Huawei lanceerde de P20 Pro met een triple camera voor nog betere foto’s maar wat kan dit toestel eigenlijk nog meer. Mag de P20 Pro van Huawei zich met recht high-end noemen of zijn er tegenvallers bij dit toestel. Je leest onze bevindingen in deze Huawei P20 Pro review.
Huawei P20 Pro review
Eerder voelden we de Huawei P20 Lite al aan de tand en kwamen we tot de conclusie dat er weinig verrassingen waren. De Huawei P20 Pro is de duurste in de P20-familie en heeft op papier meer te bieden dan de Lite en de Huawei P20 zelf. Zo heeft de P20 Pro bijvoorbeeld een triple-camera en betere hardware specificaties. Wij zijn benieuwd of Huawei met de P20 Pro een waardig high-end toestel heeft afgeleverd.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Huawei P20 Pro bestaat naast het toestel zelf uit een headset en USB Type-C oplaadkabel. Verder vinden we een adapter voor het snel opladen van de telefoon, ook levert Huawei bij de P20 Pro een converter kabeltje waarmee je een 3,5mm headset kunt aansluiten op de USB Type-C aansluiting van de telefoon. Daarnaast vinden we nog wat leesmateriaal en een pennetje om de sim/geheugentray te openen. In het pakket is ook een hoesje meegeleverd ter bescherming van het toestel.
Design en interface
De Huawei P20 Pro is een vrij groot toestel maar qua gewicht valt het allemaal wel mee. Wel is de glanzende achterzijde een vingerafdrukmagneet, dus een hoesje is geen overbodige luxe. Ook is het toestel wat glad waardoor je moet opletten waar je het toestel neerlegt. Een voordeel is dat Huawei er standaard een hoesje bij doet ter bescherming van je toestel.
De Huawei P20 Pro beschikt over een 6,1 inch scherm waarbij de fabrikant aan de bovenzijde gebruik maakt van een notch. In deze notch zitten een luidspreker voor telefonie en de frontcamera verwerkt. Ook vinden we aan de voorzijde onder het scherm de vingerafdrukscanner. Hoewel het op een knop lijkt kun je deze niet indrukken.
Aan de linkerzijde is de tray te vinden voor de simkaarten en microSD-kaart. Met het meegeleverde pennetje kan je de tray openen. Rechts van het scherm bevinden zich de volumeknoppen en aan- uitknop die makkelijk te bereiken zijn.
Aan de onderzijde is de normale luidspreker en microfoon te vinden en de USB Type-C aansluiting waarmee je het toestel bijvoorbeeld kunt opladen. Aan de bovenrand van de P20 Pro zien er een infraroodsensor en een extra microfoon.
Op de blauwe achterkant van de telefoon vallen de drie camera’s gelijk op. Opvallend is dat de dual camera meer uitsteekt dan de derde lens die er precies onder zit. Het was wellicht mooier geweest als deze in het toestel waren verwerkt waardoor één glad geheel werd gemaakt. Verder beschikt het toestel ook over een LED-flitser.
Naast de blauwe variant heeft Huawei de P20 Pro ook in drie andere kleuren beschikbaar, Twilight, roze en zwart. Door de jaren heen is het ontwerp van Huawei telefoons flink veranderd in positieve zin. De Huawei P20 Pro is dan ook zeker een strak vormgegeven smartphone waarbij het scherm volledig tot zijn recht komt door het gebruik van een notch.
Interface
Huawei maakt gebruik van EMUI 8.1 als interface. In de loop der jaren is de eigen interface van Huawei flink onderhanden genomen en inmiddels kunnen we wel vaststellen dat de interface volwassen is geworden. Die hard Android-fans zullen wellicht liever de standaard Android interface gebruiken maar dat is grotendeels onmogelijk. Wel kan je applicaties tonen in een app lade in plaats van alle icoontjes op je startscherm.
Met de meegeleverde Thema-app kan je de telefoon van een nieuwe uitstraling voorzien. Standaard verwisselt de P20 Pro ook de achtergrond van je startscherm, zo is het elke keer een verrassing als je het toestel aanzet. Door het instellen van een eigen achtergrond wordt deze functie uitgeschakeld.
Via het instellingenscherm kan je de weergave nog verder aanpassen, bijvoorbeeld grotere of kleine letters. Ook kan je de weergaveresolutie aanpassen van Full-HD+ naar de helft van deze resolutie. Dit zou een klein beetje batterij kunnen besparen.
