HTC bracht vorig jaar de HTC One M8 uit. Deze maand verscheen de HTC One M9, maar is er nou veel veranderd? Hoe presteert de HTC One M8 een jaar later? Wij bespreken het toestel in een uitgebreide review; de HTC One M8 een jaar verder.
HTC One M8
De HTC One M8 werd exact, vorig jaar op een eigen HTC-evenement aangekondigd. De HTC One M8 kwam 4 april 2014 beschikbaar in Nederland. Het toestel heeft werkelijk alles in huis voor een toptoestel. Het toestel haalde de Taiwanese fabrikant zelfs uit de rode cijfers. Daarnaast hield HTC het toestel erg goed bij met updates, iets waar we later uitgebreider op terug komen. Het toestel heb ikzelf nu een jaar in bezit. Hierdoor kunnen we echt een goed beeld vormen van het toestel.
HTC kondigde begin maart de HTC One M9 aan. In deze review gaan we er dieper op in, of je dan de HTC One M8 links moet laten liggen, of dat dit juist nog steeds een erg interessante keuze is om te overwegen. HTC kwam namelijk met de HTC One M8 om te concurreren tegen bijvoorbeeld de LG G3 en de Samsung Galaxy S5.
Design
HTC bracht de HTC One M8 uit met een aluminium behuizing. Dit heeft als voordeel dat het toestel erg strak eruitziet. De keerzijde ervan is dat het tegenover een plastic behuizing gevoeliger is voor krassen en putjes. Het afgelopen jaar hebben we de HTC One M8 altijd in een flip-case bij ons gedragen. Voornamelijk rond de Micro-USB poort zijn er kleine krasjes merkbaar, afkomstig van de oplader.
Toch zien we aan de achterkant van de HTC One M8 wel een reeks kleine putjes en kleine krasjes. Dit terwijl het toestel altijd in een case heeft gezeten. Het is dus van belang om te controleren of er geen vuiltjes tussen de achterzijde en het hoesje zitten, want dit is funest voor de metalen achterkant van de One M8.
De power-button van de HTC One M8 is aan de bovenzijde van het toestel te vinden. Voor het regelen van het volume vinden we aan de rechterzijde de volumetoetsen en daarboven de ingang voor een Micro-SD geheugenkaart. Aan de linkerzijde van het toestel is de ingang voor de nano-simkaart geplaatst. Zoals gezegd bevindt zich aan de onderzijde van de HTC One M8 de Micro-USB aansluiting. Daarnaast is de aansluiting voor de 3,5mm headset te vinden.
Wat ons altijd erg tevreden stelde is dat de HTC One M8 goed in de hand ligt. Wanneer het koud is, voelt het metaal ook koud aan. Dit was in het begin even wennen als je geen toestel gewend bent wat uit aluminium is vervaardigd, maar went snel. De camera bevindt zich ook aan de achterzijde en daarboven vinden we een kleine zogenoemde DuoCamera. Wat wel een aandachtspunt is, is dat als je geen case om je One M8 gebruikt het toestel vrij glad is.
De DuoCamera was iets waar HTC tijdens de aankondiging van de One M8 helemaal vol van was, je kon de meest spectaculaire effecten er mee bereiken en een foto meer diepte geven. Of dit ook echt zo is en of de camera hiermee nog betere foto’s door wist te maken, bespreken we later in deze review.
Het beeldscherm van de HTC One M8 reageert erg goed en hebben we niks op aan te merken. Ook de maximum instelbare helderheid is prima in orde bij de One M8, echter is de minimum instelbare helderheid nog wat aan de fellere kant. Toch was dit vooral in het begin merkbaar en went dit vanzelf.
Handig vinden we de notificatie-led welke oplicht bij de nieuwe meldingen en gemiste oproepen. De grootte van de LED is net zo groot als het kleine gaatje in de speakers. Als je hiervoor een Samsung Galaxy SIII hebt gehad, is dat zeker in het begin een groot verschil. Wanneer het toestel aan de lader ligt, is een rood lampje zichtbaar. Krijg je tijdens het laden een nieuw bericht dan licht de LED niet op, maar gaat het rode lampje voor het opladen voor, dat is jammer.
