LG heeft een aantal populaire smartphones op haar naam staan, maar de laatste jaren gaat dat toch een stuk minder. Met de LG G8s wil LG zich weer herpakken, en wat ons betreft maakt het een goede kans, want de prijs ligt een stuk lager dan voorheen. Daarbij heeft de LG G8s een aantal bijzondere functies, zoals handpalmherkenning. Onze ervaring lees je in onze LG G8s review.
LG G8s review
De LG G8s ThinQ, dat is de volledige naam van de nieuwste smartphone van de Koreaanse fabrikant. LG presenteerde de smartphone in Barcelona, samen met de LG G8 ThinQ. Er zijn een aantal kleine verschillen, maar de ‘normale’ G8 komt niet naar Nederland. De G8s moet de LG G7 opvolgen en doet dat allereerst met een veel gunstiger prijskaartje dan voorheen. Ook is de prijs lager dan bij release bekend gemaakt.
LG zal wel moeten, want in het hogere segment weet het steeds net niet te overtuigen ten opzichte van Samsung met de Galaxy S10 (review) en de P30-serie van Huawei. Heeft het toestel voldoende potentie om te winnen? Dat onderzoeken we in de uitgebreide LG G8s review.
Verkooppakket
Sinds enige modellen levert LG de telefoon in een zwarte doos; dat is bij de LG G8s ook het geval. In het verkooppakket vinden we niet alleen het toestel zelf; ook wat papierwerk, een tool om de simpoort te openen, een adapter, USB-C laadkabel en zelfs een poetsdoekje om het scherm af te nemen.
Tevens heeft LG alvast een siliconen case in de doos gestopt. Deze is even wennen, omdat deze niet vlak loopt aan de achterkant, maar biedt in ieder geval de basisbescherming voor je nieuwe LG. Een uitgebreid pakket!
Design en interface
Wat direct opvalt bij de smartphone is dat de G8s nog over een aardig brede notch beschikt. Deze inkeping is zo breed omdat hier de nodige sensoren in zitten die nodig zijn voor bepaalde functionaliteit. Denk aan de handpalmherkenning waar we later in deze review uitgebreid op terug zullen komen. Voorop is de LG voorzien van een 6,2 inch OLED-beeldscherm met Full-HD+ resolutie. Ook op zonnige dagen is dit scherm goed afleesbaar.
Los daarvan is het een mooi vormgegeven toestel met een glazen voor- en achterkant. De achterkant spiegelt goed, dus mocht je willen kijken of je haar nog goed zit; draai de LG G8s gewoon even om en klaar is Kees.
Achterop vinden we tevens de triple-camera met LED-flitser en de vingerafdrukscanner. LG heeft aan de linkerkant een fysieke Google Assistent-knop geplaatst, samen met de volumetoetsen. Rechts van de LG G8s zit de power-button, welke vrij hoog zit. Dit is in het begin even wennen, omdat die doorgaans een stukje lager zit. Onder de power-button is de sleuf te vinden voor de sim- en geheugenkaart.
Onderop de LG vinden we een speaker, een USB-C aansluiting en (gelukkig) een 3,5 millimeter audio-aansluiting voor een headset. De LG G8s is een mooi toestel, welke goed in de hand ligt.
Interface
Door de grootte van de notch raak je wel ruimte kwijt voor je notificaties en meldingen. Dat is iets wat ik persoonlijk jammer vind. Er is geen ruimte voor het accupercentage weer te geven van de accu; hiervoor moet je de notificatiebalk even naar beneden vegen. Bij meerdere meldingen verdwijnen deze ook als het ware ‘achter de notch’ waardoor je alsnog het meldingenvenster naar beneden moet vegen.
De LG G8s is voorzien van Android 9 Pie, met de eigen LG UX skin. Deze skin is vrij lang hetzelfde, maar laat zich wel erg duidelijk wijzen. Dit is nog wel eens anders; waarbij je bij sommige fabrikanten langere tijd op zoek bent naar een functie omdat die zo verstopt zit. Je kunt bij de homescreen-instellingen bepaalde opties aanpassen zoals de rastergrootte, of je een menu-knop wilt of welk scroll-effect je wenst.
Het menu met apps open je door naar boven te vegen of door op de menu-knop te tikken. Door naar links te vegen open je direct Google Discover met het voor jou gepersonaliseerde nieuws. Door op het scherm van boven naar beneden te vegen krijg je een speciaal scherm. Hier kun je direct je persoonlijke content doorzoeken, je favoriete apps terugvinden, laatste gesprekken en mails en je topcontacten terugvinden. Ook zie je de recente activiteiten en laatst bezochte tabbladen.
