In een nieuwe review testen we de Huawei Nova. Het toestel werd tijdens de IFA aangekondigd en doet direct denken aan een kleinere variant van de Nexus 6P. Is de Huawei Nova meer dan een Nexus 6P Mini, of hebben we hier een heel ander toestel in handen? Je leest het in onze Huawei Nova review.
Huawei Nova review
De Nova-lijn moet staan voor stijlvol en volgens Huawei is het bedoeld voor ‘dynamische consumenten’. Aan alles is bij het design van het modieuze toestel gedacht. Het toestel ligt goed in de hand en is voorzien van een hoop stijlvolle details. Zo is het 5,0 inch Full-HD display voorzien van 2.5D glas waardoor het lijkt alsof het display op de behuizing ligt. Dit geeft het toestel een erg strakke vormgeving.
Genoeg voor nu over het design. We hebben in de afgelopen tijd de Huawei Nova uitgebreid getest en iedere dag met ons meegedragen. Welke indruk laat de Nova achter? We bespreken het in deze uitgebreide Huawei Nova review.
Verkooppakket
Het stijlvolle aan de Huawei Nova begint al bij het verkooppakket. De rechthoekige doos bevat naast het toestel nog een aantal dingen. Zo wordt er natuurlijk wat papierwerk meegeleverd, is er een USB Type-C kabel, een adapter en een pinnetje voor het simkaartslot.
Design en interface
Veel aandacht is er besteed aan de vormgeving van het toestel, en dan met name de afwerking. Die is bij de Huawei Nova dik in orde. Geen speling op de toetsen, geen lelijke randjes of kiertjes, alles ziet er piekfijn uit, iets wat we van Huawei gewend zijn.
Aan de voorkant zien we het 5,0 inch Full-HD beeldscherm dat dankzij de toepassing van 2.5D glas het toestel een erg stijlvolle verschijning geeft. Tevens is er naast een front-camera ook een LED-indicator aanwezig die je op de hoogte brengt van nieuwe meldingen en gebeurtenissen. Aan de linkerkant zien we de sleuf voor één simkaart en één geheugenkaart, of twee simkaarten. De rechterzijde is voorzien van een volumetoets en de power-button.
De speakers zitten aan de onderzijde, samen met de USB Type-C poort, terwijl aan de bovenzijde de 3,5 millimeter audio-jack zit. De achterkant van de Huawei Nova doet erg denken aan de Nexus 6P, met de 12 megapixel camera en LED-flitser verwerkt in de zwarte balk. Aan de achterzijde van de Nova vinden we ook de vingerafdrukscanner. Hier zullen we later in onze review verder op terugkomen.
De Huawei Nova ligt erg goed in de hand en is niet overdreven groot. Hij is door zijn dikte van slechts 7,1 millimeter ook erg dun. Wel zorgt de metalen achterkant ervoor dat het toestel vrij glad is, waardoor de kans groter is dat het uit je handen valt. Dat is wel een dingetje, want hoewel Gorilla Glass niet betekent dat er niets stuk kan gaan aan het scherm, zit er geen extra laag over het scherm van de Huawei Nova. In theorie zou hiermee het display gevoeliger moeten zijn voor krassen. In de praktijk hebben we in de afgelopen weken geen enkel krasje opgemerkt.
Interface
Waar de toestellen van Huawei en Honor in de vormgeving en specificaties erg van elkaar kunnen verschillen, blijft er altijd één ding hetzelfde; de interface. Huawei rust de Nova uit met EMUI 4.1, de nieuwste versie van de eigen skin. We beginnen EMUI steeds meer te waarderen, zij het niet dat er nog steeds aandachtspunten zijn. Omdat een apart menu ontbreekt verschijnen icoontjes voor snelkoppelingen en widgets verspreid over de homescreens.
Je kunt de vormgeving van de interface aanpassen door te kiezen uit de tientallen verschillende thema’s. We zijn erg blij dat Huawei onlangs de keuze heeft gemaakt om afscheid te nemen van de speelse effecten rondom de icoontjes. Wat omslachtiger is het menu, waar de batterij-instellingen diep verstopt in het menu met geavanceerde instellingen staat.
Het vergrendelscherm is ook een aandachtspuntje bij de Nova. Meldingen worden bij het weg-swipen geopend, in plaats van gewist. Iets wat bij andere Android-telefoons wel ‘gewoon’ het geval is. Wel krijgen we iedere keer dat het lockscreen oplicht een strakke foto te zien van de meest uiteenlopende onderwerpen. Uiteraard is het ook mogelijk om een eigen foto te selecteren.
