Huawei kwam begin dit jaar met de introductie van een nieuwe, betaalbare smartphone; de Huawei P Smart. De telefoon is van vrijwel alle gemakken voorzien; Android 8.0 Oreo, een Full-HD beeldscherm, dual-camera, strak design en nog veel meer. Is het toestel net zo indrukwekkend in de praktijk als op papier? Je leest het in onze uitgebreide Huawei P Smart review.
Huawei P Smart review
In januari kwam de Chinese fabrikant met de aankondiging van de Huawei P Smart. Het toestel kan gezien worden als een soort van tussenmodel tussen de Huawei Mate 10 Lite en de Huawei P10 Lite. Daarbij valt vooral de interessante prijs op; de P Smart kost op moment van schrijven zo rond de 250 euro. Voor dit bedrag krijg je toch wel een uitgebreide smartphone met Android 8.0 Oreo. We zijn benieuwd naar het toestel en in onze Huawei P Smart review lees je onze bevindingen.
Verkooppakket
In het rechthoekige verkooppakket vinden we alles wat de Huawei P Smart gebruiker nodig heeft. Naast de telefoon zelf wordt een headset meegeleverd; net als een pinnetje voor het simkaartslot, het bekende papierwerk, de adapter en de Micro-USB kabel. Micro-USB? Ja, want de P Smart is niet uitgerust met een USB-C aansluiting.
Design en interface
Huawei heeft de P Smart voorzien van een 5,65 inch beeldscherm met een beeldverhouding van 18:9. Dit betekent dat het scherm wat langer is dan wanneer je een toestel hebt met de bekende 16:9 beeldverhouding. Zagen we deze beeldverhouding vooral bij de duurdere smartphones, steeds vaker zien we deze ook terug bij de minder dure toestellen.
Als eerst valt op dat er op het scherm van het toestel standaard een screenprotector zit geplakt. Dit zagen we ook al terug bij andere Huawei-toestellen. Deze dient ter bescherming van het scherm. Bij de P10 was het zo dat je deze beter niet kon verwijderen, omdat er gebruik gemaakt wordt van een speciale lijm, waarbij na het verwijderen de kans op krassen erg groot is. Wat ons dan wel teleurstelt is dat hij niet mooi op het hele scherm zit, maar net naast het scherm begint. Hier hoopt zich stof op en geeft glinsteringen. Overigens is de screenprotector erg gevoelig voor vingerafdrukken.
Boven het scherm is de 8 megapixel front-camera geplaatst, samen met de luidspreker en de sensoren. Ook is de Huawei P Smart voorzien van een LED-notificatie die verschillende kleuren ondersteunt. Aan de achterkant zien we de iets uitstekende dubbele camera, de LED-flitser en de vingerafdrukscanner. Wat bij ons toestel opvalt zijn de metalen (antenne-)banden die over de achterkant lopen. De achterkant is wel erg glad, dus een goed hoesje, is aan te raden.
Aan de linkerkant van de smartphone is het slot voor de sim- en geheugenkaart te vinden en rechts zien we de volumetoets en de power-button. Tot slot komen we aan bij de onderkant, waar we de speaker, 3,5 millimeter aansluiting en de Micro-USB aansluiting vinden. Het is jammer dat er niet voor USB-C gekozen is, maar in dit prijssegment zullen weinig consumenten dit echt een gemis vinden.
Het scherm is op de laagste stand van de helderheid prettig om bijvoorbeeld om in de avonduren naar te kijken. Tevens kun je met een druk op de knop de Oogcomfort-modus inschakelen waarmee het blauwe licht gefilterd wordt. Op zonnige dagen is het scherm nét aan leesbaar maar is bij direct zonlicht het scherm minder goed afleesbaar.
Interface
De Huawei P Smart is voorzien van Android 8.0 Oreo, de nieuwe versie van het besturingssysteem van Google. Je kunt hierbij gebruik maken van al het nieuws dat Oreo te bieden heeft zoals Picture-in-Picture, notificatiekanalen en automatisch aanvullen.
