Huawei heeft met de Huawei Mate 9 een smartphone voor mensen die net wat meer scherm wensen. Maar is dat extra beetje scherm handig en hoe comfortabel werkt de Mate 9 in de praktijk? Wij zochten het uit en het resultaat lees je in onze Huawei Mate 9 review.
Huawei Mate 9 review
De Huawei Mate 9 werd op 3 november aangekondigd in München. Het toestel die zich naast smartphone ook phablet mag noemen heeft een 5,9 inch beeldscherm. Volgens Huawei levert het toestel revolutionaire snelheden als het gaat om rekenkracht. Daarnaast moeten we prachtige plaatjes kunnen schieten met de dubbele camera en razendsnel de batterij op kunnen laden met Huawei Supercharge.
Wie op zoek is naar een dual-sim smartphone kan terecht bij de Huawei Mate 9. Het toestel is beschikbaar in vijf verschillende kleuren. Maakt de Mate 9 haar beloften waar en hoe presteert het toestel in het dagelijks gebruik? We testen het toestel uitgebreid in onze Huawei Mate 9 review.
In de verpakking
Huawei levert de Mate 9 smartphone in een vierkante doos die onmiskenbaar van Huawei afkomstig is. In de doos vinden we natuurlijk de Huawei Mate 9 maar onder het toestel vinden we nog een aantal kleinere doosjes. Zo is vinden we een setje headphones en de Huawei Supercharge adapter met een USB Type-C kabel.
Als extraatje vinden we in een ander doosje ook een case gemaakt van hard plastic, om de achterzijde te beschermen. Handig want zo blijft de metalen achterkant netjes en krasvrij. Ook een korte instructie ontbreekt niet in de doos. Voor eventuele accessoires met een micro-USB aansluiting levert Huawei ook een USB Type-C naar Micro-USB adapter mee. Huawei levert hiermee de Mate 9 met eigenlijk alles wat je nodig hebt.
Design en interface
De buitenkant maakt al snel duidelijk dat het gaat om een Huawei smartphone. Qua gewicht is de Mate 9 zeker geen lichtgewicht, met ongeveer 190 gram heb je een hoop smartphone in je handen. De Huawei Mate 9 is een vrij grote smartphone, dit is een punt van aandacht bij de aanschaf van deze smartphone. Heb je kleine handen dan zul je het toestel met twee handen moeten bedienen. De Mate 9 past nog net comfortabel in onze broekzakken.
Aan de voorzijde vinden we het prachtige 5,9 inch scherm waarover we later meer zullen vertellen. Ook de frontcamera met een resolutie van 8 megapixel en de luidspreker voor het telefoneren zijn aanwezig. Naast de frontcamera is een kleine LED-notificatie aanwezig.
In de linkerrand van het toestel is een uitschuifbare tray te vinden voor een MicroSD en simkaart. In de rechterrand zijn de volumeknoppen en aan-uit knop te vinden.
Je kunt je hoofdtelefoon of headset aansluiten op de 3,5mm poort aan de bovenzijde van de Mate 9. Aan de onderzijde vinden we de luidspreker en USB Type-C poort.
Aan de achterzijde vinden we de dubbele camera die ook dit keer weer ontwikkeld is in samenwerking met Leica, net als bij de Huawei P9. Onder de twee camera’s bevindt zich de vingerafdrukscanner en vinden we links de LED-flitser en rechts de sensor voor laser-autofocus.
De meegeleverde plastic case blijft stevig om het toestel zitten en zorgt er voor dat op koude dagen het metalen toestel toch prettig in het gebruik is. De case beschermt niet het scherm maar daar heeft Huawei standaard al een screenprotector op aangebracht. Daarmee is dit toestel vanuit de fabriek al goed beschermd tegen de beschadigingen.
Interface
Huawei levert de Mate 9 met een nieuwe versie van EMUI. Versie 5.0 kent een aantal zeer welkome verbeteringen waarop we hieronder maar ook in de paragraaf ‘Overige mogelijkheden’ in zullen gaan. Een van de meest opvallende wijzigingen is het toevoegen van de app-drawer.
In EMUI was het tot deze versie normaal om alle applicaties op het homescreen te plaatsen. De meningen over deze manier van apps ordenen liepen sterk uit een. In EMUI 5.0 kun je echter kiezen of je alle apps op het homescreen wilt plaatsen of dat je liever gebruik maakt van een normale app drawer zoals we die ook van andere Android toestellen kennen.
Omdat de Mate 9 is voorzien van Android 7.0 Nougat hebben ook de notificaties een iets ander uiterlijk dan in voorgaande versies van EMUI. Helaas worden de icoontjes van de apps niet in de notificatiebalk getoond, maar slechts een getal met het aantal notificaties. Hierdoor moet je altijd de notificatiebalk naar beneden trekken om te kunnen zien van welke apps deze afkomstig zijn. Echter wordt er momenteel een update uitgerold voor de Mate 9 waarmee het mogelijk wordt om de notificatie-icoontjes te tonen.