Over notificaties en meldingen gesproken, het blijft een obstakel bij Huawei-toestellen. Je moet om notificaties te krijgen bij veel apps diep het menu induiken om dit in te schakelen, anders blijft het verdacht stil. Apps als WhatsApp en Gmail gaan automatisch goed, maar andere apps, zoals de DroidApp App dien je in het diepgewortelde menu zelf te activeren. Gelukkig willen we je daarbij helpen en lees je de stappen die je moet uitvoeren in ons artikel over Huawei notificaties.
Los hiervan werkt het toestel uitstekend, snel en stabiel. We hebben geen gekke vastlopers of bugs opgemerkt en de Huawei Nova laat zich vanzelf wijzen. We verwachten dat de eerder opgedoken berichten over EMUI 5.0 ook gelden voor de Huawei Nova.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de Nova zitten microfoons. Het voeren van een telefoongesprek gaat zonder problemen. Tijdens het bellen zorgt de sensor ervoor dat het scherm automatisch gedimd wordt.
De gesprekskwaliteit is erg goed en de persoon aan de andere kant van de lijn klinkt warm en duidelijk. Ook het volume kan hard genoeg voor telefoongesprekken. Het sturen van berichten is natuurlijk ook mogelijk. Je kunt voor het typen gebruik maken van het Huawei toetsenbord, of zelf een toetsenbord downloaden uit de Play Store.
De internetbrowser die we op de Huawei Nova tegenkomen is Google Chrome. Wanneer je op meerdere apparaten gebruik maakt van Chrome worden je bladwijzers, geschiedenis en eventuele inloggegevens automatisch tussen de apparaten gesynchroniseerd. De snelheid is prima in orde en het werkt zoals je zou verwachten.
Huawei heeft de Huawei Nova uitgerust met 4G-ondersteuning, Bluetooth 4.1, NFC en GPS. Daarnaast is er natuurlijk WiFi aanwezig, maar enkel de 2.4GHz band is benaderbaar. De 5GHz band voor een doorgaans minder storingsgevoelige verbinding is ontzien door de Chinese fabrikant, en dat is jammer.
Dual-sim
De Huawei Nova biedt ondersteuning voor dual-sim. De zogenoemde tray biedt ruimte voor een nano-simkaart en nog een tweede simkaart. Op de plaats van de tweede simkaart kun je er ook voor kiezen om een geheugenkaart te plaatsen. Hiermee kan je de 32GB aan opslagruimte met nog eens maximaal 128GB uitbreiden. Helaas is er niet de mogelijkheid om zowel dual-sim als een geheugenkaart te plaatsen.
Multimedia: muziek en film
Het beeldscherm van de Huawei Nova betreft een Full-HD display die de kleuren en details goed weet over te brengen. Ook in de buitenlucht is het scherm goed afleesbaar. Ideaal dus om video’s te bekijken op het toestel.
Muziek luisteren kan via de voorgeïnstalleerde Google Play Music app of de Huawei muziekspeler. Daarnaast is er ook nog een FM-radio aanwezig op het toestel. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een applicatie te downloaden zoals bijvoorbeeld Spotify of andere muziek-app.
Aan de onderzijde van het toestel is de speaker van de Huawei Nova te vinden. Het maximaal instelbare volume is hard genoeg. Wel merken we vervorming als je het geluid op maximaal zet. Het geluid van de Nova klinkt iets minder warm dan bij de Honor 8, maar kan er prima mee door. De geluidskwaliteit van de meegeleverde headset is aardig, maar niet bijzonder. De 3,5 millimeter audio-jack maakt het ook mogelijk om zelf een headset aan te sluiten.
Camera: foto’s en video’s
De camera van de Huawei Nova telt 12 megapixel waarbij je gebruik kunt maken van de LED-flitser. De interface van de camera kennen we van eerdere en andere toestellen van de Chinese fabrikant. Zo kun je snel vegen door standen als tijdsverloop, lichtschilderij en ‘mooi maken’. In het menu vind je verder een optie voor het maken van een panorama, de voedsel-stand, HDR, watermerk met verschillende opties en de manuele modus. Met de professioneel-stand kan je handmatig de instellingen van je camera aanpassen.
Als we foto’s willen maken in de hoogst mogelijke resolutie (12 megapixel, 4032 x 3016 pixels) worden ze vastgelegd in een beeldverhouding 4:3. Voor breedbeeld (16:9) wordt er teruggeschroefd naar 9 megapixel. Foto’s worden door de Huawei Nova snel gemaakt, waardoor je geen moment hoeft te missen. Dit komt mede door de toepassing van twee verschillende focus-systemen.
