Als je op zoek bent naar een scherp geprijsde smartphone kan je kiezen uit een groot aanbod van toestellen. Huawei kondigde onlangs de Huawei Y5 II aan, de tweede generatie van de Y5. Voor 120 euro heb je het toestel in huis, maar wat heeft dit toestel te bieden? We bespreken het allemaal in de Huawei Y5 II review.
Huawei Y5 II review
In de prijsklasse tot zo’n pakweg 200 euro heb je een uitgebreid aanbod aan smartphones. Allemaal hebben ze een eigen feature waarmee ze de consument hopen te overtuigen. Wat niet in deze prijsklasse altijd standaard is, is ondersteuning voor 4G. Dit is bij de Huawei Y5 II wel het geval. Maar daarnaast heeft de Chinese fabrikant het toestel van nog veel meer functies voorzien. Tevens is dit de tweede generatie van de Y5 die dit jaar (2016) is uitgebracht, en volgt het de Huawei Y5 uit 2015 op. We zetten de details voor je op een rij in deze uitgebreide Huawei Y5 II review.
Verkooppakket
De rode verpakking van de Huawei Y5 II valt direct op. De smartphone wordt geleverd met in een pakket met een USB-datakabel, adapter en een losse accu. Verder wordt er documentatie en een headset meegeleverd met de Huawei Y5II.
Vormgeving en interface
Als we de Huawei Y5 II in de hand hebben dan valt op dat het toestel vrij goed in de hand ligt. Aan de voorkant is het 5,0 inch HD-display geplaatst met daarboven de 5 megapixel front-camera, een flitser en de luidspreker. Ook bevinden zich enkele sensoren boven het scherm van de smartphone. Wat we helaas moeten missen is een LED-notificatie.
De achterkant is voorzien van een plastic behuizing met een 8 megapixel camera en de flitser. Echter heeft de plastic achterkant wel een speciaal effect waardoor het lijkt alsof we te maken hebben met geborsteld metaal, onder bepaalde lichtomstandigheden. De rechterkant bevat de standby-toets en de volumetoets en aan de linkerkant vinden we de Easy Key toets, waarmee je snel acties kunt laten uitvoeren. Hier komen we later in de review uitgebreid op terug.
Aan de onderzijde vinden we de speakers en aan de bovenzijde een aansluiting voor de headset. De achterkant van het toestel is verwijderbaar en ook de accu is te verwisselen. Aan de achterkant, onder de behuizing, vind je ook een slot voor een geheugenkaart.
Interface
De interface kennen we uit andere Android-smartphones van Huawei. Het toestel is voorzien van EMUI 3.1 en de vormgeving kan je aanpassen aan de hand van de verschillende thema’s. Hoewel EMUI op den duur zeker went, kan het in het begin even zoeken zijn naar de functies en mogelijkheden. Zoals bekend ontbreekt in EMUI een app-drawer (een apart menu met apps) en vind je je apps gewoon door naar links en rechts te vegen.
Het toestel werkt zoals het zou moeten. Wel is het goed te weten dat soms notificaties niet door komen. Dit heeft te maken met vanuit de fabriek bepaalde instellingen. In ons tip-artikel met tips over Huawei notificaties, lees je alles over hoe je geen notificatie meer hoeft te missen.
Voor een wisselend lockscreen biedt de Huawei verschillende soorten thema’s en onderwerpen aan voor een wisselende achtergrond, de zogenoemde covers. Je krijgt de ene keer een hondje en de andere keer een zonsondergang te zien. Bij instellingen kan je zelf de onderwerpen die je boeien aan- of uitvinken. Wat opvalt is dat de informatie over de wallpaper op het vergrendelscherm zelf vaak in de Chinese taal is. Vanaf het scherm krijg je toegang tot bijvoorbeeld de zaklamp, de camera en rekenmachine.
Communicatie: bellen, internet en netwerken
Het reviewtoestel is een versie waar één simkaart in kan worden gestopt, maar de Huawei Y5 II is ook leverbaar met dual-sim. De gesprekskwaliteit van de Huawei Y5 II is prima in orde en we hebben hier niks op aan te merken. Aan de andere kant van de lijn is de verbinding goed en kunnen we de ander goed verstaan. Ook het volume kan luid genoeg.
Huawei levert het toestel met het standaard Huawei-toetsenbord. In het begin kan dit even wennen zijn, maar het doet verder goed zijn werk. Je kunt daarbij verschillende taalpakketten downloaden om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de tekstvoorspelling. Zoals bij elk Android-toestel kan je er ook voor kiezen om eventueel uit de Play Store een ander toetsenbord te downloaden.
Op de Huawei Y5 II vinden we twee internetbrowsers; de Huawei browser en Chrome. Wat opvalt bij het opstarten van de Huawei browser, is dat de voorgestelde bladwijzers op de startpagina allemaal in de Chinese taal zijn. Tevens krijg je tijdens het typen in de adresbalk allemaal Chinese suggesties, dit komt omdat ‘Baidu’ standaard ingesteld is als zoekmachine. De browser biedt wel de mogelijkheid om bepaalde advertenties te blokkeren en afbeeldingen niet te laden om data te besparen. Internetten gaat verder prima met het toestel.
