De budget-versie van de Google Pixel 3 (XL) is een stuk vriendelijker geprijsd dan de originele Pixel 3 toestellen, maar heeft dan ook wat mindere specificaties ten opzichte van de originele Pixels. Of het desondanks een aanrader is, lees je in deze Pixel 3a review.
Google Pixel 3a review
Er gingen al enige tijd geruchten dat Google met een goedkopere versie van de Pixel 3 en de Pixel 3 XL zou komen. Tijdens Google I/O werden de toestellen dan ook aangekondigd. We hoopten uiteraard dat deze Pixel wel officieel in Nederland verkrijgbaar zou zijn, maar dit is helaas niet het geval. Via grijze import is het toestel wel bij ons verkrijgbaar, zij het voor een wat hogere prijs dan de adviesprijs van 399 euro. Op papier zou de Pixel 3a wat trager zijn dan de originele Pixel 3, maar gelukkig heeft Google de geweldige camera van de Pixel 3 ook in de 3a gestopt. Wij hebben het toestel uitgebreid getest in de Google Pixel 3a review.
Verkooppakket
In de rechthoekige doos vinden we naast de Pixel 3a, de snellader, USB-C kabel en de gebruikelijke gebruiksaanwijzingen; ook een headset en een USB naar USB-C adapter terug. De adapter gebruik je om met de meegeleverde kabel de gegevens van je oude telefoon over te zetten op je nieuwe Pixel 3a.
Je steekt de kant met de USB-C in de USB-C poort van je Pixel 3a en kant met de normale USB aansluiting in de adapter. De adapter sluit je vervolgens aan op je oude telefoon. Een beetje een omslachtige manier om je gegevens over te zetten als je het mij vraagt, maar het werkt prima. Overigens heb je ook de mogelijkheid om je gegevens op de gebruikelijke manier over te zetten. De meegeleverde headset zit prettig en het geluid is aardig te noemen.
Design en interface
De Pixel 3a lijkt erg op de Pixel 3, maar heeft een iets groter scherm, namelijk 5,6 inch tegenover 5,5 inch. Dit scherm heeft een resolutie van 2220 bij 1080 pixels. Dit komt neer op 441 pixel per inch. Aan de boven- en onderkant zitten redelijk grote randen. In de bovenste rand heeft Google een speaker en de selfie-camera geplaatst. De tweede speaker is in de bodem geplaatst, naast de USB-C aansluiting.
Aan de rechterkant vinden we de SIM lade terug. Deze lade biedt slechts plek voor één SIM-kaart. Het geheugen is niet uit te breiden met een SD-kaart. Aan de linkerkant zitten de volumeknoppen en is de aan- en uitknop geplaatst. Helemaal aan de bovenkant zit de 3,5mm aansluiting. Hier zijn we erg blij mee, want deze zien we lang niet altijd meer terug op een (nieuwe) smartphone.
Het toestel is overigens van plastic gemaakt. Hierom voelt het toestel er licht en toch ook wel ietwat goedkoop aan. Achterop de Pixel 3a heeft Google de vingerafdrukscanner geplaatst. Deze vingerafdrukscanner is erg snel, één van de snelste die ik getest heb. Tevens is vinden we de enkele camera en de flitser terug op de achterkant. De camera steekt iets uit.
Interface
De Google Pixel 3a wordt geleverd met een standaard versie van Android, iets wat we gewend zijn van Google. Persoonlijk vind ik dit erg prettig. Je zult dan ook geen overbodige apps aantreffen op de Pixel 3a, naast de apps van Google zelf. Google heeft wel een aantal handige gebaren toegevoegd, zoals het over de vingerafdrukscanner vegen om meldingen weer te geven. Uiteraard is ook het startscherm naar eigen smaak aan te passen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Zoals we gewend zijn van hedendaagse smartphones gaat bellen ook met de Pixel 3a prima. Geluid is uitstekend en de gesprekspartner hoort mij ook prima. Bellen doe je met de standaard dialer van Google. Een voordeel van deze app is dat je belgeschiedenis onthouden wordt. Wanneer je overschakelt van een oud toestel met de Google dialer naar een nieuw toestel, worden de geschiedenis meegenomen. Zoals ik eerder heb aangegeven, kan je slechts één SIM-kaart in het toestel kwijt.
