Voor het derde jaar op rij hebben we weer uitgebreid en nauwkeurig onderzoek gedaan naar het antwoord op de vraag; “Wat is de beste weer app?”. Dit jaar pakt DroidApp nog groter uit en zijn we in de afgelopen zes maanden druk bezig geweest met het doen van onderzoek naar de beste weer-app. Hebben we een nieuwe winnaar dit jaar in de weer-app test? We komen in ieder geval tot verbazingwekkende resultaten.
Weer-app test 2016
Met de grote weer-app test 2014 en vorig jaar met de weer-app test 2015 hebben we in het verleden al onderzoek gedaan naar wat de beste, meest accurate weer-app is van dat jaar. Met gepaste trots komt DroidApp nu met een compleet vernieuwde, nog uitgebreidere maar onafhankelijke weer-app test van 2016.
Dit jaar hebben we een aantal veranderingen doorgevoerd met de weer-app test. Waar we voorheen ongeveer twee weken uittrokken voor de test, hebben we nu de weer-apps vergeleken over een periode van zes maanden. Op deze manier krijg je een breder inzicht in de prestaties over de verschillende seizoenen. Daarnaast hebben we weer een frisse selectie gemaakt uit het grote aanbod van weer-applicaties voor de mobiele besturingssystemen zoals Android.
Waar we in 2014 en 2015 enkel in Breda de meetmomenten voor de weersvoorspelling deden, hebben we dit jaar voor een beter beeld de weer-app test uitgevoerd in zowel Breda (Noord-Brabant) als in Breukelen (Utrecht). Voor accurate gegevens hebben we gebruik gemaakt van verschillende weerstations verspreid over de stad, waarbij we een gemiddelde namen bij verschillen.
- Update 2017: Lees de weer-app test 2017
Weer-apps
Dit jaar hebben we negen weer-apps meegenomen in de test van 2016. Een aantal van deze apps zijn nieuw, een aantal waren ook vorig jaar in de test te vinden. In ieder geval hebben we de belangrijkste weer-apps van Nederlandse bodem meegenomen in het onderzoek. Uiteraard is ook WetterApp (Weer & Radar) weer meegenomen in de test. Deze van oorsprong Duitse applicatie wist de afgelopen twee edities van de test te winnen. We hebben de applicaties in willekeurige volgorde voor je op een rij gezet, inclusief de leverancier van de weergegevens. Goed om te weten is dat je bij Weather Timeline kunt kiezen uit verschillende weerproviders. We hebben bij deze app gekozen voor Forecast.io.
- WetterApp (WetterOnline)
- WeatherPro (MeteoGroup)
- Weer XL (Wunderground)
- Morecast (Ubimet)
- Weeronline (Meteovista)
- Weerplaza (Infoplaza)
- Buienradar (Buienradar)
- AccuWeather (AccuWeather)
- Weather Timeline (Forecast.io)
Puntentelling
Per onderdeel kan een weer-app een verschillend aantal punten verdienen. Hieronder leggen we uit op welke elementen een applicatie punten kan behalen, en hoeveel dit er dan zijn.
Voorspelling
Bij een weersvoorspelling worden door applicaties soms verschillende termen gebruikt om de verwachting te tonen. Als voorbeeld nemen we overwegend zonnig en licht bewolkt, hiermee wordt hetzelfde bedoeld en rekenen we dus ook als eenzelfde voorspelling. Een juiste voorspelling kan soms het verschil zijn tussen het dragen van een regenpak en een korte broek. De punten die een applicatie met een juiste voorspelling weet te verdienen worden bij het berekenen dubbel geteld.
- 2 punten bij een volledige juiste voorspelling
- 1 punt bij een gedeeltelijk juiste voorspelling
- Geen punten bij een onjuiste voorspelling
Temperatuur
Bij een temperatuurverwachting hanteren we de volgende marges ten opzichte van de uiteindelijk gemeten temperatuur;
- 2 punten bij +1 of -1 graad verschil
- 1 punt bij +1.1 tot +2.1 en -1.1 tot -2.1 graden verschil
- 0.5 punt bij +2.1 tot +3.1 en -2.1 tot -3.1 graden verschil
- Geen punten bij +3.1 graden hoger en -3.1 graden lager verschil
Regen
We hebben voor de regenvoorspelling dit jaar een aanpassing gemaakt in de puntentelling. Wanneer er geen regen is gevallen (0.0 mm) en de applicatie voorspelt 0.0 mm dan scoort de app 2 punten. Zegt een applicatie dat er 0 tot 0,5 millimeter regen gaat vallen en het blijft droog dan krijgt de app 1 punt. Hierna scoort de app geen punten meer. Valt er wel regen dan is de puntenverdeling als volgt, in het voorbeeld gebruiken we 3.0 mm regen.
