Vroeg of laat krijgen ook ouderen de behoefte om te Whatsappen of te ‘Wordfeuden’. Een smartphone is dan onmisbaar, maar lang niet allemaal zijn ze gemakkelijk te begrijpen. Doro richt zich op senioren en heeft de zeer interessante, prima uitgeruste Doro 8040 uitgebracht. DroidApp test de senioren-smartphone in de Doro 8040 review.
Doro 8040 review
Seniorentelefoons hadden nog niet zo lang geleden een minder positieve naam, maar juist de doelgroep was er heel blij mee. Het begon met grote toetsen en een groot lettertype op het scherm, maar nu wagen de merken zich ook op smartphones, bedoeld voor senioren.
Volgens de fabrikant zorgt angst ervoor dat ouderen er vanaf zien om met een smartphone aan de slag te gaan. Doro heeft de telefoon voorzien van vele verfijningen die het gebruik van een senioren-smartphone zo aangenaam mogelijk moeten maken.
Het Zweedse Doro kondigde tijdens de IFA de Doro 8040 aan; een uitgebreide, maar juist begrijpelijke telefoon voor ouderen. Wij zijn erg benieuwd of deze telefoon echt zo prettig in gebruik is, en bespreken de praktijkresultaten in deze test in de Doro 8040 review.
Verkooppakket
De Doro 8040 wordt geleverd in een vierkante doos die gevuld is met handige toevoegingen. Als eerst vinden we het toestel zelf met daaronder de boekjes in verschillende talen. Omdat je over Android een dik boek kunt schrijven is de informatie voldoende beperkt tot de details van de senioren-smartphone zelf. We vinden in het pakket een set oortjes, de Micro-USB kabel met adapter voor het opladen en een dock.
Dat laatste is interessant, want dat zien we vrijwel nooit meegeleverd worden. Met dit dock kun je het toestel direct ook opladen dankzij de pinnetjes hiervoor. Daarnaast kan de dock-mode ingeschakeld worden, waar we later op terug komen.
Design en interface
Aan de voorzijde van de Doro 8040 zien we een 5,0 inch display met een HD-resolutie. Verder is er een 2 megapixel front-camera aanwezig, de luidspreker, sensoren en drie klik-toetsen onder het scherm. Deze zitten (net als bij eerdere Samsung-toestellen) in omgekeerde richting als we dit vergelijken met andere Android-smartphones. Echter went dit snel genoeg.
Links van het toestel zien we de volumetoetsen, rechts de connectoren voor het dock, de Micro-USB aansluiting en een fysieke sluitertoets voor het maken van foto’s. De Doro 8040 heeft aan de bovenzijde een 3,5mm aansluiting voor de headset en de standby-toets. Aan de onderzijde van de smartphone is niks te vinden; aan de achterkant daarentegen wel. Er is een 8 megapixel camera geplaatst met LED-flitser en de speaker is hier te vinden. Rechts naast de camera is de alarmknop te vinden, waarover we verderop in de Doro 8040 review uitgebreid op terug komen.
Interface
Voor de interface heeft Doro een eigen skin gebruikt over Android. Er wordt hiermee een eind gemaakt aan ingewikkelde menu’s, een overvloed aan icoontjes en opties en het gemis van een uitleg. Het valt direct bij de eerste keer inschakelen dat ouderen met de Doro 8040 gerust gesteld worden. Het instellen van de telefoon gebeurt met duidelijke, simpele stappen met een goede uitleg met korte, grote letters en een paar opties. De installatiehulp helpt je ook direct met het juist instellen van het volume en diverse andere opties.
Voor het startscherm kan er gekozen worden uit twee weergaven. Standaard staat de ‘eenvoudige modus’ ingesteld. Deze geeft je op een erg eenvoudige en makkelijke wijze de opties die relevant kunnen zijn. Druk je bijvoorbeeld op de knop ‘verzenden’ dan wordt er gevraagd wat je wilt verzenden. Kies je voor bericht dan krijg je de optie SMS of WhatsApp, diensten als Telegram worden vooralsnog niet ondersteund. Kies je voor e-mail dan wordt alleen de standaard app ondersteund, niet de Gmail app. Ook het menu in deze modus is een stuk eenvoudiger zonder overbodige poespas.
