. In de notificatiebalk krijg je toegang tot snelle instellingen en notificaties. Zoals we van LG gewend zijn, heeft het bedrijf de systeem-apps in een eigen jasje gestoken. Deze laten zich prima bedienen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De LG Q6 is qua ondersteuning voor netwerken en connectiviteit prima uitgerust voor een mid-end toestel. Er is uiteraard de support voor 4G, Bluetooth, NFC en GPS. We zien ook een kompas terug bij de Q6 en er is een gyroscoop aan boord. Op het gebied van WiFi is er enkel ondersteuning voor de 2.4 GHz band, en dus niet voor de 5 GHz band. Helaas is de Q6 hier geen uitzondering op in dit segment, maar voor 350 euro komen we het ook regelmatig wel tegen.
Op de LG Q6 vinden we de standaard Chrome-browser van Google. Hiermee kun je rondsurfen over het web en de browser eventueel synchroniseren met je Google-account. Dit heeft als voordeel dat bladwijzers, internetgeschiedenis en dergelijke tussen je apparaten uitgewisseld wordt.
Het bellen met de LG Q6 levert geen problemen op en aan beide kanten van de lijn wordt de gesprekskwaliteit als goed bestempeld. Standaard is de telefoon voor het typen uitgerust met het LG Keyboard. Mocht je deze toch niet prettig vinden, dan kun je natuurlijk uit de Play Store altijd een alternatieve toetsenbord-app installeren zoals SwiftKey of Gboard.
Multimedia: muziek en film
Het 5,5 inch display met 18:9 beeldverhouding leent zich uitstekend voor het bekijken van filmpjes. Echter is niet alle content hier nog voor geoptimaliseerd. Bij een aantal YouTube-filmpjes zien we door de beeldverhouding aan de zijkanten nog zwarte randen. Heel storend is dit niet en nu er meerdere toestellen met deze beeldverhouding verschijnen, zal hier ook meer aandacht aan besteed worden. De beeldschermkwaliteit is meer dan prima, mede dankzij de Full-HD+ resolutie. Ook in direct zonlicht is het scherm van de LG Q6 goed afleesbaar.
Voor het beluisteren van muziek vinden we de muziek-app terug op de Q6 en de Google Play Music toepassing. Daarnaast is het goed te zien dat de LG Q6 wordt geleverd met een FM-radio aan boord. Zo kun je zonder dat je databundel gebruikt wordt, naar radiostations luisteren wanneer een headset aangesloten is.
De geluidskwaliteit via de speaker van de LG Q6 is prima te noemen. Er is een goede balans tussen hoge en lage tonen en ook het volume kan hard genoeg. Jammer is wel dat de speaker aan de achterzijde zit, waardoor het geluid gedempt wordt als het toestel op een vlakke ondergrond zoals een tafel ligt.
Camera: foto’s en video’s
Zoals we eerder al hadden benoemd, is de LG Q6 niet voorzien van een dual-camera; iets wat we wel zagen bij de LG G6. Echter hoeft dit zeker niet direct te betekenen dat de kwaliteit dan ook minder is. Het is alleen niet mogelijk bij de Q6 om echte groothoek beelden te schieten met de smartphone. De camera heeft een sensor van 13 megapixel en een lichtgevoeligheid van f/2.2.
Bij het openen van de camera-app zien we de bekende tools die LG beschikbaar heeft gesteld. Zo is er de mogelijkheid om meerdere foto’s snel achter elkaar te nemen door de sluitertoets ingedrukt te houden, kun je met een stemcommando een foto maken en zien we enkele tools uit de G6. Met de vierkante cameramodus kun je foto’s schieten die direct klaar zijn om te delen op Instagram, maar je kunt ook tal van andere lagen en effecten gebruiken. Dankzij Quick Share kun je beelden nog sneller delen met de rest van de wereld.
Foto’s die je met de LG Q6 maakt worden snel vastgelegd, hoewel het in de avonduren wel ietsje langer kan duren. Een handmatige modus is overigens niet aanwezig, dus ook het vastleggen in RAW is niet mogelijk bij de Q6. Echter verwachten wij niet dat dit een probleem is, omdat de echte fervente (smartphone-)fotograaf eerder voor de LG G6 zal kiezen.