Als we kijken naar de fotokwaliteit van de geschoten foto’s valt op dat deze over het algemeen erg goed zijn. Vooral de vastlegging van details en de doortekening is een pluspunt bij de camera op de Huawei Nova. Tevens is de verzadiging en de opname van kleuren van bovengemiddelde kwaliteit. We hebben een aantal vergelijkbare foto’s gemaakt met de Nova en de Honor 8. Over het algemeen weet de Honor 8 beter om te gaan met verschillende contrasten, maar zijn de kleuren in de foto’s van de Huawei Nova voller van kleur.
Huawei Nova foto-album: bekijk alle foto’s gemaakt met de Nova in het Nova fotoalbum
Wel is de camera gevoelig voor situaties waarin er een groot contrastverschil is. Hierdoor kan het een groot verschil maken door de camera iets naar boven of naar beneden te richten. Anders is de kans groot dat foto’s onderbelicht raken. Zodra de avond valt en bij donkere situaties is de camera van de Huawei Nova niet echt een aanrader. Er is dan erg veel ruis en foto’s zijn erg snel bewogen. Op grauwe dagen heeft de camera wat de neiging om iets wat naar de grijze kant toe te trekken, iets wat we vaker zien bij smartphone-camera’s.
Front-camera
De 8 megapixel front-camera van de Huawei Nova wil standaard de mooi-maak-functie inschakelen. Hiermee worden oneffenheden gladgestreken middels een stukje software. Ook kun je kiezen uit verschillende filters om jezelf op te maken. Als je deze software-matige oppimp-dingetjes uitschakelt, is de kwaliteit van de front-camera prima.
Videocamera
Bij de Huawei Nova is het mogelijk om een video op te nemen in 4K, iets wat zeker niet standaard is in het segment van het toestel. De videokwaliteit is prima en weet details en kleuren wederom goed en natuurgetrouw vast te leggen. Wel kan een video wat aan de onderbelichte kant zijn als er grotere contrastverschillen zijn. We hebben eigenlijk niks aan te merken op de kwaliteit van de videocamera op de Nova.
Galerij
In de galerij-applicatie op het toestel krijg je direct je foto’s te zien. De foto’s kunnen allemaal in één overzicht getoond worden, of je kunt kiezen uit de verschillende albums. Door in de galerij naar beneden te vegen wordt direct de camera geopend. Ook kun je effecten toevoegen, figuurtjes, lijsten en andere bewerkingen toepassen op je foto’s.
Overige mogelijkheden
Hoewel smartphones steeds meer op elkaar lijken, heeft eigenlijk elke smartphone wel functies die een ander toestel niet heeft. Of juist functies die erg handig zijn in het gebruik. In dit hoofdstuk behandelen we de overige mogelijkheden van de Huawei Nova.
Vingerafdrukscanner
Huawei en Honor worden geroemd om hun zeer goede vingerafdrukscanners. Deze zijn zo precies dat je ze maar een fractie van een seconde de tijd hoeft te geven om bijvoorbeeld het toestel te ontgrendelen. De Huawei Nova is hierop geen uitzondering. De vingerafdrukscanner doet uitstekend zijn werk en werkt erg snel.
Je kunt meerdere vingers opslaan onder de optie ‘Id vingerafdruk’ in het menu van instellingen. De scanner kan tevens gebruikt worden voor het aannemen van een telefoontje, het stoppen van een alarm of het maken van een video. Door er overheen te vegen kun je tevens het meldingenpaneel weergeven of bladeren door foto’s.
Bloatware
Voorgeïnstalleerde applicaties, ofwel bloatware, waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten, is helaas ook op de Huawei Nova te vinden. Het varieert van apps (zoals Booking, News Republic en Facebook) tot aan games. We hadden liever gezien dat gebruikers zelf de mogelijkheid konden kiezen welke applicaties we geïnstalleerd willen hebben. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om de desbetreffende toepassingen te verwijderen.
Handschoenmodus, scherm verkleinen
Zoals we van de verschillende toestellen met de EMUI-skin gewend zijn, zien we ook bij de Huawei Nova een aantal slimme functies terug. Zo is het mogelijk om het beeldscherm te verkleinen door over de navigatietoetsen te vegen. Op deze manier wordt het makkelijker gemaakt om het scherm met één hand te bedienen. Ook is er een handschoenmodus waarbij het display bediend kan worden met de handschoenen aan, handig voor de komende wintermaanden.
