WhatsApp lijkt misschien een onschuldig middel om mee te communiceren. Als je even niet goed oplet kan je zomaar het mikpunt zijn van oplichting, hackers of nog erger. Wij zetten de acht meest voorkomende WhatsApp scams, malware, phishing en hoaxes op een rij. Waar moet je voor oppassen en waar moet je niet op ingaan?
WhatsApp oplichting
We gebruiken massaal WhatsApp. Honderdduizenden Nederlanders gebruiken actief de berichtendienst WhatsApp. Dat is eigenlijk niet heel vreemd, want WhatsApp maakt het mogelijk om snel en gratis met elkaar te communiceren. Daarnaast kan je ook snel een foto delen met de ander en tegenwoordig kan je zelfs bellen met WhatsApp. Toch zijn er een aantal zaken die je in gedachten moet houden als je graag WhatsApp gebruikt. Tegenwoordig duiken er regelmatig advertenties of meldingen op die vanuit WhatsApp lijken te komen. We zetten de acht meest voorkomende valse meldingen en oplichterij op een rij.
Gaat WhatsApp geld kosten?
Regelmatig duikt het bericht op over dat in het nieuws is geweest dat WhatsApp geld gaat vragen voor het versturen van een bericht. Het nieuwsbericht zou dan op tv (bijvoorbeeld bij de NOS) geweest zijn. In sommige gevallen zou een zwarte cirkel, blauw worden als je het bericht doorstuurt naar tien personen. Als je dit niet doet zou je €0,01 betalen per WhatsApp bericht.
De tekst verschilt een beetje per bericht. Een voorbeeld:
(grijs bolletje) | WhatsApp zal vanaf zaterdag betaald moeten worden. Als u tenminste 10 contacten hebt, stuur dit bericht naar ze toe. Op deze manier zullen wij zien dat u een actieve gebruiker bent En u zult dit teken krijgen (blauw bolletje) Op deze manier zal WhatsApp voor u gratis blijven. Anders zal WhatsApp €0.01 per bericht kosten.
Op het Tv nieuws geweest.
Een ouderwetse kettingbrief die we misschien nog wel kennen van Hyves, het is niet waar. WhatsApp zal niet op deze manier wijzigingen in hun werkwijze bekend maken via een dergelijk bericht, en al helemaal niet via een persoon uit je eigen contactenlijst. Ook zal WhatsApp je nooit vragen om zelf het bericht door te sturen. Het openen van dit bericht is overigens niet schadelijk voor je telefoon. De kans is groot dat er eind dit jaar weer berichten op zullen duiken op WhatsApp met dat WhatsApp vanaf het nieuwe jaar (2016) niet meer gratis zal zijn, gewoon negeren en in de prullenbak met dat bericht.
WhatsApp is verlopen
Een melding die je regelmatig misschien al bent tegengekomen tijdens het internetten of in een (gratis) app. Het gaat om de melding ‘Je WhatsApp verloopt binnenkort’ of ‘Waarschuwing: WhatsApp verloopt vandaag!’. In verschillende apps en websites kunnen deze banners opduiken. Ga hier niet op in! Als je op de banner tikt kom je uit op een pagina van de adverteerder. Daar wordt gevraagd je mobiele nummer in te voeren waarna je vastzit aan een heel duur abonnement, trap hier dus niet in. Hier kan je meer lezen over het abonnementsmodel van WhatsApp. De melding die je kan krijgen verschilt met bijvoorbeeld ‘WhatsApp Update (vereenvoudigd) met daaronder een grote update knop. Ook staat er in sommige gevallen een datum bij op de dag dat het zou gaan verlopen.
Je kunt gemakkelijk zelf de afloopdatum van WhatsApp controleren. Ga hiervoor naar Instellingen > Account > Betalingsinformatie.
WhatsApp is verouderd, moet worden bijgewerkt
Een andere banner is dat er een zogenaamde update voor WhatsApp klaarstaat. Via een knipperende reclamebanner krijg je te zien dat je WhatsApp verouderd zou zijn. Deze melding kan op een website opduiken, maar eventueel ook in een e-mail. In sommige gevallen zou de afzender ‘WhatsApp klantenservice Nederland’ zijn. Hier is sprake van een scam en een niet van WhatsApp afkomstig bericht.
