Met een stijlvol design en lange lijst van specificaties is eind augustus de Honor 8 gepresenteerd. Met de Honor 8 wil het dochtermerk van Huawei bewijzen dat een uitgebreide smartphone ook betaalbaar kan zijn. Wij hebben de afgelopen tijd de Honor 8 uitgebreid getest en onze ervaringen lees je in de Honor 8 review.
Honor 8 review
Het dochtermerk van Huawei, Honor, wil vooral de jongere doelgroep aanspreken. Echter zou het mij persoonlijk niet verbazen als de Honor 8 een veel bredere groep aanspreekt. In onze preview van de Honor 8 schreven we al dat het liefde op het eerste gezicht is. Het toestel werd eind augustus in Parijs gepresenteerd voor de Europese markt.
De Honor 8 is naar mijn mening één van de mooiste telefoons van dit moment. Maar weet het toestel ook in het dagelijks leven te overtuigen. Want met een prijs van 399 euro betaal je relatief weinig voor een high-end smartphone. Op deze en alle andere vragen geven we je in deze Honor 8 review de antwoorden.
Verkooppakket
Na de rechthoekige verpakking van het toestel geopend te hebben vinden we als eerst het toestel zelf. Verder is er een beknopte handleiding aanwezig en een pinnetje om het simkaartslot te openen. Tevens is er een headset meegeleverd, een USB Type-C kabel en een adapter om het toestel op te laden.
Vormgeving en interface
Met de Honor 8 hebben we een opvolger voor de Honor 7. Direct valt op dat het merk voor een ander materiaal heeft gekozen. De metalen behuizing van de Honor 7 is bij de ‘8’ vervangen door glas en enkel het frame van het toestel is van aluminium. Het glas van de Honor 8 bestaat volgens de Chinese fabrikant uit vijftien lagen waardoor het het licht gebroken wordt en er een erg mooi effect ontstaat.
Naar mijn mening is de Honor 8 één van de mooiste toestellen van dit moment. De smartphone is erg netjes afgewerkt en ligt goed in de hand, zonder dat hij erg glad is. Wat wel een kanttekening is bij het gebruik van een glazen behuizing, is dat het toestel erg besmettelijk is voor vingerafdrukken.
Aan de voorzijde van de Honor 8 zien we een 5,2 inch LTPS display met een Full-HD resolutie. Door de toepassing van 2.5D glas met lichte ronding geeft dit het toestel een extra premium gevoel. Wat opvalt is dat de kleuren en de details erg goed zijn bij de ‘8’ en ook op een zonnige dag kan je het beeldscherm voldoende aflezen. In de grille van de speaker is een LED-notificatie verwerkt en verder zien we de 8 megapixel front-camera en sensoren.
De achterkant van de Honor 8 is de plaats waar we de vingerafdrukscanner tegenkomen. Deze heeft een aantal extra functies en daar zullen we later in deze review op terugkomen. Natuurlijk vallen ook de twee dual-camera’s op. Honor heeft haar vlaggenschip ook voorzien van laser-autofocus en een dubbele LED-flitser.
Aan de linkerkant bevindt zich de sleuf voor de simkaart/geheugenkaart en aan de rechterkant zit de power-button en de volumetoets. De onderzijde van de Honor 8 biedt de speaker, de USB Type-C poort en een 3,5 mm aansluiting voor de headset.
Interface
Huawei- en Honor-toestellen staan bekend om de speelse EMUI-interface. Met de komst van een update voor de Huawei P9 krijgen alle toestellen met EMUI 4.1 en hoger veel verbeteringen, zo schreven we eerder. Eén van de verbeteringen is dat de icoontjes niet meer worden ‘versierd’ (of eigenlijk beter gezegd verknald) met vormen, kleuren en tierelantijntjes achter het icoon zelf. We zien het app-icoon zoals we dat bij eigenlijk iedere Android-smartphone zien. Eindelijk. Huawei zou overigens met EMUI 5.0 de interface nog meer willen afstemmen op de Europese markt.
