Hoe meer werkgeheugen, hoe beter. Toch? Nou, dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Net als dat meer megapixel niet automatisch betekent dat de foto’s mooier en beter zijn. Maar hoeveel RAM-geheugen heeft een smartphone nou nodig? Is 2 GB voldoende, of is 8 GB echt beter?
RAM-geheugen in smartphone
Als we het hebben over ‘RAM’, gaat het over het werkgeheugen van in dit geval je telefoon, voluit het Random Access Memory. Misschien ken je het vooral van computers, waarbij de hoeveelheid RAM veel zegt over de snelheid en kracht van de computer. Aangezien smartphones ook kleine computers zijn, bevatten deze ook een werkgeheugen. En de laatste tijd worden smartphones met steeds grotere hoeveelheden RAM uitgerust, maar in hoeverre is dat noodzakelijk en hoeveel heb je echt nodig in je telefoon?
Wat is RAM en hoe werkt het?
Je telefoon beschikt – net zoals een computer – over twee vormen van geheugen. Het vaste geheugen is de opslag die je tot je beschikking hebt. Dit is bijvoorbeeld het interne geheugen of een MicroSD-kaart waarop je je foto’s en muziek kunt opslaan. Zie het als het lange-termijngeheugen van je telefoon. De tweede vorm is je werkgeheugen (RAM). Je werkgeheugen wisselt constant van inhoud, zeg maar het korte-termijngeheugen van je telefoon.
Hoe meer apps je tegelijk wil draaien, hoe meer werkgeheugen je nodig hebt. Zodra je een app opent neemt deze een deel van je werkgeheugen in beslag. Zodra je de app weer afsluit komt deze ruimte weer vrij. Je telefoon kan een app sneller openen wanneer deze zich nog in het werkgeheugen van je telefoon bevindt. Het RAM van je geheugen werkt wel redelijk slim, want het houdt bij welke apps jij veel gebruikt. Wanneer je een app opstart terwijl het werkgeheugen vol is, zal je telefoon zelf een app uit het werkgeheugen halen. Dit is in principe de app die jij het minst gebruikt, zodat je jouw favoriete apps snel kunt blijven opstarten.
Is meer werkgeheugen beter?
Tegenwoordig worden er smartphones gepresenteerd met net zoveel werkgeheugen als een gemiddelde laptop of PC. De OnePlus 5 beschikt over twee varianten: het instapmodel heeft 6 GB RAM en de iets duurdere versie beschikt zelfs over 8 GB RAM. De Samsung Galaxy Note 8 heeft 6 GB RAM meegekregen. Grote vraag is of dat noodzakelijk is.
Waarschijnlijk is het antwoord hierop: nee. Nog niet althans. Tegenwoordig heb je in principe genoeg aan 2 tot 3 GB aan werkgeheugen omdat de apps nog niet zo extreem zwaar zijn voor je telefoon. In praktijk zul je dus nog geen 8 GB nodig hebben om je telefoon soepel te laten draaien. Mogelijk dat daar in de toekomst verandering in komt, wanneer telefoons bijvoorbeeld meer voor Virtual Reality gebruikt gaan worden. Dat zorgt namelijk voor extra belasting van het werkgeheugen.
Belangrijk om te weten is dat een overdaad aan beschikbaar werkgeheugen niet zal leiden tot betere prestaties. Het RAM van je telefoon werkt optimaal wanneer zoveel mogelijk ruimte benut wordt. Loze ruimte – werkgeheugen dat niet gebruikt wordt – zal leiden tot een afname in prestaties en een verhoogd batterijverbruik.
iPhone
Opvallend is dat Android telefoons veel meer werkgeheugen hebben dan iPhones. Zo heeft de iPhone 6 slechts 1 GB werkgeheugen. Dit komt doordat iPhones heel anders met het werkgeheugen omgaan. De processors en de software van Apple geven minder vrijheden aan apps, waardoor het bijvoorbeeld lastiger is om te multitasken.
Zelf controleren
In je eigen toestel kun je ook zien wat het gemiddelde geheugengebruik is. Ga hiervoor naar Instellingen > geheugen. Vervolgens kies je een tijdbestek en kun je zien welke applicaties het meest van het werkgeheugen vragen.
Artikel geschreven door Stef