Huawei doet het goed met de verschillende modellen die ze aanbieden. Eind maart werd de Huawei P30 Pro aangekondigd, samen met de P30. We hebben deze smartphone uitgebreid getest en onze bevindingen lees je in de Huawei P30 Pro review!
Huawei P30 Pro review
Waar het enkele jaren geleden nog leek dat Apple en Samsung heersend zouden zijn in de smartphonemarkt is dat inmiddels wel anders. Huawei is een erg grote en belangrijke speler die keer op keer weet te scoren met haar modellen. In Parijs mocht DroidApp aanwezig zijn bij de introductie van de Huawei P30 Series.
De Huawei P30-serie volgt de succesvolle P20-serie op. Deze goed verkopende smartphonelijn heeft de focus liggen op de camera, en daarbij zijn er bij de P30 Pro wederom een reeks verbeteringen doorgevoerd. De keuze in kleuren is uitgebreid en de vingerafdrukscanner is geïntegreerd in het beeldscherm. Kan Huawei hier weer een jaar mee door? Je leest het in onze uitgebreide Huawei P30 Pro review.
Verkooppakket
Huawei levert de Huawei P30 Pro in een rechthoekige doos, zonder enige poespas. De basiselementen zijn aanwezig, een oplaadkabel, adapter en headset, maar een siliconen case kan er in het retail-model niet van af. Raar, en jammer. Je betaalt een hoop geld en een siliconen cover kan in ieder geval alvast de eerste bescherming bieden.
Design en interface
We hebben de Huawei P30 Pro in de kleur Amber Sunrise ontvangen, een kleur die veel applaus kreeg bij de lancering van het toestel. Het weer eens wat anders dan zwart, wit of goud. Huawei levert de P30-serie ook nog in andere mooie gradiënt kleuren, waarvan je live foto’s kunt zien in het hands-on artikel van ons. De rode kleur is erg stijlvol en heeft een lichte gradiënt. Hierbij is het verloop van rood naar donker oranje. Het ziet er erg netjes en strak uit.
Aan de voorkant heeft de telefoon een 6,47 inch Full-HD+ beeldscherm met een smalle druppel-notch aan de bovenzijde. Het toestel ligt erg prettig in de hand en het scherm is ook op zonnige dagen nog prima afleesbaar. De laagste helderheid voldoet ook aan onze wens, zodat het nog prettig leesbaar is als je bijvoorbeeld in bed ligt. Het verschil met de Mate 20 Pro is onder andere de breedte van de notch. Bij de Huawei P30 Pro blijft er veel meer ruimte over notificaties, wat we waarderen.
Leestip: De grote vergelijking: Huawei P30 Pro, P30 en Mate 20 Pro (inclusief camera-test)
De linkerzijkant van de Huawei P30 Pro is leeg gelaten. Rechts zien we de volumetoets, samen met de power-button van de telefoon. Bovenop is de microfoon en de infrarood-poort geplaatst. Die laatste kun je bijvoorbeeld gebruiken als afstandsbediening.
Huawei heeft de smartphone aan de onderkant uitgerust met een USB Type-C aansluiting. De 3,5 millimeter aansluiting is weggelaten, dit in tegenstelling tot bij de P30. Dit is gedaan om ruimte over te laten voor een grotere accu en natuurlijk de grotere cameramodule. Je kunt wel muziek luisteren via de USB-C poort. Onderop kom je de speakergrille tegen, waar we later op terug komen, en natuurlijk de microfoon.
Nog even over de notch; daarin zit de 32 megapixel front-camera. Deze is eventueel softwarematig te verbergen. Maar nu denk je misschien, waar is de speaker voor telefoonoproepen? Die heeft Huawei achter het scherm geplaatst. Hierdoor zie je deze niet. Hoe we dit ervaren lees je in het volgende hoofdstuk van de Huawei P30 Pro review. Verder is het goed te weten dat de telefoon voorzien is van IP68-certificering en dat het dus stof- en waterdicht is.
