Het kleinere broertje van de Huawei P30 Pro is een stuk lager geprijsd en heeft op papier nog prima specificaties. Hoe is dit toestel in het dagelijks gebruik en wat kun je ermee? Wij hebben de Huawei P30 getest en het resultaat lees je in deze Huawei P30 review.
Huawei P30 review
Het toestel werd ruim anderhalve maand geleden geïntroduceerd tijdens een persconferentie in Parijs. De meeste aandacht ging naar de Huawei P30 Pro die wij ook aan de tand hebben gevoeld. Benieuwd naar de grotere broer van de P30? Lees dan onze Huawei P30 Pro review. Terug naar de P30 want ook dit toestel heeft veel te bieden. Op de specsheet vinden we onder andere een 6,1 inch display, triple-camera, een forse accu en voldoende werkgeheugen en opslag.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Huawei P30 is wat je van een smartphonefabrikant mag verwachten nogal standaard. Een hoesje ontbreekt in het pakket en dat vinden we toch een beetje jammer. Natuurlijk in het pakket de P30 die wij in de kleur Aurora mogen aanschouwen. Een snellader en boekjes zijn eveneens aanwezig in het pakket en tenslotte vinden we ook een headsetje en een USB Type-C kabel.
Design en interface
De Huawei P30 is ondanks het vrij grote diameter van het scherm, 6,1 inch, toch compact. Ook het gewicht van de P30 is prettig te noemen; wanneer we het toestel lang aaneengesloten gebruiken blijft het toestel licht en fijn. Het design in de kleur Aurora is mooi en is weer eens wat anders dan het standaard kleurenpalet.
Aan de voorzijde zoals gezegd het 6,1 inch display met in het midden een druppel notch voor de frontcamera. Boven de notch is de luidspreker voor het telefoneren zichtbaar. Over het scherm heeft Huawei alvast een screenprotector aangebracht. Aan de onderzijde van het toestel vinden we de aansluiting voor de USB Type-C kabel en een 3,5 mm aansluiting voor je headset of hoofdtelefoon.
De knoppen van voor het volume en het in- en uitschakelen van het toestel bevinden zich aan de rechterzijde van de telefoon. Aan de linkerzijde van het toestel is het simkaartslot te vinden, door gebruik te maken van het meegeleverde pinnetje open je deze lade.
Aangekomen aan de achterzijde valt het mooie kleurverloop van het Aurora toestel op. We zien ook de triple camera opstelling met LED-flitser. Ook valt op dat de camera lichtelijk uit het toestel steekt. In de praktijk is dat vooral irritant wanneer je het toestel op je bureau hebt liggen en een berichtje wilt tikken. Waar andere toestellen stil blijven liggen tikt dit toestel op en neer bij het typen.
Interface
Huawei’s eigen interface is ook bekend onder de naam EMUI of Emotion User Interface. Deze eigenzinnige interface laat je als gebruiker allerlei uiterlijke kenmerken aanpassen zoals icoontjes, geluiden en zelfs thema’s. De vooraf geïnstalleerde Thema’s-app helpt je bij het kiezen van een nieuw laagje verf met een breed aanbod van gratis en betaalde thema’s.
Door op het startscherm een knijpbeweging te maken kan je widgets toevoegen aan je schermen en overgangs animaties aanpassen. Wil je meer apps op een rij zetten dan kan je het raster uitbreiden naar 5 x 5 of 5 x 6 apps per scherm. In hetzelfde venster kun je overigens de Google Feed uitschakelen mocht je deze niet handig vinden. Standaard is deze te vinden door van links naar rechts te vegen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Natuurlijk kan je de Huawei P30 gebruiken voor een kort of lang telefoongesprek. De dialer laat zich makkelijk bedienen en geeft snel toegang tot je contactpersonen op je toestel. De kwaliteit van de telefoonverbinding is goed en onze contactpersonen kunnen ons goed verstaan. Handig is dat je de P30 kunt uitrusten met een tweede simkaart zodat je op twee nummers tegelijk bereikbaar bent. Dit gaat dan wel ten koste van extra opslagruimte.
De berichten applicatie op de P30 is de app van Google die een beetje uit de toon valt qua vormgeving bij de rest van het toestel. De app werkt verder prima en je kunt met het standaard SwiftKey toetsenbord vrij rap een berichtje tikken. Natuurlijk kan het toestel ook zonder problemen overweg met WhatsApp, Messenger, Snapchat en Telegram.