- 2 punten bij een voorspelde waarde van 2.5 mm tot en met 3.5 mm
- 1 punt bij een voorspelde waarde van 1.9 mm tot 2.5 mm en 3.6 mm tot en met 4.1 mm
- Geen punten bij een groter verschil
De beste weer-app
Iedere applicatie hebben we uitgebreid getest en gebruikt voor de weer-app test. We bespreken de weer-apps hieronder in willekeurige volgorde. Daarbij nemen we direct de positieve en minder positieve kanten van de applicatie mee.
WetterApp
WetterApp is sinds enige tijd ook volledig in het Nederlands te gebruiken, met de naam; Weer & Radar. Deze applicatie wist zowel in 2014 als in 2015 de eerste plaats te behalen in onze weer-app test. De applicatie toont voor vandaag en morgen de weersverwachting per uur en voor de opvolgende dagen de verwachting per dagdeel. Ook zie je de regenradar en krijg je meer informatie als je op de weersverwachting klikt. Sinds kort kan je ook gebruik maken van een noodweer-waarschuwing waarbij je een melding krijgt als er extreem weer op komst is. Weet de beste weer-app van 2014 en 2015 ook dit jaar de eerste plaats te bemachtigen?
WeatherPro
WeatherPro is onder een erg grote groep één van de populairste weer-apps. Je krijgt direct inzicht in de kaart met het huidige weer. Daarnaast kan je voor de komende dagen de verwachting bekijken en kan je per dag voor perioden van 3 uur het weer opvragen. Daarnaast biedt WeatherPro integratie voor je Netatmo weerstation en kan je deze data laten weergeven in de app. Voor de weer-app test gebruiken we de betaalde versie, echter is er ook een gratis versie beschikbaar; WeatherPro Free. Ook in WeatherPro kan je notificaties inschakelen, kan je uitgebreidere grafieken bekijken en nog veel meer. Echter is bijvoorbeeld het WindTheme voor surfers, zeilers, piloten en andere windsportliefhebbers alleen beschikbaar middels een in-app aankoop. Ook als je de voorspelling per uur wilt, kost dit geld (€2,99 voor 3 maanden, €9,99 voor 12 maanden) en dat is jammer, als je al de app zelf gekocht hebt.
Weer XL
Weer XL is een applicatie die vrijwel alle informatie in één app weet te bundelen. Het startscherm toont een animatie van het huidige weer en de informatie over het weer. Weer XL is niet de mooiste app, maar toont zoals gezegd wel eigenlijk alle nodige informatie. Je kunt de animatie leesbaarheid aanpassen, geluidseffecten in- of uitschakelen en meerdere plaatsen beheren. De weersverwachting voor de komende dagen vind je door op ‘morgen’ te tikken. Voor de komende tien dagen vind je de weersvoorspelling per uur. Wat ons opviel was dat Weer XL erg vaak ‘kans op regen’ gebruikt, terwijl dit juist een breed begrip was. Vaak was het op die dag dan gewoon prima weer en was er van regen geen sprake. Bij ‘kans op regen’ hou je het in onze ogen in het midden wat het weer wordt, want er is net zoveel kans op regen als op zon.
Morecast
Een nieuwe speler in de weer-app test. Morecast is een applicatie die we in een review al eerder behandelde. Deze toepassing laat het weer voor de komende dagen zien in een vrij minimalistisch uiterlijk. Ook kan je grafieken raadplegen en de satelliet bekijken. Wat Morecast anders maakt dan de rest zijn de extra functies. Zo kan je een route van A naar B plannen en de weersverwachting voor onderweg bekijken. Daarnaast is het mogelijk om het weer tussen twee plaatsen te vergelijken (handig voor een last-minute vakantie) en kan je weerfoto’s delen in de community. Tevens vind je er verschillende webcams waarmee je op verschillende plaatsen kunt zien wat het weer is.
Weeronline
Weeronline is momenteel bezig met een nieuwe Android-app te ontwikkelen, en als we eerlijk mogen zijn, is daarvoor ook echt de tijd rijp. Vorig jaar moesten we al concluderen dat de werking van de applicatie verre van fijn is. De applicatie toont bepaalde informatie niet of onvolledig, zo missen we de hoeveelheid neerslag die verwacht wordt. Daarnaast is het design erg gedateerd. De weergave van de grafiek met de verwachting voor de komende 48 uur toont enkel lijntjes maar mist de duidelijke informatie. Tevens missen we de functie om het weer per uur te bekijken. We hebben dan ook voor de weer-app test om zo eerlijk mogelijk te vergelijken met regelmaat aanvullende informatie van de website gehaald. Handig aan de Weeronline app is dat je per dag een weercijfer ziet. Zo weet je precies of je lekker erop uit kunt trekken, of de BBQ tevoorschijn kunt pakken.
