Huawei kondigde een tweetal maanden geleden de Huawei P20 Lite aan, een op papier verrassend toestel met dual-camera en goede specificaties. Weet Huawei wederom te vernieuwen met dit op papier uitstekende toestel? We voelen de Huawei P20 Lite aan de tand in onze Huawei P20 Lite review.
Huawei P20 Lite review
Huawei kondigde afgelopen maart ineens de Huawei P20 Lite aan, nog voor dat de P20 zelf werd aangekondigd. Dit toestel werd geïntroduceerd met een introductieprijs van 369 euro. Daarvoor krijg je een smartphone met octa-core processor, 4GB werkgeheugen, 64GB opslagruimte, 3000 mAh accu en Android 8.0 Oreo. Heeft Huawei een waardige opvolger voor de Huawei P10 Lite op de markt gezet of had het nog een tikkie ambitieuzer gemogen?
Verkooppakket
In het verkooppakket van de Huawei P20 Lite vinden we alle benodigdheden om de telefoon te kunnen gebruiken. Een USB Type-C laadkabel en bijbehorende adapter om de telefoon van spanning te voorzien. Ook is er een basis headsetje meegeleverd die je kunt gebruiken om mee handsfree te telefoneren of muziek te luisteren. Verder krijg je ook een aantal handleidingen en boekjes bij het toestel.
Design en Interface
Bij het uit de verpakking halen van de telefoon valt al meteen op dat het toestel vrij glad is en ook makkelijk over oppervlakten schuift. Het fraaie glazen ontwerp van de telefoon lijkt gedurende de testperiode niet erg krasgevoelig, wat een pluspunt is. Wel is de glazen achterzijde van de P20 Lite gevoelig voor vingerafdrukken en vegen.
We maken een kort rondje om het toestel, aan de voorzijde zien we het 5,8 inch display met front-camera verwerkt in een notch. Dit jaar zien we meer fabrikanten die één of meerdere smartphones uitbrengen met een kleine uitsparing aan de bovenzijde van hun telefoons. Of dit ook zo prettig werkt zal later nog moeten blijken. Naast de front-camera zit ook een kleine notificatie LED.
Aan de zijkant vinden we de volumetoetsen en de aan- uitknop die stevig in het apparaat verwerkt zitten. Aan de linkerzijde bevindt zich de sleuf voor de nano-simkaart en MicroSD-kaart. Aan de onderzijde van de telefoon vinden we de USB Type-C aansluiting.
De glanzende achterzijde bevat een dual-camera, LED-flitser en in het midden is een vingerafdrukscanner geplaatst. Verder valt het logo van Huawei op dat links onder op het toestel is geplaatst. Algeheel geeft het toestel een solide indruk mede omdat Huawei gebruik heeft gemaakt van een metalen behuizing in combinatie met glas. Ook het
formaat is prettig en we bergen de telefoon met gemak op in onze broekzak.
Interface
EMUI 8.0 is als interface op de P20 Lite te vinden en wanneer je gewend bent aan de interface van Huawei is deze zeker prettig in het gebruik. Toch kan het de eerste keer wat vreemd aanvoelen, gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om allerlei aanpassingen te doen aan de interface. Zo kun je wisselen tussen de manier van het tonen van apps, wil je naar rechts scrollen of gebruik je liever een app-lade waarbij je de apps op een alfabetische volgorde te zien krijgt.
Standaard wisselt het vergrendelingsscherm elke keer van achtergrond wanneer je de telefoon oppakt, leuk want zo is het elke keer een verrassing. Je kunt dit uiteraard uitzetten door zelf een achtergrond in te stellen op het vergrendelingsscherm. Door op het vergrendelingsscherm zelf naar boven te vegen krijg je een aantal sneltoetsen te zien.
Zelf kan je EMUI geheel naar eigen smaak inrichten, heb je toch liever een ander uiterlijk dan kan je ervoor kiezen om een launcher te installeren. In de Google Play Store zijn tal van alternatieve launchers te vinden.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Tijdens de testperiode hebben we de Huawei P20 Lite veelvuldig gebruikt om te bellen en dat gaat eigenlijk overal goed. Het formaat van de telefoon is prettig om vast te blijven houden tijdens wat langere gesprekken. Op de belkwaliteit zelf hebben we geen op- of aanmerkingen, onze gesprekspartners verstaan ons goed en wij hen.
Het gebruik van WhatsApp, Telegram, SMS of ander chatmedium is op dit toestel geen enkel probleem. De telefoon is hiervoor prima geschikt en standaard komt de P20 Lite met het SwiftKey toetsenbord. Maak je liever gebruik van een ander toetsenbord op Android dan kun je deze zelf aanpassen door een toetsenbord te downloaden uit de Google Play Store.