Fotokwaliteit
Als we kijken naar de kwaliteit van de foto’s die de Q6 vastlegt, zien deze er doorgaans goed uit. Wel zien we soms wat bewogen foto’s, iets wat wel handig is om rekening mee te houden. Waar de camera in onze LG Q6 review ijzersterk in naar voren komt is de balans in het vastleggen van contrast. Overbelichting en onderbelichting zien we maar weinig, en dat is echt een pluspunt. De belichting over de gehele foto is erg goed, en dat is iets waar smartphone-camera’s toch wel vaak moeite mee hebben.
De doortekening en verzadiging is prima bij de foto’s die geschoten worden met dit toestel, en zeker voor een mid-end toestel zet de Q6 erg goede resultaten neer. Door de HDR-optie op automatisch te zetten kun je tevens de onder- en overbelichting nog meer voorkomen.
In de avonduren valt wel op dat het toestel niet de beste is. In deze prijsklasse scoren maar weinig toestellen een hoge punten bij het fotograferen in donkere omgevingen. We zien een grote aanwezigheid van ruis (wat te verklaren is door de lichtgevoeligheid van f/2.2) en ook hier neigt het toestel naar onscherpe beelden. Hieronder zie je een foto die we gemaakt hebben met de Q6 in de automatische stand.
In ons Flickr fotoalbum vind je tientallen samples die we met de LG Q6 gemaakt hebben.
Front-camera
Bij de front-camera kun je gebruik maken van twee modi. Zo kun je de brede hoek gebruiken voor als je met meerdere mensen een selfie wilt maken. Tevens is er bij de instellingen een optie aanwezig om de beelden niet omgedraaid op te slaan. Standaard wordt het namelijk in spiegelbeeld opgeslagen.
Over de kwaliteit van de front-camera op de LG G6 (het high-end toestel) waren we niet te spreken. De beelden waren doorgaans van slechte kwaliteit en zelfs minder dan bij de LG G4. Ook bij de LG Q6 zien we een 5 megapixel front-camera. De resultaten hiervan zijn over het algemeen prima alleen zien we soms een kleurzweem over de foto’s verschijnen onder bepaalde omstandigheden. In de latere uurtjes zien we ook weer een toename van ruis. Over het geheel genomen presteert de front-camera volgens verwachting.
Videocamera
De videocamera van de LG Q6 maakt het mogelijk om te filmen in een maximale resolutie van 1080p Full-HD in 30fps. De beeldverhouding is 16:9, maar je kunt ook in beeldverhouding 18:9 filmen, hoewel dat in 720p HD-kwaliteit is. De kwaliteit is voor deze prijs voldoende. Een impressie krijg via de onderstaande video. Deze hebben we gemaakt met de Q6 in Full-HD.
Galerij
Foto’s die je met de Q6 maakt worden opgeslagen in de galerij-app van LG zelf. Dit is een fijne applicatie die we eerder ook zagen bij de LG G6. Een voordeel van deze applicatie is dat er handige tools aanwezig zijn. Eén daarvan is de ‘prullenbak’. Foto’s die je hebt verwijderd worden hier nog zeven dagen in bewaard, zodat je per ongeluk verwijderde bestanden toch nog zonder zorgen kunt terughalen. Daarbij is een leuke toevoeging dat je van een video een gifje kunt maken vanuit de LG galerij-app.
Overige mogelijkheden
LG heeft de Q6 voorzien van een aantal extra functies. Slimme functies, handige features of andere dingen die in het hoofdstuk ‘overige mogelijkheden’ thuishoren.
Gezichtsherkenning
De LG G6 werd onlangs van een update voorzien waarbij het toestel ontgrendeld kan worden door naar het toestel te kijken; gezichtsherkenning. Dit geldt ook voor de LG Q6. Er wordt gebruik gemaakt van de front-camera en vanuit meerdere hoeken wordt het gezicht opgeslagen. Je hoeft alleen maar even naar het toestel te kijken waarna het ontgrendeld wordt. Overigens hoeft het scherm niet aan te staan hiervoor.
Er is ook een extra functie beschikbaar: uitgebreide gezichtsherkenning. Het is van gezichtsherkenning bekend dat het gevoelig is voor vervalsing. Zo ontgrendelen toestellen vaak door een foto van die persoon te tonen. De uitgebreide functie moet dit voorkomen. Uit onze tests blijkt dat zonder de uitgebreide gezichtsherkenning het toestel sneller ontgrendelt op een foto van onszelf. Met de uitgebreide scan duurt het scannen langer, maar krijgen we het niet voor elkaar om met een foto te ‘unlocken’.