Dat de Honor 8 voorzien is van EMUI betekent ook dat we geen aparte app-drawer hebben om toegang te krijgen tot een menu met apps. Snelkoppelingen naar apps en widgets staan verspreid over de homescreens. De applicaties worden op volgorde van installatie gezet, wil je de snelkoppelingen op alfabetische volgorde, dan moet je dit allemaal handmatig doen.
De Honor 8 draait op Android 6.0 Marshmallow met daaroverheen de EMUI 4.1 interface. Dat we de update naar Android 7.0 Nougat kunnen verwachten is vanzelfsprekend. Het is alleen nog even afwachten wanneer we de update kunnen verwachten. Tijdens onze review-periode hebben we geen gekke dingen ondervonden. De telefoon reageert snel op de acties en we hebben geen grote vastlopers of haperingen opgemerkt bij de Honor.
Communicatie: bellen, internet en netwerken
De Honor 8 is voorzien van ondersteuning voor dual-sim. Dit heeft als voordeel dat je zowel je zakelijke en/of privé simkaart kan combineren met een simkaart op vakantie bijvoorbeeld. In tegenstelling tot de Honor 5X is het niet mogelijk om een geheugenkaart te plaatsen en daarbij ook nog twee simkaarten te gebruiken. Het tweede simkaartslot kan óf gebruikt worden voor de geheugenkaart óf voor een tweede simkaart. Met de tweede simkaart kan je overigens niet gebruik maken van 4G of 3G, enkel van 2G.
WiFi
Op de hoofd-simkaart kan je uiteraard wel gebruik maken van 4G. Daarbij is de Honor 8 ook voorzien van ondersteuning voor 2.4 GHz en 5 GHz WiFi. Deze doen probleemloos hun werk. Daarbij zorgt WiFi+ ervoor dat de ‘8’ automatisch overschakelt naar een ander netwerk als er geen (goede) internetverbinding tot stand kan worden gebracht. Op deze manier heb je tijdens het internetten geen last van storingen of problemen.
Bellen
Ook de belkwaliteit van het toestel is prima in orde. De persoon aan de andere kant kan ons goed verstaan en ook wij verstaan de persoon aan de andere kant zonder problemen. De gesprekskwaliteit is warm en van goede kwaliteit. Niks op aan te merken.
Internet
Internetten met de Honor 8 gaat via de Chrome-browser. Zoals je mag verwachten werkt dit zoals het moet en worden pagina’s snel geladen. Het mailen en sturen van SMS’jes en WhatsAppjes is geen probleem. De LED-notificatie zorgt ervoor dat we niet het scherm hoeven te activeren om te weten te komen of er nieuwe meldingen zijn.
Notificaties
Waar nog wel werk aan de winkel is bij Honor en Huawei, is het omgaan met notificaties. Zoals we al vaker bespraken is het niet vanzelfsprekend dat alle notificaties die je verwacht doorkomen. Bij apps als WhatsApp en Telegram ondervind je doorgaans geen problemen. Echter bij de DroidApp App of andere apps uit de Play Store (Pushbullet, Twitter-apps etc.) dien je diep in de instellingen dit aan te passen. Zo schreven we eerder dit bericht al over Huawei notificaties. Echter ondervonden we in het begin ook het probleem dat notificaties soms na een tijd verdwenen zonder dat je ze had weggeveegd.
De manier om dit op te lossen ligt niet heel erg voor de hand. Bij Instellingen > apps > batterij en dan een app te selecteren, dien je ‘actief na schermuitschakeling’ in te schakelen. Dit dien je dan voor iedere app te doen. Ook wordt ‘batterij’ in dit menu pas zichtbaar als de app onlangs is opgestart. Door ‘stroomintensieve prompt’ uit te schakelen krijg je geen melding als het toestel vind dat de app teveel stroom vraagt. Android kan dit prima zelf regelen. Wanneer alles goed is ingesteld zijn de problemen met notificaties opgelost.
