Huawei begon ooit met de Huawei Ascend P6, waarmee het in één klap onder een groot publiek bekend werd. Nu zijn we aangekomen bij de Huawei P10 en nog altijd ziet Huawei de populariteit groeien. Wij zijn in de afgelopen weken aan de slag gegaan met de P10 en onze bevindingen en ervaringen lees je in onze uitgebreide Huawei P10 review.
Huawei P10 review
De Huawei P10 is de nieuwste smartphone van de Chinese fabrikant. De P-serie kent een vrij korte, maar succesvolle geschiedenis. Vorig jaar verscheen de Huawei P9 die in onze review al hoge ogen wist te gooien. Daarnaast waren ook de P8 en P7 stuk voor stuk erg goede toestellen en dat ontdekte de consument ook. Voor 2017 wil Huawei dus weer scoren, maar dan met de nieuwe Huawei P10. Gaat Huawei dit lukken?
Huawei zet met de P10 in op verschillende elementen. Zo is de vingerafdrukscanner verplaatst naar de voorzijde, juist daar waar Samsung hem bij de Galaxy S8 verplaatste naar de achterkant. Ook de dual-camera is weer aanwezig en hiervoor werkt Huawei samen met Leica. Alles over de P10 lees je in onze Huawei P10 review.
Verkooppakket
We beginnen de Huawei P10 review met het verkooppakket. Nee, niet enkel een dekseltje maar een luxe premium-pakket geeft al een beter gevoel. De twee flappen aan de voorzijde sla je naar de zijkanten open en daar ligt dan de Huawei P10. In de doos van de nieuwe smartphone vinden we een pinnetje om het simkaartslot te openen, en tevens een plastic case die vanaf nu meegeleverd wordt bij de P10. Deze beschermt het toestel alleen aan de achterzijde en zorgt ervoor dat het toestel minder glad wordt.
Er wordt een adapter meegeleverd die ervoor zorgt dat de smartphone snel opgeladen kan worden en uiteraard is er ook een USB Type-C kabel aanwezig. Ook vinden we een headset in de doos. Even terugkomend op de adapter, die ondersteunt dus snelladen. Bij de Huawei P9 werd geen snel-oplader meegeleverd en vonden we ook geen case. De P10 is er nu dus al op vooruit gegaan.
Design en interface
We hebben in eerdere reviews al gesteld dat het bij Huawei niet uit lijkt te maken in welke prijsklasse het toestel wordt verkocht. Alle Huawei-smartphones zijn erg degelijk en netjes afgewerkt en we vinden eigenlijk nooit kiertjes, speling op de knoppen of andere problemen. Bij de Huawei P10 is dit ook weer het geval en heeft Huawei haar werk hierin goed gedaan.
Op het scherm zit standaard een screenprotector. Deze moet ervoor zorgen dat je minder snel vingerafdrukken ziet en beschermt het toestel tegen krassen en vuil van buitenaf. We raden je dan ook aan, mocht je in het bezit zijn van de P10, deze lekker erop te laten zitten. Ook Huawei raadt dit aan. Dit omdat het aantal vingerafdrukken enorm zou toenemen zonder screenprotector. Heel jammer en echt teleurstellend is de kwaliteit van de screenprotector. De protector die er op zit is enorm gevoelig voor krassen.
Het beeldscherm heeft een grootte van 5,1 inch, waarmee het 0,1 inch kleiner is dan de Huawei P10 Lite en de voorganger, de Huawei P9. Boven het scherm bevindt zich een LED-notificatie, de 8 megapixel front-camera en de luidspreker. Onder het scherm bevindt zich de vingerafdrukscanner. Deze zat bij de eerdere toestellen nog aan de achterkant.
Vingerafdrukscanner
Opvallend aan de Huawei P10 is trouwens de vingerafdrukscanner die je ook als home-button kunt gebruiken. Je kunt hem niet indrukken, maar reageert hij op aanrakingen. Je kunt instellen dat deze toets de navigatie-toetsen op het scherm vervangt. Persoonlijk vonden we dit niet heel prettig, maar mocht je hier aan kunnen wennen, dan is dit dus mogelijk.
