Honor kondigde in mei tijdens een event de Honor 20-serie aan, de Honor 20 is de middelste variant uit die serie. Hoe presteert dit toestel en zit de Honor 20 wel lekker in de markt? We zochten het voor je uit en het resultaat lees je in onze Honor 20 review.
Honor 20 review
De Honor 20 is volgens de fabrikant de telefoon om kiekjes mee vast te leggen. Met maarliefst vier camera’s aan de achterzijde zou dat moeten lukken. Honor heeft ook de specificaties prima op orde met een grote batterij en eigen Kirin 980 chipset. Wij zijn benieuwd naar de praktijk, laten we het toestel daarom maar uitpakken.
Verkooppakket
Het witte doosje van de Honor 20 onthult meteen het uiterlijk van de smartphone. In de verpakking van de Honor 20 vinden we onder het toestel nog een doorzichtige case terug. Ook is een USB Type-C kabel meegeleverd met SuperCharge adapter. Verder vinden we ook nog een verloopstekker voor USB-C naar 3,5 mm voor een traditionele hoofdtelefoon of headset. Op de Honor 20 zelf is alvast een screenprotector aangebracht.
Design en interface
De Honor 20 is een strak vormgegeven smartphone met, in ons geval, een zwart glanzende afwerking. Het toestel is zeker niet zwaar en nog net met één hand te bedienen. Aan de voorzijde valt wel op dat de lens van de frontcamera wat groter lijkt dan andere smartphones met notch/punch hole. Toch is er niet veel aan te merken op het uiterlijk van de telefoon zelf.
Opvallend is dat de aan- en uitknop meer verzonken zit in de zijkant van het toestel. Ook is de knop wat groter gemaakt zodat hij makkelijk met je duim in te drukken is. Handig, want hij dient ook meteen als vingerafdrukscanner. De scanner werkt snel en voegt een extra laagje beveiliging toe aan de Honor 20. Daarboven zitten de volumeknoppen waarmee je het volume op je toestel regelt.
Aan de voorzijde zien we het 6,26 inch display met een resolutie van 2340 x 1080 en de punch hole die we al eerder bespraken. De achterzijde is zeer vingerafdrukgevoelig. Hier vinden we Honor’s quad-camera setup. Ja je leest het goed, in deze telefoon zitten vier lenzen die samen de hoofdcamera vormen.
De onderzijde is waar we de USB Type-C aansluiting terugvinden evenals de luidspreker. Honor heeft de Honor 20 uitgebracht in twee verschillende kleuren, Sapphire Blue en Midnight Black. Ook de blauwe variant kent een glanzende achterzijde.
Interface
Geen EMUI voor Honor maar Magic UI zoals de interface op de Honor 20 heet. Wie Huawei echter kent ziet eigenlijk alleen maar gelijkenissen met Honor’s Magic UI en dat klopt. Honor heeft de ontwikkeling sinds dit jaar in eigen handen maar durft op de Europese markt nog niet een eigen stempel te drukken op het uiterlijk van haar interface. Of Magic UI echt bij je past moet je je afvragen, er zijn zeker mensen die Honor/Huawei’s interface helemaal niks vinden.
Je kunt met de Thema app zelf een ander uiterlijk uitzoeken voor je telefoon. Ook heeft Magic UI de mogelijkheid om de apps niet allemaal op het startscherm, maar in een lade weer te geven. Je kunt op het startscherm heel eenvoudig apps samenvoegen tot een map van specifieke apps. Zo houd je het startscherm overzichtelijk. Natuurlijk kan je ook widgets plaatsen, op het meest linkse scherm vind je Google Discover met aanbevolen nieuwsberichten voor jou.
Communicatie: bellen, chatten en internetten
Vanzelfsprekend is de Honor 20 bedoeld om te telefoneren, iets waar we tijdens het testen geen problemen mee hebben ondervonden. De dialer laat je navigeren door je contacten en laat je verder favorieten aanmaken. Telefoontje gemist? Geen probleem, deze contacten worden met rode letters weergegeven in de oproepenlijst. De Honor 20 heeft ondersteuning voor oude 2G netwerken en het 3G en 4G netwerk.
SMS’en en appen is geen enkel probleem voor de Honor 20, standaard is op het toestel het SwiftKey toetsenbord te vinden. In de Play Store vind je meer chat-apps zoals Telegram, Snapchat en Messenger. Ook zijn daar andere toetsenborden te vinden die je misschien veel prettiger vindt werken.
Internetten is eveneens geen probleem gebleken voor de Honor 20 waarbij het toestel ondersteuning heeft voor zowel 2.4 GHz WiFi als 5GHz netwerken. Op het toestel is de Chrome browser al vooraf geïnstalleerd net als een eigen browser van Honor. Andere connectiviteit is te vinden in de vorm van NFC en Bluetooth. Ook ondersteunt het toestel de meest gangbare plaatsbepalingssystemen (GPS).
Multimedia: muziek en media
Op een 3,5 millimeter aansluiting voor je hoofdtelefoon hoef je niet te rekenen, deze is vervangen voor een USB Type-C aansluiting. Gelukkig levert Honor bij het toestel wel een kort kabeltje mee waardoor je alsnog je oude hoofdtelefoon of headset kunt gebruiken. Het toestel werkt ook zonder problemen met een draadloze headset via Bluetooth.