Multimedia: muziek en film
Het luisteren van muziek op de Honor 8 kan via de strak uitziende standaard muziekspeler, of de Google Play Music app. Een FM-radio moet helaas op het toestel gemist worden. Wel kan je natuurlijk gebruik maken van een online radio-app.
De speaker bevindt zich aan de onderkant van het toestel. Dit heeft als voordeel dat het geluid niet geblokkeerd wordt als het toestel bijvoorbeeld op tafel ligt. Wel dek je de grille van de speaker gemakkelijk (per ongeluk) af en wordt het geluid gedempt. De geluidskwaliteit is van prima kwaliteit. Het geluid kan hard genoeg en de kwaliteit klinkt warm.
Je kunt de Honor 8 ook prima gebruiken om een filmpje op te kijken. Het bekijken van een video op de Honor 8 is zeker geen straf. De beeldkwaliteit van de Honor 8 is erg goed en het scherm kan helder genoeg; handig op zonnige dagen. Aandachtspuntje is wel dat het scherm weerspiegelt, maar heel hinderlijk vinden we dit niet.
Camera: foto’s en video’s
We zijn aangekomen bij de camera in de Honor 8 review. Deze bestaat namelijk uit twee 12 megapixel lenzen. De dual-camera is niet net als bij de Huawei P9 (review) in samenwerking met Leica ontwikkeld. Het gebruik van een dual-camera is niet nieuw. Eerder gebruikte verschillende andere merken ook al twee camera’s achterop hun smartphones. Zo waren LG en HTC ook al hiermee bezig.
Dual-camera
Bij het fotograferen zorgt één van de lenzen ervoor dat de kleuren opgevangen worden. De andere lens slaat de beelden monochroom op om de details op te slaan. Deze twee beelden worden samengevoegd. Volgens Honor zorgen de twee lenzen er samen voor dat in omgevingen met minder licht ook de aanwezige ruis tot een minimum beperkt wordt.
Verder heeft Honor de camera van de ‘8’ voorzien van tal van filters en effecten. Ook kan je kiezen uit een groot aantal verschillende modus. Zo is er de pro-video stand om de videocamera handmatig in te stellen, kan je de manuele fotocamera gebruiken, ‘goed eten’ gebruiken, lichtschilderij maken, een document scannen en ga zo maar door. Het maken van een foto gaat snel en je kunt direct vanuit de camera-app de galerij openen met de laatst gemaakte foto.
Leuk natuurlijk al die extra opties; maar hoe is de camerakwaliteit van de Honor 8? We hebben het toestel meegenomen naar Ameland en Friesland, door Parijs, thuis, in de avonduren en eigenlijk overal gebruikt om zo een goed mogelijk beeld te krijgen van de prestaties en de kwaliteit.
Bekijk het Honor 8 fotoalbum met meer foto’s
De camera van de Honor 8 schiet over het algemeen prima foto’s. Op dagen met een blauwe lucht levert het toestel goede kwaliteit plaatjes af. Bij situaties met veel details (zoals een graanveld of een uitzicht over de stad) kan de Honor wat doorslaan in het vastleggen van details, waarbij de details ‘te scherp’ vastgelegd worden; iets wat dan het beeld niet helemaal ten goede komt. Ook kan het dan zo zijn dat kleuren minder waarheidsgetrouw opgeslagen worden. Op bewolkte dagen kan het toestel de neiging hebben om de foto’s dof vast te leggen en lijkt er een grijze waas aanwezig te zijn.
Duidelijk is ook dat Honor verbeteringen heeft doorgevoerd in vergelijking met de prestaties van de camera van zijn voorganger, zo kon je lezen in de Honor 7 review. Wel zijn er nog wat verbeterpunten, maar voor deze prijsklasse heb je geen slechte camera in huis.