Over Android legt Huawei nog steeds haar eigen EMUI 8.0 interface, en wat je daarvan vindt is persoonlijk. De kracht van Oreo komt naar mijn mening niet volledig tot zijn recht. Wel kun je gebruik maken van de verschillende thema’s en dergelijke. Ook is er de app-drawer die toegang geeft tot je geïnstalleerde apps.
Je kunt instellen dat het scherm oplicht als je twee keer tikt op het scherm in standby-modus. Dit is handig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld LG kun je niet weer met twee tikken het scherm weer vergrendelen. De homescreens bieden zoals bekend ruimte voor snelkoppelingen en widgets en in de notificatiebalk zie je de snelle instellingen en notificaties.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Mocht je gebruik willen maken van twee simkaarten, dan is dat bij de Huawei P Smart geen probleem. Als je ervoor kiest een tweede simkaart te plaatsen, gaat dit wel ten koste van de plaats voor de geheugenkaart. De Huawei P Smart heeft natuurlijk 4G-ondersteuning en qua WiFi-ondersteuning is deze er alleen voor de 2.4 GHz band. Met 5 GHz netwerken kan het toestel dus niet overweg.
Naast Bluetooth en GPS is ook NFC aanwezig. De telefoon heeft ook de nodige sensoren aan boord; denk aan het kompas, de nabijheidssensor, gyroscoop en accelerometer. Met notificaties hebben we wel eens wat problemen gehad, wat deels te maken heeft met het hard afsluiten van apps; besproken onder het tabje ‘Prestaties’.
Echter werden notificaties gedurende de reviewperiode niet altijd even doorgestuurd naar onze Android Wear smartwatch, terwijl dit met andere toestellen geen probleem is geweest. Overigens kun je bij het delen van bijvoorbeeld een afbeelding in veel gevallen geen gebruik maken van Direct Share zoals bij andere Android-toestellen; waarbij je bij het deelmenu direct contactpersonen ziet staan.
Bellen met de Huawei P Smart gaat goed en de persoon aan de andere kant van de lijn is duidelijk te verstaan en het volume kan vrij hard. Wel merken we dat de speaker wat kraakt als het volume wat harder staat en schel klinkt.
Meegeleverd wordt het SwiftKey toetsenbord en voor internet kun je gebruik maken van de Chrome-browser. Internetten gaat prima, hoewel het wel lijkt alsof de Huawei niet altijd de volledige snelheid wil benutten, iets wat bevestigd wordt met een speedtest. Met een speedtest op verschillende WiFi-netwerken zit het steeds 10-20 mbit/s lager dan met de computer of andere smartphone. Als we het vergelijken met bijvoorbeeld de Huawei P10 Plus op hetzelfde netwerk scheelt het soms de helft.
Multimedia: muziek en film
Als we kijken naar de mogelijkheden op het gebied van multimedia, dan doet de Huawei P Smart het hierin prima. Er is natuurlijk een muziekspeler aanwezig; die van Huawei zelf en de Play Music app van Google. Daarnaast is het toestel ook voorzien van een FM-radio. Zo kun je zonder dat het data verbruikt naar de radio luisteren. Hierbij dient de hoofdtelefoon als antenne.
De geluidskwaliteit die uit de P Smart komt zeker voor deze prijsklasse meer dan prima. Ook op hoog volume is de geluidskwaliteit bovengemiddeld goed. Ook is er een 3,5 millimeter aansluiting aanwezig; iets waar anno deze tijd nog wel eens door fabrikanten op bezuinigd wordt.
Het beeldscherm van de Huawei P Smart heeft een Full-HD+ resolutie en dat is voor deze prijs meer dan netjes. De beeldkwaliteit is meer dan prima en ook de scherpte is prima bij de P Smart. Wel zien we in vergelijking met bijvoorbeeld de LG G6 (die in een stuk hoger segment geplaatst is, dat wel) dat wit niet écht wit is, maar een lichte gele tint heeft. Echter zie je dit voornamelijk pas wanneer je de telefoon naast andere toestellen legt. Dit kan ook wellicht met de screenprotector te maken hebben. De hoogst instelbare helderheid voldoet doorgaans, maar mist net wat meer kracht wanneer je het toestel in de volle zon gebruikt.
