Het was de eerste Xperia van Sony (zonder Ericsson) en had verschillende interessante design-elementen; de Sony Xperia S. Deze smartphone vormde de basis van hoe we nu de Xperia-smartphones tegenkomen. We bespreken de Sony Xperia S in onze rubriek ‘De vergeten smartphone’.
Sony Xperia S
Het was de eerste smartphone die Sony zonder de merknaam Ericsson uitbracht. Begin 2012 toen de Xperia S uitkwam had Sony het aandeel, wat Ericsson had in het telecombedrijf Sony Ericsson, overgenomen en ging dus verder als Sony Mobile. Achterop de Xperia S zagen we echter nog wel het bekende logo van Sony Ericsson. Niet alleen de naam veranderde, ook het design was drastisch veranderd. Zo had de Xperia S geen hardware knoppen meer en had het een rechthoekig design. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat onder andere de Xperia S de basis heeft gevormd voor de Xperia smartphones zoals we die nu kennen van Sony.
Transparante balk
De Xperia S is toch wel een bijzonder toestel te noemen. Het had in tegenstelling tot voorgaande smartphones van Sony (Ericsson) geen fysieke knoppen meer aan de voorkant. Onder het scherm bevond zich een doorzichtige balk met daarin drie icoontjes, namelijk de terug-knop, de home-knop en de recente apps-knop. Deze icoontjes fungeerden echter niet als knoppen, boven de icoontjes waren drie oplichtende punten geplaatst die de actie van de icoontjes uitvoerden. De doorzichtige balk deed verder dienst als antenne.
Wat verder opviel aan de Xperia S was de fysieke cameraknop aan de zijkant van het toestel. Met deze knop kon de camera worden opgestart en uiteraard foto’s gemaakt worden. Boven deze knop waren de volumetoetsen geplaatst, de aan- en uitknop zat nog aan de bovenkant. Aan de linkerkant had Sony een HDMI-uitgang geplaatst, zodat je je Xperia S aan kon sluiten op een TV. Een HDMI-kabel werd standaard meegeleverd.
Geen SD-kaart
De achterkant kon verwijderd worden om een SIM-kaart te plaatsen, maar de accu was niet verwisselbaar en er was geen plek voor een SD-kaart. Dat je er geen SD-kaart in kwijt kon, was toch ook opmerkelijk te noemen, maar met 32GB aan opslagruimte was dit zeker voor die tijd niet echt een probleem.
Camera en processor
Uiteraard was er ook een camera aan de achterkant aanwezig. Deze camera kon foto’s van 12MP maken en kon in Full-HD (1080p) filmen. Aan de voorkant van het toestel zat een 4,3 inch scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Ook was er een camera aan de voorkant aanwezig. Met deze camera kon je selfies van 1,3MP schieten. Onder de motorkap had Sony een Qualcomm S3 processor geplaatst met een kloksnelheid van 1,5 GHz en 1GB werkgeheugen. De niet verwisselbare accu had een capaciteit van 1750 mAh, wat redelijk groot was voor die tijd.
De software
De Xperia S draaide standaard op Android 2.3.7 Gingerbread en werd geüpdatet tot en met Android 4.1.2 Jelly Bean. Over Android heen had Sony een gebruikersinterface ontwikkeld wat Timescape UI werd genoemd. Deze schil is te vergelijken met TouchWiz van Samsung en HTC Sense. Met Timescape kon je gebruik maken van de diverse widgets van Sony en het had een diepe integratie met Facebook en Twitter. Onderdeel van Timescape was Mediascape. Hiermee kon je eenvoudig je foto’s films en muziek beheren. Omdat de extra functies van Timescape maar weinig gebruikt werden, werd in 2013 Timescape vervangen door Socialife.
Sony Xperia S samengevat in 5 punten
- Eerste smartphone zonder de merknaam Ericsson
- Fysieke camera knop
- Geen verwijderbare accu
- Geen ondersteuning voor een SD-kaart
- Doorzichtige balk onder het scherm