Pluspunten verdient de Huawei Y5 II met de ondersteuning voor de verschillende netwerken. Door de ondersteuning voor 4G is de Y5 II een van de voordeligste smartphones die dit aanbiedt. Daarnaast biedt de Y5 II ook op WiFi-gebied genoeg en kan je gebruik maken van de 2.4GHz WiFi-netwerken. Daarnaast is er ook GPS en Bluetooth aanwezig.
Multimedia: muziek en film
Als we het onderdeel ‘multimedia’ behandelen komen we één van de grootste pluspunten van het toestel tegen. De geluidskwaliteit van een toestel rond de 120 euro is vaak niet om over naar huis te schrijven. Echter pakt Huawei het totaal anders aan. De kracht, klanken en kwaliteit die uit de speaker aan de onderkant van de Huawei Y5 II komen zijn van erg goede kwaliteit en klinkt vol en warm.
Zowel op laag als op het maximale volume zorgen de speakers ervoor dat je prettig naar muziek kunt luisteren. Doordat de speakers aan de onderzijde geplaatst zijn, wordt het geluid niet gedempt of geblokkeerd als het toestel op tafel ligt. De details in de muziek komen perfect tot uiting en qua geluidskwaliteit meet de Huawei Y5 II wat ons betreft zich absoluut met de toestellen uit het high-end segment.
Het display van de Huawei Y5 II is gevoelig voor vingerafdrukken; iets wat vrijwel alle toestellen in deze prijsklasse hebben. De beeldkwaliteit is prima, de kijkhoek is voldoende alleen op zonovergoten dagen, is de afleesbaarheid wel minder in fel zonlicht.
Voor het beluisteren van muziek is er de muziekspeler van Huawei zelf of Google Play Music. Natuurlijk kan je ook apps als Spotify installeren op het toestel. Mocht je graag naar de radio willen luisteren, dan kan je op de Huawei Y5 II gebruik maken van de FM-radio.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Huawei Y5 II komen we een 8 megapixel camera tegen met flitser. In de camera-interface zijn een aantal extra functies verwerkt zoals ‘mooi maken’ waarmee oneffenheden in het gezicht bijvoorbeeld worden weggefilterd op zo’n manier dat het eindresultaat eigenlijk nep oogt. Ook kan je een panorama of HDR-foto maken en kan je een watermerk met illustraties inladen.
De functie ‘objectherkenning’ in de camera-app kan gebruikt worden om meer over een bepaald onderwerp te weten te komen. Of om bijvoorbeeld soortgelijke foto’s te vinden. Echter wordt hiervoor gebruik gemaakt van de Chinese zoekmachine Baidu, waardoor de resultaten niet heel nuttig zijn.
Ook is er de functie ‘Online vertaling’ waarmee je vanuit de camera-app teksten kunt vertalen. Helaas is ook dit vrij nutteloos. Er wordt gebruik gemaakt van Baidu Translate en ondersteunt alleen Chinees, Engels, Japans, Koreaans, Spaans, Frans en Russisch. Echter lijkt de vertaal-functie niet echt goed zijn best te doen en klopt er weinig van de uitkomst.
Terug naar de fotocamera zelf. Wat kunnen we verwachten van een smartphone-camera als het toestel 120 euro kost? De resultaten van de fotocamera zijn niet heel bijzonder. Binnenshuis is de kwaliteit van de foto’s maar erg matig, zijn ze snel bewogen en ogen de foto’s koud. Buitenshuis presteert de camera van de Huawei Y5 II redelijk. Bij grote contrastverschillen gaan er veel details verloren en worden foto’s extreem over- of juist onderbelicht. Ook hier zijn de kleuren koud. Slecht presteert de camera voor deze prijs niet, maar goed is anders. Onder vind je een voorbeeld van een foto gemaakt met de Huawei Y5 II. Bekijk alle geschoten foto’s in het Huawei Y5 II fotoalbum op Flickr.
Front-camera
Aan het maken van selfies heeft Huawei met de Y5 II natuurlijk ook gedacht. De 2 megapixel camera is voorzien van een LED-flitser aan de voorkant die er voor moet zorgen dat je ook in omstandigheden met weinig licht een goede selfie kunt schieten. De kwaliteit van de foto’s is voor een 2 megapixel camera overdag voldoende.
Videocamera
Met de Huawei Y5 II kan je video’s maken in een resolutie van maximaal 720p HD. Laten we maar gelijk met het eindoordeel komen; de opnamekwaliteit is van slechte kwaliteit. Gedurende de hele video zien we horizontale en verticale strepen door het beeld. Daarentegen wordt het geluid wel netjes en zonder al teveel windruis opgenomen.
Overige mogelijkheden
De Huawei Y5 II heeft meer te bieden. We hebben een aantal opvallende aspecten van de smartphone uit China voor je op een rij gezet.
