Als opvolger van de LG G4 lanceerde LG de LG G5. Met een compleet ander design en het gebruik van modules komt LG met een fris, nieuw toestel op de markt. In de afgelopen tijd heeft DroidApp de LG G5 uitgebreid getest. Hoe bevalt de LG G5 in de praktijk? Je leest het in de LG G5 review.
LG G5
Het design is iets waar LG veel aandacht aan besteed. Bij de LG G4 zagen we bijvoorbeeld het gebruik van een achterkant gemaakt van leer. Hoewel er gesproken wordt van een lederen achterkant, heeft de Koreaanse fabrikant echter de achterklep voorzien van een leren laagje. De LG G5 is op veel fronten anders. Er is een dual-camera, een Magic Slot, een modulair design, metaal en geen volume-knoppen meer aan de achterkant, . Is de LG G5 een volwaardige opvolger van de LG G4? Na een aantal weken testen, geven we je nu antwoord op deze vraag.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de LG G5 bestaat niet alleen uit het toestel zelf. We vinden een USB-datakabel met USB Type-C aansluiting en een opzetstuk om het toestel op te laden. Daarnaast bevindt zich al in het toestel de accu van de smartphone. Tevens wordt er een pinnetje meegeleverd om zo het simkaart-slot te openen en is er in de verpakking een headset te vinden.
Design en interface
Toen LG op het Mobile World Congress de LG G5 presenteerde viel direct de grote verandering in het design op. Sinds de LG G2 plaatste LG de volumetoetsen en power-button aan de achterzijde van het toestel. Bij de LG G5 zijn de volumetoetsen aan de zijkant te vinden.
Speciaal aan de G5 is het modulaire design, waardoor je extra functionaliteit kunt toevoegen aan je smartphone. Hier zullen we later op terug komen in de review. Ook is het toestel niet langer van plastic, maar wordt er gebruik gemaakt van een aluminium behuizing. Dit geeft het toestel een premium uitstraling.
Aan de voorzijde van de LG G5 bevindt zich een 5,3 inch display met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, ofwel 2K-kwaliteit. Daarnaast bevindt zich aan de voorkant een 8 megapixel front-camera en een LED-notificatie lampje. De bovenkant van het scherm loopt met een hele lichte buiging af. De dual-camera van 16 en 8 megapixel is aan de achterkant van het toestel te vinden. Ook is er een vingerafdrukscanner geplaatst die ingedrukt kan worden, die ook als power-button dienst doet.
Aan de zijkant is een knopje te vinden waarmee het ‘Magic Slot’ losgemaakt kan worden van het toestel. We zien tussen de onderkant van het toestel en de bovenkant van de verwisselbare module wel een kleine gleuf waardoor het geheel niet naadloos aansluit. Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk de knop aan de zijkant van het toestel indrukt en de module losschiet, maar tijdens het maken van foto’s kan het knopje per ongeluk weleens licht ingedrukt worden. We zullen later in deze review verder terugkomen op het gebruik van het Magic Slot en de modules.
LG heeft aan de onderzijde van het toestel de USB Type-C poort geplaatst en de speaker. De bovenkant is voorzien van een infrarood-scanner (om dienst te doen als afstandsbediening) en we vinden daar de 3,5 mm headset-aansluiting.
Always-on
Always-on is een erg handige functie, en daarom beginnen we maar gelijk met deze functie. Deze functie zorgt ervoor dat je altijd ziet of er notificaties zijn, berichten zijn binnengekomen of dat je een oproep hebt gemist. Tevens wordt de tijd en datum weergegeven, desgewenst kan je dit vervangen door een handtekening met een persoonlijke tekst. Omdat het zeer licht getoond wordt heeft dit vrijwel geen invloed op het uithoudingsvermogen. LG heeft hier duidelijk beter over nagedacht dan Samsung. Waar de Galaxy S7 (review) geen ondersteuning bood voor apps van derden biedt LG dit wel op de G5. Hierdoor zie je bij de LG G5 wel icoontjes van WhatsApp, Telegram, de DroidApp App of welke andere app dan ook. Wanneer het toestel in je zak zit, wordt het Always-on display automatisch uitgeschakeld.