Interface
Huawei levert de Huawei P30 Pro met Android 9 Pie, samen met de EMUI 9.1 skin. Dit is tevens de nieuwste versie van de eigen saus die Huawei meelevert. Op het startscherm is er ruimte voor widgets en snelkoppelingen. Standaard worden alle apps verspreid over de verschillende startschermen, maar gelukkig kun je er ook gewoon voor kiezen om een menu te gebruiken. Bovenin beeld heb je uiteraard weer toegang tot de snelle instellingen en notificaties.
Waar Huawei verbeteringen in doorgevoerd heeft is het Always On Display, ofwel het altijd-aan scherm. Bij de Mate 20 Pro (review) is het nog altijd niet mogelijk om notificaties van apps van derden te ontvangen, denk aan WhatsApp, DroidApp App, Telegram, Facebook of andere apps. Bij de Huawei P30 Pro is dit wel mogelijk en heeft het Always On Display echt toegevoegde waarde. Dat is maar goed ook, want de P30 Pro is niet langer meer voorzien van een LED-notificatie.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Huawei P30 Pro wordt geleverd met dual-sim ondersteuning. Een tweede simkaart gaat dan wel ten koste van een geheugenkaart; dit is overigens geen microSD-geheugenkaart, maar een speciale NM-card. Zoals je mag verwachten kan het toestel overweg met 4G, en kan, indien de provider dit ondersteunt, gebeld worden via 4G en WiFi (VoWiFi en VoLTE).
Het bellen gaat via de bekende dialer-app. Zoals eerder in de review aangegeven, bevindt de speaker voor telefoongesprekken zich onder het scherm. Mocht je daarover twijfels hebben, dan kunnen we die voor je wegnemen. Tijdens het voeren van telefoongesprekken is de gesprekskwaliteit prima en merk je niets aan het feit dat de speaker achter het scherm is geplaatst. Ook het volume kan hard genoeg zodat de ander aan de andere kant van de lijn goed te horen is.
Het sturen van SMS-berichten kan via de berichten-app van Google zelf. Deze is standaard op de P30 Pro te vinden. Voor het typen van berichten heeft Huawei ervoor gekozen om het SwiftKey toetsenbord te installeren. Deze kun je ook helemaal naar eigen wens personaliseren en instellen. Het bereik van de Huawei P30 Pro is prima en hier hebben we geen problemen mee ondervonden.
Als we verder naar de connectiviteits-mogelijkheden kijken is de P30 Pro rijk uitgerust. Er is WiFi 2.4 en 5 GHz, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, een infrarood sensor, kompas, gyroscoop, lichtsensor en nabijheidssensor. Een LED-notificatie voor meldingen ontbreekt, maar het Always On Display is een uitstekende vervanger. De telefoon doet hierin prima zijn werk.
Internet
Wat opvallend is, is dat Huawei er toch weer voor lijkt te kiezen een eigen browser mee te leveren. Deze is geïnstalleerd naast de Chrome-browser. De eigen Huawei-browser biedt een aantal opties; waaronder een nachtmodus. Qua prestaties merken we geen noemenswaardige verschillen in de praktijk tussen deze Huawei-browser en Chrome. Echter had wat ons betreft alleen de Chrome-browser volstaan. De browser van Huawei kan niet verwijderd of uitgeschakeld worden.
Net als bij andere Huawei-toestellen blijft EMUI streng in het beheren van apps die op de achtergrond draaien. Hierdoor kan het voorkomen dat je notificaties van bepaalde apps mist. Denk aan de PostNL app of een taken-applicatie die je zelf hebt gekozen.
Gelukkig kun je dit voorkomen door hem uit de beperkingen te halen, via de instellingen, maar het is wel een stap waar je rekening mee moet houden. Bekende apps zoals Telegram, WhatsApp, je mail en dergelijke zijn standaard door Huawei al uit het energiebeheer gehaald.
Multimedia: muziek en film
Huawei heeft de P30 Pro van een groot scherm voorzien wat doorloopt aan de zijkanten. Dit zorgt niet alleen voor een premium uitstraling, het maakt het bekijken van films nog prettiger. De kijkhoek is prima en de beelden zijn erg scherp. Daarnaast spatten de kleur van het AMOLED-beeldscherm af. Het display van de P30 Pro is ook op zonovergoten dagen nog goed afleesbaar.