Over downloaden gesproken, dat gaat razendsnel via bijvoorbeeld 4G of 5GHz WiFi waarvoor de Huawei P20 Lite ondersteuning biedt. Daarnaast worden ook 2G, 3G en 2.4GHz WiFi ondersteunt door het toestel.
Andere manieren van connectiviteit op de P20 Lite zijn GPS, NFC, Bluetooth 4.2. Op deze telefoon zijn een groot aantal sensoren aanwezig naast de accelerometer, lichtsensor en kompas vind je op de P20 Lite ook een stappenteller.
Multimedia: muziek en film
De Huawei P20 Lite beschikt over een 5,8 inch display en geeft de beelden weer in 2280 x 1080 pixels resolutie. Dat is inclusief de notch aan de bovenzijde van het toestel. Bij het bekijken van een video via bijvoorbeeld YouTube is het gebied rond de notch donker, maar door de video licht in te zoomen krijg je beeld over het gehele display. Het lijkt dan wel net alsof er een hap uit je scherm is genomen. Overigens kun je de notch softwarematig ook uitschakelen, zo stopt het display standaard net onder de notch.
De kleurweergave van het display is prima in orde en ook de kijkhoek is goed, waar we meer problemen mee hadden is het bekijken van het scherm onder direct zonlicht. Het scherm had zeker nog wat feller gemogen.
Met de meegeleverde headset kun je muziek luisteren op je Huawei P20 Lite. Binnen het instellingenmenu van de telefoon zijn tal van opties verstopt om de audiokwaliteit van de telefoon te verbeteren. Zo kun je een equalizer instellen of je muziek een extra bass boost geven. Heb je een eigen hoofdtelefoon dan kun je deze ook gebruiken via de 3,5mm aansluiting of USB Type-C.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van het toestel zit een 16 megapixel dual-camera, in de afgelopen weken hebben we met de P20 Lite een flink aantal foto’s gemaakt. Interessant om te zien of Huawei ook in het middensegment nog vooruitgang weet te boeken op het gebied van de camera, de afgelopen P-Lite toestellen werden telkens weer een beetje beter.
De camera-app bevat een ruime selectie aan instellingen en modi, zoals de pro-modus, HDR en AR-lens. Met de AR-lens kun je allerlei filters over je foto leggen en real-time het resultaat bekijken, de functie werkt zowel met de front-camera als de camera aan de achterzijde.
Overdag en in de avond bij een goede belichting weet de Huawei P20 Lite uitstekende foto’s te maken. De kleurweergave van de opnames is goed te noemen, het toestel levert eigenlijk altijd wel een goed bruikbare foto af. Echter als het echt te donker wordt is er aardig wat ruis aanwezig. Het lijkt alsof de ISO-waarde er soms wat naast zit bij donkere omstandigheden. Dit is natuurlijk te omzeilen door de pro-modus te gebruiken maar het is fijn als de software het zelf ook juist inschat, voor een toestel in deze prijsklasse is dit niet direct een minpunt.
Opvallend is de keuze om de optie voor het maken van een 16:9 beeldformaat foto uit de software te laten. Deze standaard fotoformaat wordt gebruikt voor het printen van foto’s, in plaats daarvan maakt de P20 Lite foto’s op een 18:9 beeldformaat. Dat is leuk voor schermen met een dergelijk display maar betekent in de praktijk bij het afdrukken van foto’s ook dat er gedeelten weggesneden moeten worden.
In ons Flickr fotoalbum van de P20 Lite vind je nog veel meer foto’s die we hebben gemaakt tijdens onze testperiode.
De Huawei P20 Lite heeft een videocamera functie waarmee je in maximaal Full-HD resolutie filmpjes kunt opnemen. Jammer dat ondanks de schermresolutie er geen 4K filmpjes gemaakt kunnen worden. De hardware zou ruim voldoende moeten zijn om dergelijke filmpjes te verwerken. Over de videokwaliteit zijn we wel te spreken, hieronder vind je een van de video’s die we met dit toestel gemaakt hebben.
Front-camera
De frontcamera beschikt over 16 megapixels en als we Huawei mogen geloven dan kun je ook ‘s avonds nog de mooiste selfies maken met de telefoon. In de praktijk zien we dat de selfiecamera inderdaad ook bij een donkere omgeving nog een goede selfie weet te maken. Ook vinden we de bekende en inmiddels beruchte schoonheidsmodus in de camera-app van Huawei.
Overige mogelijkheden
Het ontgrendelen van een smartphone gebeurt steeds vaker met een vingerafdruk, vooral omdat dit een prettige en veilige manier is van het beschermen van je telefoon. Huawei heeft ook in de P20 Lite weer een snelle vingerafdrukscanner geplaatst waardoor het ontgrendelen van je telefoon kinderspel is. De vingerafdrukscanner zit aan de achterzijde van het toestel op een prettig bereikbare plek.
