De HTC Desire werd februari 2010 officieel gelanceerd als het derde vlaggenschip toestel met Android van HTC. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en heeft HTC een flink aantal toestellen uitgebracht in de Desire-serie. Maar wat maakte de eerste Desire zo uniek zeven jaar geleden? In deze editie van ‘de vergeten smartphone’ blikken we terug op de HTC Desire.
HTC Desire
Met de HTC Desire heeft HTC haar derde vlaggenschip smartphone met Android op de markt gezet. Vanuit de fabriek kreeg het toestel Android 2.1 Eclair geïnstalleerd, later kreeg het toestel ook nog een upgrade naar Android 2.2 Froyo. Met zijn 3,7 inch AMOLED scherm, 5 megapixel camera en 576MB werkgeheugen was het toestel zijn tijd ver vooruit. De accu met een capaciteit van 1400 mAh kan verwisseld worden.
Aan de voorzijde van de Desire zijn vier knoppen te vinden waarmee je terug kunt keren naar het beginscherm of snel kunt zoeken. Ook vind je daar een optisch trackpad waarmee je door schermen kunt navigeren. In 2010 waren onder andere de Nexus One en Sony Ericsson Xperia X10 populaire toestellen. Waarbij de X10 gezien kan worden als de grootste concurrent van dit toestel.
Toen de HTC Desire al een aantal maanden verkrijgbaar was werden de AMOLED schermen ook steeds schaarser. Hierdoor zijn een flink aantal toestellen uitgerust met een SLCD scherm in plaats van het AMOLED display. Kopers van het eerste uur hadden echter altijd een AMOLED scherm.
HTC Sense
Op de HTC Desire is de HTC Sense user interface te vinden waarin tal van functies zaten verwerkt. Zo kon je via Sense direct het weer opvragen of je sociale media ophalen zoals Facebook en Twitter. Nieuw was ook de ondersteuning voor bewegende achtergronden, met live wallpapers kon je bijvoorbeeld een bewegend grasveld tonen die een dag en nacht cyclus toonde.
Met de speciale Scènes kun je profielen aanmaken voor tijdens het werk of privé gebruik. Hierdoor toont het thuisscherm de applicaties die je nodig hebt voor bijvoorbeeld het werk. In 2010 was Sense een zeer fraaie user interface waarmee veel mogelijk was, ook nu bestaat HTC Sense nog, bijvoorbeeld op de HTC 10. Hier is goed te zien hoe Sense in de afgelopen zeven jaar volwassen is geworden. Onderstaande video heeft Stefan ooit een keer geüpload naar YouTube waarin we de live wallpapers zien.
Andere apps die ook op de HTC Desire te vinden zijn was bijvoorbeeld HTC Peep, een kleine maar handige Twitter applicatie. HTC leverde op de Desire ook haar eigen e-mail applicatie mee. Ook de Google Play Store is op dit toestel aanwezig alleen heette dat vroeger wel de Android Market.
Na Android 2.2 Froyo
Na het uitbrengen van Android 2.2 Froyo kreeg de HTC Desire geen update meer, gelukkig was er voor dit toestel een zeer actieve community die de daaropvolgende Android versies heeft uitgebracht voor het toestel. Zo kon je uiteindelijk zelfs Android 4.4 KitKat op het toestel installeren en gebruiken. In 2010 was Android bezig met een opmars maar werd het OS nog wel gezien als een technisch besturingssysteem en een beetje voor “nerds”.
De HTC Desire die ik nog steeds in mijn bezit heb is ook uitgerust met Android 4.4 KitKat. Na zeven jaar werkt het toestel nog steeds aardig al kun je een aantal apps niet meer gebruiken. Voor een adviesprijs van slechts 449 euro kreeg je van HTC de HTC Desire. Hieronder vind je ook de video van de aankondiging van het toestel.
HTC Desire samengevat in 5 punten:
- Trackpad
- HTC Sense
- AMOLED scherm
- Zeer actieve community support
- Begin opkomst Android