Interface
Het vergrendelscherm van de LG G5 kan je voorzien van snelkoppelingen naar apps. Om het lockscreen te activeren kan je twee keer tikken op het scherm, iets dat erg goed werkt. Ook het scherm vergrendelen kan door twee keer op een leeg gedeelte op het scherm te tikken. Deze functie ‘Knock On’ zagen we eerder al bij andere toestellen van LG, waaronder de LG G4.
De interface is standaard niet voorzien van een app-drawer, ofwel een icoontje om het menu mee te openen. Gelukkig kan je dit gewoon via de instellingen activeren. De interface toont veel overeenkomsten met die van de LG G4 maar er is rond de ontwikkeling van de eigen apps en menu’s beter werk afgeleverd. Een voorbeeld hiervan is de contacten-app en het menu met instellingen waar de kleuren en vormen beter zijn toegepast.
Verder laat de interface zich vanzelf wijzen en eigenlijk zit alles op logische plekken. Wat opvalt is dat het scherm ook in (direct) zonlicht prima afleesbaar blijft en de telefoon soepel en snel reageert. Je kunt in de LG SmartWorld app verschillende thema’s downloaden, maar wat ons betreft voldoet de standaard interface meer dan prima. Met het onderdeel Smart Bulletin kan je overigens bepaalde taken uitvoeren aan de hand van bijvoorbeeld je locatie. Wanneer je op je werk bent kan bijvoorbeeld je telefoon op stil worden gezet en Bluetooth uitgeschakeld worden.
Communicatie: bellen, internet en netwerk
De LG G5 biedt ondersteuning voor eigenlijk alle denkbare netwerken met natuurlijk 2G, 3G en 4G. Uiteraard is het toestel voorzien van WiFi (zowel 2.4 als 5GHz) en vinden we op de LG G5 verder NFC, GPS en Bluetooth. We hebben in de afgelopen weken geen problemen ondervonden met bellen, sms’en en internetten met de smartphone. Op de gesprekskwaliteit is niks aan te merken en van beide kanten is de kwaliteit prima.
Waar we wel wat op aan te merken hebben is het gebruik van GPS op de LG G5. De GPS-ontvanger van de LG G5 werkt niet feilloos. Zo valt tijdens het navigeren met regelmaat de GPS-verbinding weg, denkt het toestel ineens dat we op de parallelbaan rijden of duurt het vrij lang voordat er überhaupt satellieten worden gevonden. Andere toestellen houden wel gewoon hun GPS-verbinding vast. Wanneer de GPS-verbinding is verloren, reden we gewoon op de snelweg, zonder viaducten of tunnels. We hopen dat LG dit met een software-update goed kan maken.
Multimedia: muziek en film
LG heeft de speaker van de telefoon geïntegreerd aan de onderzijde van de telefoon, in de module. Het voordeel hiervan is dat het geluid niet gedempt wordt als de smartphone bijvoorbeeld op tafel ligt. De geluidskwaliteit van de LG G5 is bovengemiddeld goed waarbij het maximale volume vrij hard is, maar dit geen negatieve invloed heeft op de geluidskwaliteit. We kunnen de geluidskwaliteit van de LG G5 omschrijven als erg warm.
Ook het bekijken van een filmpje op de LG G5 is geen straf. De kleuren komen goed tot hun recht en op de kwaliteit van het beeld is niks aan te merken. Bij de LG G5 is de kijkhoek goed en is het beeldscherm ook op een zonnige dag goed afleesbaar.
Camera: foto’s en video’s
We zijn aangekomen bij misschien wel het meest belangrijke onderdeel van de LG G5 review; de camera. LG promoot het toestel met de dual-camera en de geweldige beeldkwaliteit, maar is dit ook terecht? De camera van de LG G4, de voorganger van de G5, was al erg goed, zo kon je lezen in de LG G4 review.
Aan de achterzijde bevindt zich de 16 megapixel camera en de 8 megapixel dual-camera. De 8 megapixel camera wordt gebruikt als toevoeging als de groothoek is ingeschakeld. Erg handig is dat je tijdens het fotograferen en filmen gewoon kunt schakelen tussen de normale modus en de groothoek-modus. Je kunt met de LG G5 dankzij de groothoek-stand foto’s maken met een beeldhoek van meer dan 135 graden. Dat komt vrijwel overeen met wat het menselijk oog ziet door met twee ogen recht vooruit te kijken.
