De HTC U11 is de opvolger van de HTC 10 die vorig jaar werd uitgebracht. Op papier is de HTC U11 een ijzersterk toestel met een glazen behuizing, randen waarin je kunt knijpen en nog veel meer. DroidApp heeft de afgelopen weken de smartphone uitgebreid getest en alles over de U11 lees je in onze HTC U11 review.
HTC U11 review
HTC is al lange tijd een interessante speler op de markt van de smartphones, maar de laatste jaren gaat het niet al te best met de fabrikant. Zonde, want HTC heeft veel in huis voor een goede smartphone. Het bedrijf laat zich niet afschrikken door concurrenten zoals Samsung en LG, en komt met een nieuw high-end smartphone; de HTC U11. Na de HTC U Ultra en U Play is de ‘11’ het derde toestel uit de U-serie. Wij zijn erg benieuwd naar het glazen vlaggenschip en testen de telefoon in onze HTC U11 review.
Verkooppakket
Een vierkante doos met ronde hoeken met het opdruk ‘HTC U11’ laat je weten dat we hier te maken hebben met het nieuwe vlaggenschip uit Taiwan. In het verkooppakket komen we verschillende accessoires tegen voor de HTC U11. Omdat een 3,5 mm aansluiting ontbreekt, levert HTC een verloopstekker mee van USB-C naar 3,5 mm. Verder vinden we de USB-C kabel, de adapter, een pinnetje voor de simkaart, een poetsdoekje en een case voor de achterkant. Ook vinden we in het pakket de USonic headset.
Al met al kunnen we stellen dat het pakket erg uitgebreid is. Je hoeft namelijk niet direct al op zoek naar een hoesje of een verloopstekker. Daarbij zal later in de review ook duidelijk worden dat een poetsdoekje zeker geen overbodige luxe is. Hoewel de meegeleverde case zeker van pas komt, is het ons opgevallen dat deze zeer snel krast.
Design en interface
De voorzijde van de HTC U11 heeft aardig wat overeenkomsten met de HTC 10. Bij de Galaxy S8 (en S8+) en de LG G6 was duidelijk dat dikke schermranden niet meer van deze tijd waren. HTC denkt daar nog anders over en we zien rondom nog de nodige schermranden, ofwel bezels. Dit komt mede doordat HTC ook bij de U11 in de ruimte onder het scherm de touch-sensitive toetsen plaatst, samen met de vingerafdrukscanner. Hierdoor wordt het volledige oppervlak van het scherm benut.
Toch maakt dit het toestel wel wat groter. Zeker wanneer je vanuit bed nog bezig bent met je telefoon, is het met één hand soms lastig de toetsen te bereiken. De U11 heeft een 5,5 inch 2K-display en deze voldoet uitstekend. Zelfs in direct zonlicht hebben we geen moeite het scherm af te lezen. Wel is de helderheid in de laagste stand nog wat fel en had wat meer gedimd mogen worden. Klein detail is dat er onderaan wat ‘bleed’ is te zien, een zwarte tint, maar dit is niet heel storend. Boven het scherm vinden we de 16 megapixel front-camera, de LED-notificatie en een aantal sensoren. Ook is hier de luidspreker geplaatst.
Glazen behuizing
Waar de HTC 10 nog voorzien was van een metalen achterkant, is dat bij de U11 vervangen door een glazen behuizing. De glazen achterkant is toch wel anders dan bij de concurrenten en andere smartphones. Het weerspiegelt namelijk enorm waardoor de achterzijde van de HTC prima kan fungeren als spiegel. Ons review-exemplaar was de U11 in de kleur ‘Amazing Silver’ met een lichtblauwe gloed. Echter zorgt het 3D-glas ervoor dat de kleur onder iedere hoek er anders uit kan zien.
De kleur ziet er erg goed uit, maar tegelijk ook kwetsbaar. Wat verder direct opvalt is dat de HTC U11 meer dan welke smartphone ook gevoelig is voor vingerafdrukken. Hoewel een hoesje ten koste gaat van het mooie design, zit een ongeluk in een klein hoekje en raden we je absoluut aan een goed hoesje te kopen voor de U11.