Voor het luisteren naar muziek kun je terecht bij de muziekspeler die op de smartphone te vinden is. Deze toont de muziek welke op de telefoon opgeslagen is. Mocht een track beschikken over songteksten, dan kun je de lyrics direct van je scherm aflezen. Uiteraard kun je Spotify uit de Play Store downloaden. Een FM-radio is niet aanwezig op de Huawei P30 Pro.
Natuurlijk wil je genieten van een goede geluidskwaliteit. Dit kan op twee manieren; via een headset (bedraad via USB-C of bijvoorbeeld via Bluetooth) of via de speaker die aan de onderkant van de smartphone is te vinden. Huawei heeft de P30 Pro voorzien van een mono-speaker. Echter, de kwaliteit is bovengemiddeld goed van deze speaker. Voordeel daarbij is het volume van deze speaker vrij hard kan en dat is een verademing, waar die bij de Huawei Mate 20 Pro veel minder hard kon. We missen absoluut geen stereo-speakers.
Camera: foto’s en video’s
We zijn in de Huawei P30 Pro review aangekomen bij misschien wel het belangrijkste onderdeel van de test; de camera. Waar de Mate-serie gericht is op prestaties en zoveel mogelijk functies, is de P-serie gericht op de camera. De Huawei P30 Pro is aan de achterzijde voorzien van vier camera’s.
Deze quad-camera bevat de volgende sensoren; een 40 megapixel SuperSensing/SuperSpectrum camera met een lichtgevoeligheid van f/1.6, een 20 megapixel Ultra Wide Angle (f/2.4), 8 megapixel telephoto periscoop (f/3.4) en ToF-camera. Die laatste staat voor Time of Flight en zorgt voor een betere berekening van diepte. Dit moet de details in je foto’s ten goede komen.
Huawei maakt bij de Huawei P30 Pro camera gebruik van een speciale techniek. We zullen je de heel technische details besparen. Wel is het goed te weten dat standaard sensoren RGB vastleggen (rood, groen, blauw). De camera van de P30 Pro is opnieuw ontwikkeld en kijkt vooral naar de kleuren RYB (rood, yellow (geel), blauw). Dit moet volgens de fabrikant een veel nauwkeurige en preciezere foto opleveren. De kleuren worden anders waargenomen. De onderste cameralens ligt ook wat dieper in de behuizing. Deze zorgt ervoor dat er meer licht binnen kan komen en zo ook in donkere omgevingen mooie foto’s kan maken.
Volgens Huawei kunnen we in het donker zelfs het onzichtbare zien. Als we Richard Yu van Huawei tijdens de persconferentie mochten geloven, zouden we zelfs de Melkweg kunnen zien. We hebben hier testen mee gedaan en we zijn onder de indruk van de prestaties van de camera van de Huawei P30 Pro, hoewel we de Melkweg niet vastgelegd kregen.
Als we in een vrijwel donkere kamer een foto maken, komen bepaalde details duidelijk naar boven. Als het helemaal pikkedonker is, zonder een streepje licht van buiten bijvoorbeeld, is er nauwelijks iets te zien. We hebben hieronder een voorbeeld voor je.
Zoomen
We gaven het in de Huawei P20 Pro review al aan, diverse camera-opties ontbreken wanneer je fotografeert in de hoogste resolutie (40 megapixel). Dat is helaas bij de Huawei P30 Pro ook nog steeds het geval. Inzoomen is niet mogelijk in deze stand. Inzoomen was vroeger echt not-done met een smartphone, maar fabrikanten hebben flink wat werk verzet om hier meer mogelijkheden uit te halen. Ook Huawei heeft dit gedaan en pakt flink uit.
Met de quad-camera van de Huawei P30 Pro is het mogelijk om 5x optisch te zoomen. Hierbij kun je dus je onderwerp dichterbij halen zonder kwaliteitsverlies. Een compromis tussen optisch en digitale zoom is de 10x hybrid zoom. Tijdens onze testen blijkt deze nog prima bruikbaar en kun je met deze hybrid zoom nog mooie foto’s maken.