Dankzij de groothoek kan je een veel breder gebied vastleggen op beeld. Zo krijg je de gele breedte van een concerthal in beeld en krijg je nog meer elementen te zien op je landschapsfoto. Een kanttekening aan de groothoeklens is dat beelden aan de randen vervormen; zo zal een foto met een zee wat bol ogen. Dit is niet iets wat te wijten is aan LG, want ook (spiegelreflex-)camera’s met groothoekobjectief hebben hier last van. In programma’s als Photoshop kan je dit op de computer rechttrekken. Echter is het niet in elke situatie even storend.
Net als bij de LG G4 zijn er drie camera-standen te vinden genaamd eenvoudig, basis en handmatig. De eenvoudige stand biedt geen enkele optie en je neemt een foto door op het scherm te drukken. De basis-stand is waarschijnlijk de meest gebruikte stand want hier kan je bepaalde instellingen aanpassen, de flitser activeren, beeldresolutie aanpassen en dergelijke. Bij de handmatige modus kan je verschillende zaken instellen naar eigen wens. Denk aan de witbalans, ISO-waarde, sluitertijd en belichting. Tevens kan je in de laatst genoemde stand ook de mogelijkheid activeren om foto’s in RAW te schieten. Hierdoor kan je ze achteraf nog bewerken zonder al teveel kwaliteitsverlies.
We hebben in de afgelopen weken honderden foto’s geschoten met de LG G5. De kwaliteit van de foto’s is over het algemeen erg goed. Soms missen de foto’s wel wat verzadiging, wat met name opvalt bij het fotograferen op een zonovergoten dag. Verder is de doortekening erg goed, zijn de kleuren natuurgetrouw en weet de LG G5 ook in de avonduren de mooiste foto’s te maken.
Wil je een overzicht met meer dan 50 foto’s die we gemaakt hebben met de LG G5, inclusief een vergelijking van foto’s in de normale stand en groothoek-stand? Bekijk dan het LG G5 fotoalbum.
Front-camera
Maak je graag selfies? Ook dan is de LG G5 een geschikt toestel. De 8 megapixel front-camera laat je prima selfies schieten. De kleuren die de front-camera vastlegt zijn natuurgetrouw, de details zijn goed, alleen moet je wel even de mooi-maak functie uitschakelen.
Videocamera
Filmen met de LG G5 kan in Full-HD en in 4K (UHD). Wanneer je in UHD wilt filmen is er een limiet van 5 minuten. In Full-HD kan je net zolang filmen totdat je geheugen vol is. De kwaliteit van de videocamera hebben we in de afgelopen tijd onder de meest verschillende omstandigheden getest. Zoals we al aangaven is het tijdens het filmen gewoon mogelijk om te schakelen tussen de normale stand en de groothoek-stand. Bijvoorbeeld tijdens een concert kan je hierdoor een nog groter deel van de zaal in beeld brengen. Het geluid tijdens een concert wordt goed meegenomen, maar als er ingezoomd wordt, probeert de microfoon ook het geluid vanuit de verte ’te halen’ wat een wisselend effect oplevert.
De videokwaliteit van de LG G5 wanneer we buiten filmen is erg goed. De kleuren zijn verzadigd en komen natuurgetrouw over. Wel merken we dat het toestel moeite heeft met het filteren van wind uit de microfoon, maar dit blijft een lastig punt bij smartphones.
Overige mogelijkheden
Anders dan de LG G4 heeft de G5 een metalen behuizing meegekregen. Echter is dit niet het enige dat anders is. We zien de vingerafdrukscanner en natuurlijk het modulaire design. We bespreken in dit onderdeel van de review de overige mogelijkheden van de LG G5.
Modules
Bij de aankondiging van de LG G5 werden ook al enkele modules getoond. De LG Cam Plus en de LG Hi-Fi Plus module kunnen aan de onderkant van de G5 geplaatst worden. Voor de Hi-Fi Plus module heeft LG een samenwerking gesloten met Bang & Olufsen. Met deze module kan je de geluidskwaliteit van de LG G5 nog verder verbeteren.
