“Wat wordt het weer vandaag?”, het is een veelgehoorde vraag. Voor alweer het zesde jaar op rij heeft DroidApp een half jaar lang uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste weer-app. Opnieuw zijn er weer veel verschillen te zien; welke weer-app is het beste? Dat lees je terug in onze uitgebreide weer-app test 2019.
Weer-app test 2019
Sinds 2014 hebben we op DroidApp ieder jaar uitgebreide onderzoek gedaan naar de vele verschillende weer-apps. Ook dit jaar hebben we dat gedaan en hebben we ons uitgebreide onderzoek verder verbeterd en uitgebreid; maar wel met hetzelfde doel; welke weer-app is het meest betrouwbaar en nauwkeurig.
Update 2020: nieuwe weer-app test online! Lees de nieuwste test in ons artikel: weer-app test 2020
Het was in de eerste helft van 2019 weer met regelmaat het uitersten. Eind juli bereikten we temperaturen van boven de 40 graden Celsius. Begin juli hebben we zelfs nog nachtvorst gehad; terwijl het overdag boven de 20 graden werd. Aan het begin van dit jaar hebben we ook nog sneeuw gehad. We hebben de verschillende weersomstandigheden meegenomen in ons onderzoek.
Niets is zo veranderlijk als het weer, maar het verschilt nogal hoe goed weer-apps hierop anticiperen. Met de weer-app test 2019 hebben we een iets andere opzet gekozen; één vaste plaats en een test onder verschillende plaatsen verspreid over Nederland. De vaste plaats dit jaar is Delft; gelegen tussen Den Haag en Rotterdam in het Nederlandse Zuid-Holland. In Delft hebben we 30 meetmomenten gehad; in de overige plaatsen waren dit er in totaal 16. In totaal dus 46 meetmomenten verspreid over een periode van een half jaar; van januari tot en met juli 2019.
Voor deze editie van de weer-app test checken we op verschillende momenten handmatig de apps, waarbij we de informatie met weersverwachting nauwkeurig bijhouden. Op het moment zelf controleren we of deze informatie overeenkomt met de voorspelling. We zijn transparant over onze meetmethoden. We maken hiervoor gebruik van Netatmo en onze eigen meetgegevens. In het geval van een stad zijn er verschillen; waarbij we een gemiddelde hebben aangegeven. Alle meetmomenten met de uitslagen zijn inzichtelijk en te vinden in de PDF, onderaan deze pagina.
De weer-app test is een intensief onderzoek, maar het resultaat mag er dan ook wezen. In dit artikel bespreken we de beste weer-app van 2019.
Weer-apps
We hebben dit jaar tien weer-apps uitgekozen voor de weer-app test. Het gaat om bekende, maar ook minder bekende applicaties. Daarbij zijn er een aantal van Nederlandse bodem, maar ook een aantal van buitenlandse ontwikkelaars. Nederlandse apps zijn niet altijd beter, zo bleek uit onze eerdere testen. Achter de naam van de app vind je de naam van de leverancier van de app-data. We hebben de volgende apps meegenomen in ons onderzoek;
- Weer & Radar (voorheen WetterApp) (WetterOnline)
- WeatherPro (MeteoGroup)
- Weeronline (Meteovista)
- Klara (MET Norway, Forecast.io)
- Buienradar (Buienradar)
- AccuWeather (Accuweather)
- Weer XL (Foreca)
- Weather Underground (Wunderground)
- KNMI (KNMI)
- Weerplaza (Infoplaza)
Puntentelling
De puntentelling is een belangrijk onderdeel van de weer-app test. Hier wordt immers duidelijk waar de krachten (en de valkuilen) liggen van de verschillende toepassingen. We hebben de puntentelling uitgebreid op een rij gezet in de sheet, die je onderaan dit artikel kunt downloaden. De puntentelling is voor een groot deel hetzelfde als bij de weer-app test van 2018, alleen op het gebied van neerslag hebben we veranderingen doorgevoerd. Deze was té streng en dankzij feedback van meteorologen hebben we de puntentoekenning hierbij verbeterd.