Huawei heeft de P30 voorzien van een eigen standaard browser en de Google Chrome browser. Hoewel wij zelf voorkeur geven aan de Chrome browser werkt de Huawei browser ook prima. Je kunt natuurlijk zelf altijd een andere browser downloaden via Google Play. Huawei’s eigen browser is echter niet te verwijderen van het toestel. Voor surfen op het web is de P30 uitstekend geschikt en downloaden via WiFi of 4G gaat erg vlot.
Het toestel heeft ondersteuning voor 2G, 3G en 4G, WiFi 2.4 en 5 GHz, Bluetooth, NFC en GPS. De Chinese fabrikant heeft het toestel ook voorzien van een aantal sensoren die je smartphone gebruiken nog aantrekkelijker maken. Hierbij valt dan te denken aan de lichtsensor, gyroscoop en kompas. Verder zijn ook een nabijheidssensor, zwaartekracht sensor en hall-sensor (magneetveld/elektrische stroom sensor) aanwezig in het toestel.
Multimedia: muziek en film
Je zult je niet snel vervelen met de Huawei P30 want zowel voor muziek als film vinden we dit toestel uitermate geschikt. Het 6,1 inch display is groot genoeg om te netflixen, de kleurweergave vinden we in orde en het scherm kan voldoende helder in zonnige situaties. Ook ‘s nachts kan je het scherm goed genoeg dimmen zodat je in bed verder kunt bingewatchen.
Op het gebied van audio heeft Huawei het toestel nog voorzien van een vertrouwde, “ouderwetse” 3,5 millimeter aansluiting. De Pro-versie moet deze aansluiting missen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van USB Type-C hoofdtelefoons of een Bluetooth headset. Voor dat laatste heeft de P30 ook ondersteuning voor aptX en aptX-HD wat een beduidend betere geluidskwaliteit oplevert op draadloze Bluetooth oortjes.
Voor je vermaak vind je op het toestel in ieder geval de YouTube, Google Play Films en Muziek app terug. Huawei heeft ook een videospeler en muziekspeler op het toestel geplaatst zodat je eigen multimedia bestanden op het toestel kunt afspelen.
Camera: foto’s en video’s
Het gebeurt allemaal aan de achterzijde, het camera geweld, want Huawei zet met de P30-series vol in op fotografie. “Rewrite the rules of photography”. Zo luidt de slogan van de fabrikant. Maar lukt dat ook met de triple camera opstelling? De camera van de P30 bestaat uit een 40 megapixel groothoeksensor, 16 megapixel ultra-groothoeksensor en een 8 megapixel telefoto lens. Het diafragma loopt vanaf de eerste lens op van f/1.7 tot f/2.4 voor de telefotolens.
De camera is voorzien van laser autofocus, fasefocus en contrastfocus. Het beeld kan gestabiliseerd worden door Huawei’s eigen AI beeldstabilisatie. Dankzij de triple-camera kun je veel kanten op, een breedbeeld foto is geen enkel probleem maar ook inzoomen, 5x optisch en tot 30x digitaal, kan helpen bij het maken van een perfect plaatje.
De P30 produceert mooie, detailrijke foto’s en we begrijpen waarom Huawei zo inzet op de camera. Wel zien we soms hetzelfde trekje als bij de P30 Pro terug, de HDR is soms te enthousiast. Foto’s waarbij we gebruik hebben gemaakt met de zoomfunctie zien er goed en detailrijk uit.
De camera interface is voorzien van allerlei snufjes die het fotograferen met dit toestel nog leuker maken. Zo kan je gebruik maken van de portret stand of de nachtmodus. Maar wil je nog meer uit het toestel persen dan is de pro-modus wellicht een interessante optie. Wist je dat als het toestel in slaapstand staat en je twee keer snel op de volume omlaag knop drukt dat je dan een foto maakt?
Benieuwd naar meer foto’s die we met de Huawei P30 gemaakt hebben. Bekijk dan ons fotoalbum.
Videocamera
Ook de video-functionaliteit op de Huawei P30 is goed te noemen, de kleuren komen goed tot zijn recht en er zijn veel details zichtbaar. Het opnamegeluid bij de filmpjes is eveneens goed van kwaliteit. De maximale opname resolutie is het 4K beeldformaat. In de instellingen interface vinden we voor het eerst sinds tijden weer een gekke letterlijke vertaling.
Hieronder kan je een video sample bekijken die we met de Huawei P30 hebben geschoten in Delft.