EMUI laat zich gemakkelijk aanpassen naar jouw persoonlijke stijl, met thema’s verander je het uiterlijk in een handomdraai. Je kunt ook losse onderdelen aanpassen zoals pictogrammen en lettertypen.
Helaas heeft Huawei in deze versie van EMUI ook sommige “geavanceerde” instellingen verborgen in een extra menu. Daardoor is het even zoeken om toegankelijkheids-instellingen of locatie instellingen te vinden.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Ondanks dat de Huawei Mate 9 geen kleine jongen is, is het telefoneren met deze smartphone uitstekend te doen, zo blijkt tijdens onze Huawei Mate 9 review periode. De dialer beschikt over een toegankelijke interface die je voor ieder telefoontje laat kiezen via welke SIM-kaart er gebeld mag worden. Het telefoongesprek wat daarop volgt is rijk aan details en de gesprekspartners laten weten audio-kwaliteit goed is. De Mate 9 is daarmee een prettige telefoon om mee te bellen.
Berichten en toetsenbord
Het SMS’en is op de Mate 9 goed uitgewerkt door ook hier weer de gebruiker de keuze te geven via welk netwerk een SMS verstuurd mag worden. Ook staat bij elk bericht via welke simkaart deze is ontvangen. Het typen van je berichten werkt via het standaard geïnstalleerde Swiftkey toetsenbord.
Internet
Internetten op het 5,9 inch display is prettig en over de snelheid van onze verbinding hebben we niets te klagen. Op het toestel is de Google Chrome browser te vinden, gebruik je liever een andere browser dan kun je in de Play Store tal van alternatieven vinden. Zowel via 4G als WiFi zijn de prestaties in orde met op WiFi een gemiddelde doorvoersnelheid van 250 Mbit en op 4G gemiddeld 100 Mbit.
De Huawei Mate 9 beschikt naast 4G ook over 2G en 3G, Bluetooth 4.2 en WiFi op 2.4 en 5GHz. Verder vind je overal ter wereld je locatie dankzij de ingebouwde GPS die ook ondersteuning heeft voor het Europese Galileo. Daarnaast beschikt de Mate 9 over een infrarood-blaster en NFC. NL Alerts komen ook aan op dit toestel.
Multimedia: muziek en film
De Mate 9 heeft een vertrouwde aansluiting voor hoofdtelefoons en headsets. Huawei levert bij deze telefoon ook een setje mee die een prima geluidskwaliteit levert. In het snoer zitten ook volumeknoppen verwerkt en een microfoon. Het geluid wat de Mate 9 produceert zonder hoofdtelefoon klinkt vol en ook het volume is in orde.
Het display van de Huawei Mate 9 is uitstekend geschikt voor het bekijken van een film of televisieserie. Prettig aan het display is dat deze heel fel maar ook zeer goed gedimd kan worden. Daar komt bij dat Huawei een roodfilter heeft ingebouwd die ‘s avonds en ‘s nachts pijnlijke ogen moet verminderen. Dit roodfilter kun je uiteraard ook uitschakelen via de scherminstellingen.
Op de Mate 9 zal je geen FM-radio terugvinden, via apps als TuneIn kun je naar je favoriete radiostations luisteren. Via Google Play Films kun je films huren en bekijken op je Mate 9.
Camera: foto’s en video’s
Huawei is dit jaar een succesvolle samenwerking met camera merk Leica aangegaan. Dankzij deze samenwerking vinden we aan de achterzijde niet één maar twee camera’s. Een camera is speciaal voor het vastleggen in kleur en de tweede sensor legt het beeld vast in grijstinten want een scherper beeld moet opleveren met meer details.
In de praktijk leveren de twee camera’s ook een scherp beeld, kleuren zijn natuurgetrouw en schiet nergens te kort. Huawei heeft haar camera interface goed ontworpen waarbij de meest gebruikte instellingen goed bereikbaar zijn.
Wie meer uit de camera op de Mate 9 wil halen kan met de Pro-modus prachtige foto’s maken. Daarnaast zijn er tal van cameramodi beschikbaar waarmee onder andere panorama’s en zwart wit foto’s gemaakt kunnen worden. Hieronder vind je een van onze foto’s gemaakt met de Mate 9.
Bekijk alle foto’s gemaakt met de Huawei Mate 9 in ons Flickr-album!
Op het gebied van video is de Mate 9 voorzien van een 4K opnamemodus. Bij het opnemen van video’s kun je ook een kleurmodus kiezen waarbij vloeiende en levendige kleuren gekozen kunnen worden. Kleuren worden hiermee iets aangedikt of lopen wat vloeiender in elkaar over.