Front-camera
Aan de voorzijde is de ‘8’ voorzien van een 8 megapixel camera. Waar de Honor 7 nog aan de voorzijde een flitser had voor de front-camera, heeft de Honor 8 dit niet. Wel heeft Honor iets op verzonnen. Na het indrukken van de sluitertoets wordt het beeldscherm wit verlicht in omgevingen met weinig licht. Hierdoor krijg je alsnog een goede selfie. De kwaliteit van de front-camera is verder goed.
Videocamera
De videocamera van de Honor 8 laat je beelden schieten in maximaal 1080p Full-HD. Het filmen in 4K is bij de Honor 8 niet mogelijk. Wel worden de Full-HD beelden vastgelegd met een framerate van 60fps. We hebben de Honor 8 meegenomen naar het metrostation van Parijs en een vuurwerkshow in het noorden van het land. In beide gevallen presteert de camera van de Honor 8 prima. Geen vervelende autofocus-momenten, duidelijk verbeteringen in het vastleggen van kleuren in vergelijking met de Honor 7 en een goede vastlegging van het geluid.
Overige mogelijkheden
De Honor 8 heeft nog meer te bieden. In dit hoofdstuk behandelen we de verschillende andere mogelijkheden die het toestel heeft te bieden.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner in de toestellen van Honor en Huawei weten altijd erg goede prestaties af te leveren. Eén van de grootste pluspunten van de Honor 8 zit hem ook in de vingerafdrukscanner. De scanner heeft nauwelijks een aanraking van de vinger nodig of het toestel ontgrendeld al. Je kunt meerdere vingers registreren. Naast het scherm ontgrendelen kan je bijvoorbeeld ook app-vergrendeling inschakelen, een alarm stoppen, oproep beantwoorden of foto/video maken door de vingerafdrukscanner aan te raken.
Echter is anders dan bij andere Huawei- en Honor-toestellen de vingerafdrukscanner niet alleen een scanner. Hij doet ook fysieke toets als button zoals bij de LG G5 ook het geval is. Je kunt zelf acties hieraan koppelen. Door de knop ingedruk te houden, twee keer achter elkaar in te drukken of eenmalig in te drukken kan je een actie starten of je favoriete app openen.
Knokkels
Honor blijft vasthouden aan de functie om je telefoon te bedienen met je knokkels. Hoewel ik het zelf in de praktijk vrijwel niet heb gebruikt, is het goed te weten dat de mogelijkheid wel wordt geboden. Door met je knokkels bijvoorbeeld een ‘S’ te tekenen kan een screenshot van een hele pagina gemaakt worden. Ook kan je zelf instellen dat als je een bepaalde letter tekent met je knokkel je favoriete app, zoals Pokémon GO wordt geopend. Eigenlijk heb je met de Honor 8 gewoon altijd je favoriete apps binnen handbereik, met de vingerafdrukscanner of met je knokkels.
Bloatware
Tijdens de persconferentie bleek al dat Honor met verschillende partners een overeenkomst heeft kunnen sluiten. Dit zien we -helaas- ook terug in de hoeveelheid bloatware op de smartphone. Honor heeft zelf alvast bepaald welke, naar eigen zeggen, ‘top-apps’ we willen hebben. Ruim dertien apps staan alvast voor geïnstalleerd zoals de Booking app, TripAdvisor, Opera browser, Twitter, Facebook en ook nog eens zeven games.
Gelukkig biedt Honor de mogelijkheid om al deze applicaties weer met een veegbeweging de prullenbak in te vegen. We blijven het echter zeggen; geef ons zelf de mogelijkheid om apps wel of niet te installeren. Toch biedt de Honor 8 deze mogelijkheid. Een scherm geeft bij het eerste gebruik een aantal suggesties van apps die wellicht interessant voor je kunnen zijn. Desondanks is deze bloatware alvast wel op het toestel te vinden.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Honor 8 is voorzien van een Kirin 950 octa-core processor uit eigen huis. De rekenkracht van deze processor bedraagt viermaal 2.3 GHz en viermaal 1.8 GHz. Ook is er 4GB RAM-geheugen en dit alles samen houdt de boel prima draaiende. We hebben geen vervelende vastlopers gemerkt en alles wordt snel en vloeiend uitgevoerd. Hier hebben we niks op aan te merken.