Apps kunnen op verschillende onderdelen punten behalen, in totaal op vier onderdelen; voorspelling, temperatuur, neerslag (uur) en neerslag (dag). Ook bekijken we de apps van dichtbij, en controleren we deze op de aanwezigheid van advertenties, de beschikbaarheid van informatie, de bediening en de vormgeving.
Voorspelling
De voorspelling is het belangrijkste onderdeel van de weer-app test. Deze behaalde punten tellen dan ook dubbel. Bij zon ga je sneller een dag weg; naar de dierentuin, de stad in of naar het strand, dan wanneer er regen op de planning staat. Goed om te weten is dat we bepaalde aanduidingen en symbolen als hetzelfde behandelen. Denk aan half- en licht bewolkt, bewolkt en zwaar bewolkt en, deels zonnig en licht bewolkt.
We hanteren in weer-app test 2019 de volgende scores voor de puntenberekening:
- 2 punten bij een volledig juiste voorspelling
- 1 punt bij een gedeeltelijk juiste voorspelling
- 0 punten bij een onjuiste voorspelling
Temperatuur
Ook de temperatuur nemen we mee in onze weer-app test. De puntenberekening is hierbij hetzelfde als in eerdere edities van ons onderzoek. We gaan uit van de daadwerkelijke temperatuur, dus niet de gevoelstemperatuur. Wanneer we een meetmoment in een stad hebben en de temperaturen wat uit elkaar liggen, dan nemen we een gemiddelde. De berekening van de score is zoals hieronder beschreven;
- 2 punten bij +1 of -1 graad verschil
- 1 punt bij +1.1 tot +2.1 en -1.1 tot -2.1 graden verschil
- 0,5 punt bij +2.1 tot +3.1 en -2.1 tot -3.1 graden verschil
- 0 punten bij een verschil van +3.1 graden en hoger, en -3.1 graden en lager
Neerslag
Het voorspellen van exact de juiste hoeveelheid regen is een hele kunst. Daarom geven sommige weerapps de voorspelling in procenten of een minimale en maximale verwachting. Andere weerapps zijn zeker van hun zaak en durven wel een exacte voorspelling te geven.
De regenvoorspelling hebben we dit jaar anders berekend, door neerslaghoeveelheden in te delen in categorieën. We kennen de volgende categorieën;
- Minder dan 0,3 millimeter (droog)
- 0,3 – 1,4 millimeter (weinig neerslag)
- 1,5 – 5,0 millimeter (matige neerslag)
- 5,1 – 9,9 millimeter (veel neerslag)
- Meer dan 9,9 millimeter (natte dag)
Scoort een app in exact de juiste categorie dan krijgt het 3 punten. Zit de app er een categorie naast dan ontvangt de app 1 punt. Daarbuiten worden geen punten toegekend. Apps die met neerslagkans in procenten werken ontvangen 3 punten bij een juiste voorspelling, bijvoorbeeld 0% kans op regen en het blijft droog, dan 3 punten anders geen punten.
Zit een applicatie met een exacte voorspelling dicht op de rand van één van de categorieën bijvoorbeeld; er is 1,5 millimeter gevallen en de app voorspelt 1,4 millimeter dan ontvangt de app in plaats van 1 punt, 2 punten.
Strafpunten
Niet elke app is even compleet met haar informatie. In sommige gevallen bijvoorbeeld wanneer het volgende meetmoment niet binnen 24 uur is, dienen we de website te gebruiken. Omdat deze app niet beschikbaar is in de applicatie, geven we de applicatie hiervoor strafpunten. Mist een app een voorspelling, dan is er 0,5 punt aftrek, bij alle andere onderdelen is dit 0,25 strafpunten.
De weer-apps
We kijken niet alleen naar de informatie die een weer-app geeft, ook de applicaties zelf zijn belangrijk en kunnen punten krijgen. We hebben ze op vier onderdelen punten toegekend. Het gaat om de weergave en beschikbaarheid van de informatie; is er bijvoorbeeld een radar; kan die radar voorruit kijken, hoe ver van tevoren kun je de voorspelling bekijken etcetera. De punten voor informatie tellen dubbel.
Ook wordt een app beoordeeld op de bediening; is de applicatie omslachtig in gebruik, of juist erg prettig? Een ander onderdeel is de vormgeving; het oog wil tenslotte ook wat. Nieuw is het vierde onderdeel; waarbij we scoren op de aanwezigheid van advertenties. We maken in alle gevallen gebruik van de gratis versie, maar er zit nogal een verschil in de hoeveelheid en soort ads die een app toont.