LG Cam Plus module
De module die wij ook mochten testen is de LG Cam Plus module. Deze module is voorzien van een verdikking voor een betere grip tijdens het maken van foto’s. Op de LG Cam Plus is een wieltje te vinden waarmee je snel kunt in- en uit kunt zoomen. Daarnaast is er een fysieke sluitertoets om het beeld vast te leggen en is er een 1200 mAh extra accu in de module te vinden zodat de accu van de smartphone niet onnodig extra belast wordt. Ook is er een knop om een video op te nemen.
Of het gebruik van modules echt de consument enthousiast maakt betwijfelen we. De modules kosten al gauw 100 euro en het is de vraag of de consument dit er voor over heeft. Wel krijg je tijdelijk de LG Cam Plus gratis bij aanschaf van de LG G5. Het verwisselen van modules, en dan met name het in- en uitklikken van de accu, vraagt in het begin even wat aandacht, maar daarna heb je het snel onder de knie. Omdat de accu op de andere module moet worden geklikt, dient het toestel bij iedere keer wisselen opnieuw uit- en ingeschakeld te worden.
Wil je de LG G5 vooral gebruiken voor het maken van foto’s, dan heeft de LG Cam Plus module zeker een toegevoegde waarde. Vooral de extra grip is iets wat in de praktijk erg handig is. Daarnaast is ook het zoomen prettiger dankzij het wieltje, maar blijft het altijd nog wel digitale zoom, waardoor dit de kwaliteit niet altijd ten goede komt. Tijdens filmen met Cam Plus hoor je wel duidelijk dat er aan het wieltje gedraaid wordt. Door de verdikking stop je de G5 met Cam Plus minder makkelijk even snel in je zak. Daarbij is een nadeel dat wanneer je niet de zilveren LG G5 hebt, er een duidelijk kleurverschil optreedt. Zo hadden wij een gouden LG G5 en was de module zilver.
Of je honderd euro voor een module over hebt, dat is voor iedereen verschillend. De camera maakt niet ineens hele andere foto’s, maar geeft je wel meer grip op het toestel. We hopen erg dat LG de modules van derden toelaat en dat het toch wel revolutionaire idee niet langzaam doodbloedt.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner is een knop en scanner in één bij de LG G5. We merkten in de praktijk dat de vingerafdrukscanner prima zijn werk doet bij het herkennen van de vingers. Omdat je meerdere vingers kunt registreren hoeft het niet uit te maken of je de ene keer met je linkervinger en de andere keer met je rechtervinger het toestel wilt ontgrendelen. Wel merken we dat hij niet altijd in staat is de herkenning uit te voeren. De vingerafdrukscanner van Huawei en Honor scoort hier duidelijk beter. Hiermee is de scanner van LG niet slecht, maar niet vlekkeloos.
Bloatware
Bij het eerste gebruik valt een grote hoeveelheid bloatware op. Van de app Evernote en Facebook tot aan de verschillende LG apps zoals LG Health. Het is bij de meeste van deze vooraf geïnstalleerde applicaties niet mogelijk deze te verwijderen. Wel kan het grootste deel van deze apps uitgeschakeld worden, waardoor deze niet opduiken in het menu. We hadden liever gezien dat LG ons zelf de mogelijkheid had gegeven dit soort apps te installeren.
LG Friends
Naast de modules zijn er ook verschillende accessoires beschikbaar, die ook functioneren in combinatie met de LG G5. Deze lijn heet LG Friends en omvat verschillende producten. Eén van de accessoires van LG Friends is de eerste virtual reality bril van LG; de LG 360 VR. Deze bril werkt enkel met de LG G5 en daarbij kan tijdens het bekijken van virtuele content de LG G5 gebruikt worden om de bril te bedienen. Alles hierover lees je in onze LG 360 VR review.
De LG 360 Cam is een andere accessoire en hiermee kan je 360-graden foto’s en video’s maken. Dit compacte apparaatje werkt niet alleen met de G5, maar ook met andere Android-smartphones en zelfs Apple iOS apparaten zoals de iPhone. De LG 360 Cam is op dit moment de goedkoopste 360-graden camera op de markt en alles over deze gadget lees je in onze LG 360 Cam review.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
LG heeft de LG G5 voorzien van een 2800 mAh accu en dat is 200 mAh minder dan bij de LG G4. Over de prestaties van de batterij zijn we minder tevreden. Bij intensief gebruik is het hopen dat je het einde van de dag haalt. Een teleurstellende score wisten we te behalen met de schermtijd. Want we behaalde 3,5 uur screen-on-time. Bij gemiddeld gebruik houdt het toestel het wel een dag vol, maar twee dagen zitten er echt niet in. Vaak was het tijd om de oplader te pakken terwijl we circa 2 uur en 45 minuten screen-on-time hadden behaald.