Door het scherm van boven naar beneden te vegen krijg je een flink aantal snel instellingen te zien. Hiermee kan je onder andere Bluetooth inschakelen, de zaklamp gebruiken of je toestel in vliegtuigmodus plaatsen. Door op het potlood-icoon te tikken kan je de volgorde van de instellingen aanpassen en ook nieuwe items toevoegen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
In de afgelopen weken hebben we meerdere malen met de Huawei P20 Pro getelefoneerd, iets wat altijd goed gaat. De gesprekskwaliteit van de telefoon is goed en we horen ook de andere kant luid en duidelijk. De verbinding komt snel tot stand en ook het gewicht van de telefoon is niet hinderlijk. Voordeel is dat je de de P20 Pro met twee simkaarten kunt uitrusten waardoor je op twee telefoonnummers tegelijk bereikbaar kunt zijn.
De P20 Pro is uitstekend geschikt voor het typen van chatberichten, of het nu gaat om SMS of WhatsApp, Facebook Messenger of een andere applicatie. Standaard vind je op de P20 Pro het SwiftKey toetsenbord waarmee je moeiteloos teksten kunt typen. In Android heb je ook de keuze uit verschillende andere toetsenborden die je uit de Google Play Store kunt downloaden.
Downloaden is overigens geen enkel probleem want de Huawei P20 Pro heeft eigenlijk alle verbindingsmogelijkheden aan boord die een toestel uit 2018 zou moeten hebben. Van 4G tot razendsnel 5GHz draadloze netwerken. Ook het oudere 2G/3G en 2.4GHz WiFi zijn op dit toestel terug te vinden.
Maak je gebruik van een Bluetooth headset of luidspreker dan kan je deze koppelen met de P20 Pro. Ook vind je op de telefoon NFC, GPS en een infrarood-blaster. Op het gebied van GPS zijn naast het Amerikaanse GPS ook BeiDou en Glonass ondersteund. Met de infraroodsensor kan je je telefoon gebruiken om diverse apparaten in je huis te bedienen. Sensoren zijn er genoeg te vinden in de P20 Pro naast de standaard lichtsensor en gyroscoop vinden we ook een kompas en een stappenteller. De stappenteller kan je gebruiken in combinatie met de Huawei Health-app.
Multimedia: muziek en film
Op de P20 Pro is het prima series kijken via Netflix of filmpjes via YouTube. Beide apps zijn al te vinden op het toestel. Het 6,1 inch display is groot genoeg en kan ook flink helder, waardoor je ook in de volle zon nog prima naar het scherm kunt kijken. De kleuren zijn natuurgetrouw en de kijkhoek van de smartphone is in orde. Van de notch boven het scherm zal je geen last hebben tijdens het kijken van videomateriaal.
Doordat de Huawei P20 Pro niet over een 3,5 mm aansluiting beschikt zal je gebruik moeten maken van het meegeleverde kabeltje om alsnog je oude headset aan te kunnen sluiten. Je kan er ook voor kiezen om een USB Type-C headset aan te schaffen of het meegeleverde exemplaar te gebruiken. Nadeel is wel dat je niet het toestel kunt opladen en tegelijkertijd een film kunt kijken of muziek kunt luisteren.
Verwacht op de P20 Pro geen FM-radio of DAB radio, wil je naar de radio luisteren dan ben je aangewezen op een van de vele apps die in Google Play zijn te vinden. Wel levert Huawei een eigen muziek applicatie en video-app mee op het toestel.
Camera: foto’s en video’s
Huawei zet met haar triple-camera vol in op het maken van foto’s en video’s. Op de achterzijde van het toestel zijn de drie lenzen duidelijk zichtbaar. Naast de flitser zit de eerste 20 megapixel lens die monochrome foto’s kan maken. Daarnaast vinden we de 40 megapixel lens die in kleur kan fotograferen en tot slot zien we de 8 megapixel telefoto-lens waarmee veraf toch nog scherpe plaatjes gemaakt kunnen worden.
