Twee smartphones uit eigenlijk dezelfde fabriek, bijna dezelfde prijs en specificaties en een bijna identiek design. Het gaat om de Honor 10 Lite en de Huawei P Smart (2019). DroidApp zet ze naast elkaar in deze vergelijking. Wat moet je weten over de twee smartphones?
Huawei P Smart 2019 en Honor 10 Lite in vergelijking
De Huawei P Smart (2019) en Honor 10 Lite zijn sinds januari verkrijgbaar in Nederland. De smartphones hebben veel van elkaar weg. Heel gek is dat niet. Honor is een dochtermerk van Huawei en de toestellen komen uit dezelfde fabriek rollen. Wat zijn dan de verschillen? Dat hebben we voor je uitgezocht, en we zetten de verschillen voor je op een rij.
Design
Zowel de Huawei als de Honor hebben een 6,21 inch beeldscherm met bovenin een druppel-notch. De smartphones bieden een Full-HD+ resolutie en hebben een beeldverhouding van 19.5:9. Dit betekent veel schermoppervlakte en dunne schermranden. We zien geen grote verschillen als we de toestel naast elkaar leggen. We zien dat de helderheid van de Honor 10 Lite iets feller kan dan die van de Huawei. Wel zien we een hele lichte gele tint over het scherm, maar storend is dit zeker niet. Het valt eigenlijk niet eens op als je de toestellen niet naast elkaar hebt liggen.
De kleuren zijn ook verschillend van elkaar. De Huawei P Smart (2019) is verkrijgbaar in het zwart of in de gradiënt blauw. Deze oogt feller dan op de productfoto’s. Het is een uitgesproken kleur. Kies je voor de Honor, dan heb je keuze uit drie kleuren; blauw, zwart en een gradiënt ijsblauw. Deze loopt van wit naar blauw en ziet er goed uit. De afmetingen van de smartphones zijn vrijwel gelijk; de Honor is 154,8 x 73,6 mm en de Huawei 155,2 x 73,4 millimeter. Beiden zijn ze 8 millimeter dik. De Huawei weegt 160 gram, de Honor 2 gram meer.
Welke smartphone je het mooiste vind, is persoonlijk. Mijn voorkeur gaat uit voor het kleurenpalet van de Honor. Aan de achterzijde bevindt zich de dual-camera, waarbij de module van de Huawei uit één stuk bestaat, die bij de Honor uit twee modules. De vingerafdrukscanner bevindt zich op eenzelfde plaats.
Connectiviteit en Multimedia
Beide toestellen hebben dual-sim ondersteuning aanwezig. Zowel bij de Honor als bij de Huawei is er WiFi 2.4GHz en WiFi 5GHz, net als Bluetooth 4.2, NFC en GPS. De werking hiervan is bij beide smartphones gelijk en levert geen problemen op. Tevens zit er onder het scherm een LED-notificatie geïntegreerd. Deze kan oplichten bij nieuwe berichten en meldingen die binnenkomen.
De gesprekskwaliteit is bij beide toestellen goed en ook hier zien we eigenlijk geen verschillen terug. De geluidskwaliteit van de smartphones is in beide gevallen hetzelfde. Dit betekent een doorgaans voldoende geluidskwaliteit, maar op vol volume kan het wat overstuur klinken. Voor de prijs van deze twee smartphones voldoen zowel de Huawei P Smart (2019) als de Honor 10 Lite prima.
Beide Chinese fabrikanten leveren hun smartphone met een FM-radio. Deze kun je gebruiken als je een headset aansluit op de 3,5 millimeter aansluiting. Een hoofdtelefoon dient fungeert namelijk als antenne voor het vinden van radiozenders.
Camera
Uit onze test blijkt er wel degelijk verschil te zitten in de camerakwaliteit van de Honor 10 Lite en Huawei P Smart (2019). We beginnen bij de camera aan de achterzijde. Deze telt in beide gevallen een 13 megapixel camera, samen met een 2 megapixel secundaire camera. De lichtgevoeligheid bedraagt f/1.8 en er is een LED-flitser aanwezig. De camera-app toont zelf geen verschillen, maar de plaatjes die eruit komen rollen wel. Iets wat we niet hadden verwacht.
We hebben de foto’s hieronder in alle gevallen op de automatische stand gemaakt. Dus richten en schieten. Kijk vooral naar de verschillen in het vastleggen van kleuren. Het groene gras is bij de Honor 10 Lite veel realistischer dan die bij de camera van de Huawei.