De standaardmodus geeft je op het startscherm toegang tot de belangrijkste diensten en toepassingen. Door naar rechts te vegen kom je op een homescreen terecht waar je snelle acties uit kunt voeren en widgets kunt toevoegen. Door van beneden naar boven te vegen open je het menu.
We kunnen concluderen dat de Doro 8040 op alle manieren, zelfs de kleine details, is ontworpen voor de oudere gebruiker. In plaats van -voor sommigen- vage symbolen werkt de Zweedse fabrikant met teksten zoals ‘Ik wil graag…’ waarna je je keuze kunt maken.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Doro 8040 heeft een brede ondersteuning als we kijken naar de netwerken. Uiteraard is er ondersteuning voor 3G, 4G en WiFi. Niet alleen de 2.4GHz band voor WiFi wordt ondersteund, ook verbinding maken met een 5GHz netwerk is mogelijk. De 5GHz band staat doorgaans bekend als stabieler en sneller. Daarnaast heeft de smartphone ondersteuning voor Bluetooth.
Het bellen met de telefoon gaat prima. Zowel wijzelf als de persoon aan de andere kant van de lijn beoordelen de gesprekskwaliteit als goed en duidelijk; iets wat wel zo prettig is. Daarnaast is de smartphone ook prima geschikt om berichten mee te typen. De Doro is voorzien van het Doro toetsenbord dat zich rustig laat instellen en je gebruik laat maken van tekstvoorspelling. De toetsen zijn duidelijk leesbaar, groot weergegeven en desgewenst kan er ook gekozen worden voor een ander thema. Mocht je liever niet willen typen, dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van spraakopdrachten waarbij je de tekst inspreekt.
Dankzij de aanwezigheid van een LED-notificatie licht er boven het scherm een lampje op als je een nieuwe melding hebt. Ditzelfde geldt voor een bericht. Zo weet je precies wanneer er een nieuwe notificatie binnen is gekomen. Uiteraard kun je ook ervoor kiezen om een beltoon te laten horen en dat de telefoon trilt bij een melding.
Internetten met de Doro 8040 kan op twee manieren. Als eerst is de standaard Google Chrome-browser te vinden, die kan synchroniseren met je Google-account. Wachtwoorden en favorieten kunnen op deze manier uitgewisseld worden met je Google-account op je computer, als je hier gebruik van maakt.
Doro browser
Dan is er nog de Doro browser. Deze is extra verfijnd voor degenen die minder bekend zijn met het internetten op een telefoon. De teksten zijn duidelijk en de weergave is aangepast zodat het niet moeilijk is om te begrijpen en te bedienen. Bij het rondsurfen wordt een vergrootglas getoond waarmee je de tekst en andere elementen op een pagina kunt uitvergroten. Deze is doorgaans wel iets minder snel dan de Chrome-browser, maar werkt verder prima en biedt weinig tamtam.
Multimedia: muziek en film
De Doro 8040 is voorzien van een eenvoudige muziekspeler. Daarbij kun je gebruik maken van de FM-radio die op het toestel is te vinden. Om deze te gebruiken dien je de headset aan te sluiten, deze dient namelijk als antenne. De geluidskwaliteit van de Doro 8040 is voldoende en het volume kan hard genoeg.
Het bekijken van filmpjes is uiteraard ook mogelijk met het toestel. Hiervoor kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de YouTube-app. Het beeldscherm is met de HD-resolutie goed afleesbaar en daarbij ook op een zonnige dag goed af te lezen.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Doro 8040 bevindt zich een 8 megapixel camera. Nu verwachten we ook niet dat de doelgroep van deze telefoon de camera het belangrijkste vindt van de smartphone. De camera schiet over het algemeen prima kiekjes, al missen we soms wat verzadiging en een juiste balans tussen de belichting. Buitenshuis zijn de foto’s beter dan binnenshuis.
Echter kunnen de foto’s er prima mee door en scoort de ‘8040’ overdag niet slecht in zijn prijsklasse. Wanneer de avond valt zien we een grote aanwezigheid van ruis, maar dit is iets wat we veel zien in deze prijsklasse. Handig aan het toestel is de fysieke sluitertoets, aan de rechterkant van de smartphone. Pas wel op met te hard drukken, want de kans dat dan je foto bewogen is, is groot. Hieronder zie je een foto die we met de Doro 8040 hebben gemaakt. In ons Flickr fotoalbum vind je nog meer foto’s.
