Een nachtmerrie voor velen; je bent je telefoon ergens vergeten of hij is zelfs gestolen. Maar wat moet je doen als je je telefoon bent verloren, of als je vermoed dat hij is gestolen? DroidApp zet een aantal handige tips op een rij.
Smartphone kwijt of gestolen?
Bij de NS staat in het lijstje ‘meest verloren voorwerpen’ de smartphone hoog in de lijst. Je telefoon heb je doorgaans vaak in je hand, maar soms vergeet je hem wel eens uit de bus, trein, op je werk of … ja, waar eigenlijk? Nog vervelender is als hij is gestolen. Hoe komt je geliefde smartphone dan weer terug?
Telefoon verloren
Wanneer je je telefoon verloren bent kan het zoeken beginnen. Ben je hem in de bus of trein verloren, dan kan hij misschien tussen een leuning gegleden zijn. Wanneer je er later achter komt, kan het zijn dat een behulpzame mede-reiziger je smartphone heeft gevonden en afgeeft bij de buschauffeur of bij de conducteur. Hij of zij zal deze smartphone inleveren bij de werkgever.
Het kan helpen om je eigen telefoon te bellen, wellicht dat de vinder opneemt zodat je met hem of haar wat af kunt spreken om je toestel weer op te halen. Echter werkt dit niet als de accu van je telefoon leeg is. Het sturen van een sms werkt op zich wel, maar niet als je telefoon vergrendeld is met een pincode, patroon of wachtwoord. De vinder kan namelijk niets terugsturen als er geen nummer bij getoond wordt. Ook kan het zijn dat de vinder niets merkt omdat je telefoon op stil staat.
Het is raadzaam om zo snel mogelijk naar de vervoerder of de andere partij waar je mogelijk je smartphone bent verloren, in te seinen. Zij weten dan dat er gezocht wordt naar een toestel.
Telefoon gestolen
Is je telefoon gestolen? Dan is het goed om te weten dat je beter zo snel mogelijk aangifte kunt doen bij de politie. Het doen van aangifte kan niet online via politie.nl. Dit omdat je de aangifte doet middels DigiD, en je hiervoor een SMS-bericht krijgt met een toegangscode. Wil je snel aangifte doen, dan kun je de politie bellen via 0900 – 8844.
Je dient ook zo snel mogelijk je provider te benaderen. Je simkaart kan direct dan geblokkeerd worden zodat de dief deze niet kan gebruiken/misbruiken. Bij sommige providers kun je ook terecht bij een winkel, zodat het ter plekke in orde gemaakt kan worden.
Via de website Mobimy.info, kun je je telefoon als gestolen of kwijt registreren. Het IMEI-nummer van je smartphone wordt dan opgeslagen in een wereldwijde database. Degenen die een toestel tweedehands willen kopen, kunnen dan ook via deze weg checken of een telefoon gestolen is. Het moet de verkoop door de andere partij lastiger maken.
Telefoon terugvinden
Overal gezocht, maar niet teruggevonden? Dan zijn er een aantal opties. Die zetten we voor je op een rij.
- Vermoed je dat je zoekgeraakte smartphone binnenshuis is kwijtgeraakt? Dan kun je hem natuurlijk bellen, met de telefoon van een ander. Hij moet dan wel op trillen of geluid-aan staan, anders wordt het zoeken niet makkelijker gemaakt.
- Beschik je over een smartwatch, bijvoorbeeld met Android Wear/Wear OS? Dan is er een optie aanwezig om je telefoon terug te vinden. Je toestel zal, ondanks dat hij wellicht op stil staat, geluid maken.
- Verschillende partijen maken gebruik van iLost. Dit is een website waar verloren en gevonden voorwerpen gemeld worden. Verschillende bekende bedrijven maken hier gebruiken van zoals Connexxion, Arriva, HTM, GVB, Syntus, Gemeente Utrecht, Keukenhof, Walibi, Rijksmuseum, Jaarbeurs, VU en vele andere partijen.
Find my Phone – Vind mijn apparaat
Een erg handige oplossing voor Android-toestellen is Android Apparaatbeheer: Vind mijn apparaat. Hiermee kun je waar je ook bent je toestel terugvinden. Dit moet dan wel van tevoren ingeschakeld zijn op je smartphone. Je vindt deze optie op je smartphone terug onder ‘Beveiliging en privacy’ > ‘Apparaatbeheerders’. Standaard is deze optie, die ook wel Find My Phone wordt genoemd, ingeschakeld.
Via de ‘Vind mijn apparaat’ website kun je al je Android-smartphones beheren. Hierbij is het van belang dat de smartphone ingeschakeld is. Je ziet wat het accupercentage is en met welk WiFi-netwerk hij verbonden is. Ook zie je de apparaatgegevens met het IMEI-nummer, de eerste registratiedatum en wanneer het toestel voor het laatst gezien is. Er zijn drie opties te vinden;
- Geluid afspelen: het apparaat gaat vijf minuten over, ook als het is ingesteld op de stille modus.
- Apparaat beveiligen: het apparaat vergrendelen en uitloggen van je Google-account. Je kunt ook een bericht of telefoonnummer laten weergeven op het vergrendelingsscherm. Je kunt het apparaat nog wel traceren nadat het is vergrendeld.
- Apparaat wissen: met deze optie verwijder je alle content van het apparaat. Als je smartphone is gewist, is het niet meer mogelijk deze te traceren.
Mocht hij zijn gestolen, en heb je hem gevonden met Find My Phone, geef dit dan door aan de politie. Ga er niet zelf heen, je weet namelijk niet wat je dan gaat aantreffen.