Wanneer je met je auto bij een tankstation staat, zie je de grote stickers op de pomp geplakt: verboden je telefoon/smartphone te gebruiken. DroidApp heeft onderzoek gedaan naar hoe dit anno 2018 zit? Hoe denken pomphouders er over en wat zijn de gevaren? Kan het kwaad om tijdens het tanken bijvoorbeeld WhatsApp te checken?
Telefoon bij het tankstation: is het verboden?
Sinds jaar en dag zien we bij de tankstations stickers met wat je allemaal niet mag tijdens het tanken. Je moet de motor uitzetten, geen (open) vuur in de buurt hebben en jawel; je telefoon uitzetten. Is dat nog wel van deze tijd? Wat zijn de gevaren van het gebruiken van je telefoon/smartphone bij de pomp? DroidApp is op pad gegaan en heeft onderzoek gedaan naar de stand van zaken.
Wat is de reden?
De reden dat je een mobiele telefoon niet mag gebruiken in de buurt van de pomp, is omdat het kan zijn dat een elektrische reactie optreedt. In dat geval zou een vonk van je batterij in je smartphone kunnen overslaan met alle gevolgen van dien. Daarnaast laat Jacoline Poldervaart van BP Nederland aan DroidApp weten dat het ook te maken heeft met afleiding, waar de telefoon voor kan zorgen, tijdens het tanken. Volgens BP is het verbod om een telefoon te gebruiken bij het tankstation nog steeds aan de orde.
André Op de Weegh van Tango (Kuwait Petroleum Nederland) geeft als reactie op onze vragen aan dat het nog altijd verboden is om de mobiele telefoon te gebruiken bij tankstations; “Hoewel de pompen en de tankpistolen, maar ook mobiele telefoons, steeds beter beschermd zijn tegen externe invloeden, is het verbod nog steeds aan de orde. Wij als Tango wensen optimale veiligheid op de tankstations en willen aldus elk risico op calamiteit uitsluiten.”
Toch verschillen de meningen. Daniëlle Meijer van Tamoil laat weten dat er in de wettelijke voorschriften geen formeel verbod staat op het gebruik van de mobiele telefoon bij de pomp. Meijer laat aan ons het volgende weten; “De verbodsstickers, die desondanks op veel tankstations nog worden gebruikt, stammen nog uit de begintijd van de mobiele telefoon. Destijds was het batterijaandeel van gsm’s relatief groter en was er een theoretisch risico dat bijvoorbeeld bij het laten vallen van de telefoon vonkvorming zou ontstaan.”
We hebben verschillende oliemaatschappijen om een reactie gevraagd. Van enkele maatschappijen hebben we geen reactie mogen ontvangen. De bedrijven die wel op onze vragen hebben gereageerd, BP, Tamoil en Tango laten weten dat er geen gevallen bekend zijn waarbij de mobiele telefoon feitelijk tot gevaarlijke situaties heeft geleid.
Mobiel tanken
Sommige tankstations bieden nu de optie aan om mobiel te betalen. Juist hier komt de smartphone om de hoek kijken. Hoe kijken tankstations hier tegenaan? BP laat hierin weten; “Het verbod geldt voor het gebruik van de mobiele telefoon (op wat voor manier dan ook), buiten de auto op het voorterrein van het tankstation. Mobiel betalen kan in de auto worden gedaan.”
Tamoil geeft aan dat er vooraf in de auto betaald kan worden, en vervolgens uitgestapt wordt om te tanken. Tango laat eveneens weten dat het verbod geldt voor gebruik buiten de auto. In de app laat het bedrijf weten dat de app in de auto gebruikt moet worden. Dit is ook de reden dat contactloos betalen zoals in de supermarkt, niet mogelijk is.
We kunnen concluderen dat er in de praktijk geen gevallen bekend zijn, waarbij de mobiele telefoon voor problemen heeft gezorgd bij het tanken. Echter is er theoretisch gezien wel een gevaar en dus is voorkomen beter dan genezen.
Heb jij een onderzoeksvraag?
Heb jij nou ook een onderzoeksvraag, een vraag die relevant is voor DroidApp? Stuur je vraag onderbouwd in een bericht naar ons via de e-mail of via het contactformulier. Wie weet gaan wij voor je aan de slag!