Smart Key / Easy Key
We bespraken de speciale toets aan de linkerzijde van het toestel al aan het begin van de review. Met de Smart Key, ofwel Easy Key, kan je acties koppelen aan het gebruik van die knop. Je kunt een actie instellen voor één keer drukken, de knop ingedrukt houden en tweemaal drukken.
In totaal kan je dus drie acties koppelen aan de app. Het is bijvoorbeeld mogelijk om snel de DroidApp App te starten door de knop tweemaal in te drukken, de camera te starten met één druk op de knop en de zaklamp te activeren wanneer de knop ingedrukt gehouden wordt. Een handige toevoeging!
Voorgeïnstalleerde apps
Vooraf zijn er vanuit de fabriek al een aantal apps op het toestel gezet. Er is bijvoorbeeld een spiegel, een rekenmachine, de agenda en natuurlijk de Google-apps. Wat opvalt is dat het lijkt alsof Huawei met de Y5 II eindelijk toestellen niet meer helemaal volpropt met applicaties die we toch niet gebruiken. Huawei heeft het toestel ook voorzien van een back-up applicatie en de mogelijkheid om office-bestanden te openen met WPS Office.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Opvallend aan de Huawei Y5 II is dat de smartphone niet op Android 6.0 Marshmallow draait, maar op Android 5.1 Lollipop. Hierdoor is de Android-versie toch wel wat verouderd. Omdat het hier gaat om een budget-toestel, lijkt het ons vrij onwaarschijnlijk dat een update naar Marshmallow er voor de Y5 II inzit. Hier had Huawei nog punten mee kunnen pakken. Over Android ligt de EMUI 3.1 interface skin.
In plaats van een eigen Kirin-processor heeft Huawei voor de Y5 II gekozen voor een MediaTek MT6735P quad-core processor. Deze levert een rekensnelheid van 1.3 GHz. Daarnaast is er 1GB aan werkgeheugen beschikbaar. Het werkgeheugen is wat aan de krappe kant, maar tijdens onze testperiode hebben we geen problemen ondervonden. We merken hier en daar soms een logische vertraging, maar echt traag was het toestel nooit. Dit komt mede door het prijskaartje, waarvoor je niet te hoge verwachtingen moet hebben van de snelheid van het toestel.
Voor Pokémon Go spelers hebben we goed nieuws. Ook deze populaire game werkt gewoon op de Huawei Y5 II. Het interne geheugen van 8GB wordt gebruikt voor zowel je eigen bestanden als door het systeem zelf. Hierdoor blijft er van de opslagruimte 4,05GB over voor eigen content. Gelukkig heeft Huawei de Huawei Y5II voorzien van een geheugenkaartslot, zodat je het geheugen met maximaal 128GB kunt uitbreiden.
Uithoudingsvermogen
De Huawei Y5 II heeft een accucapaciteit van 2200 mAh, die verwisselbaar is. Bij gemiddeld gebruik houdt het toestel het ongeveer drie dagen uit met een screen-on-time van 2,5 uur. Het opladen van de batterij neemt veel tijd in beslag; van 0 naar 100 procent duurt circa drie uur.
Beoordeling
De Huawei Y5 II bewijst dat voor niet onnodig veel geld je gewoon een prima smartphone in huis haalt. De gesprekskwaliteit voor het bellen is goed, de geluidskwaliteit van de speaker voor het beluisteren van muziek is uitstekend en het toestel ligt goed in de hand. Daarnaast is er ondersteuning voor 4G-internet. De Smart Key op de Y5II is een handige toevoeging en ook voor het dagelijks gebruik lopen we niet tegen grote nadelen aan.
Dat betekent niet dat de Huawei Y5 II geen mindere kanten heeft, want die zijn er wel. Als eerst missen we absoluut een LED-notificatie, en dat is jammer. Daarnaast hadden we ondanks de prijs toch wel iets meer verwacht van de camera en dan met name de problemen met de videocamera.
Verder is de Huawei Y5 II gewoon een prima toestel waarbij maar weinig smartphones in de buurt komen op moment van schrijven. De grootste concurrent voor de Y5II vindt de Chinese fabrikant waarschijnlijk bij het Franse Wiko die met de Wiko Rainbow Jam in de nek hijgt van de Huawei Y5 II en ook de stijlvolle LG K8/K10. Om kort te gaan; ben je op zoek naar een betaalbare Android-smartphone? Dan mag de Huawei Y5 II niet op je lijstje ontbreken.
De Huawei Y5 II is verkrijgbaar bij verschillende (web-) winkels met en zonder abonnement. Voor een compleet overzicht van de specificaties, abonnementen en toestelprijzen, kan je terecht op de Huawei Y5 II pagina via onderstaande button.
Huawei Y5 II
-
8/10
-
8.3/10
-
6.1/10
-
7/10
-
7.5/10
-
9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prijs
- Geluidskwaliteit
- Ondersteuning voor 4G
- Geheugen is uitbreidbaar
- Smart Key
Minpunten
- Geen LED-notificatie
- (Video-)camera
- Oplaadtijd
- Android 5.1 Lollipop