Interface: HTC Sense en Android Lollipop en updates
HTC heeft over Android nog een eigen laag gelegd. Het sausje van HTC heeft de naam HTC Sense en is erg prettig in gebruik. HTC heeft met Sense een sterke laag over Android gelegd en heeft geen overdreven effecten of elementen toegevoegd. Daarbij werkt Sense 6 erg soepel en snel.
HTC BlinkFeed was iets waar HTC zelf ook erg trots op was, zo was te merken tijdens de aankondiging van de One M8. Je kan er bijvoorbeeld je Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn account aan koppelen en zo op de hoogte blijven van de updates, vanaf je homescreen.
Het is in BlinkFeed ook mogelijk om een RSS-feed te koppelen, zo blijf je bijvoorbeeld altijd op de hoogte van het nieuws van DroidApp. Ikzelf heb het amper gebruikt het afgelopen jaar. Ik kwam het regelmatig tegen in de lijst van batterij-verbruikende apps en je kan BlinkFeed niet uitschakelen. Wel kan je het tabblad verbergen waardoor je het minder snel kan openen.
De tweede dag van april kwam er echter een grote update uit voor HTC Blinkfeed. De applicatie kreeg de naam HTC Sense Home waarbij tal van nieuwe mogelijkheden beschikbaar kwamen voor de HTC One M8. De update doet denken aan de nieuwe versie van HTC Sense; Sense 7. Je kan er zelf thema’s maken en daarbij bijvoorbeeld de kleuren en de icoontjes aanpassen.
HTC heeft voor de HTC One M8 het afgelopen jaar diverse updates uitgebracht. De meest recente update betreft de update naar Android 5.0.1 Lollipop, welke eind januari uit werd gebracht. HTC was hiermee een van de eerste fabrikanten die Android Lollipop uitbracht. Toch zijn er in die tussentijd meer updates door HTC uitgebracht en er zullen ook nog een reeks updates volgen, zo is de verwachting. HTC heeft namelijk ook onlangs voor de HTC One M7, Android 5.0 Lollipop uitgebracht. Dit toestel is twee jaar oud en was het vlaggenschip van HTC in 2013.
De updates voor de HTC One M8 waren er in verschillende soorten. Drie weken na de release van de One M8, in april 2014, bracht HTC een grote stabiliteits-update uit. Een maand later kwam een update beschikbaar die het toestel nog meer stabiliteit bracht. Ook in november volgde een update.
De HTC One M8 kreeg in augustus vorig jaar de eerste Android-update naar Android 4.4.3 KitKat. In oktober 2014 bracht HTC Android 4.4.4 uit met EYE Experience, waarbij meerdere camera-functies beschikbaar kwamen. Android 5.0 Lollipop werd zoals gezegd in januari uitgerold voor de HTC One M8. De verwachting is dat ook HTC Sense 7 in de komende maanden naar de HTC One M8 wordt uitgerold.
Communicatie
Telefoneren met de HTC One M8 gaat prima. De belkwaliteit is erg goed en de persoon aan de andere kant van de lijn klinkt vol en duidelijk. Aan de andere kant van de lijn worden wij ook goed verstaan. We hebben hier niets op aan te merken. Ook het bereik van de HTC One M8 is dik in orde en weet tussen verbindingen zonder problemen te switchen tussen bijvoorbeeld 3G en 4G.
Het versturen van een bericht doen we natuurlijk allemaal via WhatsApp, toch? Voor wie toch SMS-en wilt is er de berichten-app. Hoewel ik deze heb vervangen door de in Material Design vormgegeven Messenger-app van Google, werkt de berichten-app van HTC verder prima.
