Wil je alles uit je smartphone halen, dan kan het toestel van je wensen zomaar enkele honderden euro’s kosten. Wil je een gewoon goede smartphone voor 99 euro? Dan is er de Alcatel 1S. We bespreken deze smartphone in onze uitgebreide Alcatel 1S review.
Alcatel 1S review
In de afgelopen weken hebben we rondgelopen met de nieuwste aanwinst van Alcatel; de Alcatel 1S. Het toestel werd tijdens het Mobile World Congress gepresenteerd, met een interessant prijskaartje van nog geen 100 euro. Wat krijg je voor dit geld, en moet je veel concessies doen bij de 1S, of valt dat alles mee? Alles lees je terug in onze Alcatel 1S review.
Verkooppakket
Het pakket van de Alcatel 1S is van de basisdingen voorzien. Dit betekent naast het toestel zelf, een adapter, microUSB-kabel en een pinnetje voor het simkaartslot. Ook vinden we wat papierwerk terug in het doosje. Een headset is niet meegeleverd, maar daarin is de Alcatel geen uitzondering. Omdat het toestel over een 3,5 millimeter aansluiting beschikt, kun je gewoon je eigen headset aansluiten.
Design en interface
De Alcatel 1S mag dan maar 100 euro kosten, hij oogt netjes, goed en degelijk afgewerkt en zelfs een tikkeltje premium. Daarmee doelen we op de achterkant die weliswaar van plastic is, maar wel een geborsteld design heeft meegekregen.
Het 5,5 inch scherm is gevoelig voor vingerafdrukken, maar presteert prima. Opvallend is dat we het zelfs met een HD+ resolutie mogen doen. Qua kleuren zien we dat de Alcatel 1S een prima scherm heeft; want oranje is echt oranje en ook andere kleuren komen (voor deze prijsklasse) goed tot hun recht. Op zonnige dagen is het scherm redelijk goed afleesbaar. Beter dan bijvoorbeeld de Wiko View 3, die we vorige week in een review hebben besproken.
Boven het scherm vinden we de 5 megapixel front-camera en in de linkerhoek zit een LED-notificatie. Handig! Links is het slot voor de simkaarten én de geheugenkaart te vinden; rechts de volumetoets en power-button. Onderop vinden we de speaker en Micro-USB poort terwijl we bovenop de 3,5 millimeter headset-aansluiting terugvinden.
Alcatel heeft de 1S aan de achterzijde zelfs een dual-camera. Deze dubbele camera heeft een 13 megapixel sensor en 2 megapixel sensor. Hier komen we verderop in de Alcatel 1S review uitgebreider op terug. Naast de cameramodule is de LED-flitser te vinden. De smartphone heeft verder een vingerafdrukscanner, uniek in deze prijsklasse.
Interface
Het ontgrendelen kan via de vingerafdrukscanner of de gezichtsherkenning, want ook dat is aanwezig bij de Alcatel. Middels face-unlock ontgrendelen werkt eigenlijk alleen overdag; in de avonduren heeft de camera het hiervoor te moeilijk. We zien na het ontgrendelen een vrij schone Android-interface waarbij de icoontjes door Alcatel iets aangepast zijn.
Wanneer het toestel opgepakt wordt, licht het scherm lichtjes op, zodat je naast de actuele tijd ook de notificaties te zien krijgt. Bovenin heb je toegang tot de snelle instellingen en vind je er de notificaties. Het menu is verticaal door te scrollen en door op het startscherm naar rechts te vegen verschijnt daar Google Discover met gepersonaliseerd nieuws. Het startscherm van de Alcatel 1S kun je vullen met snelkoppelingen naar apps en natuurlijk de verschillende widgets.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Alcatel voorziet de 1S van dual-sim ondersteuning. Naast het gebruik van twee simkaarten kun je ook nog een microSD-geheugenkaart plaatsen om de opslagruimte uit te breiden. Het bellen gaat prima met het toestel; er is niets aan te merken op de belkwaliteit of het ontvangst. Vanzelfsprekend is de Alcatel 1S uitgerust met 4G-ondersteuning. Bellen gaat via de bekende Android dialer bel-app van Google zelf die stijlvol en gebruiksvriendelijk is vormgegeven.