Dit is echt onder de maat en hopelijk weet LG hier verbetering in te brengen met een software-update. Er is een update eerder uitgebracht voor de retail-versies die verbeteringen brengt in het uithoudingsvermogen. Echter was het voor het review-exemplaar niet mogelijk deze te installeren.
Wel positief is dat binnen een mum van tijd het toestel weer opgeladen is dankzij de ondersteuning voor snelladen. In tien minuten tijd is het toestel met 20 procent opgeladen en in ongeveer een uur en een kwartier is de telefoon volledig opgeladen. Daarnaast is het positief dat de accu verwisselbaar is, in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten.
Snelheid
De LG G5 beschikt over een Snapdragon 820 processor; een quad-core met 2.2 GHz. Op papier lijkt hij misschien minder snel dan een octa-core, in de praktijk merk je hier absoluut niets van. Alles loopt vloeiend en vlot en we hebben de afgelopen weken geen haperingen opgemerkt. Verder is er 4GB aan RAM-geheugen en kan de LG G5 de taken goed bijhouden.
Geheugen
De interne opslagruimte van de LG G5 bedraagt 32GB. Echter wordt hier nog 8,44GB afgesnoept door het systeem zelf. Mocht je niet aan de resterende opslagruimte voldoende hebben, dan kan je het geheugen uitbreiden met een geheugenkaart.
Beoordeling
Zelf ben ik ruim een jaar in het bezit van een LG G4. Hoewel de kracht van de accu wel afneemt (wat normaal is bij smartphones na een aantal maanden) ben ik nog steeds erg tevreden over het toestel. De LG G5 is een leuke opvolger, maar persoonlijk twijfel ik aan de meerwaarde van de G5. De dual-camera is iets dat absoluut meerwaarde heeft en ook de geluidskwaliteit is er flink op vooruit gegaan. Het modulaire design met de verschillende modules is leuk, maar de vraag is of bezitters hier geld aan uit zullen geven. Ik verwacht persoonlijk van niet. het is in ieder geval wel goed dat de mogelijkheid er is, en dat LG een toestel op de markt heeft gebracht met écht iets nieuws.
Waar de LG G5 totaal geen punten mee weet te scoren is de accuduur, die is namelijk onder de maat voor een high-end smartphone anno 2016. Een positief puntje hieraan is wel dat de accu verwisselbaar is en snel is op te laden dankzij de ondersteuning voor Quick Charge. Daarnaast zou een eerder uitgebrachte update de accuduur wel verbeteren, maar was het niet mogelijk om deze versie te ontvangen. Ook heeft ons testexemplaar verschillende malen problemen met het in stand houden van de GPS-verbinding.
Geen enkele smartphone is perfect en ook de LG G5 heeft punten die beter kunnen. Als conclusie kunnen we stellen dat de LG G5 verder een erg goede smartphone is. Echter is het prijsverschil met de LG G4 nu zo groot, dat we je nog best de LG G4 durven te adviseren, mocht je op zoek zijn naar een betaalbaar alternatief voor de LG G5.
De adviesprijs van de metalen LG G5 was 699 euro. Inmiddels kan je het toestel al voor vele tientallen euro’s minder aanschaffen. We hebben een compleet overzicht van specificaties, actuele prijzen, abonnementen en het gerelateerde nieuws voor je verzameld op de LG G5 pagina. Deze kan je vinden via onderstaande button.
Lees ook: 18 handige LG G5 tips: haal alles uit je toestel
LG G5
-
8.9/10
-
9.1/10
-
9.1/10
-
9.2/10
-
6.9/10
-
8.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Mogelijkheden (dual-)camera
- Geluidskwaliteit luidspreker
- Snelheid
- Always-on functie
- Verwisselbare accu
- Geheugen uitbreidbaar met geheugenkaart
- Knock On
Minpunten
- GPS-verbinding niet stabiel
- Accuduur valt tegen
- Bloatware