Net als bij de ‘WhatsApp is verlopen-banner’ word je doorgestuurd naar een pagina (vaak van ‘Whatsapap’) waar je je telefoonnummer achter moet laten. Er zijn verschillende varianten op dit bericht in omloop. Trap hier niet in en download updates voor de applicatie alleen via de Google Play Store! Bij sommige gebruikers geeft de telefoon een trilling en kan je de melding niet dichtklikken. Druk dan op je homebutton en stop het achtergrondproces van de app via het multitasking-venster.
Uitnodiging belfunctie WhatsApp
Een uitnodiging voor de belfunctie van WhatsApp is inmiddels niet meer nodig, want de belfunctie is nu voor iedereen beschikbaar. Toch duiken er regelmatig nog banners en lokkertjes op die je kennis willen laten maken met de belfunctie van WhatsApp. Trap hier niet in.
Emojis, stickers (bijvoorbeeld Minions)
Minions Emoji, waarmee je karakters uit de Minions-film kunt gebruiken in WhatsApp. Het is spam. WhatsApp ondersteunt (in ieder geval op dit moment) niet de mogelijkheid om zelf emojis toe te voegen aan de app. In Telegram kan je wel Minions stickers gebruiken, maar in WhatsApp kan dit dus niet. Minions zijn in dit geval een van de voorbeelden waarmee geprobeerd wordt de gebruiker extra bestanden te laten downloaden. Graag een foto van een Minion delen met je vrienden? Dan raden we je aan via Google een leuke foto te zoeken :).
Voicemail bericht gemist WhatsApp
We schreven eerder al over een nieuwe spam-mail die uit de naam van WhatsApp verstuurd zou zijn. Een mail met daarin de tekst ‘Missed voicemessage’ suggereert dat er een gemist voicemailbericht is voor je, van WhatsApp. Ook hier moet je niet intrappen, omdat er sowieso geen voicemail-functie in de chat-app aanwezig is. Daarnaast is de mail (zoals vaak aan het e-mailadres is te zien) niet afkomstig van WhatsApp. Druk ook niet op ‘Play’ of ‘Listen’, want dan word je doorgestuurd naar een website met malware.
Vouchers, waardebonnen en enquêtes
Een andere vorm van misleiding is een voucher, giftcard of andere beloning die je krijgt via WhatsApp. Een bericht met een link erin zou leiden naar dit ‘interessante’ aanbod. Het tegoed kan je bijvoorbeeld besteden bij winkels als H&M, Albert Heijn of een andere winkel. Hier is niks van waar, en hier vissen oplichters alleen maar naar je gegevens, phishing dus!
Geld overmaken naar een ‘bekende’
Facebook en WhatsApp worden de laatste tijd met regelmaat gebruikt voor fraude. Bij de politie en het programma ‘Opgelicht?!’ zijn er al meerdere gevallen bekend van deze vorm van fraude. Via de chat wordt je aangesproken door iemand die zich voordoet als een ‘bekende’. Er wordt gezegd dat internetbankieren niet werkt en er wordt gevraagd of jij misschien wat geld over wil maken. Echter maakt de ‘bekende’ gebruik van een ander nummer dan het daadwerkelijke nummer van diegene. Maak geen geld over via WhatsApp of de linkjes die je toegestuurd krijgt. Bel altijd degene om wie het eigenlijk zou gaan op, om dit na te vragen.
Ben jij nog een andere vorm van oplichting of bedrog tegengekomen rondom WhatsApp? Laat je reactie achter onder dit bericht.
Deel dit bericht met je vrienden!
Onder dit bericht (of bovenin in de DroidApp App) kan je dit bericht direct delen met je vrienden, zodat zij ook van deze dingen op de hoogte zijn!
Bekijk ook: 37 onmisbare WhatsApp tips die je moet weten