Frontcamera
Aan de voorzijde, in de notch, vinden we de 32 megapixel frontcamera. Via de camera app kan je eenvoudig switchen tussen de verschillende camera’s en maak je snel een selfie. De kwaliteit van deze foto’s zijn goed te noemen. Ook in wat donkere omstandigheden weet de P30 nog een prima foto te produceren.
Overige mogelijkheden
Op de Huawei P30 zijn een legio extra mogelijkheden te vinden waarvan je sommige misschien niet zult gebruiken. Zo heeft Huawei er nog altijd een handje van om wat extra bloatware mee te leveren. Hierbij valt dan te denken aan een Amazon app en een Booking.com app. Gelukkig kun je deze apps wel degelijk van je toestel verwijderen.
De vingerafdrukscanner zit bij de Huawei P30, net als de Pro in het scherm verwerkt. Deze reageert vlot en ontgrendelt daarna het toestel. In vergelijking met bijvoorbeeld de OnePlus 6T vinden we dat de ontgrendeling van de P30 net iets sneller werkt. Een andere manier van ontgrendelen is gezichtsontgrendeling, deze methode werkt eveneens snel. Ook in een donkere omgeving werkt het ontgrendelen met het gezicht nog prima.
Met de optimalisatie app op de Huawei P30 kan je je telefoon opschonen maar ook een virusscan laten uitvoeren. Verder kan je in deze app telefoonnummers blokkeren. Dat kan overigens ook door via de dialer een telefoonnummer even kort ingedrukt te houden. Er verschijnt dan een extra menu waarin je nummers op de zwarte lijst kunt zetten.
De P30 beschikt over een IP53-certificering wat betekent dat het beschermd is tegen het binnendringen van stof maar niet helemaal afgesloten. Het toestel kan echter niet zwemmen maar enkel tegen spray water.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de motorkap van de Huawei P30 vinden we Huawei’s eigen Kirin 980 octa-core processor. Deze processor bestaat uit 2 snelle rekenkernen van 2,6 GHz en twee rekenkernen van 1,92GHz. Voor het lichte werk zijn er nog 4 rekenkernen beschikbaar die hun werk doen op een maximale snelheid van 1,8 GHz. Het toestel heeft verder de beschikking over twee NPU’s die AI apps kunnen versnellen.
Zowel bij normaal gebruik starten apps snel op en kan je razendsnel door de interface navigeren. Ook bij wat zwaardere games laat de P30 zich niet kennen. De 6 gigabyte werkgeheugen en 128 gigabyte opslagruimte komen daarbij ook goed van pas. De 3650 mAh batterij die in het toestel zit gaat in de praktijk erg lang mee, bij normaal gebruik gaat het toestel 2,5 dag mee. Daar noteerden we een scherm-aan tijd van 5,5 uur bij, een nette score. Het toestel gaat wel minder lang mee als je intensieve games speelt.
Op het toestel vind je Android 9 Pie en tijdens de testperiode hebben we al een beveiligingsupdate mogen ontvangen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het toestel later dit jaar ook nog een update naar Android Q ontvangt!
Beoordeling
Alles bij elkaar vormt de Huawei P30 een uitstekende smartphone met een sterk uithoudingsvermogen. Ook de camera presteert erg goed en je kunt deze telefoon dus met een gerust hart voor je vakantiekiekjes gebruiken. Het toestel is verkrijgbaar in een aantal fraaie kleuren en ondanks zijn 6,1 inch display voelt het toestel relatief klein aan. Het toestel heeft een 3,5 millimeter aansluiting voor wie echt niet zonder kan!
Kleine aandachtspuntjes zijn het gemis van een case en de camera die uitsteekt waardoor het toestel niet helemaal plat ligt. Zoek je een nog iets groter scherm dan is de grotere broer, de P30 Pro misschien interessant voor je.
De Huawei P30 heeft een adviesprijskaartje van rond de 750 euro en is daarmee goedkoper dan de P30 Pro maar zit wel in hetzelfde high-end segment. Inmiddels is de telefoon al voor veel minder te vinden. Een overzicht van specificaties en prijzen vind je via onderstaande button op de toestelpagina.
Je kunt de Huawei P30 kopen bij: Coolblue, Mobiel, Belsimpel, Bol.com, T-Mobile, KPN, MediaMarkt.
Huawei P30
-
8.7/10
-
8/10
-
9/10
-
8.4/10
-
8.9/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Design
- 3,5 mm hoofdtelefoon aansluiting
- Prettig formaat
- Accu gaat lang mee
Minpunten
- Telefoon kan niet plat liggen door uitstekende camera
- Toch nog beetje bloatware
- Case ontbreekt