Bij de P20 Lite kun je er ook voor kiezen om je telefoon te laten ontgrendelen met gezichtsherkenning. Bij het instellen van de functie krijg je een disclaimer te zien, waarin staat dat het mogelijk is dat het toestel ontgrendeld kan worden door personen die op jou lijken. Na het instellen hiervan moet je je toestel ook kunnen ontgrendelen door er naar te kijken, in donkere situaties werkt de gezichtsherkenning minder fijn.
De Huawei P20 Lite maakt gebruik van machine learning om het toestel aan te passen op jouw gebruik. Zo kan het voorspellen wanneer je de telefoon intensiever gaat gebruiken en het accuverbruik aanpassen op jouw dagelijkse schema.
Huawei heeft er tevens voor gekozen om een aantal applicaties vooraf mee te leveren. Wanneer je niet op deze apps zit te wachten dan kan je deze van het toestel verwijderen. Gelukkig krijgen smartphones tegenwoordig standaard meer opslagruimte en is de impact van bloatware op dat geheugen niet zo groot, irritant is het wel.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de motorkap van de Huawei P20 Lite vinden we een octa-core processor die de taken slim verdeelt over een van de vier snelle, op 2.36GHz geklokte, rekenkernen of een van de vier langzamere rekenkernen (1.7 GHz). Door niet intensieve taken uit te laten voeren op een langzamere rekenkern blijft er meer batterij over voor andere leuke dingen. In de praktijk merken we dat de telefoon soms niet reageert of er wat langer over doet om een app te starten. Dat zijn we eerlijk gezegd niet van Huawei gewend.
De totale accucapaciteit van de Huawei P20 Lite bedraagt 3000 mAh, dit zou voldoende moeten zijn voor minimaal één dag normaal gebruik. In de praktijk is dat ook wel zo met een uitschieter naar 1,5 dag. We behalen een gemiddelde scherm-aan tijd van 3 uur en 25 minuten bij normaal gebruik. Het opladen van de Huawei P20 Lite lijkt wat langzamer te verlopen dan andere toestellen die we van Huawei getest hebben. Van helemaal leeg naar 100 procent ligt het toestel ongeveer 2 uur aan de adapter.
Voor wat betreft het opslaan van gegevens, apps en games is er 64GB aan opslagruimte beschikbaar. Wil je meer geheugen dan kun je de telefoon uitbreiden met een microSD-kaart. Let er dan wel op dat je de mogelijkheid tot het gebruik van een dual-sim verliest. Het is of extra geheugen of bereikbaar zijn via een tweede sim in de Huawei P20 Lite.
Het toestel draait op Android 8.0 Oero en heeft de beveiligingspatch van 1 maart 2018 geïnstalleerd staan. Hopelijk lukt het Huawei om dit toestel regelmatig van updates te voorzien, zodat gebruikers er zeker van kunnen zijn dat hun smartphone goed beveiligd is.
Beoordeling
Huawei heeft met de Huawei P20 Lite een smartphone neergezet met een fraai, nieuw en strak ontwerp. De camera is er ten opzichte van haar voorganger ook weer op vooruit gegaan, en de telefoon kan gebruikt worden in een dual-sim opstelling. Daarnaast zijn de specificaties dik in orde voor het segment waarin de P20 Lite zich bevindt. We verwachten dan ook dat je minimaal 2 jaar vooruit kunt met de P20 Lite. Wel zit de Nokia 7 Plus (review), die dertig euro duurder is, flink in de nek van het toestel te hijgen.
Toch kwamen we tijdens de review periode een aantal puntjes tegen die we niet gewend zijn van Huawei. Zo hangt het toestel soms bij het opstarten van apps of lijkt het alsof de telefoon het erg druk heeft met het verwerken van opdrachten. Buiten is het scherm soms lastig af te lezen, zeker op zonnige dagen en we kunnen geen foto’s maken in een 16:9 beeldformaat. Twee van deze punten zouden middels een software update verholpen kunnen worden.
De Huawei P20 Lite iets voor jou? Via onze productinformatie pagina vind je alle specificaties nog eens rustig op een rij en vind je de meest actuele prijzen voor dit toestel.
Huawei P20 Lite kopen: Coolblue, MediaMarkt, Bol.com, Mobiel en Belsimpel.
Huawei P20 Lite
-
8.8/10
-
8.5/10
-
8.3/10
-
7.5/10
-
8/10
-
8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Goede fotokwaliteit
- Dual-sim
- Voldoende opslagruimte voor apps/foto’s
- Sterke processor en 4GB werkgeheugen
Minpunten
- Soms unresponsive
- Scherm wat te donker in zonlicht
- Geen standaard 16:9 foto’s kunnen maken