LG K10 werd afgelopen januari aangekondigd, voor mensen met een beperkt budget kan de K10 een interessante keuze zijn. Hoe presteert deze budget-smartphone en wat kun je verwachten als je de LG K10 zou aanschaffen? Je leest het in onze review van de LG K10.
LG K10
De LG K10 is al een tijdje beschikbaar in de elektronicawinkels maar qua specificaties kan deze telefoon prima meekomen in het budget segment. Met een 5,3 inch display en een Qualcomm Snapdragon 410 processor kun je spelletje spelen zonder problemen of internetten via 4G. Wat voegt LG nog extra toe aan deze telefoon, die er op is gericht om “jouw leven vast te leggen zoals jij het ziet”? De 13 megapixel is op papier al een stap in de goede richting. Wat weet het grote broertje van de LG K8 te presteren? Laten we het toestel uitpakken en kennis maken met de LG K10.
Vormgeving en interface
De LG K10 is op het eerste oog een goed afgewerkte telefoon met afgeronde hoeken. Aan de voorzijde van de telefoon vinden we het 5,3 inch scherm met links boven de frontfacing camera en luidspreker voor het telefoneren. Onder het scherm is het LG logo zichtbaar maar een notificatie LED ontbreekt.
Aan de onderzijde van de telefoon vinden we de 3,5 mm aansluiting voor de headset of hoofdtelefoon. Daarnaast zit de microfoon voor het telefoneren en het opnemen van video’s met geluid. Via de Micro-USB aansluiting kun je de K10 opladen of met je computer verbinden.
Kenmerkend aan LG telefoons zijn de volumetoetsen aan de achterzijde, dit vereist misschien enige gewenning maar zijn daarna prettig in het gebruik. Ook de aan- uitknop is op de achterzijde te vinden. De 13 megapixel camera aan de achterzijde is boven de knoppen geplaatst en we zien tevens een LED flitser aan de achterkant.
De backcover van de LG K10 is te verwijderen waardoor de batterij verwisseld kan worden. Ook vinden we achter de backcover het MicroSD-kaartsleuf terug en de sleuf voor een nano-simkaart. Het toestel ligt stevig in de hand en weegt niet veel, door de afwerking aan de achterzijde zal de K10 niet snel uit je handen glijden.
Interface
Met de interface van de LG K10 kunnen de meeste gebruikers meteen overweg, deze is duidelijk en geeft ook tips bij het eerste gebruik. De app-drawer is aanwezig op dit toestel wat betekent dat je gemakkelijk al je apps kunt terugvinden in één menu. Je kunt de lijst met apps ordenen op download datum, een eigen volgorde of op alfabetische volgorde. Het is ook mogelijk om grotere icoontjes te tonen, beide instellingen vind je in het instellingen menu door op de drie blokjes rechtsboven in het app menu te tikken.
Op het startscherm van de LG K10 vinden we een handige weer widget, door een lege plek kort ingedrukt te houden kun je nieuwe widgets toevoegen. Via diezelfde handeling kun je ook gemakkelijk apps toevoegen aan je homescreen. Zoek je meer personalisatie opties dan kun je terecht in de LG Smartworld app.
Communicatie: bellen, internet en netwerken
Op de LG K10 vinden we de herkenbare LG dialer terug, de dialer geeft je snel toegang tot contacten, recente gesprekken en favorieten zodat je snel een telefoongesprek kunt voeren. Via het menu in de dialer kun je favorieten toevoegen aan het favorieten tabblad, je kunt meteen een persoonlijke beltoon instellen voor ieder contact. Telefoneren is geen enkel probleem op de LG K10, we horen onze gesprekspartner goed en aan de andere kant zijn we ook goed te verstaan.
Natuurlijk kun je op de LG K10 een SMS bericht versturen, met het installeren van WhatsApp, Telegram of Facebook Messenger kun je ook via het internet berichtjes versturen. Standaard typ je met het LG toetsenbord, op dit toetsenbord is weinig aan te merken. Wil je echter een ander toetsenbord op je nieuwe LG K10 gebruiken dan zul je deze moeten downloaden uit de Google Play Store.
Internetten is voor de LG K10 geen enkel probleem want je kunt met dit toestel gebruikmaken van 4G. Mocht je provider dit niet ondersteunen dan kun je uiteraard ook via 2G of 3G internetten. Standaard vinden we de Google Chrome browser op het toestel, een andere browser kun je downloaden via de Play Store.
Andere manieren van connectiviteit die je op deze smartphone terug zal vinden zijn WiFi, Bluetooth, NFC en GPS. Hierbij moeten we wel opmerken dat deze telefoon geen ondersteuning heeft voor 5GHz draadloze netwerken.
Multimedia: muziek en film
Wie de LG K10 wil gebruiken voor het afspelen van muziek kan dat uitstekend doen met de standaard muziekspeler. Google Play Muziek is eveneens op het toestel geïnstalleerd. Het geluid uit de luidspreker aan de achterzijde van het toestel klinkt prima voor een telefoon in deze prijsklasse. Bij het toestel zit een headset meegeleverd voor het voeren van telefoongesprekken of het bekijken van multimedia.
Op het 5,3 inch display zien de beelden er scherp uit en is het een plezier om naar te kijken. Het scherm reflecteert wel en in direct zonlicht is het scherm minder goed afleesbaar. Met de meegeïnstalleerde YouTube of Play Films-app kun je snel een filmpje kijken.