De beste weer-app
In onze weer-app test 2019 behandelen we tien verschillende weer-apps. De verschillen zijn soms erg groot en ook in de bediening en vormgeving zitten verschillen. Hieronder lichten we de tien verschillende applicaties uit die we dit jaar voor de test hebben gebruikt.
Weer & Radar
Weer & Radar was voorheen bekend onder de naam WetterApp en is van Duitse makelij. Ondanks dat doet hij het in Nederland nog prima; want in onze weer-app tests van 2014, 2015 en 2017 wist de applicatie de eerste plaats te behalen. Je ziet de weersvoorspelling per uur voor vandaag en morgen; en voor de komende 14 dagen heb je een handige grafiek.
Voor de komende week zie je voor ieder dagdeel de weersverwachting. Met de handige 90-min weer-tool zie je precies per kwartier wat de weersverwachting voor de komende 90 minuten is. In de Weer & Radar app vind je ook een regenradar waarbij je de neerslagverwachting voor de komende anderhalf uur kunt bekijken.
WeatherPro
Kon je bij WeatherPro eerder nog kiezen uit een betaalde en een gratis versie, is er nu alleen de gratis versie. Dit heeft als nadeel dat degenen die voorheen betaald hadden, nu opgezadeld worden met reclame. Eerder dit jaar werd WeatherPro 5.0 uitgebracht, waarbij gebruikers minder widgets kregen, maar wel een uurlijkse voorspelling. De advertenties zijn wat groot, de informatie is duidelijk maar sommige functies zijn alleen tegen betaling beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde grafieken en interactieve kaarten. De premium-versie kost je echter wel 99 eurocent per maand!
De radar laat je niet in de toekomst kijken, alleen de afgelopen 135 minuten en tevens zie je dan alleen de neerslagradar. De neerslagtype radar kost geld. In de WeatherPro app zie je de voorspelling voor de komende 7 dagen, waarvan je hem alleen voor de komende 24 uur per uur kunt bekijken. Voor de andere dagen is hij alleen per 3-uur te bekijken of dien je Premium te nemen.
WeatherPro won onze weer-app test van 2018 en ook in 2016 ging MeteoGroup met de winst ervandoor. Jammer is dat na de grote update (die weliswaar ook wat verbeteringen bracht) verschillende functies uit de app zijn gehaald.
Weeronline
Een app van Nederlandse bodem en naar onze mening de meest prettige app om mee te werken is die van Weeronline. Vorig jaar zakte de app van plaats twee naar plaats zes, is er dit jaar een verbetering te zien? De advertenties in de Weeronline app zijn groots en dat leidt enorm af. Wel is de bediening erg prettig, heb je toegang tot de voorspelling van de komende 14 dagen en vind je voor de komende 48-uur de uurlijkse voorspelling.
De neerslagradar werkt prettig en toont je de verwachte neerslag voor de komende twee uur in stapjes van vijf minuten. Omdat het bedrijf samenwerkt met verschillende partijen zoals Bever, Pathé bioscoop en Velux, worden boodschappen zoals ‘het is goed weer om naar de bioscoop te gaan’ in de app getoond. Er zijn verschillende tegels zoals de verwachting van hooikoorts, reuma, migraine en wintersport. De Weeronline app is erg compleet en voor 2,49 euro per jaar kun je de advertenties uit de app verwijderen.
Klara
We hebben weer-app Klara in 2017 meegenomen in onze weer-app test. Toen eindigde de app op plaats 7 (van de 9). Zou de app, die gebruikt maakt van Noorse gegevens, het dit jaar beter doen? Zeker is wel; de potentie is er; want Klara is een erg strakke weer-applicatie welke niet is voorzien van advertenties. Het is een erg fijne app om mee te werken.
Voor de komende 2,5 dagen vind je er per uur de voorspelling; waarbij je de balk met je vinger kunt verslepen over de grafiek. Je vindt in de app nauwkeurige grafieken met bijvoorbeeld de neerslag, wind en luchtdruk en in het zijmenu heb je toegang tot de grafieken en voorspelling met lange termijn. Radarbeelden zijn niet aanwezig in Klara.