Echter zijn er nog meer verschillen. Bij de stapel takken toont de foto van de Huawei weer een wat realistischer beeld. De foto aan de waterkant is een lastige. De verschillen zijn niet heel groot, maar bij de Huawei ligt er een wat gele waas over de foto, wat we terugzien in de kleuren van de bomen en het gebouw. Bij de foto met de gele bestelbus zien we eigenlijk nauwelijks verschillen.
Front-camera
De front-camera is eigenlijk het grootste verschil tussen de Huawei P Smart (2019) en de Honor 10 Lite. Hier de goedkopere Honor 10 Lite in het voordeel; met een 24 megapixel front-camera. Het Nederlandse model van de P Smart mag het doen met 8 megapixel.
Op papier is dit al een verschil, maar in de praktijk blaast de Honor 10 Lite de Huawei P Smart 2019 helemaal omver. Vergeleken met elkaar zijn de kleuren van de Honor veel realistischer en trouwer aan de werkelijkheid. Ook bevatten deze veel meer details en zijn ze beter belicht. Een voorbeeld van de verschillen tussen de front-camera vind je hieronder.
Processor en geheugen
Zowel de Huawei als de Honor worden geleverd met de Kirin 710 processor. In rekenkracht en snelheid zien we geen verschillen. Daarbij worden beide smartphones uitgerust met 3GB RAM-geheugen en 64GB opslagruimte. Mocht je niet genoeg hebben hieraan, dan kun je dit uitbreiden met een geheugenkaart. Hoewel je extra ruimte dan hebt, gaat dit wel ten koste van het tweede simkaartslot. Voor de prijs van deze toestellen presteert de processor prima, soms wat kleine vertragingen, maar heel storend is dit niet. Eventueel kan er meer verfijnd worden met software-updates.
Over software-updates gesproken. Beide smartphones worden geleverd met Android 9 Pie. Het is niet bekend hoe de updates verder in de toekomst zullen uitrollen. Beide fabrikanten hebben inmiddels een goed updatebeleid, al bleek in ons interview met Honor dat Honor nog altijd geen updategaranties geeft. Toch weten we uit ervaring dat het qua (software-) updates niet heel veel zal verschillen.
Accu
De accu van de Huawei en Honor hebben allebei een capaciteit van 3400 mAh. Voor een mid-end toestel is dit een erg nette capaciteit. Het opladen gebeurt via een Micro-USB aansluiting. Beide smartphones draaien op Android Pie en hebben de eigen skin. Het uithoudingsvermogen zal daarbij niet erg van elkaar verschillen, als is dat natuurlijk ook afhankelijk van hoe je de smartphone gebruikt. Bij vrij intensief gebruik haal je gemiddeld 1,5 dag met een schermtijd van circa 5 uur.
Extra’s
Bij allebei de toestellen vinden we alvast een reeks geïnstalleerde apps. Het merendeel van deze applicaties zijn van de smartphones te verwijderen. Denk aan apps als Booking, eBay, Amazon Shopping, Facebook en dergelijke. Mocht je deze applicaties toch wel willen of eerder al verwijderd hebben, geen probleem. Ze zijn gewoon te downloaden uit de Google Play Store.
Andere mogelijkheden die de smartphones hebben te bieden zijn de vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning. Deze werken allebei prima, vooral de vingerafdrukscanner is zoals we van de Chinezen gewend zijn, uitstekend in staat om het toestel snel te ontgrendelen. Ook de Face Unlock werkt goed, al kan het soms wat langer duren in omgevingen met weinig licht.
Wat verder nog het vermelden waard is, is dat de Honor 10 Lite geleverd wordt met een siliconen cover. Dit hoesje beschermt de zij- en achterkant van de smartphone. De Huawei wordt opvallend genoeg niet met een dergelijke cover geleverd, maar zoals we in de review al schreven is het aanschaffen van een hoesje aan te raden, want de behuizing krast vrij snel.
Prijs en conclusie
De kwaliteit van de toestellen ligt erg dicht bij elkaar. Grote verschillen zijn er niet, los van de kleurenkeuze en de front-camera. De camera achterop is weliswaar hetzelfde, we zien soms toch nog wel wat verschillen. De front-camera is een groot verschil en daar wint Honor absoluut mee. Opvallend genoeg is de Honor 10 Lite met zijn adviesprijs van 229 euro ook nog eens twintig euro goedkoper dan zijn broer; de Huawei P Smart (2019). De keuze lijkt snel gemaakt; prima toestellen, maar de Honor net iets beter en goedkoper.
Hier vind je onze Huawei P Smart (2019) review en de Honor 10 Lite review.
Kopen?
De Honor 10 Lite is verkrijgbaar bij: Coolblue, Bol.com, MediaMarkt en Belsimpel.
De Huawei P Smart (2019) koop je bij: Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Mobiel, Belsimpel en Tele2