HTC gaat al een tijd mee in de smartphone wereld, met de nieuwe HTC 10 hoopt het bedrijf weer een succes te boeken. Wat kun je allemaal met de HTC 10 en waarom zou je deze telefoon in overweging moeten nemen? Je leest het in onze HTC 10 review.
HTC 10
De HTC 10 is het nieuwe paradepaardje van HTC. Het bedrijf heeft last van tegenvallende resultaten en de HTC 10 moet daar verandering in gaan brengen. Het toestel werd op 12 april 2016 aangekondigd tijdens een speciale livestream. Begin mei bereikte het toestel de eerste winkels. De Taiwanese fabrikant heeft haar best gedaan een zo actueel mogelijk toestel op de markt te zetten.
De HTC 10 beschikt over een 5,2 inch display en een Qualcomm Snapdragon 820 processor. Met een vingerafdrukscanner en 12 megapixel camera is het toestel een geduchte concurrent voor bijvoorbeeld de Huawei P9, LG G5 en Samsung Galaxy S7 Edge. Weet de HTC 10 te overtuigen of schiet HTC toch te kort op de concurrentie? Laten we het toestel uit de doos halen en beginnen met het uitgebreid testen van de HTC 10.
In de verpakking
De HTC 10 wordt geleverd in een rechthoekige verpakking waarin we een aantal zaken terugvinden. Allereerst zien we de HTC 10, onder het toestel zijn drie kleinere compartimenten te vinden. Hier vinden we de Hi-res earbuds van HTC, USB Type-C oplader en AC-adapter.
Er is zeker niet bezuinigd op het papierwerk want we vinden naast een meertalig garantiebewijs ook stickers met IMEI nummer en een snelstartgids in de doos. Uiteraard wordt de HTC 10 ook geleverd met een sim-sleuteltje waarmee de simkaart-tray en tray voor de MicroSD kaart te openen is.
Design en interface
Bij het uitpakken van het toestel zullen HTC kenners meteen het gevoel krijgen dat het een echt HTC toestel is. Dit uit zich in het voor HTC kenmerkende design van de telefoon. De voorzijde van de telefoon is voorzien van een 5,2 inch LCD display. Ook valt op dat HTC heeft gekozen voor hardwarematige toetsen. De terug-, multitask- en homeknop zijn onder het display gepositioneerd.
De homeknop is duidelijk zichtbaar aan de voorkant en doet ook dienst als vingerafdrukscanner. Je kunt de knoppen echter niet indrukken, het aanraken is al voldoende. Aan de voorkant vinden we verder de frontfacing camera, telefoonluidspreker en notificatie LED.
Aan de bovenzijde van het toestel is de 3,5mm headphone aansluiting te vinden. Aan de onderkant van de HTC 10 vinden we de USB Type-C connector waarmee het toestel opgeladen kan worden en bestanden mee uitgewisseld kunnen worden.
Aan de linkerzijde bevindt zich een simkaart-tray waarin de nano-simkaart geplaatst kan worden. De rechterzijde van toestel wordt gebruikt voor de volumeknoppen, aan- en uitknop maar ook de MicroSD-kaarthouder.
Aan de achterzijde van de HTC 10 vinden we de 12 megapixel camera. Naast deze camera is ook een LED-flitser te vinden. Onder de flitser is de laser geplaatst die wordt gebruikt voor het scherpstellen van de camera.
Wie een qua gewicht licht toestel is gewend zal bemerken dat de HTC 10 iets zwaarder in de hand ligt. Het toestel ligt lekker in de hand en is juist afgewerkt. De HTC 10 wordt tijdens het gebruik wel warm maar niet onprettig heet. Met haar zakelijke uitstraling is de HTC 10 een fraai en stijlvol product om naar te kijken.
Interface
Op de HTC 10 vinden we de nieuwste versie van HTC Sense, Sense is de door HTC ontwikkelde laag op het Android besturingssysteem. HTC Sense 8.0 kent tal van nieuwe functies zoals bijvoorbeeld de freestyle-modus. In deze nieuwe modus kun je icoontjes en widgets plaatsen waar jij maar wilt. Normaal gesproken worden apps altijd op een standaard plek in een vlak geplaatst.