Ook op de redactie heeft onze U11 helaas kennis gemaakt met de vloer. Een val van zo’n 20 centimeter hoogte heeft het toestel absoluut geen goed gedaan. Om het toestel zat de meegeleverde back-cover en kwam hier op de linkerbovenhoek terecht. Het gevolg is een bovenhoek met enkele barstjes en kleine stukjes glas. Erg zonde! We hadden voor deze prijs toch wel wat meer stevigheid verwacht.
Aan de onderzijde van de U11 vinden we de USB Type-C poort en de speaker voor het afspelen van muziek. Aan de rechterkant vinden we de volumetoets en de power-button. Het slot voor de simkaart en de geheugenkaart is bovenaan de HTC te vinden. Een 3,5 millimeter aansluiting moet helaas gemist worden. Het aansluiten van de headset gaat via de USB Type-C poort. Hoewel er een verloopstekker wordt meegeleverd voor USB-C naar 3,5 mm kun je dus niet tegelijkertijd opladen en muziek luisteren.
Interface
HTC heeft in de afgelopen jaren HTC Sense steeds verder ontwikkeld en trekt nu meer naar een Stock Android beleving. Overigens is het goed te zien dat de U11 al goed bijgewerkt op de markt verschijnt. De U11 draait namelijk op Android 7.1.1 Nougat, terwijl de andere high-end smartphones op moment van schrijven verschijnen met Android 7.0 Nougat. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, waaronder de App Shortcuts, waarbij je bij ondersteunende apps direct een bepaalde actie kunt uitvoeren.
In de Sense UI zien we een aantal toevoegingen, waaronder de feed-toepassing BlinkFeed. Hiermee wordt bepaald nieuws uitgelicht in een apart tabblad. Ook kun je je eigen (RSS-) feed toevoegen. Mocht je dit niet willen, dan kun je dit scherm ook uitschakelen. Het menu kun je verticaal doorscrollen en sorteren op de manier hoe jij het wilt. Mocht je zijn uitgekeken op de standaard vertoning van de interface, dan is er een uitgebreid aanbod aan thema’s te vinden in de HTC Thema’s app. Hier kun je ook nieuwe geluiden, ringtones, achtergronden en lettertypes downloaden voor je HTC U11.
Net als bijvoorbeeld de LG G6 beschikt ook de HTC over ‘double tap to wake’. Dit betekent dat je twee keer achter elkaar op het scherm tikt en vervolgens het scherm oplicht. Het is een fijne toevoeging, maar in tegenstelling tot bij LG kun je bij de U11 niet tweemaal weer op bijvoorbeeld de notificatiebalk tikken om hem te vergrendelen. Ontgrendelen kan ook door de vingerafdrukscanner te gebruiken, die overigens erg prettig en snel reageert.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De HTC U11 is van alle gemakken voorzien als het gaat om communicatie. Lof verdient de U11 met de gesprekskwaliteit. Deze klinkt erg warm en ook aan de andere kant van de lijn kregen we van meerdere mensen te horen dat we erg goed, warm en helder klonken. Dankzij het LED-notificatie lampje hoef je niks te missen, hoewel deze qua kleur niet aan te passen is. Daarnaast is de trilmotor sterk genoeg om het toestel ook te voelen in je broekzak.
WiFi, NFC, Bluetooth, 4G… het is allemaal aanwezig op de HTC U11. Aan de bovenzijde van de telefoon vinden we het slot voor de nano-simkaart. Mocht je liever kiezen voor een dual-sim versie van de U11 dan zijn deze ook in ons land verkrijgbaar. Internetten is met de telefoon geen enkel probleem en dankzij de glazen behuizing kan de antenne zonder hindernissen in verbinding staan met het netwerk.
Multimedia: muziek en film
Op het gebied van multimedia heeft HTC een naam hoog te houden. In de high-end serie van HTC zijn er na de One M9 geen stereo-speakers meer aan de voorzijde geplaatst. Wel zijn bij de U11 nog steeds de zogenoemde BoomSound stereo-speakers aanwezig. De hoofd-speaker bevindt zich aan de onderzijde en aan de voorkant is er de speaker die de hogere tonen versterkt.
De geluidskwaliteit van de HTC U11 stelt absoluut niet teleur. We durven voorzichtig te stellen dat de speakers van de U11 de beste geluidskwaliteit bezorgen van dit moment in een smartphone. Het geluid klinkt vol, warm en zorgt voor een goede balans in hoge- en lage tonen. Ook het volume kan hard genoeg en schiet eigenlijk nergens tekort.