LG heeft de G8s voorzien van een Always On Display. Daarmee zie je direct in één oogopslag of je notificaties hebt, het accupercentage, de tijd en natuurlijk de datum. Het Always On Display van de LG G8s werkt erg prettig en geeft je een enorme hoeveelheid opties. Je kunt al kiezen uit zes stijlen qua weergave, maar ook daaronder kun je weer kiezen uit heel veel ontwerpen van de klok, samen met de kleuren.
Wanneer een melding binnenkomt op je LG, lichten de randen van het scherm op. Dit is een positieve functie van het toestel, omdat je zo direct weet wanneer er een nieuwe notificatie is. Door twee keer op het scherm te tikken kun je direct het scherm laten oplichten. Overigens werkt dit ook om het scherm weer te vergrendelen. Hiervoor tik je op een lege plek, twee keer achter elkaar, op het homescreen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Over het bellen met de LG G8s ThinQ kunnen we vrij kort zijn; dit werkt zoals het zou moeten en gebeurt in hoge kwaliteit. Het volume kan ook hard genoeg om de ander goed te verstaan. LG levert haar eigen bel-app mee en deze werkt prima. Uiteraard is de smartphone voorzien van ondersteuning voor 2G, 3G en 4G. Er is dual-sim ondersteuning bij de LG G8s. Kies je ervoor om een tweede simkaart in het toestel te stoppen, houd er dan rekening mee dat deze ruimte ten koste gaat van de geheugenkaart.
SMS je liever? Dan kun je terecht in de Berichten-app van Google. LG levert het toestel met een eigen LG-toetsenbord welke prettig zijn werk doet; maar desgewenst kun je met een alternatief uit de Play Store aan de slag. Internetten gaat via de Chrome-browser en hiervoor kun je naast het mobiele netwerk ook WiFi 2.4 GHz en 5 GHz gebruiken.
Qua connectiviteit is de G8s voorzien van alle mogelijkheden. Er is NFC, Bluetooth, een kompas en alle andere mogelijkheden die je van een high-end smartphone mag verwachten. Ook navigeren werkt prima met de LG, de GPS-ontvanger heeft snel de juiste locatie gevonden.
Multimedia: muziek en film
De LG G8s doet zijn werk goed als het gaat om multimedia. Daarbij is de speaker kwaliteit van erg goede kwaliteit, wat de muziekliefhebber blij moet maken. Hoewel het volume relatief hard kan, hebben we wel smartphones gezien waarbij het volume harder kon. Storend is dit echter niet.
Voor het bekijken van je favoriete film, serie of video is de LG G8s ThinQ ook uitstekend geschikt. De kleuren spatten van het OLED-scherm van de G8s en laten de details mooi tot hun recht komen. Met zomerse dagen is het bekijken van een filmpje geen probleem; het beeld is goed af te lezen en ook de kijkhoek is goed.
Waar de LG G7 en zijn voorgangers nog voorzien waren van een FM-radio, is deze op de LG G8s niet meer aanwezig helaas.
Camera: foto en video
Als we kijken naar de fotokwaliteit van de LG-smartphones, doet LG altijd goed mee. De camera’s presteren doorgaans erg goed en leggen de plaatjes mooi vast. Toch was dat bij de voorganger van de G8s, de LG G7 ThinQ weer wat minder het geval, waarbij de camera soms wisselend scoorde. De LG G8s heeft in ieder geval weer van alles in huis om de beste foto te schieten.
Aan de achterkant van de LG G8s ThinQ vinden we een triple-camera. In deze module zit een 12 megapixel camera (f/1.8), een 13 megapixel groothoeklens (f/2.4) en een 12 megapixel telephoto-lens (f/2.6). Daarbij heeft het toestel een LED-flitser, HDR, PDAF en laser-autofocus, optische beeldstabilisatie, ondersteuning voor RAW, een handmatige modus en AI. Een heel boekje vol, maar dat hoeft niet altijd te zeggen over de kwaliteit in de praktijk.
Natuurlijk zijn we benieuwd naar de camera van de LG G8s. Kijkende naar de resultaten, zien we dat de telefoon doorgaans plaatjes schiet in hoge kwaliteit. De kleuren komen overeen met de werkelijkheid en de foto’s kennen veel details. Soms zien we wel dat de kleuren nét een tikkie te donker worden vastgelegd, waardoor kleuren wegvallen. Tijdens het fotograferen kun je gebruik maken van de optische zoom, waarmee je een onderwerp 2x dichterbij kunt halen. Dit is minder dan bij de concurrenten die 3x of zelfs 5x optische zoom aanbieden.
In het donker zijn de foto’s van goede kwaliteit, je kunt eventueel ook nog gebruik maken van de nachtmodus. In de camera-app vind je nog vele andere opties. Zo kun je van meerdere foto’s achter elkaar een GIF-je maken, kun je live uitzenden op YouTube vanuit de camera-app, speciale uitsnedes maken en nog veel meer. Met de speciale verhalen-functie kun je een foto van jezelf maken, waarna deze op een speciale manier in een andere foto (met de camera achterop) wordt geplakt. Het resultaat hiervan is opvallend nauwkeurig.