Het is mogelijk om naar FM-radio te luisteren op de LG K10 via de gelijknamige app. Je hebt hiervoor wel een headset of hoofdtelefoon nodig omdat deze als antenne dient. Om snel toegang te krijgen tot de FM-radio kun je ook een widget op je homescreen plaatsen.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de LG K10 vinden we de 13 megapixel camera en die weet ons te verrassen. Overdag schieten we prima foto’s met goede doortekening en rijke kleuren, in de schemering worden de foto’s wat grijzer maar zeker niet slecht. In de camera app zijn ook tal van handige instellingen te vinden voor het maken van een perfecte foto.
In de camera app kun je het beeldformaat eenvoudig wijzigen naar breedbeeld (16:9) en de videokwaliteit aanpassen. Wie zonder handen foto’s wil maken kan de “Cheese shutter” aanzetten, door het roepen van “Cheese” of “Whiskey” worden automatisch foto’s gemaakt. Dit werkt voor zowel de frontcamera als de camera aan de achterzijde.
Voor de perfecte selfie kan je ook gebruik maken van “Gesture interval shot”. Door het opsteken van je hand wordt een timer geactiveerd waarna de foto gemaakt wordt. Wil je zeker zijn van een perfect resultaat dan kun je ook twee keer een vuist maken zodat de K10 vier foto’s achter elkaar maakt.
Bekijk ook het LG K10 fotoalbum waarin meer foto’s te vinden zijn die we met dit toestel gemaakt hebben.
Videocamera
Het maken van een video is geen enkel probleem op de LG K10. Standaard worden video’s vastgelegd in de Full-HD resolutie, geen 4K maar dat verwachten we ook niet van een toestel in dit segment. Wel zijn we positief verrast door de kwaliteit en de doortekening van de details zoals te zien is in onderstaande video sample.
Overige mogelijkheden
De LG K10 heeft een aantal extra mogelijkheden maar we beginnen met de bloatware, want waar de LG G5 voorzien is van tal van extra apps vinden we op de K10 alleen Evernote terug. Waarom LG ervoor gekozen heeft om de K10 van minder extra apps te voorzien is niet duidelijk maar wel positief! Met Evernote kun je notities maken en lijsten bijhouden, deze notities kun je vervolgens op al je devices bekijken en synchroniseren.
Via de LG Smartworld app kan je diverse thema’s downloaden om je toestel een nieuwe stijl te geven. De app geeft je verder toegang tot diverse fraaie achtergronden en nieuwe beltonen. Toetsenbordthema’s en nieuwe lettertypen zijn eveneens terug te vinden in de LG Smartworld applicatie.
LG heeft op het toestel ook een aantal handige basis apps geplaatst. Eén van die apps is de Taken-app waarmee je eenvoudig een todo lijstje kunt bijhouden.
Accu, snelheid en geheugen
De LG K10 is uitgerust met een 2300 mAh accu, door de batterijcover te verwijderen is de batterij te verwisselen. Bij gemiddeld gebruik van de K10 halen we een screen-on-time van circa 3 uur. Na anderhalve dag moeten we de LG K10 toch weer aan het kabeltje leggen om de accu vol te laden. Het opladen met de meegeleverde adapter duurt erg lang, houd rekening met zeker drie uur. Dit is deels te wijten aan het lagere ampèrage van de adapter, een andere adapter met hoger ampèrage weet het toestel in 2 uur vol te laden.
In het toestel vinden we de Snapdragon 410 processor, deze processor is prima geschikt voor browsen, chatten en uiteraard telefoneren. Ook het spelen van games met weinig grafisch geweld gaat prima op deze telefoon. Wel moeten we vaak even wachten omdat het laden van sommige apps wat langer duurt, niet hinderlijk maar wel merkbaar. De K10 beschikt over 1,5 GB aan werkgeheugen en is redelijk voor een dergelijk geprijsde telefoon.
Apps installeren en foto’s maken is geen enkel probleem op de LG K10 want met 16GB opslagruimte kom je een heel eind. Wil je meer geheugen dan kun je het toestel uitbreiden met een MicroSD-kaart.
Beoordeling
Met de LG K10 haal je een prima smartphone in huis tegen zeer betaalbare prijs. Het toestel ligt goed in de hand en beschikt over een goede camera waarmee uitstekende foto’s te maken zijn. Er zijn maar weinig extra apps geïnstalleerd op de K10 wat extra ruimte geeft voor eigen applicaties, ook is de K10 uit te breiden met een MicroSD-kaart.
Wel missen we op de LG K10 een notificatie LED en duurt het opladen van het toestel wat langer dan we gewend zijn van LG. Met een andere adapter gaat dit opladen al sneller, het zou echter niet nodig moeten zijn om een extra lader te kopen.
De LG K10 heeft een adviesprijs van 199 euro maar inmiddels is het toestel al wat in prijs gedaald. Via onze speciale smartphone pagina vind je meer informatie over de LG K10 en alle losse toestel prijzen of in combinatie met een abonnement.
LG K10
-
9/10
-
8.2/10
-
8.6/10
-
7.2/10
-
7.7/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Weinig bloatware
- 4G ondersteuning
- MicroSD-kaart sleuf voor extra geheugen
- Design
Minpunten
- Geen notificatie LED
- Opladen duurt lang