Videocamera
Filmen met de Doro 8040 is ook mogelijk en wel in Full-HD. De kwaliteit van de video-opnames is over het algemeen prima te noemen. Wel jammer is dat er geen automatische focus op zit, waardoor je tijdens het filmen steeds handmatig moet scherpstellen op het onderwerp in beeld.
Front-camera
We vinden aan de voorzijde van de smartphone een 2 megapixel front-camera. Dankzij deze camera kun je bijvoorbeeld Skypen met de kleinkinderen of eindelijk zélf eens de selfies maken. De kwaliteit beoordelen we als ‘oké’. Verwacht geen hoogstaande plaatjes, de beelden zijn niet altijd even scherp en missen de doortekening, maar voldoen in deze prijsklasse wel.
Galerij
De foto’s en video’s die je hebt gemaakt kunnen bekeken worden in de galerij. Met de optie ‘Ik wil graag…’ kun je eventueel nog de weergave filteren op alleen foto’s of video’s. Daarbij kun bij het bekijken van een foto ervoor kiezen deze te delen, in te stellen als achtergrond of om toe te voegen aan favorieten. De favoriete afbeeldingen en filmpjes heb je dan voortaan nog sneller gevonden.
Overige mogelijkheden
De Doro 8040 is een senioren-smartphone die op verschillende vlakken extra’s te bieden heeft. We lichten in dit onderdeel van de Doro 8040 review enkele onderdelen uit.
My Doro Manager
Met My Doro Manager kun je geholpen worden door bijvoorbeeld familie als je even niet uit je toestel komt. Vanaf een afstand kan familie inloggen, mits dat er toestemming is gegeven, op jouw toestel. Zij kunnen instellingen aanpassen (denk aan de beltoon, de schermhelderheid en nog meer) en tevens de agenda en contacten beheren.
Anderen kunnen ook helpen je contacten over te zetten vanaf je vorige telefoon en de assistentieknop kan ingesteld worden. My Doro Manager kan gewoon geraadpleegd worden via de website en de inlog, zodat familieleden niet perse bij de telefoon zelf in de buurt hoeven te zijn. Wel is een actieve internetverbinding vereist zodat de wijzigingen direct doorgevoerd kunnen worden. Mocht je de telefoon kwijt zijn, dan kun je via het online portaal ook de optie ‘Ik ben mijn toestel kwijt’ gebruiken, vervolgens wordt de locatie opgehaald van het toestel en kun je de telefoon ‘bellen’.
Uit onze praktijkervaring blijkt dit erg goed te werken en zij wij ervan overtuigd dat dit soort handige functies de angst voor het aanschaffen van een smartphone weg moeten nemen.
Dock
De Doro 8040 wordt geleverd met een dock, hier kun je het toestel inzetten als je het niet gebruikt en hem eventueel ook in opladen. Er is ook een aparte Dock-toepassing te vinden op het toestel. Deze Dock Mode laat je de actuele tijd zien, net als de datum en de huidige temperatuur. Vanuit dit dock kun je een diapresentatie van foto’s starten, ‘niet storen’ activeren en naar bellen, muziek, instellingen of wekker navigeren.
Doro Connect & Care
Met Doro Connect & Care kan een zorgdienst gestart worden. Dit is een aanvullende dienst die je een jaar lang gratis kunt gebruiken en daarna 2,99 euro per maand kost. Met Doro Connect & Care kunnen verzorgers altijd in verbinding staan met de gebruiker van de telefoon. Functies die hieronder vallen zijn toezicht, noodalarm, hulpverzoek, veiligheidstimer, herinneringen en takenlijst. De functie is bedacht met het oog op zelf thuis blijven wonen maar wel een beroep kunnen doen op zorg of eventueel een alarmcentrale.
Alarmknop/assistentieknop
Aan de achterkant van de Doro 8040 is de alarmknop te vinden. Deze knop kan gebruikt worden als je hulp nodig hebt. Bij de ‘Assistentieknop toepassing’ kun je instellingen aanpassen. Zo kan aangegeven worden of de knop ingedrukt gehouden moet worden of drie keer achter elkaar ingedrukt moet worden om ‘alarm te slaan’. Tevens geef je aan wie er ingeschakeld moet worden in geval van nood. Er kan voor gekozen worden om de locatie mee te sturen en of de ander ook een SMS-bericht moet ontvangen, tevens kunnen meerdere nummers toegevoegd worden aan de lijst.