Toen SwiftKey Keyboard net voor Android werd uitgebracht was ik direct al fan. Een van de eerste applicaties die ik had gedownload was dan ook SwiftKey. Het HTC-toetsenbord heb ik wel een korte tijd geprobeerd en deed ook prima zijn werk.
Het surfen over het internet gaat prima met de HTC One M8. Je kan kiezen uit de standaard HTC-browser of de browser van Google Chrome. Natuurlijk kan je ook een andere browser uit de Play Store downloaden zoals Opera of Firefox. Internetten werkt zoals het hoort en we hebben snel de informatie gevonden die je zocht.
Multimedia
Alleen bellen is niet meer van deze tijd met zo’n strakke smartphone. Dat de HTC One M8 ook voor multimedia is gemaakt bewijzen de BoomSound speakers. Ik durf te zeggen dat HTC met de BoomSound speakers op dit moment de beste geluidservaring weet neer te zetten dan welk ander merk dan ook. Het geluid klinkt vol, krachtig en helder. Daarbij komen de bass de kleinste details uitstekend tot hun recht. HTC verdient veel lof voor de geluidsbeleving die ze met de HTC One M8 neer weten te zetten.
HTC levert een in-ear headset mee met de HTC One M8. Wanneer deze is aangesloten kan je ervoor kiezen om een equalizer-stand ‘BoomSound’ te activeren. Deze geeft de muziek een krachtiger geluid mee waarbij vooral de achtergrondgeluiden naar voren worden gehaald. Het is persoonlijk of je dit waardeert, ik vind het teveel van het goede.
De geluidskwaliteit van de meegeleverde HTC-headset is erg goed, de bass komt goed tot zijn recht en de oordopjes sluiten goed af zodat je aandacht helemaal naar de muziek gaat. Op maximaal volume luisteren is niet te doen met de headset, dit is dermate hard dat je trommelvliezen dit niet zullen waarderen.
Wanneer je de headset hebt aangesloten kan je gebruik maken van de FM-radio. De FM-radio op de HTC One M8 biedt ondersteuning voor RDS, zodat je in een oogopslag bijvoorbeeld de naam van het radiostation te zien krijgt of de actuele flitsers door krijgt.
De standaard muziekspeler op de One M8 gebruik ik niet. Muziek luister ik via Google Play Music of via YouTube. Dit gaat allemaal prima en beelden worden scherp weergegeven op het Full-HD beeldscherm. Uiteraard zijn er toestellen met een hogere pixeldichtheid (ppi) maar het beeldscherm van de HTC One M8 met 441 ppi voldoet gewoon prima. Daarbij worden kleuren realistisch weergegeven en zijn de kleuren niet flets of overdreven.
Camera
De camera werd bij de aankondiging van de One M8 extra benadrukt. Hoe geweldig was de UltraPixel technologie wel niet? Nou, niet zo geweldig als ze zelf hadden voorgesteld. De UltraPixel camera geeft de sensor 4 megapixels mee, wat erg weinig is voor een smartphone uit het high-end segment. Toch beloofde HTC dat de UltraPixel-technologie er voor moest zorgen dat je vooral in omgevingen met minder licht de mooiste foto’s kon schieten.
Voor de aanschaf van mijn HTC One M8 kwam ik in vrijwel elke review de negatieve beoordeling over de camera van de HTC One M8 tegen. Ik vind de camera zeker belangrijk op een smartphone, maar liet hierom de HTC One M8 niet liggen.
Zelf heb ik honderden foto’s geschoten (als het er niet meer zijn) met de HTC One M8. Het is inderdaad niet de beste camera die er op een high-end smartphone is te vinden. Echter is de camera niet extreem slecht. Wanneer je ze bijvoorbeeld op social media wilt zetten of misschien af en toe wilt printen voldoet het toestel.
> Bekijk hier het gehele Flickr foto-album met foto’s van de HTC One M8
Wat opvalt is dat de camera erg wisselende resultaten levert. De ene keer is de belichting prima en zijn de details goed in beeld gebracht, de andere keer is de foto te donker of is de achtergrond van het onderwerp te fel belicht. Het verdelen van het contrast kan dus zeker beter bij de HTC One M8.
