Vorig jaar hebben we een grote weer-app test gepubliceerd op DroidApp. Dit jaar hebben we een nieuwe, grote weer-app test voor je. In de grote weer-app test 2015 zijn een aantal nieuwe weer-applicaties opgenomen. We hebben de weer-apps getest op 19 verschillende momenten. Wat is de beste weer-app? Je leest het in de uitgebreide weer-app test 2015.
Beste weer-app 2015
Gaat het regenen? Blijft het zo bewolkt vandaag? Is het lekker weer om naar het strand te gaan? Het zijn een aantal vragen die we ons stellen en waarbij een weer-app uitstekend van pas komt. Vorig jaar kon je op DroidApp al de grote accurate weer-app test vinden.
Update 2016: Grote weer-app test 2016: wat is de beste weer-app?
Dit jaar pakken we nog groter uit. We hebben de puntenverdeling aangepast en we hebben een aantal weer-apps vervangen door andere weer-apps. Daarnaast gaan we dit jaar wat dieper in op de werking van de applicatie. We zijn er ons uiteraard van bewust dat het weer hoe dan ook erg onvoorspelbaar kan zijn. Vorig jaar bleek al dat er toch grote verschillen zitten in de voorspellingen van de verschillende weer-apps. Waar we vorig jaar de applicaties beoordeeld hebben aan de hand van 13 meetmomenten, hebben we nu 19 meetmomenten gepakt, verspreid over twee weken. We hebben alle voorspellingen nauwkeurig genoteerd voor de Nederlandse stad Breda. We hebben voor de weer-app test gebruik gemaakt van vier verschillende meetstations die verspreid over de stad zich bevinden. Wanneer er verschillen waren in bijvoorbeeld de temperatuur hebben we hiervan het gemiddelde gepakt.
Meest accurate weer-app vorig jaar
Vorig jaar won de app WetterApp van WetterOnline. Inmiddels is deze applicatie gedeeltelijk in het Nederlands vertaald en is de app voorzien van Material Design. We hebben WetterApp uiteraard opnieuw meegenomen in de weer-app test. Maar we hebben meer weer-apps die strijden om de eerste plaats. We hebben de negen weer-apps die we hebben getest op een rij gezet, samen met de leverancier van de weergegevens. Veel weer-apps die beschikbaar zijn maken gebruik van dezelfde leverancier van data.
- Yr.no (Norwegian Meteorological Institute)
- Het Weer in Nederland (KNMI)
- Weeronline (Meteovista)
- Weerplaza (Infoplaza)
- AccuWeather (AccuWeather)
- Weer XL (Weather Underground)
- WeatherPro (MeteoGroup)
- WetterApp (WetterOnline)
- Buienradar (Buienradar)
Waar is Yahoo Weer?
De app Yahoo Weer was vorig jaar hekkensluiter in de weer-app test. Ondanks de strakke vormgeving scoorde Yahoo Weer slechts 17 punten als het gaat om de betrouwbaarheid van de app. AccuWeather werd met 31 punten op een na laatste. Yahoo Weer maakte gebruik van weerdata van The Weather Channel en Weather Underground. Een nieuwe weer-app die we nu hebben meegenomen in de test is Weer XL. Deze app maakt eveneens gebruik van Weather Underground, maar ons viel op vorig jaar dat Yahoo Weer bepaalde informatie niet weergaf.
Nieuwkomers in de weer-app test
We hebben dit jaar 9 weer-apps meegenomen in de test. Vier applicaties hebben we vorig jaar niet behandeld. Yr.no is afkomstig uit Noorwegen en wordt door velen gezien als een betrouwbare weer-app voor landen buiten Noorwegen. Dat gaan we in de weer-app test natuurlijk uitgebreid onder de loep nemen. De andere drie nieuwe weer-apps in de test zijn Buienradar, Het weer in Nederland en Weer XL.