Wil je een onderwerp nog meer dichterbij halen, dan is er de 50x digitale zoom. Deze zou volgens Huawei nog mooie foto’s moeten kunnen maken. Voor de term ‘digitale zoom’ is dat absoluut het geval. Zij het niet dat je heel precies de camera ‘moet richten’ omdat je een onderwerp zó dichtbij haalt. We hebben verschillende testen hiermee uitgevoerd. Een voorbeeld vind je hieronder.
Een andere optie is trouwens om een breedbeeld-foto te maken. Deze brede foto zorgt ervoor dat er nog veel meer in beeld komt. Hierbij kan er wel wat vervorming optreden. Ook zien we wat kwaliteitsverschil, wat met name tot uiting komt in de kleurweergave. Dit zie je hieronder.
Camera-app
In de camera-app van de P30, die zich overigens prima laat bedienen en zich vanzelf laat wijzen, zijn nog meer opties te vinden. De bekende opties zoals het vastleggen van sporen van de achterlichten van auto’s is hier één van. Een nieuwe optie onder de feature ‘licht-schilderij’ is ‘zijdeachtig water’. Het water dat bij een waterval naar beneden stort kun je op deze manier vloeiend laten vastleggen.
Zelfs in Parijs heb je een waterval, en dus zijn we erop uitgetrokken. Je kunt de sluitertijd zo lang maken als je zelf wilt, maar hoe langer je deze open laat staan, hoe groter de kans is op een bewogen foto. Zonder (smartphone-) statief is dit eigenlijk onbegonnen werk. Hierboven zie je een foto van een waterval, met een erg korte sluitertijd. Anders was hij teveel bewogen.
Deze foto is genomen in een vrijwel volledig donkere kamer, met enkel een streep licht.
De kwaliteit van de foto’s in de avonduren zijn erg goed. Zoals Huawei heeft beloofd tijdens de persconferentie, zien we inderdaad meer details (bijvoorbeeld in de lucht) dan bij andere smartphones. Dit zien we ook terug wanneer we de camera van de P30 Pro vergelijken met die van de Mate 20 Pro. We zien bijvoorbeeld meer sterren aan de hemel staan. Als we de verdere kwaliteit vergelijken met de Mate 20 Pro zijn er niet echt grote verschillen merkbaar. De ene keer is de Mate iets beter, de andere keer de P30 Pro. Slecht zijn ze allebei zeker niet. En zonder vergelijkingsmateriaal zou het niet eens opvallen.
Bij het dagelijks gebruik van de camera op de P30 maken we mooie foto’s. Een kritiekpunt bij de Mate 20 Pro was dat de HDR-functie met soms ‘doorslaat’. Hierbij worden beelden té overbelicht en ogen ze nep. Dat heeft de P30 Pro ook, zij het soms ietsje minder. Echter, het blijft ons storen. Vreemd genoeg kan dit opgelost worden door van de automatische stand in de camera-app over te schakelen naar de pro-modus. Hiervoor hoef je dan niet per se instellingen aan te passen. De foto’s die het dan schiet zijn natuurgetrouw, bevatten veel details en zijn erg goed. Op de computer zien ze er doorgaans nóg beter uit dan op het scherm. De camera van de Huawei P30 Pro is waanzinnig goed.
Wil je alle foto’s zien die we met de Huawei P30 Pro hebben gemaakt. Je vindt ze allemaal terug in het P30 Pro fotoalbum.
Front-camera
Met al die camera’s aan de achterzijde zou je bijna vergeten dat er aan de voorzijde ook nog een camera is te vinden. Dit is een 32 megapixel camera. De beelden die je hiermee maakt zijn van goede kwaliteit; ze zijn rijk aan details en leggen kleuren goed vast. Standaard wordt de portretmodus geactiveerd. Maar mocht je niet overdreven veel bokeh (vervaging) en verfraaiing willen, kun je het beste even overschakelen naar de foto-modus.