De HTC One M8 heeft DuoCamera-technologie aan boord waarbij met de tweede camerasensor aan de achterzijde meer diepte in een foto vastgelegd kan worden. Wel moet je dit achteraf nog selecteren bij de foto waarna je de 3D Dimension Plus functie kunt activeren. Het effect is leuk, maar gebruik ik werkelijk nooit.
Het bewerken van je foto’s op het toestel kan nog meer kanten op. Je kan animaties toevoegen die met het seizoen te maken, denk aan vallende bladeren of dwarrelende sneeuwvlokken. Je kan ook gebruik maken van de Ufocus tool. Hiermee kan je achteraf nog een ander deel scherpstellen op de foto. Het is leuk, maar ook dit zullen velen niet veel gebruiken, is mijn vermoeden. Daarnaast kan je iemand knippen en plakken op een andere foto of een andere sfeervolle achtergrond kiezen die de huidige achtergrond vervangt.
De videocamera van de HTC One M8 scoort wel heel erg goed. Ik neem de HTC One M8 regelmatig mee naar concerten en dat weet het toestel heel goed vast te leggen. De beelden daarbij zijn ook prima en wanneer je tijdens een concert digitaal inzoomt is het nog acceptabel te noemen, mits de focus goed is uiteraard. Het geluid wat de HTC One M8 opneemt is van erg goede kwaliteit. Als je weet hoe hard het geluid in een concerthal staat, en dat dit het resultaat is, top! We hebben twee filmpjes voor je hieronder gezet. Mocht je meer filmpjes willen zien, bekijk ze hier.
Overige mogelijkheden
Dot View Cover
De HTC Dot View Cover is een speciale cover met gaatjes erin, welke bij de aankondiging van de HTC One M8 gelanceerd werd. De Dot View Cover vergrendelt het toestel automatisch als je de cover sluit. Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van een case die je openslaat als een boek, omdat het maken van foto’s niet echt praktisch is. Daarbij laat de Dot View Cover zich niet echt lekker omslaan waardoor je eigenlijk altijd met twee handen je toestel met hoesje vast moet houden.
Wel is de Dot View Cover een leuke gimmick. Onlangs bracht HTC een grote update uit voor Dot View waarbij er een reeks nieuwe functies beschikbaar kwamen.
Motion Launch
Motion Launch vind ik persoonlijk een handige functie op de HTC One M8. Door bijvoorbeeld twee keer te tikken op het scherm kan je het scherm van het toestel inschakelen. Zo hoef je niet de power-button te gebruiken op het toestel. Een erg handige functie!
HTC levert op de HTC One M8 een aantal applicaties mee. Dit is bijvoorbeeld de agenda, een taken-app, HTC Krabbelen waarmee je notities kunt maken en kan tekenen en bestandsbeheer. Daarbij zijn er nog een aantal applicaties op het toestel geïnstalleerd die niet verwijderd kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn Fitbit, Skype, HTC Zoe en natuurlijk nog een reeks Google-apps. Je kan de apps weliswaar niet verwijderen, je kan ze wel uitschakelen zodat je er verder geen omkijken meer naar hebt.
Accu en snelheid
Toch wel het belangrijkste bij het kiezen van een nieuwe telefoon waarschijnlijk: de accu. De HTC One M8 is voorzien van een 2600mAh batterij en dat is bovengemiddeld. Het uithoudingsvermogen van de HTC One M8 verschilt uiteraard enorm met hoe je het toestel gebruikt, wat je aan hebt staan en welke instellingen je gebruikt.
Wanneer ik het toestel erg intensief gebruik op een normale werkdag kom ik de dag door. Ik haal de HTC One M8 rond half zeven ’s ochtends van de lader af. Ben zo’n vier a vijf uur bezig met het toestel en aan het eind van de avond is de accu helemaal leeg. Bij normaal gebruik houdt het toestel het anderhalve dag uit.