Hieronder vind je een foto die we met de LG G8s hebben gemaakt. Benieuwd naar meer foto’s onder verschillende omstandigheden; bekijk dan hier het fotoalbum.
Front-camera
De camera in de notch, voor het maken van selfies, telt 8 megapixel. Deze wordt bijgestaan door een TOF dieptesensor zodat details nog beter tot hun recht kunnen komen en diepte beter vastgelegd wordt. Dit resulteert in goede selfies die kleurgetrouw zijn en veel details tonen. Eventueel kun je nog kiezen uit filters zodat rimpels en oneffenheden wat meer weggehaald worden. Kies je liever voor een filter met lippenstift of meer bling bling, dan kan dat ook.
Er is een speciale studio-functie aanwezig, waarmee je niet alleen de belichting voor je selfie aan kunt passen. Je kunt ook de achtergrondkleur aanpassen zodat de achtergrond weggehaald wordt, en in plaats daarvan een kleur krijgt. Het maken van de uitsnede werkt verbazingwekkend goed; want softwarematig kan dit nogal een valkuil zijn. De LG G8s laat zich hierin echter niet snel gek maken.
Videocamera
De LG videocamera is geschikt om mee te filmen in 4K met 60fps, maar ook in lagere resoluties. Je kunt kiezen uit zeven verschillende resoluties. Echter, de 4K-optie en 60fps-versie is niet in te schakelen, deze blijven om een vage reden grijs. We hebben van alles geprobeerd, maar is niet in te schakelen. We wachten op een antwoord van LG hierover.
Onderstaande video hebben we met de LG G8 ThinQ gemaakt.
Overige mogelijkheden
LG heeft de G8s voorzien van een reeks functies die we het benoemen waard vinden. Die dingen bespreken we in dit onderdeel van de LG G8s review.
Vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning
Voor het ontgrendelen van de smartphone kun je onder andere gebruik maken van de vingerafdrukscanner. Deze laat zich erg vlot en snel bedienen en is ook nauwkeurig. De vingerafdrukscanner van de LG G8s is aan de achterkant van de smartphone geplaatst. Ook is er gezichtsherkenning, die erg nauwkeurig is en prima werkt. De LG G8s is één van de weinige smartphones, samen met de Huawei Mate 20 Pro, die wél je gezicht in een pikdonkere kamer herkent. Met dank aan de speciale sensor hiervoor in de notch van het toestel.
Handpalmherkenning
De LG G8s heeft een feature die we eigenlijk nooit zien op een toestel; handpalmherkenning. Voor onze LG G8s review zijn we eens ingedoken in wat je ermee kunt, en hoe het werkt. Wanneer het scherm ingeschakeld is, kun je je handpalm boven de camera houden. Wanneer deze gedetecteerd is, kun je (zoals LG het zelf noemt) een klauw maken van je hand, waarna je even later een reeks opties te zien krijgt.
Je kunt daarbij zelf aangeven welke apps je zou willen openen. Hiervoor beweeg je ‘de klauw’ naar links voor de ene app, of naar rechts voor de andere applicatie. Hou je je hand in het midden, dan kun je direct een screenshot maken. Dit alles zonder het scherm aan te raken.
Daarnaast krijg je tijdens het afspelen van muziek of een (YouTube-) video andere opties te zien. Zo kun je repeat inschakelen of ervoor kiezen om de muziek te pauzeren of juist weer te hervatten. Een handige toevoeging is dat je het volume met je handgebaar direct kunt verhogen of verlagen. Dit werkt verrassend goed.
Hoewel dát wel verrassend goed werkt, is de gehele handpalmherkenning-functie op de LG G8s eigenlijk echt een gimmick. Het herkennen van je handpalm vreet niet eens de meeste tijd, maar voordat de camera ziet dat je een ‘klauw’ van je hand hebt gemaakt, kon je in die tijd zelf al lang een app openen of het volume aanpassen. Het kan wel handig zijn als je net het deeg aan het kneden bent in de keuken, of misschien tijdens het autorijden; dat je het toestel niet aan hoeft te raken. Echter werkt het te langzaam om het echt als bruikbaar te beoordelen.
Tevens is het mogelijk om met je handpalm de LG G8s te ontgrendelen. Maar dit werkt ronduit waardeloos. Je moet hiervoor eerst het scherm zelf inschakelen. Daarbij wordt in deze stap de handpalm vaak niet herkend en gebeurde het ook dat de handpalm van iemand anders werd herkend. De functie klinkt leuk, en is leuk om op een verjaardag te laten zien; maar de techniek moet nog wat beter gemaakt worden.