Buienradar
De app van Buienradar komt ieder jaar terug in onze weer-app test. Als we willen weten of het gaat regenen, starten we massaal Buienradar op onze smartphone. Radarbeelden zijn er dan ook genoeg; van muggenradar tot bbq-radar en van een radar met de gevoelstemperatuur tot een radar met UV-straling.
De voorspelling vind je per uur voor de komende zeven dagen; daarna alleen voor de dag zelf. De informatie is duidelijk waarbij je kunt kiezen uit weergave in lijst of grafiek. Wel toont Buienradar soms wat informatie verwarrend. Zo gebeurt het met regelmaat dat de neerslagverwachting voor een dag veel lager ligt, dan wanneer je de neerslagverwachting per uur voor die dag bij elkaar optelt.
De Buienradar app toont advertenties en die zijn groots; en daarmee ook vervelend. Voor 1,79 euro per jaar heb je Buienradar Plus waarbij de ads weg zijn. Buienradar is onderdeel van RTL. Gebruikers klagen wel over de privacyvoorwaarden, waarbij deze partij verder gaat dan alleen functionele cookies.
AccuWeather
De app van AccuWeather nemen we ook trouw ieder jaar mee in onze weer-app test. Veel widgets van smartphones maken bijvoorbeeld gebruik van de informatie uit AccuWeather. De applicatie zelf is aardig, maar soms wat druk. Alleen voor de komende 23 uur kun je de voorspelling voor uur bekijken. De AccuWeather app toont het weer voor de komende 7 dagen, wil je meer zien; dan moet je betalen.
De radar in de applicatie laat je alleen terugkijken, niet vooruitkijken. Er is ook weernieuws te lezen, maar deze heeft alleen maar betrekking op het buitenland. In de applicatie vind je informatie over allergieën en zie je het weer per minuut, voor de komende twee uur. De premium-versie met langere voorspellingen en geen reclame kost 4,19 euro. AccuWeather werd vorig jaar één na laatste.
Weer XL
De app van Weer XL is al jaren niet veranderd, maar toont wel veel informatie. Voor de komende tien dagen vind je de voorspelling per uur terug. Op de achtergrond vind je live wallpapers die de weersituatie verduidelijken. Onderin beeld heb je een reclamebanner. De bediening is wat omslachtig, maar als je dat eenmaal door hebt werkt de app prima. De radar is aanwezig, maar is erg verstopt en laat je niet heel ver inzoomen. Vorig jaar behaalde Weer XL een vierde plaats.
Weather Underground
Weather Underground levert haar eigen weerdata onder de naam Wunderground. Op het startscherm zie je het huidige weer met daaronder de voorspelling voor de komende 10 dagen en de uur-voorspelling voor eveneens tien dagen.
Je kunt in de Weather Underground app activiteiten aanmaken, waarbij de app aangeeft of het geschikt weer is voor deze activiteit. Denk aan fietsen, wandelen, landschapsfotografie of een andere activiteit. Indien beschikbaar vind je ook informatie over de luchtkwaliteit en de pollen. De radar laat je niet vooruitkijken, alleen terugkijken. We hebben één reclamebanner kunnen ontdekken in de app.
KNMI
De KNMI app doet sinds vorig jaar mee in onze uitgebreide weer-app test. Vorig jaar eindigde deze app op een vijfde plaats. De KNMI app is niet de meest gebruiksvriendelijke applicatie. Om bijvoorbeeld de neerslag per dag te kunnen zien moet je zeer onhandig inzoomen, wat eigenlijk niet eens werkt. Hier liepen we vorig jaar ook tegenaan.
In de KNMI app zie je de weersverwachting voor de komende 7 dagen. Voor de komende 14 dagen zie je grafieken van de temperatuur en neerslag. Voor anderhalve dag vooruit vind je de voorspelling per uur, maar deze mist nogal wat gegevens. Waar we steeds tegenaan lopen is het missen van de hoeveelheid neerslag. Deze wordt alleen getoond in procenten, maar niet in millimeters. We hopen nog steeds dat de ontwikkelaars deze feedback toepassen in de app. Dit was namelijk vorig jaar bij ons ook een kritiekpunt. Echter is de app al sinds 2017 niet voorzien van een update. De KNMI app is vrij van reclame. Met de radar kun je zowel terug als vooruit kijken.