SMS-en doe je met de standaard berichten-app van Google. Deze ziet er strak uit en is handig in gebruik. Berichten typ je met Gboard, het toetsenbord van Google. Mocht je toch een andere app willen gebruiken om te typen of om berichten te sturen, dan zijn er meer dan voldoende alternatieven te vinden in de Google Play Store.
Surfen over internet doe je met Google’s eigen browser, Google Chrome. Een uitstekende webbrowser, maar uiteraard kan je ook een andere browser installeren.
De Pixel 3a ondersteunt uiteraard de gebruikelijke netwerken. Wat mij op is gevallen dat op bepaalde plekken waar ik normaal gesproken een wat mindere verbinding heb, met de Pixel 3a een iets betere verbinding heb.
Het toestel biedt ondersteuning voor de gebruikelijke verbindingen zoals GPRS, 3G, 4G, WiFi 2,4 GHz en 5 GHz en natuurlijk ook GPS, Bluetooth (5.0) en NFC. Qua sensoren is de Pixel 3a uitgerust met de gebruikelijke sensoren: gyroscoop, nabijheidssensor, kompas en barometer.
Multimedia: muziek en film
Het scherm van de Pixel 3a is een 5,6 inch OLED scherm met een resolutie van 2220 x 1080 pixels. Op papier een prima scherm dus, maar wel wat kleiner dan de gemiddelde smartphone tegenwoordig heeft.
In de praktijk is het scherm toch iets minder, vooral in de felle zon is het scherm minder goed af te lezen. Binnenshuis en buitenshuis met wat bewolking is het scherm prima af te lezen. Natuurlijk kun je prima filmpjes kijken met het toestel, maar wil je echt een geweldig scherm omdat je regelmatig series of films kijkt op je smartphone, dan is een ander toestel wellicht een betere optie.
Op audio gebied doet de Pixel 3a het goed. Wij vinden het bijzonder prettig dat Google een 3,5mm aansluiting heeft toegevoegd, zodat je “ouderwetse” headset kunt aansluiten op het toestel. Mocht je over een Bluetooth headset beschikken, dan kun je deze uiteraard ook via Bluetooth verbinden. Omdat de Pixel 3a over aptX HD beschikt, kun je ook genieten van een goede geluidskwaliteit wanneer je muziek luistert via een Bluetooth headset.
De speakers van de Pixel 3a geven een mooi, helder geluid. Boven het scherm zit een speaker en onderin het toestel, naast de USB-C poort, zit nog een speaker. Jammer dat deze speaker niet direct onder het scherm zit, zodat je twee speakers zou hebben gehad die naar voren gericht zijn.
Op het toestel zijn YouTube, Google Play Muziek en Google Play Films voorgeïnstalleerd, zodat je films en muziek kunt luisteren.
Camera: foto’s en video’s
De Pixel 3a beschikt slechts over 2 lenzen, een selfie camera van 8 megapixel aan de voorkant en aan de achterkant een camera met 12,2 MP. Deze laatste camera is dezelfde camera die Google in de Pixel 3 heeft gestopt. Hier zijn we enorm blij mee, omdat deze camera geweldige foto’s maakt, ook in het donker. De camera beschikt zoals gezegd over een 12,2 MP lens en is voorzien van OIS (optical image stabilization) en dual pixel PDAF (phase detection auto focus).
Zoals gezegd maakt de Pixel 3a geweldige foto’s. De foto’s zijn kleurrijk en detailrijk. Het toestel is daarmee de beste is z’n prijsklasse, al merk je soms dat het even duurt voordat het toestel een HDR foto heeft verwerkt. Hier merk je wel dat de Pixel 3a geen high-end smartphone is.
De camera is app die Google meelevert op de Pixel smartphones is lekker overzichtelijk en daarmee makkelijk in gebruik. Wanneer je de camera-app opent, zie je aan de onderkant de opties, zoals panorama, portret, video en nachtmodus. Je kunt foto’s maken met de vooraf ingestelde opties, maar je kan zelf ook het nodige zelf instellen. Een handige optie is door twee keer op de aan- en uitknop te klikken, de camera app opent. Dit werkt ook ook wanneer het scherm al aanstaat. Je kunt dit dus doen vanuit elk scherm, maar ook wanneer het toestel is slaapstand staat.
Hieronder vind je een foto die we met de Pixel 3a hebben gemaakt. Ben je benieuwd naar meer foto’s die we met de telefoon hebben geschoten, bezoek dan het Pixel 3a fotoalbum.