Aan de achterkant van de P10 bevindt zich nog wel steeds de dual-camera. Hiervoor heeft Huawei wederom samengewerkt met Leica. In de review komen we uitgebreid terug op de camera en de kwaliteit van de foto’s. De achterzijde van de telefoon is vervaardigd uit metaal.
De linkerkant van de Huawei P10 geeft toegang tot het slot voor de geheugenkaart en de simkaart. De volumetoetsen en de power-button bevinden zich allebei aan de rechterkant. Aan de onderkant is de 3,5 millimeter aansluiting voor de headset en aan tevens zien we de USB Type-C aansluiting en de speaker.
De smartphone voelt erg degelijk en stevig aan, maar zonder hoesje is het toestel wel heel glad in het dagelijks gebruik. Waar Samsung en LG er sterk op inzetten om zo min mogelijk schermranden te behouden houdt Huawei het bij het vertrouwde.
EMUI
EMUI 5.1 wordt ook meegeleverd op de telefoon en deze biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van het al sterk verbeterde EMUI 5.0. Zo zijn notificaties flink verbeterd en is er de app-drawer waarbij we toegang krijgen tot een apart menu met apps. Standaard in Android 7.0 Nougat bevindt zich ook de optie tot split-screen waarbij je twee apps tegelijkertijd open kunt laten staan.
Mocht de stijl je niet aanstaan van EMUI, dan heb je nog twee andere mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om een andere launcher te installeren uit de Play Store. Een andere optie is het selecteren van een ander thema. In de Thema-app op je Huawei P10 vind je een groot aanbod van thema’s in de meest uiteenlopende stijlen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bij de Huawei P10 bevindt zich aan de boven- en onderzijde een microfoon. De tweede microfoon is bedoeld voor het filteren van omgevingsgeluid, iets wat veel telefoons hebben. Het bellen gaat prima en op de gesprekskwaliteit is niks aan te merken.
Wel blijven we het jammer vinden dat de app met contactpersonen niet gefilterd kan worden op personen met alleen een telefoonnummer. Mensen waar je ooit mee hebt gemaild via bijvoorbeeld je Gmail staan er ook tussen. Een andere contacten-app kan hierin wel uitkomst bieden en gelukkig is er in de app ook een zoekfunctie aanwezig.
Anders dan bij veel andere Huawei-toestellen is de Huawei P10 niet uitgerust met dual-sim. Je kunt het simkaartslot gebruiken voor een nano-simkaart en een geheugenkaart. Daarbij heeft de P10 ondersteuning voor het 4G-netwerk, is er WiFi 2.4 GHz en 5 GHz en is NFC aanwezig. Natuurlijk heeft de fabrikant de smartphone ook uitgerust met Bluetooth.
Ook het internetten gaat zonder problemen. De Huawei P10 beschikt over de functie WiFi+ waarmee de telefoon automatisch over kan schakelen van WiFi naar de mobiele dataverbinding als je WiFi-punt buiten bereik ligt of de verbinding slecht is. Ook kan hiermee op basis van je locatie automatisch WiFi in- of uitgeschakeld worden.
Multimedia: muziek & film
Bij multimedia beginnen we met het Full-HD display van de Huawei P10. Waar verschillende fabrikanten de resolutie van het beeldscherm al flink hebben opgekrikt naar Quad-HD blijft Huawei vasthouden aan Full-HD. Dit is helemaal geen slechte keuze, zo bewijst de smartphone. Kleuren komen uitstekend tot hun recht en de kijkhoek is goed. Daarbij is het scherm erg goed afleesbaar in (direct) zonlicht en dat is een geruststelling voor de zomer. Daarbij is het zo dat hoe hoger de resolutie is, hoe meer het vraagt van de accu.