Weerplaza
Een andere weer-app van Nederlandse bodem is Weerplaza. Eindelijk heeft deze applicatie tijdens onze weer-app test 2019 stilletjes een update gekregen waarbij de neerslagverwachting per uur werd weergegeven. Voor de komende 23 uur vind je de voorspelling per uur. Voor de komende twee weken vind je de voorspelling alleen voor de dag zelf, dat is jammer. Er is ook een regenradar in de Weerplaza app aanwezig waarmee je tot een kleine twee uur vooruit kunt kijken. Advertenties zijn er ook; grote blokken die afleiden. Voor 2,99 euro per jaar kun je deze afkopen.
Weerplaza heeft de twijfelachtige eer dat het in bijna alle afgelopen edities van de DroidApp Weer-app test laatste werd.
Wat is de beste weer-app van 2019?
Zoals verwacht zijn er ook dit jaar weer aardig wat verschillen tussen de tien weer-apps. Ook tussen de verschillende onderdelen scoort de ene app beduidend beter dan de andere. Voordat we naar de einduitslag gaan, bespreken we eerst de beste apps per onderdeel.
Weer-app voor de voorspelling
De voorspelling is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een weer-app. Je wilt immers weten of het zonnig wordt, er mist blijft hangen of dat er onweer op de planning staat. De voorspellingen van alle locaties bij elkaar worden het meest juist gedaan door de KNMI app met 146 punten. Dit terwijl de Weerplaza app het slechtst scoort met 98 punten. Klara doet het met 140 punten ook niet slecht, gevolgd door Weer & Radar (WetterApp) met 146 punten.
Weer-app voor de temperatuur
We hebben nogal wat temperatuurverschillen gezien voor eenzelfde meetmoment in de diverse apps. De ene app is hier dan ook accurater in dan de andere applicatie. De juistheid van temperatuur vinden we voornamelijk terug bij Buienradar, Weather Underground en Weeronline. AccuWeather en Weer & Radar zitten hier het vaakst naast.
Weer-app voor de neerslag
Hoewel we denken dat het in Nederland heel veel regent, blijkt ook dit jaar uit onze weer-app test dat dit best meevalt. Voor de neerslagverwachting per uur kun je het beste de app van Buienradar raadplegen. Hoewel de KNMI app hetzelfde aantal punten (130) hiervoor heeft behaald, is de Buienradar app nauwkeuriger hierin. Ook Weeronline is met 129 punten hierin betrouwbaar. AccuWeather is het minst nauwkeurig in de neerslagverwachting.
Kijken we naar de neerslagverwachting per dag, dan zien we dat Buienradar minder accuraat is. Zij scoren 103 punten, terwijl WeatherPro 117 punten scoort op dit onderdeel, de KNMI app 115 punten en Weer & Radar 113 punten. Het slechtst in de neerslagvoorspelling per dag zijn AccuWeather (87) en Weerplaza (99).
Eindconclusie
In de afgelopen maanden hebben we onze uiterste best gedaan om een nieuwe weer-app test te presenteren. Voordat we naar de einduitslag gaan, vallen ons meer dingen op. Dat we nu niet meer in Breda testen lijkt voor een flinke verschuiving te zorgen in het klassement. We kunnen ook alvast verklappen dat er een nieuwe winnaar is, een hele nieuwe winnaar. Goed om te weten is dat we de app zelf scores hebben gegeven voordat we de berekeningen van de weer-app test hebben gedaan.
Op de tiende (en laatste) plaats vinden we Weerplaza. Qua temperatuurvoorspelling doet de applicatie het nog best aardig, maar op voorspelling scoort de Nederlandse app vele malen lager dan zijn concurrenten. De negende plaats is voor AccuWeather, op dezelfde plek als vorig jaar. De voorspellingen zijn vrij aardig, maar AccuWeather scoort erg slecht op het gebied van temperatuur- en neerslagvoorspelling. Op plaats 8 vinden we Weer XL, welke een opvallende sprong naar beneden maakt ten opzichte van vorig jaar, toen de app 4e werd. Op de voorspelling mist de app veel punten en op de rest volgt het de middenmoot.
