DroidApp start met een nieuwe, wekelijkse rubriek waarbij we teruggaan in de tijd. In de rubriek ‘De vergeten smartphone’ kijken we terug op eerdere smartphones die in een hoek zijn geschoven. Welke smartphones roept bij ons herinneringen op, of juist bij jou? We beginnen met de Sony Ericsson Xperia Arc.
‘De vergeten smartphone’
We zullen eerst deze nieuwe rubriek kort samenvatten. Met grote regelmaat komen er nieuwe smartphones uit. Deze smartphones worden weer aan de kant geschoven en sommigen krijgen een opvolger. We gaan terug in de tijd en kijken naar de smartphones die ‘vroeger’ uitgebracht werden. De tijd dat 5,0 inch echt groot was, een dual-core processor alleen bij de dure toestellen aanwezig was en de tijd dat toestellen écht nog een eigen identiteit hadden. We blikken hierbij vooral terug op Android-smartphones, maar we zullen soms ook even een uitstapje maken naar de algemene telefoons waar we onze herinneringen aan hebben.
Toen ik samen met andere schrijvers deze rubriek bedacht, begonnen veel ideeën al door mijn hoofd te springen. Want welke toestellen hebben we allemaal niet gehad? We behandelen toestellen die jaren terug niet uit het straatbeeld weg te denken waren en aan toestellen die de potentie wel hadden, maar het publiek niet wisten te bereiken.
Sony Ericsson Xperia Arc
We gaan in ‘De vergeten smartphone’ dieper in op één toestel en direct kwam de Sony Ericsson Xperia Arc in mij op. Waarom? Ik weet nog dat ik in de tijd dat ik schreef voor GSM Helpdesk, op slag verliefd was op dit toestel. De ‘Arc’ had iets wat andere toestellen niet hadden; een enorm strak design met een boog waardoor het toestel ook nog heel dun was; 8,7 millimeter. Een schitterend toestel dat in 2011 werd uitgebracht.
Sony Ericsson bracht de Xperia Arc uit als opvolger van de Sony Xperia X10, de eerste Android-smartphone van Sony. Het toestel kreeg wel net als zijn voorganger de drie druktoetsen onder het scherm. Hiertussen zat verlichting, wat een extra luxe uitstraling gaf. Het beeldscherm had een grootte van 4,2 inch en een, voor die tijd erg goede, resolutie van 854 x 480 pixels. Sony adverteerde vooral het Bravia Mobile-engine display voor de beste beeldkwaliteit. Wat toen ‘gebruikelijk’ was, en nu echt ‘not-done’ is, zijn de grote bazels (schermranden), vooral boven het scherm.
Notificatielampje
Wat erg bijzonder was aan de Xperia Arc was dat het notificatielampje niet aan de voor- maar aan de zijkant van het toestel was geplaatst. Sony stond (en staat) bekend om zijn goede camera’s in de smartphones. De Arc had een 8.1 megapixel en we konden in HD filmen. Ook toen al had Sony Ericsson een fysieke sluitertoets geplaatst. Er zat aan de bovenkant van het toestel zelfs een HDMI-poort!
De accu van de Sony Ericsson Xperia Arc bood een capaciteit van 1500 mAh, wat ook al interessant was voor die tijd. Er was 512MB RAM en 320MB aan opslagruimte. Sony deed er gratis een 16GB Micro-SD geheugenkaart bij. De processor was een single-core processor; de Snapdragon S2 met een rekenkracht van 1.0 GHz. Op moment van release draaide de Xperia Arc op Android 2.3 Gingerbread. De laatste update was de update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
Timescape
Sony Ericsson bracht de Sony Ericsson Xperia X10 en Xperia Arc uit met de unieke app; Timescape. Hier was ik bij de X10 al verliefd op. Met Timescape had je de updates uit sociale netwerken (Twitter, Hyves(!), Facebook, LinkedIn, e-mail en SMS) binnen handbereik in één scherm. De updates werden getoond als kaarten in een erg strakke vormgeving. Het was gewoon een erg mooi toestel. De smartphone werd in 2011 aangekondigd tijdens de CES, later werd het toestel opgevolgd door de Sony Xperia Arc S met een iets snellere processor. De Sony Ericsson Xperia Arc had een prijs van ongeveer 450 euro toen hij uitkwam. Voor GSM Helpdesk heb ik de review mogen schrijven van de Sony Xperia Arc.
Xperia Arc samengevat in 5 punten:
- Boog-design
- ‘Groot’ 4,2 inch display 854×480 pixels
- HDMI-poort
- Notificatielampje aan de zijkant
- Geheugenkaart van ‘maar liefst’ 16GB