Geheugen
De Honor 8 wordt in Nederland geleverd met 32GB interne opslagruimte. Zoals bij iedere smartphone wordt hier door het systeem zelf nog wel het één en ander van af gesnoept. In totaal blijft er 24GB over van deze opslagruimte. Mocht je hier niet genoeg aan hebben, dan is er de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een geheugenkaart (mits je de tweede simkaart niet gebruikt).
Uithoudingsvermogen
Bij het kiezen van een smartphone valt of staat het vaak bij de uitkomst van het uithoudingsvermogen. Hoewel de accu van de smartphones de laatste jaren flink verbeterd zijn, zijn er nog maar weinig toestellen waarbij je niet dagelijks je smartphone hoeft op te laden.
De Honor 8 heeft een 3000 mAh accu in zich en dat is 100 mAh minder dan de Honor 7. Toch weet de Honor 8 veel betere tijden neer te zetten. Bij vrij intensief gebruik houdt de accu het zeker een ruime dag vol. Hierbij behalen we een screen-on-time van zo’n vier uur. Bij gemiddeld gebruik hebben we aan het eind van de dag nog 50 procent accu over. Dankzij de ondersteuning voor snel opladen is de batterij weer in no-time opgeladen, hoewel; in no-time is het niet helemaal. Ondanks de ondersteuning voor snelladen heeft de oplader ongeveer 1 uur en 45 minuten nodig om op te laden.
Beoordeling
Het is jammer dat Honor de toestellen niet in de winkels legt. Dit omdat de Honor 8 echt een nog mooier toestel is dan dat het op de foto’s al is. Mensen willen een smartphone zien en voelen; en je mag mij op mijn blauwe ogen geloven dat het een schitterend toestel is, maar de doorsnee consument wil het toestel zien voordat het aangeschaft wordt.
De Honor 8 is absoluut een high-end smartphone voor een mid-end prijs. Voor 399 euro heb je een geweldige smartphone met een erg prettig werkende vingerafdrukscanner, razendsnelle prestaties, een erg mooi display, goede geluidskwaliteit, een prima accuduur en ondersteuning voor snelladen. De camera is beter dan bij de Honor 7, maar wil nog wel wisselend presteren.
Iedere smartphone heeft ook minder positieve kanten. Echt negatief zijn we gewoonweg niet over de Honor 8. Wel is het jammer dat het niet mogelijk is bij de ‘8’ om twee simkaarten te gebruiken en ook nog een geheugenkaart in het toestel te stoppen. Iets wat bij de Honor 5X wel mogelijk was. Ook het gedoe met notificaties is een verbeterpunt en mag Honor volgende keer wel wat minder bloatware meeleveren. Verder heb je voor 399 euro een erg goede smartphone die je eigenlijk niet links mag laten liggen.
De Honor 8 is te koop bij Belsimpel en vMall.
Honor 8
-
9.5/10
-
8.5/10
-
7.9/10
-
9/10
-
8.8/10
-
9.6/10
Beoordeling
Pluspunten
- Schitterend design
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Snelheid en prestaties
- Vingerafdrukscanner
- Display
- Geluidskwaliteit
Minpunten
- Notificatie-instellingen is uitzoekwerk
- Bloatware
- Geen 4K-video
- Camera is kwetsbaarder doordat er geen extra bescherming rond de lens zit
- Dual-sim alleen wanneer je kiest om geen geheugenkaart te plaatsen
- Snelladen is niet zo snel