Het is erg jammer dat HTC heeft bespaard op de 3,5 millimeter aansluiting voor het inpluggen van een eigen headset. Lichtpuntje daarbij is wel dat het toestel geleverd wordt met een verloopkabeltje van USB Type-C naar 3,5 millimeter. Nadeel is dan dat je niet gelijktijdig muziek kunt luisteren en het toestel kunt opladen.
Bij de HTC U11 wordt de HTC USonic headset meegeleverd. Dit is een koptelefoon die je aansluit via de USB-C poort onderaan het toestel. De active noise cancellation zorgt ervoor dat omgevingsgeluid gefilterd wordt en jij kunt genieten van je muziek. Daarnaast kan je na het aansluiten ervoor kiezen een persoonlijk audioprofiel aan te maken. Hierbij worden je oren gescand en de prestaties helemaal aangepast op jouw oren. De geluidskwaliteit van de USonic headset is verbluffend. Zowel op laag als op hoog volume komt je muziek helemaal tot zijn recht en zitten ze prettig in de oren.
Het 5,5 inch Super-LCD5 scherm is van erg goede kwaliteit als we het hebben over de weergave. De kleuren spatten van het scherm en zoals we eerder al zeiden in de review is het ook in (direct, fel) zonlicht nog erg goed afleesbaar. Een FM-radio moet helaas gemist worden bij de U11. Echter is op dit moment de enige high-end smartphone met een FM-radio de LG G6 (lees ook de LG G6 review).
Camera: foto’s en video’s
Naast verschillende andere telecomfabrikanten gelooft ook HTC nog niet echt in de dual-camera. Dat de enkele camera in een smartphone ook gewoon prima foto’s weet te schieten, schreven we al in de Samsung Galaxy S8+ review. De HTC U11 beschikt aan de achterzijde over een 13 megapixel camera met een dubbele LED-flitser.
Het is geen geheim geweest dat HTC moeite heeft met de kwaliteit van fotocamera’s in haar toestellen. Bij de HTC 10 zagen we dat er stappen vooruit zijn gezet, en ook bij de U11 zien we een prima camera terug. Echter durven we niet te stellen dat hij beter is dan bij de ’10’.
De camera-app kennen we uit de HTC 10, en laat zich prettig bedienen. Aan de linkerkant kun je een extra venster uitvegen waar je de resolutie en andere instellingen kunt aanpassen. Tevens vind je daar ook extra opties zoals de Pro-modus (voor bijvoorbeeld het in RAW schieten van foto’s) of de panorama-modus.
We hebben onder de meest verschillende omstandigheden foto’s gemaakt. Wat in positieve zin opvalt is de verzadiging van de kleuren, die zijn doorgaans goed en juist. Wel valt soms op dat de camera de belichting iets verkeerd inschat, waardoor een foto wat te donker of juist wat te licht kan worden opgeslagen. Soms zien we echter ook een foto voorbij komen die dof is qua kleuren. De prestaties zijn dus soms erg wisselend. Dit is ook in situaties waarin je het eigenlijk niet verwacht.
In donkere omgevingen valt op dat de camera gevoelig is voor ruis. Toch zijn de foto’s dankzij het diafragma van f/1.7 niet onaardig. We hebben in ons HTC U11 fotoalbum tientallen foto’s verzameld die gemaakt zijn met de HTC.
Front-camera
Aan de voorzijde van de HTC U11 bevindt zich de 16 megapixel front-camera. Deze heeft een lichtgevoeligheid van f/2.0. De kwaliteit van de foto’s is voor selfies meer dan prima. Wel valt op dat elementen die verder weg liggen niet scherp vastgelegd worden. Echter is dit bij selfies doorgaans geen probleem omdat je met je gezicht op de voorgrond staat, en daarin voldoet de camera uitstekend.
Video-camera
De video-camera aan de achterkant kan filmen in een maximale resolutie van 4K. Daarbij vind je in het menu met extra mogelijkheden nog de optie om een hyperlapse filmpje te maken of juist een slow-motion video. De beeldkwaliteit is prima en de kleinste details worden haarscherp vastgelegd, zo blijkt uit onze testen voor de HTC U11 review. Vanwege de rekenkracht en warmteproductie die tot stand komt bij het filmen in 4K, kan een 4K video-opname maximaal 6 minuten duren.