Camera: foto’s en video’s
De Huawei P Smart is uitgerust met een dual-camera waarbij de ene sensor 13 megapixel telt, en de andere sensor 2 megapixel. Hierbij wordt de sensor met 2MP voornamelijk gebruikt voor het vastleggen van de diepte. Dit moet dan resulteren in de beste details.
De camera-app van het toestel is voorzien van verschillende mogelijkheden. Denk aan Levend beeld waarmee een kort filmpje wordt opgenomen als een foto gemaakt wordt. Ook is er een portretmodus en kun je de sterkte van het diafragma met een druk op de knop aanpassen. Er zijn ook verschillende modi aanwezig zoals de handmatige pro-foto mdus, HDR, panorama, lichtschilderij (lange sluitertijd) en nog enkele andere opties. Aan mogelijkheden dus geen gebrek op de Huawei P Smart.
Het maken van een foto gaat vrij vlot en we zijn benieuwd naar het eindresultaat. Als we de foto’s op de computer bekijken zien we toch wel wisselende kwaliteit. Er moet ergens gecompenseerd worden met de prijs van het toestel. Foto’s zijn met regelmaat aan de donkere kant (onderbelicht), wat vooral te zien is op dagen met bewolking. Op een dag zonder bewolking is de kwaliteit doorgaans beter. Soms lijkt de camera moeite te hebben met het scherpstellen van het beeld, waardoor foto’s niet altijd scherp zijn, dat zien we vooral terug aan de randen van de foto.
Wil je meer foto’s zien die we gemaakt hebben met het toestel? Je kunt deze bekijken in ons fotoalbum op Flickr.
Video en front-camera
Filmen met de Huawei P Smart kan met een maximale resolutie van 1080p Full-HD. Hierbij is de beeldverhouding 16:9. Een video maken in 18:9 beeldverhouding is niet mogelijk, maar dat is niet echt een issue. De kwaliteit van de gemaakte video’s is voor de prijs van het toestel over het algemeen prima.
De front-camera telt 8 megapixel. In de praktijk weet deze overdag prima selfies te schieten. De foto’s zijn scherp en bevatten voldoende kleur.
Overige mogelijkheden
De Huawei P Smart is van nog veel meer dingen voorzien. We hebben enkele mogelijkheden die de smartphone te bieden heeft, uitgelicht in dit onderdeel van de Huawei P Smart review.
Vingerafdrukscanner
Aan de achterkant van de smartphone vinden we de vingerafdrukscanner. Zoals we van Huawei gewend zijn doet deze goed zijn werk en reageert hij zoals je zou verwachten. Je kunt een aantal extra opties kiezen zoals het snel openen van het notificatievenster en dergelijke, door over de vingerafdrukscanner te vegen met je vinger. Tevens kun je vegen door foto’s en een oproep beantwoorden.
Bloatware
We kunnen toch wel stellen dat we een hoop voorgeïnstalleerde toepassingen (lees: overbodige rommel) vinden op de Huawei P Smart. Denk aan een vijftal games zoals een racespel en een of ander animatiespel. Maar ook apps als Booking en dergelijke staan al vanuit de fabriek op het toestel. Niet nodig. Consumenten kunnen prima zelf kiezen welke apps zij willen gebruiken. Gelukkig zijn de meeste apps wel zelf nog te verwijderen.
Android 8.0 Oreo
Oreo is de versie van het besturingssysteem en deze brengt een aantal leuke extra’s met zich mee. Een voorbeeld is Picture-in-Picture. Terwijl je bijvoorbeeld een andere app gebruikt, kan een klein venster met de navigatieaanwijzingen van Google Maps over het venster gelegd worden. De ondersteuning is nog minimaal, maar hopelijk wordt dat in de toekomst uitgebreid. Daarbij biedt Android 8.0 Oreo nog een aantal verbeteringen zoals notificatiekanalen waarmee je gerichter de notificaties kunt instellen en verbeterde autofill voor het automatisch aanvullen van formulieren.