Weather Underground vinden we in onze weer-app test 2019 terug op de 7e plek. Ondanks dat deze nette app de op één na hoogste score heeft behaald voor de temperatuurverwachting. De zesde plaats is voor Weeronline, samen met Klara hebben zij de mooiste app, maar de voorspellingen zijn doorgaans niet altijd accuraat. Voor de neerslag per uur zit de app wel aardig in de buurt. Weeronline stond vorig jaar ook op plaats 6.
We gaan naar de top 5, waar we op vijf Weer & Radar tegenkomen, ofwel WetterApp. Dat is een teleurstellende daling voor de applicatie. Deze app won namelijk meerdere edities van onze weer-app tests in de afgelopen tijd, en als dat niet het geval was, dan werd de app tweede of derde. De van oorsprong Duitse app heeft een aardig goede voorspelling, maar de temperatuurverwachting is slecht. De vierde plek is voor Buienradar. Voor de voorspelling voor de temperatuur moet je bij Buienradar zijn; en ook de neerslagverwachting per uur is accuraat bij de Buienradar app. Echter mist de app punten op de voorspelling van de neerslag per dag. Buienradar stond vorig jaar derde.
De derde plaats is voor Klara Weather, een strakke weer-app die hoge punten scoort op de neerslag per dag en de algehele weersvoorspelling. Verbeterpunten zijn er wel voor de temperatuurverwachting. Die is niet altijd even betrouwbaar. Op de tweede plaats vinden we WeatherPro, dat betekent; een nieuwe winnaar dit jaar. Vorig jaar won WeatherPro de weer-app test 2018 en ook in 2016 ging de applicatie met de winst er vandoor. In de voorspelling voor dagelijkse neerslag is WeatherPro het beste en ook op andere onderdelen scoort de app prima, maar de voorspelling moet wel echt beter om weer beste te worden.
De winnaar
Tijdens onze vorige editie van ons onderzoek naar de beste weer-app stond de KNMI app op een 5e plaats, nu is het de winnaar van de DroidApp Weer-app test 2019! Op het gebied van voorspelling scoort de KNMI app het meest aantal punten en ook voor de neerslag schetst de Nederlandse app een betrouwbaar beeld. Op het gebied van temperatuurverwachting kan de score nog wel wat opgekrikt worden. Zoals we eerder al bespraken, kan de applicatie nog wel verbeteringen gebruiken; zoals de weergave van het aantal millimeter regen per uur. Ook het design van de applicatie voelt wat verouderd aan. Toch heeft de KNMI app met haar voorspelling een voorsprong van 8,6 punten op de nummer twee!
Alle meetmomenten en scores zijn volledig in te zien in onze PDF.
Puntenaantal locaties | Score voor app | |
KNMI | 453,5 | 7,1 |
WeatherPro | 444 | 8,0 |
Klara Weather | 440 | 8,9 |
Buienradar | 437 | 8,5 |
Weer & Radar | 431,5 | 8,3 |
Weeronline | 428,5 | 8,8 |
Weather Underground | 429 | 8,1 |
Weer XL | 415,5 | 8,0 |
AccuWeather | 393 | 7,8 |
Weerplaza | 383,5 | 7,0 |
Note: We hebben onze uiterste best gedaan met alle mogelijke middelen om de weer-applicatie test zo precies en goed mogelijk uit te voeren. Het onderzoek naar de beste, meest accurate weer-applicatie is geheel onafhankelijk uitgevoerd. DroidApp heeft er geen voordeel bij dat een bepaalde applicatie als winnaar zou eindigen. DroidApp wil met dit onderzoek aantonen dat het verschil tussen weer-applicaties groot kan zijn, en wil consumenten advies geven in welke weer-app, welke prestaties levert. Weer-applicaties zijn niet van tevoren ingelicht over het gebruik van hun app in de weer-app test. De weer-app test mag gecommuniceerd worden door derden, mits niet letterlijk gekopieerd en alleen indien er een link opgenomen wordt naar dit artikel. Citeren met vermelding ‘DroidApp.nl’ is uiteraard toegestaan.