Galerij
In de galerij-app op de Huawei P30 Pro worden de beelden die je hebt gemaakt opgeslagen. Je kunt alle foto’s op een rij bekijken, maar het ook per album inzien. Tevens kunnen er hoogtepunten gemaakt worden. Bij ‘ontdek meer’ worden de foto’s gebundeld per persoon, locatie, dingen of het soort cameramodus.
Videocamera
De fotocamera zit al vol mogelijkheden; maar vergeet de videocamera van de Huawei P30 Pro niet. Deze laat je in 4K filmen, maar dit is dan wel met een framerate van 30 frames per seconde. Wanneer je in 1080p Full-HD filmt, kun je ervoor kiezen om met 60fps te filmen. Wat opvalt is dat de kwaliteit van de video’s duidelijk beter is dan die van de Mate 20 Pro. Tevens is er OIS (optische beeldstabilisatie), zoom en AIS.
Binnenkort moet een optie beschikbaar komen waarmee je links in het scherm het breedbeeld kunt vastleggen en rechts van het scherm een close-up van het beeld. Zo splits je het scherm en kun je tegelijkertijd deze video opnemen. Deze functie is nog niet beschikbaar op moment van schrijven.
Hieronder vind je als eerst een 4K video, met daaronder de video gemaakt in Full-HD 60fps.
Overige mogelijkheden
De Huawei P30 Pro is een echte uitgebreide high-end smartphone vol mogelijkheden. In onze Huawei P30 Pro review hebben we al veel mogelijkheden besproken over de smartphone. In dit onderdeel van de test zullen we enkele van deze extra functies op de Huawei bespreken.
Gezichtsherkenning
De front-camera aan de voorzijde van de telefoon kan niet alleen gebruikt worden voor het maken van selfies. Je kunt je telefoon ook ontgrendelen met het gezicht. Zolang er iets van licht is in de omgeving gaat dit prima met de telefoon en gebeurt dit ook snel.
Een keerzijde is dat de gezichtsherkenning van de Huawei P30 Pro niet beschikt over 3D-scan. Dit heeft de Mate 20 Pro wel en werkt nog veel sneller. In een donkere omgeving je scherm ontgrendelen lukt met de P30 vrijwel nooit met face unlock, ook met een zonnebril op ontgrendelt de P30 niet, iets wat allebei met de Mate 20 Pro wel lukt.
Vingerafdrukscanner
We schreven eerder in de review van de Huawei P30 Pro al dat de vingerafdrukscanner duidelijk verbeterd is ten opzichte van de Mate. Ook bij dat toestel zit deze in het scherm geïntegreerd en betreft dit een optische scanner. De vingerafdrukscanner van de P30 reageert snel en is vele malen nauwkeuriger.
Bloatware
Niet alleen levert Huawei de P30 Pro met twee browsers (Chrome en een eigen browser), ook zit er weer aardig wat bloatware op. Op de telefoon komen we apps tegen als Booking, Amazon Shopping, Facebook, Microsoft Translator en nog wat systeem-applicaties.
We blijven het zeggen; het is niet nodig. Gebruikers kunnen zelf prima bepalen of ze een applicatie wel of niet willen. Gelukkig kun je de applicaties wel nog handmatig zelf verwijderen. Het was beter geweest als Huawei ons zelf de keuze had gegeven.
Time of Flight camera
Net als de Honor View 20 is er bij de Pro een ToF-camera aanwezig. Deze zorgt voor het vastleggen van diepte. Daarnaast kan deze ook gebruikt worden voor het spelen van een soort Nintendo Wii-spelletjes. Door de telefoon met de achterkant naar je toe te zetten kun je bijvoorbeeld skiën of darten, gewoon midden in je woonkamer.
De werking hiervan is hetzelfde als bij zijn broer; het werkt verre van perfect, maar kan grappig zijn voor een keer. We vertellen je er meer over in de Honor View 20 review.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Huawei levert de Huawei P30 Pro met de Kirin 980 processor; de high-end SoC van Huawei zelf. In andere toestellen heeft deze processor al bewezen dat het in staat is alles goed bij te benen, en dat is bij deze smartphone niet anders. Daarbij wordt de processor bijgestaan door 8GB aan RAM-geheugen. Is het echt nodig, dat betwijfel ik een beetje. Zeker is wel, alles gebeurt razendsnel en we hebben geen enkele hapering of lag ondervonden.