Na de update naar Android Lollipop merkte ik dat ik minder lang op een volle accu kon doen. De resultaten die ik hierboven heb genoemd, zijn op basis van de One M8 met Android 5.0.1 Lollipop. Opgemerkt moet worden dat ik na de software-update het toestel niet terug naar fabrieksinstellingen heb gezet, iets wat wel –positief- verschil kan maken in het uithoudingsvermogen van de HTC One M8.
Toch vind ik dit een nette prestatie, zeker ook na een jaar. Persoonlijk laad ik het toestel toch elke avond op, omdat je met bijvoorbeeld dertig procent batterij weet de volgende dag niet door te komen met intensief gebruik. Wanneer je twijfelt of je het einde van de dag haalt met je One M8, kan je de energie-bespaarmodus activeren.
Het toestel is razendsnel. Dat was het al toen ik het toestel voor het eerst vorig jaar aan had gezet, en dat is het nu nog steeds. Taken worden snel uitgevoerd en grote vertragingen zijn niet merkbaar. Daarbij is de HTC One M8 erg stabiel te noemen. In de afgelopen 12 maanden dat ik het toestel in bezit heb is het toestel slechts een keer uitgevallen en een keer vast gelopen op onverklaarbare wijze.
Conclusie
HTC wist vorig jaar een geweldig toestel neer te zetten als opvolger van de HTC One M7: de HTC One M8. Op papier verschillen de nieuw uitgebrachte HTC One M9 en de One M8 slechts op een paar punten van elkaar. De HTC One M8 is ook een jaar na haar introductie nog steeds een erg goed toestel. HTC rolt voortdurend updates uit waardoor het toestel up-to-date blijft.
De HTC One M8 is een erg goed vormgegeven toestel maar is wel gevoelig voor krassen. Toch heeft in principe elk toestel dat en moeten we niet vergeten dat het toestel al twaalf maanden oud is. Op dit moment kost het toestel minder dan 500 euro en komt binnenkort de HTC One M8s uit, maar de specificaties van de One M8 zijn in onze ogen beter, zeker op het gebied van de processor.
Het toestel blinkt uit met een geweldig geluid maar stelt toch wel teleur op het gebied van de camera. Echter is het toestel echt een aanrader. Wel is een prijs van 500 euro nog wat aan de hoge kant. Voor 200 euro minder heb je een Huawei Ascend P7, maar moet je wel de aluminium behuizing missen.
Wil je de HTC One M8 aanschaffen? Dat kan onder andere bij Bol.com.
Specificaties HTC One M8
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 146,36 x 70,6 x 9,35 mm |
Gewicht | 160 gram |
Beschikbare kleuren | Gunmetal Grey, Glacial Silver |
Schermgrootte | 5,0 inch / 1080 x 1920 pixels px |
Scherm-technologie | IPS LCD3 / 441 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi a/b/g/n/ac |
SIM | Nano-SIM |
Intern geheugen | 16GB / 2GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 128GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.0, NFC, GPS, Glonass, FM Radio |
Camera
Camera achterkant | 4 megapixel UltraPixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 5 megapixel |
Videocamera | 1080p HD / 60fps |
Flitser | Dual-LED |
Android, processor en accu
Android-versie (april 2015) | Android 5.0.1 Lollipop |
Skin | HTC Sense 6.0 |
Processor | Snapdragon 801 |
Snelheid processor | Quad-core / 2.3 GHz |
Accu | 2600 mAh |
Adviesprijs | 499 euro |
Bekijk ook:
- HTC One M8 met Android 5.0.1 Lollipop: de 10 grootste veranderingen
- HTC One M9 vs. HTC One M8: de verschillen
HTC One M8
-
9.5/10
-
9.5/10
-
7/10
-
8.7/10
-
8.3/10
-
8.1/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Degelijkheid
- Snelheid
- Geluidkskwaliteit
- Videocamera
- Updates
Minpunten
- Nog vrij hoge prijs
- Krasgevoelig
- Camera