Bloatware
LG levert het toestel met de eigen skin en daar horen natuurlijk standaard wat applicaties bij. Dit zijn voor LG een eigen bestandsbeheerder, maar ook enkele LG apps waarbij je bijvoorbeeld in SmartWorld content voor je smartphone kunt vinden (zoals thema’s, lettertypes en achtergronden). Ook leek LG het wel handig om alvast de Facebook-app te installeren (die je kunt verwijderen), net als een eigen taken-app, agenda, notitie-app, LG Health en eigen mail-app. Het valt best mee wat LG meelevert aan bloatware.
Updatebeleid
Het updaten van je smartphone is de laatste jaren erg belangrijk. Google zorgt iedere maand voor een security-patch waarmee kwetsbaarheden in Android opgelost worden. LG heeft niet bepaald een sterke naam als het gaat om het maandelijks uitbrengen van updates. Of dat met de LG G8s verandert, dat weten we niet, maar verwacht niet iedere maand een update. Op moment van schrijven heeft de LG G8s ThinQ de beveiligingsupdate van mei 2019. Sorry LG, maar dit kan echt veel beter!
Update 7 augustus: LG Nederland laat aan ons weten dat de LG G8s gedurende twee jaar lang bijgehouden wordt met updates. Er zal iedere twee maanden een beveiligingsupdate beschikbaar komen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De LG G8s wordt geleverd met de snelste processor van Qualcomm; de Snapdragon 855. Daarbij wordt het toestel bijgestaan met 6GB aan werkgeheugen en is er 128GB opslagruimte tot je beschikking. Dit geheugen kan uitgebreid worden middels een geheugenkaart. Mocht je hiervoor kiezen, gaat dat wel ten koste van het slot voor de tweede simkaart. In de praktijk voert de LG alle taken op volle snelheid uit. We merken geen vervelende haperingen of vertragingen en alles gebeurt lekker snel.
Batterij
Dan de batterij van de LG G8s. Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een smartphone; want nog altijd kan er aardig wat verschil zitten in het uithoudingsvermogen tussen de diverse smartphones. LG heeft de G8s uitgerust met een vrij flinke 3550 mAh accu. We hebben de telefoon onder verschillende omstandigheden getest en met het accuverbruik is het prima in orde bij de LG.
De accu van de LG G8s houdt het zonder problemen een volle dag uit bij intensief gebruik. Bij écht intensief gebruik haal je het einde van de dag; bij redelijk intensief gebruik heb je aan het eind van de dag nog zo’n 25-30 procent over aan batterijlading. Gebruik je het toestel een stuk minder, dan zul je 1,5-2 dagen op een volle accu kunnen doen. De screen-on-time wisselt soms aardig; en zit tussen de 4 en 5 uur in. Een nette prestatie.
Voor het opladen kun je instellen dat dit ‘geoptimaliseerd’ gebeurt. Hierbij wordt de laadsnelheid aangepast op de manier hoe jij je toestel gebruikt. Dit moet de hitte reduceren (waar we overigens geen last van hebben gehad) en de levensduur van de batterij verlengen. Er is ondersteuning voor snelladen.
Beoordeling
LG maakt nog altijd erg goede smartphones, alleen softwarematig lopen ze verdrietig ver achter als het gaat om het uitrollen van updates. Of dat bij de LG G8s ook zo is, geen idee, maar het feit dat de patch van mei hier nog op staat, doet het vermoeden bevestigen dat je niet iedere maand (maar ieder kwartaal?) een security-update krijgt. Vind je dit geen probleem, dan heb je aan de LG G8s een geweldig toestel. Een veelzijdige camera-app, mooi beeldscherm, prima accuduur en een vet Always On Display maken het toestel helemaal af. De brede notch is een keerzijde, maar daar staat wel een erg goed presterende gezichtsherkenning en uitgebreide selfie-camera tegenover.
De handpalmherkenning, die het toestel zo speciaal moesten maken zijn leuk, maar niets meer dan dat. Het is nog te traag om het echt bruikbaar te maken; al zullen er situaties zijn (vieze vingers, autorijden etc) waarin het misschien tóch nog van pas kan komen. Anders blijft het leuk voor op een verjaardag. Eerder gold voor de LG G8s een adviesprijs van 699 euro; echter werd de smartphone op de markt gebracht voor 499 euro. Dat is een zeer competitieve prijs; en voor dat geld krijg je echt een hele fijne telefoon!
Je kunt het toestel kopen bij Coolblue, Belsimpel en Paradigit.
LG G8s
-
8.8/10
-
9.3/10
-
8.8/10
-
9/10
-
8.7/10
-
9.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Always On Display
- Veel camera-opties
- Gezichtsherkenning
- Uitgebreid pakket
Minpunten
- Updatebeleid
- Handpalmherkenning werkt wat traag
- Brede notch