De galerij applicatie op de Huawei Mate 9 is van alle gemakken voorzien. Foto’s kunnen georganiseerd en gelabeld worden en de app werkt erg snel. Een backup mogelijkheid ontbreekt, hiervoor dien je bijvoorbeeld Google Foto’s te gebruiken.
Overige mogelijkheden
De Huawei Mate 9 is voorzien van allerlei handige extra’s, de hoeveelheid bloatware op deze telefoon valt mee. We vinden op de telefoon het WPS office pakket waarmee onder andere documenten en spreadsheets te bewerken zijn.
App-tweeling
Zeer handige functionaliteit voor een dual-sim smartphone is de app tweeling optie die Huawei in deze smartphone heeft verwerkt. Met app tweeling maak je namelijk een kloon van bijvoorbeeld WhatsApp zodat je op twee mobiele nummers tegelijk kunt appen. Niet alle applicaties worden ondersteund maar WhatsApp en Facebook wel. Huawei maakt dual-sim op de Mate 9 nog slimmer en functioneler. App tweeling schakel je in in het instellingenscherm onder de optie “App-tweeling”.
Afstandsbediening
Even geen afstandsbediening bij de hand maar wel je Huawei Mate 9? Dan gebruik je de Mate 9 eenvoudig als je afstandsbediening voor televisie, settopbox of ander apparaat zoals de airco, camera, dvd-speler of projector. Je kiest het merk van het apparaat dat je wilt bedienen en je kunt aan de slag. Je vindt de app onder de naam “Slimme afst.bed.” in het menu.
Bestandsbeheerder
Snel een bestand zoeken op je Mate 9 kan met de meegeleverde bestandsbeheerder eenvoudig en snel. In het overzicht van de app vind je alle bestanden gegroepeerd op type, zoals afbeeldingen, video’s en documenten. Wil je door de mappen bladeren dan is dit eveneens mogelijk. De Bestanden-app geeft je tevens de mogelijkheid om bestanden op te schonen.
Vingerafdrukscanner
Je toestel beveiligen met je vingerafdruk is op de Mate 9 zo geregeld en bovendien detecteert de scanner razendsnel je vingerafdruk. Daarmee kun je nog sneller aan de slag op je smartphone en tegelijkertijd gebruikmaken van een sterke beveiliging.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Op het gebied van prestaties is de Huawei Mate 9 goed uitgerust, een Kirin octa-core processor zorgt voor een zeer snelle en efficiënte afhandeling van taken. Bij achtergrondtaken wordt gebruik gemaakt van een viertal lager geklokte rekenkernen. Hiermee bespaart de Mate 9 extra accu zonder dat je hier iets van merkt. De in totaal acht rekenkernen worden bijgestaan door 4GB werkgeheugen.
Over de accu zijn we zeer te spreken, de 4000 mAh batterij gaat op normaal gebruik bijna twee volle dagen mee. Bij intensief gebruik moeten we na ongeveer 24 uur naar de lader grijpen. Op dit toestel hebben we een scherm-aan tijd van bijna 8 uur weten te noteren. Ook het opladen van de Mate 9 gaat razendsnel dankzij Huawei SuperCharge, in circa 1,5 tot 2 uur is de batterij volgeladen.
Standaard kun je 64 gigabyte aan gegevens kwijt op de Mate 9, wanneer dit niet genoeg blijkt dan kun je de opslagcapaciteit uitbreiden middels een MicroSD-kaart. Je kunt dan geen gebruik maken van de dual-sim mogelijkheden.
Conclusie
De Mate 9 scoort in onze Huawei Mate 9 review op eigenlijk alle gebieden uitstekend en EMUI is nog gebruiksvriendelijker geworden. Het 5,9 inch display levert prachtige kleuren en is prettig in het gebruik. Wanneer je van een kleinere smartphone overstapt naar de Mate 9 dan kan dat even wennen zijn.
Het is jammer dat Huawei ervoor kiest om het instellingenmenu op te splitsen en daarmee handige instellingen te verbergen. Ook missen we de notificatie icoontjes in de notificatiebalk, nu is het altijd spannend welke app een notificatie geeft. Huawei had de Mate 9 helemaal af kunnen maken met gelijktijdige ondersteuning van Dual-Sim en een Micro-SD kaart.
Ondanks de kleine verbeterpunten voor Huawei is de Mate 9 naast de Huawei P9 één van de beste smartphones die het bedrijf heeft uitgebracht. Aan deze kwaliteit hangt wel een prijskaartje van 699 euro. Op onze smartphone-pagina vind je alle winkels waar de Mate 9 verkocht wordt en specificaties van het toestel.
Huawei Mate 9
-
8.7/10
-
8.5/10
-
8.9/10
-
9.2/10
-
9.6/10
-
9.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Case en screen protector
- App-tweeling
- Batterijduur
- Prestaties
- EMUI 5.0
Minpunten
- “Geavanceerde” instellingen verborgen
- Dual-SIM of MicroSD, niet allebei