In februari 2012 werd er door Samsung een wel erg bijzonder toestel aangekondigd, namelijk de Samsung Galaxy Beam. De naam zegt het eigenlijk al, dit toestel bevatte een ingebouwde projector. Door deze projector werd het toestel wel dikker dan andere toestellen, het toestel was maar liefst 12,5 mm dik. In deze editie van ‘De vergeten smartphone’ bespreken we dit toestel.
Samsung Galaxy Beam
Samsung stond en staat er nog steeds om bekend, om experimentele functies aan hun smartphones toe te voegen. Vaak zijn dit functies op het gebied van software, maar af en toe komt Samsung ook met een handige hardware functie. Zo leek het Samsung in 2012 een leuk experiment om een projector in een smartphone te bouwen.
Op zich een goed idee om op deze manier de grenzen van de smartphone op te zoeken. De achterliggende gedachte was om door middel van de projector presentaties te geven aan collega’s en foto’s en films te bekijken met vrienden. Dankzij de 2000 mAh grote accu kon er zo’n 3 uur allerhande beeldmateriaal geprojecteerd worden.
Verouderde hard- en software
Toen de Samsung Galaxy Beam in juli 2012 uitkwam waren de specificaties van dit toestel niet erg up to date. De prijs van de Samsung Galaxy Beam lag rond de 450-500 euro en de adviesprijs was 539 euro. Het toestel draaide op Android 2.3.6 (Gingerbread) terwijl Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) op dat moment al de standaard was. De Galaxy Beam werd aangedreven door een dual-core NovaThor U8500 processor van 1,0 GHz per core.
Eind 2012 kwamen de eerste smartphones (denk aan de Nexus 4) met 2GB RAM uit, waar de Galaxy Beam het moest doen met 768MB RAM en 8GB aan opslag. Dit kon je uitbreiden met een SD-kaart van maximaal 32GB. Het 4,0 inch scherm had een resolutie van 800 x 480 pixels. Aan de achterkant bevond zich een camera met een resolutie van 5MP en aan de voorkant een camera met een resolutie van 1,3MP.
De projector
Het bijzondere aan de Samsung Galaxy Beam was natuurlijk de projector. Hiermee kon je het scherm van het toestel projecteren op bijvoorbeeld een muur. De projector gaf een redelijk beeld, helaas alleen in het duister en tot 50 inch. Bij te lichte omstandigheden was het beeld niet of nauwelijks te zien. Zoals eerder verteld was het toestel met 12,5 mm ook erg dik.
Een projector in een smartphone was een leuk en interessant experiment, maar doordat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen en het tegenwoordig erg makkelijk is om je smartphone draadloos te koppelen aan een TV, heeft ervoor gezorgd dat de projector geen deel meer uitmaakt van onze huidige smartphones. Hoewel er tegenwoordig een projector mod voor de Moto Z-lijn te krijgen is. Misschien toch een leuk idee voor bijvoorbeeld op de camping.
Samsung Galaxy Beam samengevat in vijf punten:
- Projector in een smartphone
- Erg dik
- Robuust uiterlijk
- Verouderde versie van Android
- Alleen in het donker goed beeld van projector