Puntentelling weer-apps
Om een goed beeld te krijgen van de voorspellingen en de uitkomsten hebben we 19 verschillende meetmomenten bepaald. Er zitten verschillende periodes tussen. Zo hebben we de voorspellingen gecheckt voor de dag erna, maar ook voor een aantal dagen later. De punten voor een juiste voorspelling tellen dubbel, omdat dit het belangrijkste is. Sommige apps gebruiken een andere benaming voor een bepaald weer-type, een voorbeeld hiervan is gedeeltelijk of half bewolkt. Hier hebben we uiteraard rekening mee gehouden bij het geven van punten. Verder worden er punten gegeven voor de hoeveelheid regen en de temperatuur. De puntentelling leggen we hieronder uit. Voorspelling:
- Juiste voorspelling: 2 punten
- Gedeeltelijk juist: 1 punt
- Onjuiste voorspelling: 0 punten
Temperatuur:
- Maximaal +1 of -1 graad verschil = 2 punten
- Maximaal +2 of -2 graden verschil = 1 punt
- Maximaal +3 of -3 graden = 0,5 punt
Regen: De puntentelling voor de regen voorspelling werkt als volgt. Wanneer er 2,2 millimeter regen voorspeld kan de app 2 punten scoren wanneer deze tussen de 1,2 en 3,2 mm regen voorspelt. Geeft de app een regen verwachting tussen 0,2 en 1,2 of 3,2 en 4,2 dan krijgt de app 1 punt. Daaronder of boven worden geen punten meer toegekend. Sommige applicaties werken alleen met een regenkans in procent. Deze apps verdienen in het volgende geval punten. Wanneer de regenkans 25% of lager is en er valt geen regen dan krijgt de app twee punten. Is de regen kans tussen de 25 en 50% en het blijft droog dan krijgt de applicatie 1 punt. Geeft de app tussen de 50% en 75% en er valt regen, dan krijgt de app ook 1 punt. Tussen de 75 en 100% en er valt regen dan krijgt de app ook twee punten. Er zijn weerapps die een combinatie van beiden gebruiken, bijvoorbeeld procenten op meerdaagse verwachtingen en millimeters op de korte termijn. In dat geval is de millimeter score het belangrijkste.
Hieronder bespreken we de weer-applicaties in willekeurige volgorde.
Yr.no
Yr.no is een weer-app zonder instellingen. Bij het opstarten van de applicatie zie je het weer op je huidige locatie. Daarbij kan je gebruik maken van de zoekbalk voor het kiezen van een eigen plaats. Het weer per dag wordt weergegeven in tijdsvakken van zes uur. Een deel van de Yr.no app is naar het Nederlands vertaald, maar de applicatie laat zich vooral wijzen door de iconen en symbolen.
Het Weer in Nederland
De ontwikkelaars van de app ‘Het Weer in Nederland’ hebben een aantal elementen geïntegreerd uit het Material Design. Persoonlijk vinden we de app wat omslachtig qua navigatie. Wel kan je het weer per uur bekijken en kan je op kaarten de actuele windkracht, temperatuur en het zicht bekijken. De diverse kaarten en grafieken zijn gratis te raadplegen. Het menu met instellingen zit verscholen achter een betaalvenster. Met een in-app aankoop van €2,49 verberg je de reclame en krijg je een aantal functies extra.
Weeronline
In een jaar tijd is de applicatie van Weeronline niet veranderd, iets wat de app absoluut wel kan gebruiken. De werking van de app hebben we in de afgelopen weken ervaren als omslachtig en totaal niet prettig. Je hebt weliswaar bij het openen van de app direct de radar met de weersvoorspelling voor vandaag en morgen, maar uitgebreid is de app absoluut niet. Daarbij geeft de app van Weeronline niet aan hoeveel millimeter er aan regen gaat vallen.
Weerplaza
De app van Weerplaza is een duidelijk vormgegeven applicatie maar laat het weer voor de komende dagen niet uitgebreid zien. Voor de dag zelf is de informatie wel duidelijk en vrij uitgebreid per uur te vinden. Daarnaast kan je via de app van Weerplaza meerdere locaties instellen. Ook laat Weerplaza de regenradar zien en kan je het wereldweer en de satelliet-beelden bekijken.
