De BlackBerry, nog niet zo gek lang geleden was hij niet uit het straatbeeld en van het schoolplein weg te denken. Voor het ‘Pingen’ was wel een aparte bundel nodig, maar we deden het massaal. In deze editie van ‘De vergeten smartphone’ bespreken we de BlackBerry Curve 8520.
BlackBerry Curve 8520
Een betaalbare BlackBerry met toch de nuttige functies die je op het toestel verwacht. Het Canadese Research In Motion (RIM) kwam in 2009 met de BlackBerry Curve 8520. Rond het jaar 2010 was het helemaal hip om te kunnen zeggen ‘Ik heb een BlackBerry!’. Mede daarom liep menig scholier op het schoolplein met de betaalbare Curve van BlackBerry. WhatsApp was in opkomst, maar Pingen was het helemaal. Maar alleen als je een BlackBerry had. Niet? Dan viel je toch al wel buiten de boot.
De smartphone had een 2,5 inch display met een resolutie van 320 x 240 pixels en had een 4:3 beeldverhouding. Daaronder zat het volledige toetsenbord met daarboven het trackpad om mee te scrollen en de druktoetsen voor bellen, terug en de BB-toets. De camera telde 2 megapixel en je kon ermee in 320p resolutie filmen. Daarnaast was er ondersteuning voor het 2G netwerk en was er WiFi aanwezig. Het interne geheugen bedroeg 256MB en er was ruimte voor een geheugenkaart van maximaal 32GB. De processor had een rekenkracht van 512 MHz, er was 128MB RAM-geheugen en de accu een capaciteit van 1150 mAh.
BlackBerry OS
Toen ik nog werkzaam was in een telecomwinkel was de BlackBerry Curve 8520 niet aan te slepen. De Curve kwam in verschillende kleuren op de markt en was voorzien van een plastic behuizing. Aan de zij- en achterkant was een zachter materiaal verwerkt die het toestel minder glad maakte. Het toestel draaide op het eigen BlackBerry OS met een startscherm en apart menu waar de applicaties terug te vinden waren.
Je kon routes opzoeken met de eigen kaarten-app, maar navigeren was niet mogelijk. De BlackBerry Curve 8520 had namelijk geen GPS en kon ook niet aan de hand van het netwerk je huidige locatie nauwkeurig bepalen. Synchroniseren van gegevens zoals de (Exchange-) agenda, de mail en BlackBerry-diensten zoals Ping, moest allemaal via de BlackBerry Enterprise Server (BES). Ook kon je toepassingen downloaden via BlackBerry World.
Aparte BlackBerry bundel
Hier zat gelijk ook een nadeel aan het toestel. Bovenop je abonnement moest je een extra BlackBerry bundel toevoegen. Ook als je prepaid-gebruiker was, was een extra bundel nodig om de functies te kunnen gebruiken, anders waren de mogelijkheden met de Curve zeer beperkt. De prijs van deze bundel lag in die tijd tussen de 9,50 en 12,50 euro, afhankelijk van de provider en de opties. Dit was van verschillende factoren afhankelijk, waaronder de provider. In de BB-bundel zat nog geen internet tegoed, dus dat kwam er nog bij.
De prijs van de BlackBerry Curve 8520 lag rond de 250 euro toen het toestel werd uitgebracht. Een tijd later, toen de telefoon ook interessant werd gemaakt middels een prepaid-pakket kon je het toestel aanschaffen voor rond de 150 euro. Heb jij de BlackBerry Curve 8520 ook gehad? Wat waren jouw ervaringen?
BlackBerry Curve 8520 samengevat in 5 punten:
- Pingen!
- Populair op het schoolplein
- Alleen 2G en WiFi
- Aparte BlackBerry bundel
- Volwaardig toetsenbord met trackpad