Weerplaza
Een andere app van Nederlandse bodem is de Weerplaza app. Deze applicatie laat in een oogopslag zien wat het weer nu is en voor de komende dagen zal zijn. Voor de komende dag kan dat per uur. Ook zie je voor vandaag en morgenochtend de verwachting voor dat dagdeel. Door te swipen kan je schakelen tussen de verschillende plaatsen in de app. Wel duikt er zo nu en dan een erg grote advertentie op. Jammer aan de Weerplaza app is dat je voor de komende dagen niet de verwachting per dagdeel kunt bekijken. Ook Weerplaza biedt de mogelijkheid om eventueel notificaties in te schakelen.
Buienradar
Buienradar is in Nederland een echt begrip geworden. Logisch dat we de Buienradar-app niet links kunnen laten liggen in de weer-app test. Dit jaar heeft de Buienradar app meerdere updates gekregen. Zo kwam de verkeersinformatie terug en kwam er een compleet vernieuwd ontwerp. De regenradar krijgt een prominentere plaats en kan vergroot worden tot vrijwel schermvullend. Je krijgt voor de komende dagen de voorspelling per uur te zien en de bediening wijst zich vanzelf. Naast het bekijken van de regenverwachting kan je natuurlijk met de applicatie ook al het andere weer opvragen.
AccuWeather
AccuWeather zien we op verschillende manieren terug in het dagelijks leven. Veel smartphone-merken maken voor bijvoorbeeld hun widget gebruik van de weersinformatie van AccuWeather. De applicatie van de weerdienst is dit jaar voorzien van een aantal toevoegingen. Denk aan de grafieken en een dark theme. De applicatie toont voor de komende 24 uur de verwachting nauwkeurig per uur en bevat ook kaarten en met de functie Minutecast kan je kijken of er neerslag verwacht wordt.
Weather Timeline
We kregen vorig jaar het verzoek om Weather Timeline op te nemen in de weer-app test. Weather Timeline wordt ontwikkeld door Sam Ruston, tevens verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de strakke app Flamingo. De mooiste weer-app die er te vinden is, is ongetwijfeld Weather Timeline. Niet alleen kan je kiezen uit een licht of donker thema, je kunt ook nog eens icoontjes aanpassen, de vormgeving over het algemeen instellen en nog veel meer naar eigen hand zetten. Kers op de taart is de mogelijkheid om zelf een weerdienst te selecteren. Je kunt kiezen uit vijf bronnen waaronder Yr.no en OpenWeatherMap. Wij kozen voor Forecast.io. Je ziet in het overzicht bij het kiezen van een bron, direct hoeveel mensen in je omgeving welke dienst kiezen. Dit moet het maken van de keus makkelijker maken.
Welke weer-app is nou de beste?
Om de spanning nog wat verder op te voeren, kunnen we melden dat we na twee jaar WetterApp als winnaar, dit jaar een nieuwe winnaar hebben. Weer-app test 2016 is niet zomaar een test, maar een onderzoek waarin we tot in de kleinste details hebben geprobeerd het beste naar boven te halen bij de apps, om zo de ware kracht van een toepassing te vinden. We blijven het zeggen; niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Dat bleek ook dit jaar weer het geval. Bij verschillende applicaties zien we dat er grote stappen gemaakt worden; echter hebben we dit jaar ook een andere hekkensluiter. Wel valt op dat er minder grote verschillen in punten zijn tussen de nummer 1 en nummer 9.
Nederlandse weer-apps en interessante feitjes
Waar we vorig jaar nog Nederlandse weer-apps in het midden vonden, is dat dit jaar heel anders. Bijna alle drie de Nederlandse apps vinden we onderaan de lijst. Dit betekent dat de buitenlandse weer-apps tijdens onze periode van zes maanden beter wisten te scoren dan onze eigen applicaties. Het gaat hierbij om de totaaluitslag. Wanneer we kijken naar de beste weer-app per plaats, wint Weather Timeline (Forecast.io) met een enorme voorsprong in Breukelen en WeatherPro in Breda. Echter scoorde Weather Timeline weer het laagst in Breda en was het tegenovergestelde juist weer zichtbaar bij AccuWeather; goed in Breda, slecht in Breukelen.