Het focussen van het toestel verloopt zeer snel en we zien dat het toestel bewegingen snel oppikt. Huawei maakt gebruik van een laser autofocus voor het bepalen van de juiste afstand tot een voorwerp of vergezicht. Foto’s die we met het toestel hebben gemaakt zijn zeer rijk van kleur en kennen erg veel detail. Voor het bepalen van de juiste kleurtemperatuur heeft Huawei een speciale kleurtemperatuur-sensor ingebouwd. De intelligente camera app herkent 19 verschillende soorten situaties waarop de app de beste instellingen kiest.
Ook bij weinig licht laat de P20 Pro geen steekje vallen en werkt naar een zo goed mogelijk resultaat. Wil je zelf met de instellingen van de camera spelen dan kan je er voor kiezen om de Pro-modus te activeren. In deze modus kan je zelf het diafragma en diepte instellen. Er zijn ook andere modi aanwezig op de P20 Pro zoals voor het maken van een panorama, licht-schilderij of HDR foto.
Hoewel de camera-app zeer slim is zijn er een aantal beperkingen zo is het inzoomen, wat overigens 5x kan, alleen mogelijk bij resoluties lager dan 40 megapixel. Zelfs een digitale zoom bij 40 megapixel is dus niet mogelijk. Voor een smartphone in deze prijsklasse, die zwaar inzet op de camera, is het jammer om te zien dat we slechts de keuze hebben uit 4 resolutie standen. Een 7 megapixel 18:9 stand, 7 megapixel 1:1, 10 megapixel 4:3 en 40 megapixel 4:3 stand. Er zijn geen resoluties die een 16:9 beeldverhouding hanteren of een 18:9 beeldverhouding hoger dan 7 megapixel.
Ondanks de tekortkomingen zijn we over het geheel wel zeer positief over de resultaten die de camera neerzet. Wil je zelf oordelen over de camera dan kan dat, we hebben fotoalbum samengesteld met alle foto’s die we met de P20 Pro hebben gemaakt.
Frontcamera
De selfiecamera op de Huawei P20 Pro telt 24 megapixels en legt foto’s vast in een 4:3 beeldverhouding. Een andere resolutie is niet mogelijk, maar je kunt wel een legio instellingen aanpassen zoals spraakbesturing, het spiegelen van de foto en automatisch glimlachen opnemen. Op de P20 Pro is de “mooi-maakmodus” standaard uitgeschakeld. De kwaliteit van de selfiecamera is goed, ook in een donkere kamer produceert de camera nog een heldere, scherpe foto.
Videocamera
De videocamera is uitgebreid als het gaat om resoluties en instellingen, zo kan je kiezen uit een 4K opname tot een HD 720p opname. Ook worden er twee verschillende encoding-typen ondersteund, H.264 die op veel apparaten afgespeeld kan worden en H.265 die kleinere bestanden oplevert maar nog niet op ieder apparaat bekeken kan worden. De videocamera kan ook in een pro-modus geopend worden en je kan tot 960 frames per seconde filmen in de slow motion modus.
De kwaliteit van de videocamera is zeer goed te noemen in zowel detail als kleur. Slow motion beelden kunnen naderhand nog aangepast worden met de videobewerker die op het toestel te vinden is. Onderstaande video hebben we gemaakt op de Huawei P20 Pro.
Overige mogelijkheden
De Huawei P20 Pro is voorzien van allerlei extra’s sommige zijn wat beter verborgen dan de andere, we lichten een aantal features uit. Een voorbeeld hiervan is de app Slimme afstandsbediening waarmee je de smartphone als afstandsbediening voor TV of ander apparaat met infrarood sensor kunt gebruiken.
In de Slimme afstandsbediening app selecteer je het type apparaat en vervolgens het merk. Hierna doorloop je een aantal stappen waarmee je de juiste set commando’s selecteert en je kunt de smartphone gebruiken als afstandsbediening.
De Huawei P20 Pro beschikt over een uitstekend functionerende vingerafdrukscanner die onder het scherm is geplaatst. De scanner lijkt op een knop die in te drukken is maar dat is niet het geval. Bij het instellen van de telefoon wordt al gevraagd of je een vingerafdruk wilt gebruiken als ontgrendelingsmethode. Via het instellingen menu kan je meer vingers vastleggen zodat je de telefoon met meerdere vingers kunt ontgrendelen.