Voorgeïnstalleerde apps
Veel fabrikanten voorzien hun smartphones van een hoop bloatware, ofwel vooraf geïnstalleerde applicaties. In het geval van de LG Q6 moeten we zeggen dat de hoeveelheid meevalt. We zien wel een aantal LG-apps, zoals een e-mail app, bestandsbeheerder, Mobile Switch, muziekspeler, RemoteCall en nog een aantal LG-apps.
Smart Doctor
Een applicatie die we ook vinden op de LG Q6 is Smart Doctor, een app van LG zelf. Deze toepassing geeft je in een oogopslag de stand van zaken rondom de accu en het geheugen van het toestel. Daarbij vind je er een aantal opties; zoals het testen van bepaalde zaken. Zo kun je de lichtsensor, nabijheidssensor, magnetometer en gyroscoop testen. Met toestel optimaliseren kun je tijdelijke bestanden verwijderen die toch niet gebruikt worden.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De LG Q6 wordt geleverd met een accucapaciteit van 3000 mAh. Dit is voor een mid-end toestel vrij fors te noemen. We hebben de Q6 onder verschillende omstandigheden gebruikt en doorgaans weet het toestel het prima een dag vol te houden. Bij gemiddeld gebruik kun je ook nog wel zeker anderhalve dag met het toestel doen. Gemiddeld behaalden we tussen de 4 uur en 5 uur aan screen-on-time. Een nette prestatie.
Het opladen van de LG Q6 kan via de Micro-USB aansluiting die zich aan de onderkant van het toestel bevindt. We hebben de Q6 bij een resterende accucapaciteit van 4 procent aan de lader gelegd. Na precies twee uur was het toestel opgeladen voor 96 procent; de totale oplaadtijd is circa 2 uur en 15 minuten.
Onder de premium ogende behuizing bevindt zich een Qualcomm Snapdragon 435 octa-core processor met een rekenkracht van 1.4 GHz. Deze processor lijkt geen problemen te hebben met het dagelijks gebruik. Taken worden snel uitgevoerd, multitasken gaat prima en ook het spelen van games levert geen enkel probleem op bij de Q6. De processor wordt bijgestaan door de 3GB aan werkgeheugen die beschikbaar is op het toestel.
De opslagruimte van de Q6 komt uit op 32GB. Hier wordt zoals altijd een gedeelte van afgesnoept door het Android-systeem zelf. Je kunt het geheugen van de telefoon uitbreiden door een geheugenkaart te plaatsen. De maximale grootte van het kaartje mag maximaal 2TB zijn, dus ruimte genoeg voor je bestanden.
Beoordeling
We hebben voor de LG Q6 review enkele weken rondgelopen met het toestel. De vormgeving is een groot pluspunt, want er zijn maar weinig toestellen in deze prijsklasse zo elegant als de LG Q6. Het scherm ziet er goed uit en de camera voldoet in veel opzichten, waarbij de balans in de belichting in positieve zin opvalt. De geluidskwaliteit is goed en de gezichtsherkenning is een handige toevoeging.
Het design is weliswaar erg strak en degelijk; de achterkant is heel erg gevoelig voor krasjes en dat is echt jammer. We vinden het ook jammer dat LG heeft bezuinigd op de vingerafdrukscanner. De vingerafdrukscanner is allang niet meer een feature voor high-end smartphones en zien we met regelmaat terug in deze prijsklasse. Daarbij moeten we een LED-notificatie missen en datzelfde geldt voor 5GHz WiFi.
We kunnen concluderen dat de LG Q6 een erg fijne smartphone is. Wel is het prijsverschil met de LG G6 op moment van schrijven zo’n 150-200 euro. Voor dit bedrag krijg je wel een vingerafdrukscanner, een dual-camera, een grotere accu, always-on-display en meer… (zie LG G6 review). Dat maakt de keuze wellicht moeilijk; maar we kunnen je wel vertellen dat de LG Q6 zeker geen slecht toestel is en je hier lang plezier van kunt hebben.
We hebben alle actuele prijzen, specificaties en meer informatie verzameld op de LG Q6 pagina. Deze kun je bereiken via onderstaande button.
LG Q6
-
7.5/10
-
7/10
-
8.8/10
-
8.5/10
-
8.9/10
-
7.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Erg stijlvol
- Beeldscherm
- Gezichtsherkenning
- Camera
- FM-radio
Minpunten
- Geen LED-notificatie of always-on display
- Vingerafdrukscanner moet gemist worden
- Geen 5 GHz WiFi-ondersteuning
- Erg krasgevoelige achterkant