Naast het bekijken van filmpjes, is ook muziek niet uit het dagelijks leven weg te denken. Aan de onderzijde van de telefoon is het toestel uitgerust met een speaker. De geluidskwaliteit van de Huawei P10 is prima in orde en het klinkt vol en warm. Ook het volume kan aardig opgeschroefd worden en mocht je alleen willen genieten van je muziek, dan is er nog de 3,5 millimeter audio-aansluiting aan de onderzijde.
Camera: foto’s en video’s
Waar het bij de P9 al draaide om de dual-camera, is dat bij de Huawei P10 niet veel anders. Ook bij dit toestel vinden we aan de achterzijde de dual-camera die samen met Leica is ontwikkeld. Beide lenzen tellen 13 megapixel, waarbij de een in monochroom het beeld vastlegt en de ander in kleur. Dit zorgt voor verbeteringen in de diepte, details en het eindresultaat van de foto.
De camera-app geeft je toegang tot een enorme hoeveelheid opties. Naast het handmatig instellen van de camera (denk aan ISO, belichting en sluitertijd) kun je ook uit tal van modi kiezen. Zo is er een goed eten-modus, HDR, panorama, nachtopname, slow-motion, monochroom en kun je foto’s maken met een watermerk.
Bij de instellingen zien we dat de maximaal instelbare resolutie 20 megapixel is. Dit betekent dan wel dat er in een beeldverhouding wordt geschoten van 4:3 en dus niet 16:9 breedbeeld. Wanneer je voor de laatste beeldverhouding kiest, wordt de resolutie teruggeschroefd naar 9 megapixel. Ook kun je hier extra’s inschakelen zoals timer en raster.
Camerakwaliteit
De camerakwaliteit is over het algemeen erg goed. De kleuren worden trouw aan de werkelijkheid vastgelegd en de kleuren spatten letterlijk van het scherm. Ook wanneer we de foto’s op de computer kijken zien de plaatjes er bovengemiddeld goed uit. Wat ons absoluut positief verrast is de kwaliteit bij rechtstreeks tegenlicht. De Huawei P10 camera probeert alsnog de belichting zo te krijgen dat details hierbij niet verloren gaan en de foto over- of onderbelicht wordt.
Toch komen we soms wat kleine puntjes tegen die wat beter kunnen. De opnames bij donkere omgevingen, zoals in de avond zijn gevoelig voor beweging. Niet heel gek, want dit hebben veel smartphones. Echter kun je hiervoor de erg handige nachtmodus gebruiken, maar hiervoor is een statief onmisbaar. Daarnaast is soms bij grote contrastverschillen of juist bij donkere omgevingen er een vrij hoge hoeveelheid ruis aanwezig.
In ons fotoalbum hebben we meer foto’s geplaatst die gemaakt zijn met de Huawei P10. Bekijk hier het fotoalbum.
Kijken we naar het totaalplaatje dan heb je met de Huawei P10 de beschikking tot echt een geweldige camera die je uitgebreide mogelijkheden biedt. Net als bij veel high-end smartphones kun je bij de Huawei P10 foto’s in RAW schieten. Hiervoor moet je de pro-modus eerst activeren en daarna pas de instellingen openen, anders zie je de optie voor het maken van RAW-foto’s niet. De gemaakte foto’s bekijk je in de galerij-app. We zijn echt onder de indruk van de camera van de P10.
Front-camera
De 8 megapixel front-camera van de Huawei P10 activeert standaard de overdreven schoonheids-modus. Dit maakt je gezicht nog gladder dan tien potjes anti-rimpel créme en oogt zeker niet natuurlijk. Ook maakt het de achtergrond om je gezicht vaag. Dit kun je gelukkig allebei uitschakelen. De kwaliteit van de front-camera is prima; details en kleuren worden goed vastgelegd door het toestel.