Knokkels
Bepaalde acties uitvoeren met je knokkels. We zagen het eerder al op andere toestellen van de Chinese fabrikant, zoals de Huawei P9. Het is ook mogelijk bij de Huawei Nova. Je kunt letters tekenen om een app naar keuze te openen, of bijvoorbeeld met de knokkel van je vinger een ‘S’ schrijven waarna een ‘lange’ screenshot gemaakt kan worden.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Huawei Nova is voorzien van een 3020 mAh sterke accu die niet verwisselbaar is. We hebben de meest krachtige energiestand gekozen, dus geen batterijbesparing of dergelijke. Daarbij hebben we de apps actief gehouden op de achtergrond. Wij zijn erg onder de indruk van het uithoudingsvermogen van het toestel.
Tijdens de periode van de Huawei Nova review hebben we het toestel uitgebreid getest op het batterijverbruik. Na anderhalve dag vrij intensief gebruik hebben we nog ruim 20 procent acculading over. Hierbij wisten we een screen-on-time te behalen van meer dan 4,5 uur. Bij gemiddeld gebruik wisten we 4 uur screen-on-time te behalen en stond het accupercentage op 43 procent.
Snel opladen, dat belooft Huawei ons. Nu is ‘snel’ een breed begrip, en we zagen bij de Honor 8 al dat het snel opladen van de accu niet altijd ook snel gaat. Helaas lijkt ook de oplaadtijd van de Huawei Nova alle tijd te hebben. In precies een uur tijd is de accu opgeladen van 13 naar 63 procent. Omdat de laatste procenten altijd het minst snel gaan, hangt de telefoon voor een volle accu dus ruim twee uur aan de lader. Dit wordt gecompenseerd door de lange gebruiksduur van de batterij.
Snelheid
Opvallend is dat de Huawei Nova niet uitgerust is met een Kirin processor uit eigen huis, maar met de Snapdragon 625 van Qualcomm en er is 3GB RAM-geheugen. Dit is een snelle octa-core processor met een rekenkracht van 2.0 GHz. Ook in de praktijk merken we geen gekke dingen, worden taken snel uitgevoerd en loopt alles vlot en snel.
Geheugen
Van de interne opslagruimte wordt altijd wat afgesnoept door het systeem. De Huawei Nova wordt geleverd met een opslagcapaciteit van 32GB. In de praktijk blijft hier nog 24,01GB van over voor je apps, foto’s en andere bestanden. Als je geen gebruik maakt van een tweede simkaart kun je een geheugenkaart plaatsen. Het geheugen kan uitgebreid worden tot maximaal 128GB. Het is jammer dat je niet zowel dual-sim als een geheugenkaart kunt gebruiken.
Beoordeling
Met de Huawei Nova wil de Chinese fabrikant de doelgroep aanspreken die op zoek is naar een stijlvolle, uitgebreide, degelijke telefoon. Is de Huawei dan een casanova? Eigenlijk wel. De smartphone is erg strak vormgegeven, ligt goed in de hand en is erg goed afgewerkt. Alles wat je op een toestel wenst, is op de Huawei Nova aanwezig. De camera weet doorgaans prima plaatjes te schieten en het toestel reageert snel en de accuduur is zeer goed.
Jammer is wel dat Huawei geen 5GHz WiFi-ondersteuning heeft toegevoegd. Ook kan je niet gebruik maken van dual-sim als je ook een geheugenkaart wilt plaatsen. We bespraken het al vaker bij de toestellen van Huawei-Honor, maar het ontvangen van notificaties van apps is niet standaard. Het is en blijft een uitzoekwerk en we hopen echt dat Huawei hier een oplossing voor heeft bedacht in de toekomst. Verder is de Huawei Nova absoluut een goede smartphone met een prima prijs-kwaliteitsverhouding.
Het is interessant dat in deze prijsklasse er veel concurrentie is. Niet alleen van concurrenten, maar Huawei concurreert ook met zichzelf. Zo is de Honor 8 ook voorzien van een adviesprijs van 399 euro. De specificaties zijn vrijwel gelijk, behalve dat de Honor een groter scherm, 4GB RAM-geheugen en een dual-camera heeft. De Nova heeft 20 mAh meer accucapaciteit, een FM-radio en 4K video-opname.
Voor een compleet overzicht van prijzen, specificaties, abonnementen en gerelateerd nieuws, kan je terecht op de Huawei Nova pagina. Deze kan je bereiken via onderstaande button. In Nederland ligt de Huawei Nova vanaf 13 oktober in de winkels. Pre-order is al wel mogelijk bij Coolblue, Belsimpel en Mobiel.
Huawei Nova
-
9.1/10
-
8.2/10
-
8/10
-
8.9/10
-
9.5/10
-
9.1/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Uithoudingsvermogen
- Snelheid
- Belkwaliteit
- Vingerafdrukscanner
Minpunten
- Geen 5GHz WiFi
- Bloatware
- Notificaties moet je inschakelen
- Geheugenkaart alleen te plaatsen als je dual-sim niet gebruikt