Via de Thema’s applicatie kun je nieuwe thema’s downloaden voor HTC Sense om zo het toestel te personaliseren. Je vind hier thema’s voor het “klassieke” homescreen of thema’s voor de nieuwe freestyle-modus. Ook kun je achtergronden, icoontjes voor apps en ringtones downloaden. Heb je zelf een fraai thema gemaakt, dan kun je deze delen met andere HTC-gebruikers.
HTC Sense is zeer gebruiksvriendelijk en ziet er erg volwassen uit, het is duidelijk dat HTC wederom kosten noch moeite gespaard heeft. Via de app-drawer kun je al je apps benaderen, ook deze lijst is naar eigen smaak in te delen. Geen zin om zelf een volgorde te maken? Dan kun je de lijst met apps ook sorteren op alfabet of meest recent.
Op het toestel is Android 6.0.1 Marshmallow te vinden waarmee de HTC 10 beschikt over de meest recente versie van Android. De Taiwanese fabrikant heeft al bekend gemaakt dat je ook Android N op het toestel kunt verwachten.
Communicatie: bellen, internet en netwerken
Het plegen van een telefoontje met de HTC 10 is zeker geen straf. We kunnen de persoon aan de andere kant van de lijn luid en duidelijk verstaan. Bij lange telefoongesprekken van 25 minuten en meer wordt de HTC 10 wat zwaar in de hand met haar 161 gram. Dit kan als onprettig worden ervaren, zeker als je hiervoor een lichter toestel hebt gebruikt. Over de dialer hebben we niets te klagen, deze ziet er zakelijk uit en is makkelijk in het gebruik.
Op de HTC 10 is het vanzelfsprekend mogelijk om SMS berichten te versturen. De berichten applicatie toont naast sms’jes ook NL-Alerts. Het schrijven van een berichtje kun je doen middels het door HTC meegeleverde TouchPal Swype toetsenbord. Je kunt dit toetsenbord uiteraard vervangen door een ander toetsenbord uit de Google Play Store te downloaden. Met WhatsApp en Telegram hebben we op de HTC 10 geen problemen ondervonden.
Voor het surfen op het internet is standaard de Google Chrome browser geïnstalleerd. Deze browser kan al je favoriete links synchroniseren met Chrome op je computer en bevat een databesparingsmodus. Onderweg maakt de HTC 10, mits je provider dit ondersteunt, gebruik van het razendsnelle 4G+. Pagina’s laden snel en het open houden van meerdere websites is kinderspel dankzij 4GB aan werkgeheugen.
Andere manieren van connectiviteit die op de HTC 10 is terug te vinden zijn GPS, Bluetooth, NFC en Wi-Fi. Het toestel kan overweg met zowel 2.4 als 5GHz draadloze netwerken. Wel moeten we een FM-radio of DAB-radio missen op het toestel, deze is mogelijk weggelaten doordat HTC gebruik maakt van een eigen DAC, waarop we in het volgende hoofdstuk dieper in zullen gaan.
Met de HTC 10 kun je een eigen draadloze hotspot maken maar ook verbinding maken via een VPN. VPN verbindingen worden vaak gebruikt om beveiligd te communiceren met een bedrijfsnetwerk.
Multimedia: muziek en film
In de verpakking van de HTC 10 wordt een standaard setje Hi-res earbuds meegeleverd. Deze zijn prima in orde, wel is de bass soms iets te aanwezig. Heb je een eigen hoofdtelefoon die hoge kwaliteit audio ondersteunt dan is de HTC 10 zeker de moeite waard.
De ingebouwde DAC zorgt voor een zo helder mogelijke weergave van het geluid. Het zou zomaar mogelijk kunnen zijn dat je iets hoort in je favoriete track wat je nog niet eerder hoorde. Waar bij sommige smartphones nog een lichte ruis of storing te horen is op de headphone, is dat bij de HTC 10 niet het geval. HTC maakte de keuze voor een eigen DAC omdat het de kwaliteit van de standaard audioprocessor in de Snapdragon 820 niet voldoende vond.