AccuWeather
De widgets die op je smartphone zijn te vinden en de standaard geïnstalleerde weer-apps op je toestel maken bijna allemaal gebruik van AccuWeather. Dit is ook de reden waarom we in de weer-app test de data van AccuWeather meenemen. We gebruiken voor de test wel de app van AccuWeather zelf. Deze is erg uitgebreid en laat uitgebreide verwachtingen zien. Eerder werd de functie Minutecast al toegevoegd, waarbij je precies kan zien of er in de komende twee uur neerslag wordt verwacht. Ook laat de app de verwachtingen zien per uur en kan je grafieken en kaarten bekijken. Vorig jaar scoorde AccuWeather niet altijd even goed, weet AccuWeather dit jaar een hogere plaats te bemachtigen?
Weer XL
Weer XL is een applicatie die er goed uit ziet. Aangevuld met animaties en icoontjes heb je direct inzicht in het huidige en komende weer. Per uur is de informatie duidelijk inzichtelijk en vind je alle informatie die je nodig hebt. De applicatie heeft ook een radar aan boord zodat je precies ziet waar de bewolking zich bevindt.
WeatherPro
WeatherPro is in de weer-app test de enige app die niet gratis is. Onder een grote groep is WeatherPro de meest populaire weer-app. Voor bezitters van Android Wear zijn er zelfs interessante WeatherPro watch faces. In de applicatie krijg je direct zicht op waar de regen zich op dat moment bevindt. Verder krijg je de verwachting voor de komende dagen en kan je voor die dag het weer in blokken van drie uur raadplegen.
WetterApp
De van oorsprong Duitse weer-app WetterApp wist vorig jaar met grote voorsprong te winnen. WetterApp laat voor de huidige dag en de dag erop de voorspellingen per uur zien. Voor de dagen erna kan je de voorspelling per dagdeel bekijken. Je kan tot een week vooruit kijken. De buienradar laat precies zien waar de regen nu is en wat er nog gaat komen. De applicatie is gedeeltelijk in het Nederlands, maar de paar Duitse woorden zullen voor eenieder te begrijpen zijn doordat ze met iconen verder verduidelijkt worden. Winnaar dus van vorig jaar, maar zien we WetterApp ook bij de weer-app test 2015 bovenaan?
Buienradar
Buienradar is in Nederland een bekende applicatie. Niet alleen voor het raadplegen van de radar met de neerslagverwachting is de Buienradar applicatie handig, maar ook voor de weersvoorspelling kan je de app gebruiken. In tijdblokken van drie uur kan je de weersvoorspelling voor vandaag en de komende dagen bekijken. Eerder dit jaar kreeg Buienradar een Material Design update.
Beoordeling weer-applicaties
Uit onze uitgebreide weer-app test blijkt dat er veel verschillen zitten in de voorspellingen voor het weer. Dat is niet heel gek, want er is weinig zo onvoorspelbaar als het weer. De voorspellingen met de informatie telt voor ons meer mee dan de vormgeving van de applicatie. Sommige applicaties geven bepaalde informatie niet weer, of laten bijvoorbeeld de neerslag alleen in procenten zien in plaats van in millimeters. Hieronder geven we je de uitslag van de DroidApp Weer-app test 2015. Wie mag zich de beste weer-app noemen?
We beginnen met de slechtst presterende applicatie. Weerplaza is de applicatie die we onderaan de lijst vinden. Van de negen weer-apps scoorde Weerplaza het slechtste. De app had vooral moeite met het geven van de juiste voorspelling. Jammer, want de applicatie was qua vormgeving wel een van de betere. De achtste plaats is voor AccuWeather, ook bij deze app is er met de vormgeving van de app niets mis, maar voornamelijk op het gebied van de verwachte neerslag heeft de applicatie het lang niet altijd bij het juiste eind.