Standaard is voor het typen van berichten de Android Berichten-app van Google meegeleverd, samen met het Gboard toetsenbord. Soms merken we wat lichte haperingen tijdens het typen, vooral bij het snel typen van berichten, maar het is niet dermate ernstig dat het flink gaat irriteren. Wanneer er een nieuwe melding binnenkomt, komt het notificatielampje aan de voorzijde goed van pas.
Op het gebied van internetten is de Alcatel 1S voorzien van 2.4 GHz WiFi en de Chrome-browser. Deze doet zijn werk prima. Door de iets minder snelle processor is het niet helemaal vergelijkbaar met een high-end toestel, maar werkbaar is het zonder meer. De betaalbare telefoon is verder uitgerust met GPS, Bluetooth 4.2 en enkele belangrijke sensoren; waaronder die voor automatische helderheid. Dat is ook niet altijd standaard in deze prijsklasse.
We zijn bij de GPS wel wat problemen tegengekomen bij het toestel. Het duurt erg lang voordat er een fix is, wat betekent dat het even duurt totdat de telefoon je huidige locatie heeft gevonden. Tevens denkt de GPS van de 1S dat we af en toe in de woonwijk, naast de snelweg zitten; terwijl we toch echt op de snelweg zelf zitten. We verwachten dat dit met een software-update al een stuk beter kan worden.
Multimedia: muziek en film
We zijn aangekomen bij het onderdeel ‘Multimedia’ in deze Alcatel 1S review. Als we naar de mogelijkheden kijken, is de telefoon rijkelijk uitgerust. We vinden naast een standaard muziekspeler ook nog een FM-radio. Door een headset aan te sluiten kun je ook daadwerkelijk zenders ontvangen; deze dient namelijk als antenne. Een eigen headset aansluiten kan gewoon via de 3,5 millimeter poort.
Het luisteren van muziek kan ook via de speaker die zich aan de onderkant van de telefoon bevindt. De geluidskwaliteit laat zeker niet de wensen over en kan ook hard genoeg, zonder dat hier gekraak of vervorming optreedt. Zeker gezien de prijsklasse waarin de Alcatel 1S is geplaatst, hebben we absoluut niets hier op aan te merken.
De Alcatel 1S is uitgerust met een HD+ beeldscherm welke de beelden prima laat zien. Ook op zonnige dagen is het scherm van de telefoon nog redelijk goed afleesbaar. Verwacht geen kleurenspektakel, daar is de smartphone helemaal niet op gericht, maar het toestel stelt ook hierin zeker niet teleur.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterkant van de Alcatel 1S is een 13MP + 2MP dual-camera te vinden. Daarbij is de smartphone uitgerust met een LED-flitser en is er zelfs autofocus aanwezig. Eventueel kun je in de camera-app gebruik maken van HDR, het diafragma softwarematig aanpassen en kiezen om een panorama, portret of ander soort foto te maken.
De camerakwaliteit is nog best aardig te noemen van de dubbele camera van de Alcatel 1S. Hoewel de details niet altijd even sterk zijn, presteert het toestel doorgaans bovengemiddeld voor zijn prijs. Wel heeft de camera de neiging donkere elementen in het beeld nog donkerder te maken. Zeker op een bewolkte dag kan dat een foto opleveren die aan de donkere kant is, maar we hadden veel slechtere plaatjes verwacht om eerlijk te zijn. Keurig. Je kunt het fotoalbum hier bekijken, daar vind je meer foto’s die we met de telefoon hebben gemaakt.
Front-camera
De front-camera van de Alcatel 1S telt 5 megapixel. Deze heeft fixed focus en kan in Full-HD filmen. De kwaliteit van de foto’s is netjes; niet bijzonder, maar onder goede lichtomstandigheden kun je hier nog een leuke selfie uit halen. Het bekijken van foto’s gaat gewoon via de Google Foto’s app.
Videocamera
Met de videocamera kun je filmpjes schieten in 1080p Full-HD met 30 fps. Deze resolutie is vrij uniek voor deze prijsklasse, omdat deze resolutie doorgaans veel lager ligt. De filmkwaliteit is nog vrij aardig te noemen. Wel merken we vervorming in het geluid. Een video die we met de telefoon hebben gemaakt, kun je hieronder bekijken.
Overige mogelijkheden
De Alcatel 1S mag dan geen high-end smartphone zijn, het apparaat heeft nog voldoende te bieden. Bij de ‘Overige mogelijkheden’ in de Alcatel 1S review lichten we enkele extra’s toe.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Alcatel 1S is van goede kwaliteit. Deze kan niet alleen gebruikt worden voor het ontgrendelen van de telefoon, maar ook voor het naar beneden vegen van meldingen. Een handige gesture die we op meer Android-toestellen tegenkomen, en Alcatel dus ook gewoon heeft ingebouwd.