Videocamera
De videocamera van de Huawei P10 laat je niet alleen filmpjes in 4K-resolutie schieten, maar geeft je ook hier toegang tot tal van effecten en mogelijkheden. Zo is er een timelapse functie aanwezig en kun je kiezen uit slow-motion. De kwaliteit van de MP4-video’s is erg goed. De kleuren en details zijn echt uitstekend en ook het geluid is perfect. Bij een concert bewees de Huawei P9 al hier echt een kei in te zijn. Wel blijven smartphones gevoelig voor windruis, en dat is ook bij de Huawei P10 het geval. Hieronder vind je een video die we met de Huawei P10 hebben gemaakt.
Overige mogelijkheden
De Huawei P10 hebben we met haar mogelijkheden al uitgebreid besproken, het toestel heeft nog veel meer te bieden. In dit hoofdstuk komen we wat uitgebreider terug op bepaalde extra functies.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner is verplaatst naar de voorkant van de P10. In het dagelijks gebruik weet de scanner zonder problemen te functioneren. Slechts een korte, lichte aanraking is voldoende om het toestel te ontgrendelen of om in te loggen bij de app van je bank. We hebben niets op het gebruik van de vingerafdrukscanner aan te merken. Je kunt meerdere vingers toevoegen zodat je met verschillende handen/vingers je toestel kunt ontgrendelen.
Je kunt instellen bij de vingerafdrukscanner dat het de navigatietoetsen vervangt. Door je vinger op de home-button te houden kan bijvoorbeeld een stap terug gegaan worden of je kunt naar het menu gaan door hem ingedrukt te houden. De on-screen toetsen op het scherm onderin beeld verdwijnen bij het activeren van de functie.
EMUI 5.1
EMUI is de skin die Huawei over de interface van Android legt. In de afgelopen tijd is de interface stukken verbeterd. Sinds enkele maanden zijn bijvoorbeeld de speelse icoontjes vervangen. Ook het gedoe met het niet ontvangen van notificaties behoort tot het verleden, eindelijk!
De Huawei P10 is voorzien van de nieuwste versie van de UI, EMUI 5.1. Deze bevat een aantal verbeteringen ten opzichte van EMUI 5.0. Zo vind je wat extra’s voor het maken van videoverhalen en kan de vingerafdrukscanner als home-button dienen. De fijnste toevoeging is toch wel de aanwezigheid van een app-drawer, ofwel een icoontje voor het openen van een menu waarin je je apps ziet.
De meningen over EMUI lopen uiteen. Op de redactie zijn we tevreden met de werking van EMUI, maar toch zien we wel wat kleine slordigheden. Zo krijg je bij het delen van een foto, link of iets anders eerst snel een systeemvenster te zien. Zeker niet storend, maar de puntjes kunnen nog op de spreekwoordelijke ‘i’ gezet worden.
Eén van de nieuwe functies in EMUI is ‘app-tweeling’. Net als bij de Huawei Mate 9 kun je bepaalde applicaties klonen waarbij je een app met twee accounts kunt gebruiken, bij apps die dit standaard niet kunnen. Niet iedere app maakt dit mogelijk, maar je kunt in ieder geval de functie gebruiken voor een tweede WhatsApp of Facebook account.
Bloatware
Vrijwel iedere fabrikant voorziet haar smartphone van voorgeïnstalleerde apps, zogenoemde bloatware. Ook op de Huawei P10 is dit het geval. Naast de duidelijke aanwezigheid van Huawei-apps, zoals HiCare, Gezondheid (stappenteller), back-up is er nog meer. Zo is er de HiGame app waarmee je, zonder dat je een game uit de Play Store hoeft te halen, games kunt vinden. Niet heel nuttig, als er in de Play Store al genoeg aanbod is.
Ook staan er verschillende apps op. Denk aan Todoist, een taken-app die je dan een jaar gratis als premium-gebruiker mag gebruiken. Ook zijn Booking, Instagram, Facebook en TripAdvisor alvast voor je op het toestel gezet. Gelukkig kun je ervoor kiezen om deze applicaties te verwijderen van je smartphone.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Huawei P10 beschikt over een Kirin 960 octa-core processor die vier kernen heeft voor een rekenkracht van 2.4 GHz en vier van 1.8 GHz. Daarnaast is er ook nog 4GB aan werkgeheugen beschikbaar. We hebben in de afgelopen weken geen enkele vastlopers of haperingen gehad, het toestel voert alles razendsnel uit en er kan snel geschakeld worden tussen de apps.