Er is ook een optie ‘Mijn informatie bij noodgevallen (ICE)’. Hier kunnen persoonlijke gegevens ingevuld worden als er sprake is van een noodgeval. De informatie kan bijvoorbeeld bestaan uit de naam, bloedgroep, gewicht, lengte, allergieën en ICE-contacten.
TeamViewer en apps
Op de Doro 8040 staan een aantal applicaties voorgeïnstalleerd. Eén daarvan is TeamViewer waarmee anderen je kunnen helpen met het instellen van de telefoon. Vanaf een computer kan bijvoorbeeld een familielid live en direct meekijken op je scherm, als je er even niet uitkomt.
Ook zijn er enkele andere apps te vinden op het toestel uit Zweden. Met Doro Select krijg je een overzicht met applicaties die mogelijk interessant zijn om te installeren vanuit de Google Play Store. Er is verder een app voor documenten te vinden, een notitie-app, rekenmachine, agenda, vergrootglas, het weer en een zaklamp.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Doro 8040 is voorzien van een MediaTek 1.5 GHz quad-core processor. De snelheid is prima en we hebben in de afgelopen tijd tijdens de reviewperiode geen vastlopers of haperingen gehad. De taken worden snel uitgevoerd en desgewenst verloopt ook het multitasken voorspoedig. De smartphone heeft 2GB RAM-geheugen wat prima is.
Voor het opslaan van foto’s en andere dingen is de telefoon uitgerust met 16GB opslagruimte. Deze opslagruimte kan uitgebreid worden met een Micro-SD geheugenkaart. Standaard wordt van de 16GB circa 6GB afgesnoept door het besturingssysteem zelf en blijft er circa 10GB over voor eigen dingen. Opvallend is dat het toestel draait op Android 7.0 Nougat en daarbij vrij recent nog is voorzien van een update; beveiligingsupdate september. Netjes.
Doro heeft de smartphone uitgerust met een 2920 mAh accu welke prima prestaties aflevert. De accu houdt het zeker 3 dagen vol bij gemiddeld gebruik. Daarbij wisten we een schermtijd te behalen van circa 3,0-3,5 uur. Wel is het gebruik van veel factoren afhankelijk, maar de algemene indruk hiervan is prima in orde. Het opladen kan zowel direct via de kabel als via het dock. Bij het dock duurt het opladen aanzienlijk langer, via de kabel is een lege accu in iets meer dan 2,5 uur opgeladen.
Beoordeling
Je ontkomt er bijna niet meer aan; een smartphone. Doro laat met de Doro 8040 zien dat je ook zonder ingewikkelde stappen en moeilijke termen gebruik kunt maken van een smartphone. Wij zijn van mening dat de Doro 8040 misschien wel de meest perfecte senioren smartphone is, die er te krijgen is. Alles is erg goed doordacht, tot in de kleinste details. Eenvoudige stappen die je helpen bij het instellen en duidelijke menu’s zonder poespas, terwijl je toch alle mogelijkheden hebt die Android te bieden heeft.
Daarbij is het toestel ook afgestemd op de wensen van ouderen. Niet alleen qua bediening, maar ook qua gebruiksgemak. Denk aan een assistentieknop en fysieke toetsen onder het scherm. Het is netjes dat Doro gelijk ook het dock meelevert en in het verkooppakket de gebruiker al direct geruststelt met de basis-informatie.
Grote nadelen heeft het toestel simpelweg niet, ook de prijs niet. Voor circa 240 euro heb je een begrijpelijke maar toch prima uitgeruste smartphone die je een veilig gevoel geeft. Je kunt het toestel direct aanschaffen bij Coolblue en Belsimpel.
Doro 8040
-
8/10
-
9.7/10
-
7/10
-
8/10
-
8.5/10
-
9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Zeer begrijpelijk
- Prima uitgeruste smartphone
- Schappelijke prijs
- Hulp van buitenaf, bijvoorbeeld via My Doro Manager
- 5GHz WiFi-ondersteuning
Minpunten
- Geen automatische focus bij filmen