Gezichtsherkenning
Ontgrendelen met het gezicht is ook geen probleem. Hiervoor moeten de lichtomstandigheden wel goed zijn, zodra de schemer valt heeft de camera het een stuk moeilijker. Overdag biedt het prima toegevoegde waarde.
Bloatware
Er is slechts een handjevol apps voorgeïnstalleerd op het toestel. We zien bijvoorbeeld een support-app die af en toe notificaties stuurt rondom je toestel. OfficeSuite voor het maken van (tekst-) documenten en verschillende Google-apps zoals de rekenmachine en andere toepassingen.
Updatebeleid
We hebben Alcatel gevraagd naar het updatebeleid van de fabrikant. Alcatel zal minimaal 1x per kwartaal een beveiligingsupdate beschikbaar stellen. Dit doet het bedrijf voor een periode van twee jaar. Tijdens de reviewperiode hebben we reeds een update mogen ontvangen; die van mei 2019; netjes. Een upgrade naar bijvoorbeeld Android Q of hoger is onzeker. Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Echter verwachten we voor de 1S geen verdere Android-upgrade. Het nieuws over beveiligingsupdates is goed nieuws.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Alcatel 1S is voorzien van een Unisoc SC9863A octa-core processor. Daarbij wordt deze bijgestaan door maar liefst 3GB aan RAM-geheugen. Ook dat is alweer uniek in deze prijsklasse en dat merk je. Supersnel is het toestel niet, maar traag willen we het niet noemen. Natuurlijk merken we in tegenstelling tot high-end smartphones wat vertragingen in het openen van apps, maar storend vinden we het niet.
Qua opslagruimte heeft de 1S 32GB voor je beschikbaar. Android snoept hier zelf nog een kleine 5GB af, en de rest is beschikbaar voor de gebruiker. Mocht je hier niet voldoende aan hebben, dan kun je het geheugen uitbreiden met een geheugenkaart.
Accu
De accu van de Alcatel 1S heeft een capaciteit van 3060 mAh. Bij vrij intensief gebruik behaal ik een screen-on-time van zo’n 3,5 – 4 uur wat vrij netjes is. Op één acculading doe je gemiddeld 1,5 dag met intensief gebruik. Dit kan zeker twee dagen of langer zijn als je het toestel minder vaak dan mij gebruikt. Het opladen duurt wel een hele poos; na drie uur is je telefoon pas volgeladen.
We merken wel dat we af en toe wat notificaties missen; bijvoorbeeld van een taken-app, DroidApp App of Telegram. We hebben de instellingen hiervan uitgebreid nagelopen; maar niks geks kunnen ontdekken. Ook het uitschakelen van de accu-optimalisatie voor die apps maakt geen verschil. Alcatel kan dit met een software-update oplossen.
Beoordeling
Zoals ik al in de preview aangaf, was het nogal een overstap; van een OnePlus 7 Pro naar een toestel van net geen honderd euro als dagelijks toestel. Het is me echter erg meegevallen. De telefoon heeft op veel punten veel overtuiging achtergelaten. We zien de camera en geluidskwaliteit die het voor zijn prijs zeker niet slecht doet. Ook biedt Alcatel twee jaar lang beveiligingsupdates en is er de snelle vingerafdrukscanner.
De Alcatel 1S is een erg fijn toestel en voor een bedrag van 100 euro heb je echt een goed toestel, eigenlijk gewoon een toptoestel voor dat bedrag. De smartphone kan zich natuurlijk niet meten met de high-end toestellen, maar als je zo goedkoop mogelijk een degelijke smartphone wilt, kun je eigenlijk niet om de Alcatel 1S heen.
Je kunt de Alcatel 1S kopen bij Bol.com, MediaMarkt en Belsimpel.
Alcatel 1S
-
8.9/10
-
8.9/10
-
7.9/10
-
7.5/10
-
8.5/10
-
10/10
Beoordeling
Pluspunten
- LED-notificatie
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Vingerafdrukscanner
- 3GB RAM-geheugen
- Dual-sim + geheugenkaart
Minpunten
- GPS toont wat kuren
- Missende notificaties