Huawei zelf heeft nog wat handige opties toegevoegd aan de P Smart. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een app als Facebook of WhatsApp te dupliceren. Deze functie heet App-tweeling en hiermee kun je dus een applicatie met nóg een account gebruiken.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Als we in de Huawei P Smart review kijken naar de prestaties, gaat het in het dagelijks gebruik vrij goed. Toch is er iets waar we ons in de afgelopen weken erg aan hebben gestoord. Huawei lijkt nogal agressief te zijn in het bepalen van welke applicaties op de achtergrond mogen draaien. Nu was dat enige versies van EMUI terug al, maar de laatste paar versies was dit geen probleem meer.
Zo gebeurde het met regelmaat dat notificaties van mijn taken-app niet doorkwamen, geen mail werd opgehaald en dat soort dingen omdat Huawei het verstandig leek de applicaties niet op de achtergrond door te laten draaien. Wil je dat bepaalde apps gewoon door blijven draaien, dan moet je hiervoor diep het menu in, en dat is een minpunt. Je moet hiervoor eerst naar Instellingen > de desbetreffende app kiezen > batterij > onder instellingen de optie ‘Starten’ kiezen en ‘Automatisch beheren’ uitvinken. Zo blijft de applicatie voortaan wel doordraaien. Dat is niet meer van deze tijd en hopelijk kan Huawei dit oplossen met een update.
De prestaties van de telefoon zijn verder prima te noemen. Er is een Kirin 659 octa-core processor die taken prima uitvoert, hoewel we soms een hele lichte vertraging opmerken. De processor wordt hierbij ondersteund met 3GB RAM-geheugen en dat is voor de prijs van de P Smart netjes te noemen. De opslagruimte bedraagt 32GB en dit is uit te breiden met een geheugenkaart. Van die 32GB wordt overigens wel bijna 6,8GB afgesnoept door Android en de firmware zelf.
Uithoudingsvermogen en accuduur
De Huawei P Smart wordt geleverd met een 3000 mAh sterke accu. We hebben in de reviewperiode de telefoon als dagelijks toestel gebruikt en het is niet moeilijk de dag door te komen. Echter zal twee dagen er niet inzitten.
Gemiddeld kunnen we anderhalve dag het uithouden met de telefoon en bereiken we een screen-on-time van gemiddeld 3,5 uur, of maximaal 4 uur. Een dergelijke schermtijd is niet bepaald bijzonder te noemen en hadden toch wel wat meer van verwacht. Er is geen ondersteuning voor snelladen; het opladen via de Micro-USB poort neemt (maar liefst) 2,5 uur in beslag. Hier wordt dus duidelijk dat we niet te maken hebben met een high-end toestel.
Beoordeling
De Huawei P Smart review periode zit erop. Het is een prima toestel, maar heeft wel een aantal aandachtspunten. Het is raar dat de netwerksnelheid bij WiFi minder is dan bij andere apparaten. Of dit een softwarematig probleem is, of dat er hier meer aan de hand is, dat durven we niet te zeggen. Daarbij hopen we dat de fabrikant met een software-update nog wat meer uit de accu kan halen. Voor de prijs van de P Smart (een adviesprijs van 259 euro) heb je een prima toestel in bezit. Het is een mooi, maar glad, toestel met een complete uitrusting voor dus een gunstige prijs. Door deze gunstige prijs moet je wel op verschillende vlakken wat inleveren.
Het voordeel voor Huawei is dat de P Smart niet echt grote concurrenten heeft. Natuurlijk zijn er toestellen zoals de vorig jaar uitgebrachte Galaxy A5 (2017) van Samsung en de Nokia 6 (2017), maar Huawei heeft op papier het beste. In de praktijk doet het toestel het dus goed, maar wel met verbeterpunten.
Alle details over het toestel vind je via onderstaande button op de Huawei P Smart pagina, daar vind je ook de actuele prijzen. De P Smart is te koop bij Coolblue, Bol.com, Mobiel en Belsimpel.
Huawei P Smart
-
8.4/10
-
7/10
-
7.5/10
-
8.4/10
-
7.2/10
-
8.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Netjes design
- Relatief veel voor weinig
- FM-radio aanwezig
- Geluidskwaliteit
- Android 8.0 Oreo
- Dual-sim
Minpunten
- Trager internet via WiFi
- Accu kan beter
- Glad
- Erg lange oplaadtijd
- Instellingen voor meldingen streng afgesteld