Op plaats nummer zeven staat de app Het Weer in Nederland. Het voorspellen van de temperatuur gaat de app niet altijd goed af. De zesde plek is voor Weeronline. De Weeronline app moet het van zijn vormgeving niet hebben en al helemaal niet van de gebruiksvriendelijkheid. Scoort dus beter dan de eerder genoemde apps, maar is niet altijd even accuraat. Wel is de temperatuurs-verwachting iets boven gemiddeld. Opvallend is de daling in de ranglijst; vorig jaar eindigde Weeronline nog op een tweede plaats. Op de vijfde plaats staat Buienradar. De naam doet de app wel eer aan, want Buienradar wist de meeste punten te behalen op het gebied van de verwachte neerslag. De voorspelling van de Nederlandse app liet wel af en toe steken vallen. De vierde plaats is voor WeatherPro, de weer-app die bij een grote groep zo geliefd is. De voorspellingen waren redelijk en qua temperatuur verwachting kon de app goed meekomen, maar voor een betaalde app mag je betere resultaten verwachten.
We gaan naar de top 3. De derde plaats is voor de Noorse app YR.no. YR.no wordt gezien als een applicatie die het ook buiten Noorwegen vaak bij het juiste eind heeft. Hoewel de applicatie wat beperkt is in de mogelijkheden klopt de voorspelling vaak wel en weet de app ook de neerslag vaak juist te verspellen. Iets waar YR.no niet bepaald in uitblinkt is de verwachting van de temperatuur, daar scoorde YR.no het laagst aantal punten van allemaal. Op de tweede plaats staat de app Weer XL. Zoals we eerder al zeiden zit het met de vormgeving van de applicatie wel snor. In Weer XL vinden we uitgebreide informatie en zijn ook de voorspellingen gedetailleerd. De voorspellingen komen over het algemeen goed overeen met de werkelijkheid en weet de app ook goed de neerslag hoeveelheid te voorspellen.
De winnaar is wederom WetterApp. Bij de weer-app test van vorig jaar wist WetterApp met een groot verschil de rest achter zich te laten en ook dit jaar zit er weer een groot verschil tussen WetterApp en de andere apps. Op het gebied van voorspelling scoorde de van oorsprong Duitse app tien punten meer dan YR.no en 34 punten meer dan Weerplaza. Ook qua temperatuur gaat WetterApp er met de meeste punten vandoor. Wel laat WetterApp punten liggen op het gebied van neerslagverwachting. Met 13 punten meer dan Weer XL mag WetterApp zich voor het tweede jaar op rij ‘Beste weer-app van 2015’ noemen!
Voorspelling | Temperatuur | Regen | Totaal | |
---|---|---|---|---|
WetterApp | 62 | 32 | 29 | 123 |
Weer XL | 46 | 29 | 35 | 110 |
YR.no | 52 | 15,5 | 33 | 100,5 |
WeatherPro | 38 | 26 | 32 | 96 |
Buienradar | 32 | 25 | 36 | 93 |
Weeronline | 36 | 26,5 | 20 | 82,5 |
Het Weer in Nederland | 34 | 16 | 28 | 78 |
AccuWeather | 38 | 17,5 | 18 | 73,5 |
Weerplaza | 28 | 21,5 | 21 | 70,5 |
Bekijk hier het document met alle meetmomenten voor de weer-app test 2015 (PDF)
Note: We hebben onze uiterste best gedaan met alle mogelijke middelen om de weer-applicatie test zo precies en goed mogelijk uit te voeren. Het onderzoek naar de beste, meest accurate weer-applicatie is geheel onafhankelijk uitgevoerd. DroidApp heeft er geen voordeel bij dat een bepaalde applicatie als hoogste zou eindigen. DroidApp wil met dit onderzoek aantonen dat het verschil tussen weer-applicaties groot kan zijn, en wil consumenten advies geven in welke weer-app, welke prestaties levert.