Deze zondag kijken we naar de Nexus 5 in onze rubriek ‘De vergeten smartphone’. LG mocht voor dat toestel weer aan de slag met het maken van een toestel. Wat is er te melden over het vijfde toestel uit de Nexus-reeks? Nou, genoeg!
Nexus 5
Iedere week bespreken we de mooiste pareltjes uit de smartphone- en telefoonmarkt. Deze week is het de beurt aan één van de meest succesvolle Nexus-telefoons uit de geschiedenis; de Nexus 5. Google bracht samen met LG deze telefoon uit. De voorganger, de Nexus 4, kwam ook uit de koker van LG. Twee jaar later volgde de Nexus 5X. In oktober 2016 stopte Google met de Nexus-toestellen en presenteerde het merk de Pixel-modellen. DroidApp blikte enkele jaren geleden terug op de Nexus-serie.
Terug naar de Nexus 5. Deze smartphone werd in oktober 2013 aangekondigd, waarbij het toestel voorzien werd van de Qualcomm Snapdragon 800 chipset, samen met 2GB aan werkgeheugen en een opslagruimte van 16GB of 32GB. Je kon dit niet uitbreiden met een geheugenkaart. LG en Google voorzagen de Nexus 5 van een 4,95 inch IPS+ scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, ofwel Full-HD. Voorop zat een 1,3 megapixel front-camera, achterop een 8 megapixel camera. Toen was het doodgewoon om ‘gewoon’ één camera te hebben achterop.
De Nexus 5, die je kon scoren in het rood, wit of zwart, had een 2300 mAh batterij en kon ook draadloos opgeladen worden. Standaard verscheen de Nexus 5 met Android 4.4 Ice Cream Sandwich, waarna later de telefoon bijgewerkt werd met Android Lollipop en tot slot Android 6.0 Marshmallow. De beveiligingsupdates liepen door tot en met 2018.
LG deed met de Nexus 5 heel veel goed, maar toch waren er wel wat aandachtspunten. De batterijduur is bij de huidige Pixel-modellen al niet geweldig, zo schreven we bijvoorbeeld in de Pixel 8 Pro review, ook bij de Nexus-modellen was dit al een aandachtspunt. Ook het ontbreken van een mogelijkheid om het geheugen uit te breiden en het lage volume van de speaker kon op weerstand rekenen. Positief was er ook genoeg te melden. Zo was Google de enige fabrikant die Android puur uitbracht, dus geen TouchWiz, Sense of Optimus-laag en kreeg je lang updates. Daarbij was het scherm duidelijk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.
Concurrenten waren er genoeg van andere fabrikanten; waaronder de LG G2, maar ook de Sony Xperia Z1 en natuurlijk Samsung met de Galaxy S4 wilden marktaandeel afsnoepen van de Nexus 5. De prijs van het toestel lag bij release rond de 400 euro.