Even snel bestanden delen zonder USB kabel, daar heb je vaak een extra app voor nodig. Huawei heeft een stukje software geïnstalleerd met de naam Huawei Share. De app zorgt ervoor dat de telefoon in het netwerk zichtbaar wordt en dat je door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord veilig bestanden van je telefoon kunt halen. Huawei Share maakt het ook mogelijk om snel tussen andere Huawei telefoons bestanden uit te wisselen.
Huawei heeft op de P20 Pro alvast een vertalingshulpje vooraf geïnstalleerd, handig voor op vakantie als je even snel een vertaling nodig hebt. De app is geoptimaliseerd voor Huawei maar is verder gelijk aan de normale vertalingsapp van Microsoft.
Ook zijn er een aantal andere top-apps geïnstalleerd waarvan Huawei denkt dat de gebruikers deze standaard wel zullen installeren. Dat is misschien deels waar voor de Facebook app en Instagram. Verder vinden we nog de Netflix-app, Booking.com, eBay en de Amazon Assistant op de telefoon terug. We hopen echt dat Huawei gebruikers in het vervolg bij het instellen van de telefoon gaat vragen of deze apps alvast geïnstalleerd mogen worden.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Op het gebied van hardware is de Huawei P20 Pro goed voorzien met bijvoorbeeld de 4000 mAh batterij. Gemiddeld halen we hier 4,5 tot 5 uur screen-on-time uit het toestel met normaal gebruik. Het opladen van de P20 Pro gaat eveneens snel, na een kwartiertje zien we dat het toestel al weer voldoende is opgeladen om een hele avond mee te gaan. Na iets meer dan twee uur aan de lader is de P20 Pro volledig opgeladen.
Het toestel is snel in het gebruik en weet snel te schakelen tussen de tal van verschillende apps die actief zijn. We merken geen haperingen en het toestel reageert zoals verwacht mag worden van een high-end smartphone. Huawei heeft de P20 Pro voorzien van een Kirin 970 chipset met 6GB aan werkgeheugen. Met een dergelijke hoeveelheid moet je de komende jaren wel vooruit kunnen met de P20 Pro.
Voor het opslaan van foto’s, video’s, app-content en apps zelf is een ruime 128 GB opslagruimte aanwezig. Ruim voldoende voor de meeste gebruikers, al zal het toestel wat sneller vollopen als je 40 megapixel foto’s maakt. Op de telefoon vinden we Android 8.1 waarbij de meest recentere beveiligingsupdate (juni 2018) is geïnstalleerd. Huawei zet zich in om het toestel zo goed mogelijk up-to-date te houden.
Beoordeling
Huawei heeft met de P20 Pro een smartphone afgeleverd die zich met recht high-end mag noemen. Sterke specificaties en uitstekende kwaliteit triple-camera zorgen ervoor dat je de komende jaren vooruit kunt met de P20 Pro. Hoewel het toestel geen 3,5 mm aansluiting meer heeft is het handig dat Huawei toch een converter kabeltje heeft meegeleverd. Het strakke design heeft als enige minpunt dat het toestel wat glad is, opgepast dus als je het toestel zonder hoesje gebruikt.
Bij de camera constateren we wel dat zoomen niet mogelijk is in de hoogste resolutie, zelfs geen digitale zoom. Ook ontbreken een aantal standaard beeldverhoudingen en formaten die we in een professionele camera toch graag hadden teruggezien. Wellicht dat Huawei de gebruiker nog meer instellingen kan geven als het vol inzet op de camera.
De Huawei P20 Pro is bij diverse winkels te vinden met prijzen tussen de 800 en 900 euro. Wil je alle specificaties van deze telefoon bekijken of zien bij welke winkel je de P20 Pro voordelig kunt scoren, check dan de toestelpagina van de P20 Pro. Op zoek naar wat extra tips om het meeste uit de P20 Pro te halen? Lees dan ook ons tip artikel voor de P20-serie.
De telefoon is verkrijgbaar Bol.com, Coolblue, Mobiel, MediaMarkt en Belsimpel.
Huawei P20 Pro
-
8.9/10
-
8.7/10
-
9.2/10
-
9.3/10
-
8.8/10
-
8.8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Strak design
- Camerakwaliteit
- Sterke specificaties
- 3,5 mm adapter voor headset meegeleverd
- Oplaadsnelheid
Minpunten
- Glad
- Mist wat resoluties/beeldformaten bij fotocamera
- Zoomen niet mogelijk bij 40 megapixel
- Geen 3,5 mm aansluiting meer