Op de HTC 10 is een standaard applicatie aanwezig voor het luisteren van muziek namelijk Google Play Music. Een losse muziekspeler zul je uit de Play Store moeten downloaden. Je kunt een persoonlijk audioprofiel instellen aan de hand van een korte piep-test. Zo heb je het beste geluid voor jouw gehoor zonder kwaliteitsverlies. Bij de door HTC vernieuwde Boomsound speakers valt het op dat het volume minder hard kan. Het geluid over de luidspreker is zeker niet slecht, maar in vergelijking met de HTC One M8 doet HTC een stapje terug met de HTC 10.
Het bekijken van een film is geen straf op de HTC 10. Het scherm meet een diameter van 5,2 inch en heeft een 2K weergaveresolutie. Wat opvalt is dat het scherm van de HTC 10 onder een hoek van 50 graden wat rood is. Zit je recht voor de telefoon dan valt dit niet op, wel komen de kleuren beter tot haar recht door het scherm in de Levendige modus te zetten. Standaard zijn YouTube en Google Play Films voorgeïnstalleerd op de telefoon, via de Play Store kun je meer apps downloaden zoals Netflix.
Camera: foto’s en video’s
Smartphones worden op het gebied van fotografie steeds sterker, iedere fabrikant probeert met de camera het vlaggenschip indruk te maken. Zo ook HTC want op het gebied van de camera heeft HTC zeker nog iets te bewijzen. De concurrentie is zwaar want de Huawei P9, LG G5 en Samsung Galaxy S7 zetten fantastische resultaten neer.
HTC probeert het in de HTC 10 met een 12 megapixelcamera aan de achterzijde, hierbij steekt de camera iets uit. Naast de camera zit een laser voor het focussen en daaronder een LED die dient als flitser. Aan de voorkant van het toestel bevindt zich een 5 megapixel frontcamera.
Bij het opstarten van de camera applicatie zien we een schone interface met niet te veel knoppen. Bij het uitklappen van het menu komen opties te voorschijn zoals de mogelijkheden tot het maken van een panorama of het gebruiken van de Pro foto-modus. De uitgebreide “pro” foto-modus zorgt ervoor dat je belichting, focus en sluitersnelheid kunt aanpassen. Helaas laat deze modus zich wat moeilijk bedienen met één hand en is het lastig om de slider op de juiste plek te krijgen.
Over de fotokwaliteit van de HTC 10 zijn we redelijk onder de indruk en voor een HTC toestel is dit zeker een van de beste camera’s tot nu toe. Ten opzichte van de concurrentie mist de HTC 10 soms wat levendige kleuren en zijn de resultaten niet altijd consequent. Hieronder vind je een voorbeeldfoto zoals we deze met de HTC 10 gemaakt hebben en een compleet fotoalbum met meer foto’s gemaakt met dit toestel.
Wie een HTC in het bezit heeft en graag gebruik maakt van HTC’s eigen galerij-applicatie moet deze op de 10 helaas missen. In plaats daarvan vind je de Google Foto’s app op de telefoon die tevens het RAW-formaat ondersteunt, handig als je in de Pro-modus in RAW fotografeert.
Video
De HTC 10 kan ook gebruikt worden voor het maken van een video en wel in de 4K-resolutie. Dankzij optische beeldstabilisatie moet je altijd over een stabiel en duidelijk beeld beschikken. In de praktijk is dit wel het geval echter zien we de camera af en toe kort focussen. Je kunt in de instellingen ook hoge kwaliteit audio inschakelen waarmee het audiospoor in 96KHz 24-bit FLAC formaat wordt vastgelegd.
Overige mogelijkheden
Bij het instellen van je nieuwe HTC 10 krijg je als gebruiker de mogelijkheid om extra applicaties te installeren. Het gaat hier dan om handige apps als WhatsApp en Duolingo. Deze manier van extra apps aanbieden is een pluspunt voor HTC en kan de concurrentie nog iets van leren. Helaas moeten we HTC wel een half punt aftrek geven voor het feit dat de Facebook en Messenger app al standaard zijn geïnstalleerd. Deze apps zijn niet bepaald zuinig in het accu gebruik.