Het beste per onderdeel
Vorig jaar won Buienradar als het gaat om de voorspelling voor de neerslag. Weer XL wint op neerslagverwachting. Ontevreden zijn we zeker niet over Buienradar, het verschil is slechts drie punten. De derde plaats voor regenvoorspelling is voor AccuWeather. De beste app op het gebied van voorspelling van de temperatuur is Weeronline, gevolgd door WeerXL. Op een gedeelde derde plaats staan WeatherPro en Weather Timeline voor de temperatuur. Wil je de beste voorspelling, dan wint WeatherPro. Morecast weet met zijn voorspellingen een tweede plaats te behalen op dit gebied en de derde plaats is voor Buienradar.
Eindconclusie: dit is de beste weer-app van 2016
We gaan naar de eindconclusie van de weer-app test van 2016. Op de laatste plaats eindigt Weeronline. De applicatie verdient zeker een lik verf, want het is erg verouderd. Kijken we naar de prestaties van de app, dan zijn deze aan de mindere kant. Informatie zoals de verwachting voor de neerslag moeten we van de website halen. Op plaats acht staat Weerplaza, en stijgt hiermee één plek in vergelijking met vorig jaar. De app deelt een gedeelde vierde plaats in de voorspelling, maar de app steekt niet ergens hoog bovenuit.
Op de zevende plaats vinden we Weather Timeline. Een applicatie die absoluut de prijs voor mooiste weer-app verdient. We gebruikte voor de test de informatie van Forecast.io. Het resultaat is dus niet geheel aan Weather Timeline te wijten. Op plaats zes vinden we de andere Nederlandse app, Buienradar. Een prettige bediening en fijne vormgeving maken dit helaas niet de beste weer-app. De voorspelling van de temperatuur is duidelijk niet voor Buienradar weggelegd, want hierin scoort de applicatie niet al te best.
Op de vijfde plek staat AccuWeather en stijgt hiermee drie plaatsen in vergelijking met vorig jaar. Duidelijk is dat de accuraatheid aanzienlijk is verbeterd. Vooral voor de neerslagverwachting heeft AccuWeather flinke stappen gezet. Morecast doet dit jaar voor de eerste keer mee, en weet een vierde plek te bemachtigen. De applicatie gaat prima mee in de middenmoot. Morecast biedt ook extra functies, want die zijn niet alleen leuk, maar kunnen ook nog eens nuttig zijn; zoals de routeplanner met weersinformatie en de tool om het weer in twee plaatsen te vergelijken.
We gaan naar de top drie. De derde plaats is voor WetterApp. Waar de Duitse ontwikkelaars eerder nog twee jaar achter elkaar op de eerste plaats stonden, deden zij het dit jaar minder. Eigenlijk scoorde WetterApp op geen enkel gebied slecht, maar helaas was de concurrentie dit jaar beter. Het verschil tussen de nummer 3 en nummer 1 is slechts 9 punten. Misschien volgend jaar weer een eerste plaats? De tweede plaats is voor Weer XL. Deze applicatie staat boordevol informatie en weet het het beste als we kijken naar de regenverwachting. Wel mag de neerslagverwachting nog een tikkie beter, als we kijken naar de omschrijving zoals “kans op regen”.
Dan hebben we nog één naam over; en dat is WeatherPro en belandt hiermee op de eerste plaats. Deze weer-applicatie is onder een grote groep erg populair en doet nu echt zijn naam eer aan. Met WeatherPro heb je volgens de weer-app test 2016 de meest betrouwbare weersinformatie in handen. Wel is het jammer dat extra functies zoals de weersvoorspelling per uur, alleen tegen betaling (per x aantal maanden) mogelijk is.
Breda | Breukelen | Totaalscore | |
WeatherPro | 157 | 46,5 | 203,5 |
Weer XL | 149,5 | 49,5 | 199 |
WetterApp | 146,5 | 48 | 194,5 |
Morecast | 145,5 | 46,5 | 192 |
AccuWeather | 153 | 38 | 191 |
Buienradar | 150 | 37 | 187 |
Weather Timeline (Forecast.io) | 127,5 | 59 | 186,5 |
Weerplaza | 131 | 53 | 184 |
Weeronline | 129 | 48 | 177 |
We hebben alle meetgegevens van de weer-app test 2016 gebundeld in deze PDF.
Note: We hebben onze uiterste best gedaan met alle mogelijke middelen om de weer-applicatie test zo precies en goed mogelijk uit te voeren. Het onderzoek naar de beste, meest accurate weer-applicatie is geheel onafhankelijk uitgevoerd. DroidApp heeft er geen voordeel bij dat een bepaalde applicatie als hoogste zou eindigen. DroidApp wil met dit onderzoek aantonen dat het verschil tussen weer-applicaties groot kan zijn, en wil consumenten advies geven in welke weer-app, welke prestaties levert. Weer-applicaties zijn niet van tevoren ingelicht over het gebruik van hun app in de weer-app test.