Voor het opslaan van je bestanden kun je bij de aanschaf kiezen uit twee varianten; 128GB of 256GB. Deze opslagruimte is uit te breiden met een zogenoemde NM-card. Dit is een eigen geheugenkaarttype van Huawei en werkt dus niet met microSD-geheugenkaarten. Kies je voor een geheugenkaart, dan gaat dit ten koste van je tweede simkaartslot. Een NM-card kost voor 128GB zo’n 50 euro en is gewoon in Nederland verkrijgbaar.
Accu
Niet alleen de camera heeft de nodige aandacht gehad, ook de accu moet tot het beste in staat zijn, zo belooft Huawei. De Huawei P30 Pro heeft een 4200 mAh accu. Dit is dezelfde capaciteit als bij de Mate 20 Pro het geval was. We doen gemiddeld 1-1,5 dag op één acculading. Hierbij noteren we een screen-on-time van gemiddeld 4,5-5 uur. Dit is wel met vrij intensief gebruik.
Opladen gaat snel via de USB-C poort. Met een half uur laden, heb je tot 70 procent batterij. Daarbij hebben we de accu in zo’n 50 minuten volgeladen van 23 procent naar vol. Dit alles dankzij de 40W fast charging. Tevens kan het toestel draadloos opgeladen worden met de 15W draadloze lader. Dit is wel een optionele accessoire.
Je kunt de Huawei P30 Pro niet alleen zelf draadloos opladen, de telefoon biedt ondersteuning voor Reverse-Charging. Dit zorgt ervoor dat je andere toestellen met draadloos laden-ondersteuning kunt opladen. Deze leg je dan op de rug van je P30 Pro. Hierbij kun je denken aan (draadloze) oordopjes, een tandenborstel die dit ondersteund of natuurlijk gewoon een smartphone. En ja, dit werkt echt, zoals je in bovenstaande foto kunt zien.
Beoordeling
De Huawei P30 Pro is een geweldige smartphone die absoluut niet onderdoet voor zijn concurrenten. Echter, de grootste concurrent komt uit eigen huis; de Huawei Mate 20 Pro. Deze smartphone is inmiddels een stuk goedkoper en heeft ook een goede camera, uitstekende accuduur, mooi scherm en vergelijkbaar design. De camera van de P30 Pro is echter wel een stukje beter. Daarbij is de geluidskwaliteit vele malen beter en is het Always On Display van veel meer toegevoegde waarde. Mogelijk komt dit nog naar de Mate 20 Pro met een software-update.
Het is een lastige keuze. Toch kan de Huawei P30 Pro met wat aanbiedingen interessanter zijn. De kleurkeuze is bij beide toestellen erg goed, maar die van de P30 Pro vind ik persoonlijk beduidend mooier. De kleuren van de P30 (Pro) zien er in het echt vele malen mooier uit dan op de productafbeeldingen. Huawei heeft met de P30 Pro een geweldige smartphone gemaakt zonder echte nadelen.
Wanneer je de Huawei P30 Pro tot en met 7 april aanschaft, krijg je er een gratis draadloze lader en Sonos speaker bij. Je kunt de Huawei P30 Pro kopen bij de volgende winkels: Bol.com, Coolblue, Mobiel, Belsimpel, T-Mobile, KPN, MediaMarkt, Tele2 en Vodafone.
Huawei P30 Pro
-
9.5/10
-
9.5/10
-
9.7/10
-
9.7/10
-
9.3/10
-
8.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design (met mooie kleuren)
- Always On Display is echt bruikbaar
- Camera
- Geluidskwaliteit
- Razendsnel opgeladen
- Scherm
Minpunten
- 3,5 millimeter aansluiting moet gemist worden
- Duur
- EMUI blijft streng op achtergrond-apps