Leuk natuurlijk die vele mogelijkheden van de Huawei P10, maar hoe meer erop zit, hoe meer accu het verbruikt. De Huawei P10 is voorzien van een 3200 mAh batterij die ondersteuning biedt voor snel opladen. Draadloos opladen is niet mogelijk. We hebben tijdens de reviewperiode een software-update ontvangen die de batterijduur duidelijk verbeterde.
Bij intensief gebruik halen we het einde van de dag met 4 uur screen-on-time. We verwachten dat nog wat optimalisaties met een software-update de batterijduur nog verder kunnen verlengen. Het uithoudingsvermogen is niet slecht, maar we hadden toch wel meer verwacht, gezien de resultaten van Huawei smartphones die we eerder getest hadden. De tijd die het toestel nodig heeft om op te laden ligt op ruim anderhalf uur.
Voor het opslaan van je bestanden en dergelijke heeft de Huawei P10 maar liefst 64GB interne opslagruimte. Mocht je hier niet genoeg aan hebben, dan kun je dit nog uitbreiden met een geheugenkaart.
Beoordeling
Huawei weet veel consumenten te overtuigen met haar toestellen en wist ook al verschillende prijzen voor de P-serie in de wacht te slepen. De Huawei P10 sluit netjes aan en is ook wederom een erg prettig, goed toestel. De camera weet beelden af te leveren van hoge kwaliteit en op de prestaties van de P10 is echt niks aan te merken.
Wel hadden we wat meer van het uithoudingsvermogen verwacht van de smartphone. Ook is het jammer dat de screenprotector zo snel bekrast, maar dat een case meegeleverd wordt voor de achterkant is wel weer fijn.
De Huawei P10 bevindt zich in het high-end segment waar er veel concurrentie is. Denk aan de Samsung Galaxy S8 die binnenkort verschijnt en de LG G6 die vanaf nu verscheept wordt naar de winkels. Dit zijn de grootste concurrenten voor de P10. Deze zijn ook nog stof- en waterdicht, dat heeft de P10 niet. Of dit belangrijk voor je is, is persoonlijk.
In onze Huawei P10 review scoort het toestel in ieder geval punten met de prijs, van 599 euro. Daar waar de prijzen bij concurrenten liggen op 750/800 euro. Daarnaast is de behuizing van de twee grote concurrenten zowel aan de voor- als aan de achterzijde van glas, wat het toestel kwetsbaarder maakt. De Huawei P10 is gewoon een erg goede smartphone, die we je zeker niet zullen afraden. Het kan in ieder geval zich zonder zorgen meten met de rest van de merken.
We kregen de vraag van een lezer of de P10 beter is dan de Huawei Mate 9. De camera van de Huawei P10 is, zeker bij tegenlicht, beter dan zijn grote broer. Wel scoorde in onze Mate 9 review het toestel beter qua uithoudingsvermogen.
Alle informatie
Alle informatie over de Huawei P10, zoals de specificaties, speciale media-pagina, abonnementen en actuele prijzen vind je via onderstaande button op de smartphone-pagina.
- Lees ook: Dit zijn de 17 beste Huawei P10 tips
Huawei P10
-
9/10
-
9.2/10
-
8.9/10
-
9/10
-
8.5/10
-
8.8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Geluidskwaliteit
- Afwerking en design
- Snelheid en stabiliteit
- Prijs ligt lager dan bij de concurrentie
- Vingerafdrukscanner
- EMUI verder verbeterd
- 64GB opslagruimte (en uitbreidbaar)
Minpunten
- Accu niet slecht, maar niet bijzonder
- Screenprotector krast erg snel