HTC heeft de U11 voorzien van maar liefst vier microfoons. Deze zorgen ervoor dat het geluid zo goed mogelijk wordt opgenomen. Bij het digitaal inzoomen wordt het geluid ook gefocust zodat het geluid uit die richting sterker wordt opgenomen. Hoewel het geluid er inderdaad duidelijker op wordt heeft digitaal inzoomen wel als nadeel dat de beeldkwaliteit erop achteruit gaat. Hierboven vind je een video-sample in 4K en hieronder een video-sample waarbij de 3D audio-focus goed te merken is.
Galerij
Opvallend is dat HTC op de U11 geen eigen galerij-app meelevert. Foto’s en video’s die je hebt gemaakt kunnen bekeken worden via de Google Foto’s app. Deze app werkt prima, maar als je andere mappen wilt bekijken moet je hiervoor wat meer stappen doorlopen. Je kunt eventueel wel een andere galerij-app downloaden uit de Google Play Store.
Overige mogelijkheden
De HTC U11 heeft nog veel meer mogelijkheden. Natuurlijk Edge Sense met de aanraakgevoelige randen waarin geknepen kan worden. In dit onderdeel van de HTC U11 review zetten we de overige mogelijkheden op een rij.
Edge Sense
Uniek aan de U11 is dat je in de randen van de telefoon kunt knijpen. Hierdoor kunnen acties uitgevoerd waarbij standaard de camera geactiveerd kan worden. Je kunt er ook voor kiezen om de actie aan te passen naar eigen wens. Er kan ingesteld worden dat er een bepaalde app geopend moet worden of de zaklamp aangezet moet worden.
Andere opties zijn het direct starten van een spraakopname, het maken van een screenshot, inschakelen van de WiFi-hotspot. Je kunt ook de geavanceerde instellingen aanpassen waarbij je in kunt stellen dat bij lang ingedrukt houden een spraakassistent geopend wordt.
Het knijpen in het toestel is vooral erg wennen. In het begin vergeet je gerust dat je sneller de camera kunt openen of screenshot kunt maken door kort te knijpen. Als het eenmaal gewend is kan het zeker handig zijn. Daarbij kun je de knijpkracht aanpassen zodat je harder of zachter hoeft te knijpen.
Vingerafdrukscanner
We vinden de vingerafdrukscanner bij de U11 aan de voorzijde van het toestel. Je kunt meerdere vingers opslaan en het herkennen van de vinger gaat razendsnel. De vingerafdruk kan gebruikt worden voor het inloggen bij bijvoorbeeld de app van je bank, of het ontgrendelen van de HTC. Wanneer het toestel niet in stand-by staat functioneert de button als home-toets. Hij is niet in te drukken.
Bloatware
HTC heeft weliswaar een aantal eigen systeem-apps toegevoegd zoals een eigen mail-app en de prestatie verbeterende app Boost+, er is toch wel aardig wat voorgeïnstalleerde toepassingen te vinden. Zo staat de Messenger-app van Facebook, Instagram en de Facebook app al geïnstalleerd. Deze kun je ook niet verwijderen, alleen uitschakelen.
Daarnaast is er nog bijvoorbeeld de Under Armour Record app voor het bijhouden van sport-prestaties die weer werkt met bepaalde apparatuur. Tot slot is er Viveport voor je HTC Vive virtual reality bril. Deze twee apps zijn wel van het toestel te verwijderen. Een vervelende app die je gelijk al lastig valt met push notificaties is News Republic. De notificaties en de app staan standaard aan en kunnen niet verwijderd, maar wel uitgeschakeld worden.
HTC Sense Companion
HTC levert de Sense Companion app mee. Deze toepassing is naar eigen zeggen een ‘persoonlijke partner’. Het houd je op de hoogte van nuttige informatie, dagelijkse activiteiten (zoals het aantal gelopen stappen) en geeft suggesties. Wanneer het weer invloed kan hebben op je afspraken uit je agenda, zal het je hiervan op de hoogte brengen. Wij vonden HTC Sense Companion niet heel erg nuttig, maar we kunnen ons voorstellen dat er gebruikers zijn die zo’n assistent erg handig vinden. Je kunt zelf aangeven wat voor soort meldingen je wilt ontvangen en welke rechten de app heeft. Daarbij is het ook mogelijk om HTC Sense Companion volledig uit te schakelen.
