Het grootste voordeel van het Android ecosysteem is de openheid. Er zijn zoveel apps voor zoveel doeleinden; de concurrentie is erg groot tussen app-ontwikkelaars. De vijf onmisbare apps van 2015 voor mij zijn apps waar makkelijk andere alternatieven voor te vinden zijn in de Play Store. Dit zijn de vijf meest onmisbare Android-apps van 2015 van DroidApp-schrijver Laurence.
Onmisbare Android-apps 2015
Eind december is het weer net als vorig jaar tijd voor een overzicht met onmisbare apps. De DroidApp-schrijvers lichten hier vijf apps uit die ze het afgelopen jaar als onmisbaar hebben ervaren. De onderstaande vijf apps waren een makkelijke keuze voor mij: ik gebruik ze alle vijf dagelijks en denk dat ze in hun soort de beste zijn voor mijn doeleinden, elk om verschillende redenen. Daarom hierbij in willekeurige volgorde mijn 5 onmisbare apps van 2015.
Google Foto’s
Sinds Google Foto’s eerder dit jaar werd gepresenteerd is het de perfecte fotomanager voor mij geworden. De app is zowel voor Apple als Android beschikbaar, waardoor foto’s delen met iedereen een eitje is. Bovendien zijn deze foto’s enorm simpel te delen door een linkje aan te maken van de geselecteerde foto’s. Met de toevoeging van albums delen sinds 10 december is de app nog veel handiger geworden. Ten slotte misschien wel het grootste voordeel: de opslag is onbeperkt. Google heeft foto’s en video’s delen en beheren nog nooit zo makkelijk gemaakt.
TuneIn Radio
Aan reclame op de radio heb ik een hekel. Daarom luister ik regelmatig naar internetradio. Dit doe ik via TuneIn Radio. De app biedt ontzettend veel zenders aan. In combinatie met ondersteuning voor mijn Chromecast Audio is dit een prima combinatie om muziek te luisteren.
DiskUsage
Regelmatig krijg ik de vraag waarom het geheugen van een smartphone vol is. Standaard zeg ik meteen al ‘installeer DiskUsage’. Het geheugen is ook standaard in te zien via instellingen, maar van dit overzicht word je niks wijzer. DiskUsage is ontzettend klein, slechts 185 kilobytes. Bovendien krijg je een veel beter overzicht waar je ruimte heen is gegaan met onderscheid tussen systeem-data, app-data en APK-bestanden. Het maakt niet uit of dit op je interne of externe geheugen is.
Regelmatig kom ik longreads tegen die ik graag wil bewaren voor in het weekeinde. Door dit artikel te delen met Pocket heb ik het artikel meteen opgeslagen en kan ik het via Pocket lezen op welk apparaat wat ik maar wil. Eenmaal gelezen kan je het artikel afvinken. In Google Keep linkjes opslaan heb ik veel te lang volgehouden, daarom vraag ik me ook af waarom ik Pocket niet eerder heb ontdekt.
Sunrise Calendar
Talloze agenda apps zijn beschikbaar, en geen enkele doet precies wat ik wilde. Tot ik Sunrise Calender installeerde. Deze agenda app laat als een van de weinigen alle dagen zien, ook al heb je geen afspraken. En dit alles in een mooi overzicht die wel erg doet denken aan de interface van de Agenda-app van Apple. Helaas gaat Microsoft de app integreren in hun Outlook-app en de ontwikkeling van Sunrise stoppen. Hopelijk blijft de app wel gewoon werken, want ik kan er niet meer zonder mee.