Het scherm is groot genoeg om prettig een filmpje op te kijken en de weergave van de kleuren is goed. Ook is de telefoon prima geschikt voor het spelen van een game, zo is de installatieapp voor Fortnite alvast op het toestel gezet. De Honor 20 heeft echter geen stereo luidsprekers. Goed om te weten is dat het scherm ook in de zon goed af te lezen is. Wel lijkt de screenprotector wat gevoeliger voor beschadiging.
Camera: foto’s en video’s
De Honor 20 beschikt over vier lenzen aan de achterzijde, waaronder een 2 megapixel macro lens. Met deze lens kan je objecten van heel dichtbij fotograferen zonder kwaliteitsverlies. In het ideale geval is je object op een afstand van 4 centimeter voor de beste macro-foto met de Honor 20. Tijdens het testen levert dit een leuke nieuwe dimensie aan foto’s op.
Verder bestaat de camerasetup uit een 48 megapixel hoofdcamera met f/1.8 lichtgevoeligheid, een 16 megapixel super wide angle lens (117 graden) met f/2.2 lichtgevoeligheid en een 2 megapixel dieptecamera.
Er zijn ruim voldoende instellingen en opties aanwezig in de camera-app van Honor. Zo vinden we onder andere een portret stand, nachtmodus en AR-lens. Wie op de meer optie tikt krijgt ook andere mogelijkheden zoals een tijdsverloop, supermacro, panorama of slow-motion.
Als we kijken naar de foto’s die we met de Honor 20 gemaakt hebben dan valt het rijke detail wel op. De kleurweergave is in orde maar soms iets te enthousiast waardoor kleuren wat teveel uit het beeld lijken te springen. Let er op dat bij de standaard instellingen niet de maximale 48 megapixel gehaald wordt.
Hieronder en in ons fotoalbum vind je meer foto’s die we met dit toestel hebben geschoten.
Front-camera
Je selfies zullen praktisch nooit mislukken met de 32 megapixel frontcamera. Deze camera heeft een lichtgevoeligheid van f/2.0 wat ook in wat donkere situaties nog een bruikbare foto zou moeten opleveren. De kwaliteit van de selfiefoto’s zijn goed en detailrijk.
Videocamera
Met de Honor 20 maak je in 4K goede video-opnamen, de kwaliteit en scherpte ogen goed. Wel heeft de Honor ook hier neiging om sommige kleuren iets voor te trekken. Standaard staat het toestel overigens niet op 4K, dit moet je even zelf instellen. Hieronder vind je een test opname die we met de Honor 20 gemaakt hebben.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De prestaties van de Honor 20 zijn keurig, we ondervinden geen problemen met het navigeren tussen apps en het gebruiken ervan. Ook games als Asphalt 9 draaien soepel op de Honor 20. Honor heeft gebruikgemaakt van de Kirin 980 chipset in haar toestel. Verder vinden we 6 gigabyte aan werkgeheugen terug in het toestel. Dat is ruim voldoende voor apps en games.
128GB aan opslagruimte maakt het toestel af. Maar toch vinden we op het toestel ook weer de nodige verplicht meegeleverde apps terug. Jammer want bij andere merken zien we weleens de optie om tijdens de eerste keer instellen apps aan en uit te vinken. Je kunt de apps wel verwijderen, toch zien wij het liever andersom.
Qua batterij vinden we toch een redelijke capaciteit terug in het toestel met circa 3750 mAh. In de praktijk doen we zo’n anderhalve dag met de Honor 20 voordat we naar de snellader moeten grijpen. Als schermtijd noteren we een keurige 4,5 uur over die anderhalve dag.
Dan nog even over de updates voor dit toestel, die zijn er wel maar er worden geen garanties afgegeven. Zeker met de recent ingestelde ban op het doen van zaken met moederbedrijf Huawei is het interessant om te zien of dit maar ook andere toestellen van updates worden voorzien. Tijdens het testen maakten wij gebruik van Android 9.0 Pie met beveiligingsupdate 1 april 2019.
Beoordeling
De Honor 20 is in de praktijk een prima toestel gebleken zonder echte uitspringers. Leuk is dat Honor een macrolens heeft toegevoegd maar in de praktijk zal je deze allicht niet vaak gebruiken. Qua specificaties krijg je een uitstekende smartphone met een beetje onnodige bloatware. De interface van Honor, Magic UI, moet wel bij je passen anders kan je je irriteren aan de vormgeving van een aantal zaken.
Minpuntje is de screenprotector die bij ons na een klein tikje al een luchtbel veroorzaakt onder de screenprotector. Dat hebben we niet eerder gezien. Voor wie een 3,5 mm headset wil gebruiken zal moeten werken met het converter-kabeltje.
De Honor 20 kost een bescheiden 499 euro en is verkrijgbaar bij de gangbare webshops. Je krijgt daar tijdelijk een Honor Band 4 smartwatch bij en de Honor AM61 Bluetooth headset. Je kunt de Honor 20 kopen bij Coolblue, Bol.com en Belsimpel. Via onze smartphone pagina vind je alle specificaties op een rij.
Honor 20
-
8/10
-
8.2/10
-
8/10
-
8.5/10
-
7.5/10
-
8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Quad-camera
- Presteert goed
- Prettig in gebruik
- Magic UI
- Converter kabeltje voor 3,5 mm meegeleverd
Minpunten
- Screenprotector minder
- Updates onzeker
- Magic UI