Videocamera
De videocamera van de Pixel 3a schiet prima filmpjes mede dankzij de uitstekende videostabilisatie. Kleuren en details worden mooi en realistisch weergegeven. Je filmpjes schieten doe in in Full-HD met 30 of 60 frames per seconde of in 4K met 30 frames per seconde.
Frontcamera
Bovenaan het scherm, links van de speaker zit de selfie camera. Deze camera maakt net zoals de camera op de achterkant prima foto’s. Hoewel er bij de frontcamera geen flitser aanwezig is, maakt de camera ook in het donker mooie foto’s.
Overige mogelijkheden
De Pixel 3a heeft naast de standaard apps van Google geen extra apps meegekregen. Er is dus geen bloatware geïnstalleerd waarmee je extra opties hebt. Google heeft een aantal opties of gebaren toegevoegd. Eén daarvan is het dubbel tikken op de aan- en uitknop waarmee je de camera opent. Een andere handige optie is Active Edge. Dit houdt in dat je de Google Assistent snel kunt openen door in de onderste helft van het toestel te knijpen. Je hebt ook de mogelijkheid om door te dubbelklikken op het scherm wanneer deze uitstaat, je de tijd krijgt te zien en eventuele meldingen.
De vingerafdrukscanner zit op de achterkant van het toestel. Deze reageert bijzonder snel. Ook kun je onder gebaren, zoals hierboven beschreven, de optie aanvinken waarmee je door over de vingerafdrukscanner te vegen, je je meldingen kunt bekijken.
De Pixel 3a draait op een schone versie van Android en wordt door Google zelf up to date gehouden. Zo ben je ervan verzekerd dat je altijd de laatste beveiligingsupdate hebt en dat je als eerste een nieuwe Android versie aangeboden krijgt. Google hanteert zelf een termijn van drie jaar voor beveiligingsupdates en twee jaar voor Android-updates.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Pixel 3a is uitgerust met de Snapdragon 670 en 4GB werkgeheugen. Deze processor is een octa-core processor met twee kernen van 2,2 GHz en zes rekenkernen van 1,7 GHz. In de praktijk is deze processor snel genoeg voor alledaagse taken. Op sommige punten merk je wel dat het toestel niet is uitgerust met de snelste processor, zoals bij het verwerken van een HDR foto. Multitasken gaat dankzij de 4GB aan werkgeheugen prima, maar verwacht niet dat je meerdere spellen tegelijk kunt openhouden.
Je moet het doen met 64GB aan opslagruimte. Dit is helaas niet uit te breiden door middel van een SD-kaart. Dit is misschien voor een gebruiker die veel downloadt of spellen speelt wat aan de krappe kant.
Met de 3000 mAh kom je makkelijk de dag door. Aan het einde van een normale dag heb ik nog zo’n 40% over, met een screen-on-time van gemiddeld ergens tussen de 4 en de 5,5 uur. Deze smartphone is dus geen kampioen op het gebied van uithoudingsvermogen, maar is redelijk gemiddeld te noemen.
Beoordeling
Al met al is de Pixel 3a een hele degelijke middenklasser met een uitstekende camera. Het toestel is voor zijn prijsklasse redelijk snel, al zijn er snellere toestellen zoals de Pocophone F1. Het OLED scherm is een prima scherm, maar in fel zonlicht net iets te donker. Zoals je leest zijn er een paar minpunten, maar daar staat de geweldige camera tegenover. Kun je ermee leven dat je niet de snelste telefoon hebt en waarvan je de opslagruimte niet kan uitbreiden, en wil je een degelijke smartphone met een geweldige camera en altijd de nieuwste Android updates, dan is de Pixel 3a wellicht een telefoon voor jou.
De Google Pixel 3a is in Nederland bij Belsimpel verkrijgbaar voor 479 euro.
Pixel 3a
-
7.8/10
-
9/10
-
9.5/10
-
7.5/10
-
8/10
-
7.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Altijd laatste beveiligingsupdates
- 3,5 mm hoofdtelefoon-aansluiting
- Fijn formaat
- Als eerste nieuwe Android-versie op je smartphone
Minpunten
- Scherm bij fel zonlicht
- Geheugen niet uit te breiden
- Geen ondersteuning voor dual-sim