HTC heeft haar best gedaan om een zo eenvoudig en helder mogelijke interface te bouwen. Wil je toch iets vrijer gebruik maken van je HTC 10 dan kun je in de Freestyle modus de interface van je smartphone iets vrijer en fraaier vormgeven. Door te kiezen voor een vrije opmaak bepaal je zelf waar je icoontjes plaatst. In de standaard meegeleverde Thema applicatie zijn tal van voorbeelden te vinden voor deze vrije opmaak modus.
Met de HTC Boost+ applicatie kun je overbodige apps automatisch laten sluiten en overbodige bestanden automatisch opruimen. Ook kun je games laten optimaliseren zodat de accu langer meegaat tijdens het spelen van de geoptimaliseerde game. In de instellingen kun je aangeven of Boost+ automatisch bestanden mag opruimen en apps mag sluiten. Ook kun je apps aan een whitelist toevoegen zodat deze overgeslagen worden.
Op de voorzijde van de HTC 10 vinden we de vingerafdrukscanner die tegelijk dienst doet als navigatietoets. Bij het voor de eerste keer instellen van de HTC 10 kun je meerdere vingerafdrukken toevoegen. Deze manier van ontgrendelen werkt prettig en is vaak sneller dan het invoeren van een pincode of patroon. Wel valt het ons op dat de HTC 10 vaak een tweede poging nodig heeft om onze vingers te herkennen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de motorkap van de HTC 10 vinden we een Qualcomm Snapdragon 820. Deze nieuwe processor is uitstekend geschikt voor de zwaarste taken, tezamen met 4GB aan werkgeheugen merken we geen vertraging of enige hapering. Het spelen van games en het uitvoeren van meerdere taken tegelijk gaat het toestel goed af.
Net als de camera geeft ook de accu wisselende resultaten. De maximale capaciteit van de accu bedraagt 3000 mAh en is met de standaard lader in ongeveer 1 uur en één kwartier volledig opgeladen. Bij zeer intensief gebruik haalt het toestel net de 3 uur scherm-aan-tijd. Bij gemiddeld gebruik wisselt de scherm-aan-tijd flink terwijl we vrijwel dezelfde taken uitvoeren, onze beste score was 4:41 uur maar gemiddeld scoort de HTC 10 een screen-on-time van 3:50 uur.
Standaard heeft de HTC 10 ruimte voor 32GB aan apps, foto’s en video’s. Van de 32GB wordt ongeveer 7,5GB gebruikt voor het systeem. Is deze ruimte niet voldoende dan kun je het toestel uitbreiden met een MicroSD-kaart. HTC belooft dat er kaartjes tot 2TB gebruikt kunnen worden, deze zijn echter nog niet gefabriceerd.
Beoordeling
HTC heeft met de HTC 10 een smartphone op de markt gezet die zich kan meten met de flinke concurrentie in het high-end segment. Het fraaie design en de zakelijke uitstraling die het toestel heeft doet eer aan haar voorgangers. Ook de HTC Sense software werkt prettig in het gebruik en er zijn maar weinig minpunten te ontdekken. Toch is het wat vreemd dat we de keuze krijgen om extra apps te installeren en er alsnog “bloatware” apps zijn geïnstalleerd.
De camera presteert in de meeste gevallen prima maar is niet altijd consequent in haar resultaten. De accuduur is voor een dergelijk toestel wat matig en ook de vingerafdrukscanner werkt niet altijd mee. Voor muziek liefhebbers is er een dedicated DAC ingebouwd waardoor je in de hoogst mogelijke kwaliteit van je muziek kunt genieten. De prestaties van de HTC 10 zijn uitstekend, de HTC 10 weet haar taken efficiënt en zonder haperingen uit te voeren.
Je kunt de HTC 10 in de winkel tegenkomen voor de adviesprijs van 749 euro, ten opzichte van de concurrentie is dit een flinke smak geld. Gelukkig daalt het toestel al in prijs en is deze al een paar tientjes goedkoper geworden. Bekijk voor de volledige specificaties, de prijzen van de HTC 10 met en zonder abonnement onze smartphone-pagina.
HTC 10
-
9.5/10
-
9.1/10
-
8.7/10
-
9.2/10
-
7.3/10
-
8.8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Gebruiksvriendelijkheid
- Prestaties
- DAC
- Weinig bloatware
- Oplaadtijd batterij
Minpunten
- Accuduur inconsistent
- Camera presteert wisselend
- Prijs