IP67 certificering
De HTC U11 is voorzien van een IP67-certificering. Dit betekent dat het toestel tegen stof en spatwater kan. Daarbij belooft de fabrikant met de certificering ook een waterbestendigheid in zoet water voor maximaal 30 minuten met een maximale diepte van 1 meter. Toestellen zoals de Samsung Galaxy S8 en LG G6 zijn IP68 gecertificeerd. Het verschil zit hem in de diepte van het water. Bij een IP68-certificering kan het toestel gedurende 30 minuten maximaal 1,5 meter diep overleven.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
HTC heeft met de U11 een high-end smartphone op de markt gebracht, en dat zien we ook terug in de specificaties. Onder de glazen behuizing ligt een Qualcomm Snapdragon 835 processor, 4GB RAM-geheugen en een opslagruimte van 64GB. Overigens kan het geheugen uitgebreid worden met een geheugenkaart waardoor er nog meer ruimte beschikbaar is. In de afgelopen weken voor de HTC U11 review viel ons keer op keer op hoe razendsnel het toestel is. We hebben een enkele keer een vastloper gehad, maar dit was niet noemenswaardig. Taken worden snel uitgevoerd en multitasken? Daar ligt de U11 echt niet wakker van.
Uithoudingsvermogen
De batterij, ofwel het uithoudingsvermogen, is misschien wel het belangrijkste dat telt bij een nieuwe smartphone. Want wie wil er tegenwoordig nou nog een smartphone die nog geen dag meegaat? De U11 heeft een 3000 mAh accu die niet verwisseld kan worden. In het dagelijks gebruik weet de accu stabiel en erg goed te scoren. We hebben de telefoon onder wisselende omstandigheden gebruikt.
Bij een -lange- treinreis grijpen we al snel naar de smartphone en hierbij schakelt het toestel tussen de masten en gebruiken we het toestel intensief. Met een screen-on-time van 4 uur en 55 minuten wist het toestel het einde van de dag te halen. De schermtijd ligt steeds rond de vijf uur. Daarbij kun je bij gemiddeld gebruik zonder bij te laden twee volle dagen met de HTC U11 accu doen. Complimenten! Het opladen van 0 naar 100 procent neemt circa twee uur in beslag.
Beoordeling
De HTC U11 moet er mede voor zorgen dat er weer (dikke) zwarte cijfers kunnen worden geschreven, en dit gunnen we de Taiwanese fabrikant van harte. Met de HTC U11 zien wij geen enkele reden waarom hij onder zou doen voor de concurrentie. De camera presteert iets bovenverwachting, maar soms wel erg wisselend, over de accuduur zijn we meer dan tevreden. Natuurlijk stelt de HTC U11 ook met de geluidskwaliteit niet teleur en is ook dit een pluspunt, samen met de belkwaliteit.
Hoewel de HTC U11 een erg goed toestel is, ervaren we wel het grote nadeel van de glazen behuizing. Glas is sowieso gevoeliger voor barsten en krassen, maar het glas van de HTC U11 is wel heel erg gevoelig voor onheil van buitenaf. Een (erg) goed hoesje is daarom echt belangrijk als je je U11 mooi wilt houden. De adviesprijs van 749 euro is enkele tientjes gedaald, waardoor het toestel wat goedkoper is, maar nog altijd is hij in vergelijking met de concurrentie wat duurder. HTC-toestellen blijven doorgaans lang waardevast en is hij minder duur dan eerdere HTC-toestellen in vergelijking met de concurrentie.
Alle details over de HTC U11, inclusief de actuele prijzen, specificaties en het gerelateerde nieuws vind je via onderstaande button op de HTC U11 pagina.
Lees ook: HTC U11: haal alles uit je smartphone met deze 16 tips
HTC U11
-
6.9/10
-
9.1/10
-
8/10
-
9.5/10
-
9.4/10
-
7.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Geluidskwaliteit
- Accuduur is prima
- Compleet pakket
- Belkwaliteit
- LED-notificatie
- Dubbeltik om scherm te activeren
Minpunten
- Zeer kwetsbaar
- Glanzende achterkant moet je van houden
- 3,5 millimeter audio-aansluiting mist
- Hoge prijs
- Camera presteert wisselend