Android is een besturingssysteem vol mogelijkheden. Echter kunnen die vele opties ook risico’s met zich meenemen, zeker als de fabrikant niet veel aandacht lijkt te besteden aan updates. Hoewel sommige fabrikanten goed bezig zijn, kunnen fabrikanten als Motorola en zeker LG hier nog wat van leren.
Android updates: dit moet echt beter!
Mijn eerste Android was een Sony Ericsson Xperia X10. Android stond nog in de kinderschoenen en maandelijkse beveiligingsupdates waren er niet en misschien ook -nog- niet nodig.
Inmiddels is dat heel anders. Zoals in ieder besturingssysteem heeft ook Android zijn zwakke plekken. Grote, en kleine lekken. Beveiligingsupdates, zogenoemde security patches, zijn belangrijker dan ooit en dus geeft Google iedere maand een beveiligingsupdate vrij. In dit artikel geef ik mijn persoonlijke mening over het updatebeleid van de grotere fabrikanten.
Samsung
Samsung kwam vorig jaar negatief in het nieuws omdat de Consumentenbond het helemaal had gehad met het updatebeleid van Samsung. Toestellen werden lange tijd niet bijgewerkt of voor te korte duur. Inmiddels kunnen we concluderen dat Samsung flinke stappen heeft gemaakt, want zo werd onlangs de nieuwste beveiligingsupdate verspreid voor de Galaxy S7. Ook de Galaxy S6-serie ontvangt nog updates, net als verschillende andere toestellen die niet het stempel ‘vlaggenschip’ hebben gekregen. Ook voor de Galaxy S8 worden vrijwel iedere maand wel updates uitgebracht; Samsung is hierin op de goede weg.
Leestip: Samsung en de Consumentenbond over het updatebeleid: wat klopt er niet?
Motorola
Motorola had altijd een goede naam met updates, maar dat is sinds de overname door Lenovo achteruit gehold. Er verschijnen zo nu en dan nog wel updates, maar bijvoorbeeld bezitters van de Moto G4 Play wachten al maandenlang op een update naar Android 7.0 Nougat. De update zou eerst begin dit jaar verschijnen en nog altijd zou de planning juni 2017 zijn. Echter is de update nog nergens te bekennen. Om eerlijk te zijn hebben we de hoop hierop opgegeven. De Moto G4 Plus zou nog wel de Oreo-update krijgen, maar de Moto G4 valt buiten de boot.
Sony
Een fabrikant die mijn inziens wel goed bezig is, is Sony. De Xperia-toestellen van de fabrikant worden met regelmaat bijgewerkt met beveiligingsupdates en dit geldt ook voor eerder uitgebrachte toestellen. Ook nieuwere Android-versies worden nog relatief langere tijd uitgebracht voor de belangrijkere toestellen van de Japanse fabrikant. Sony is daarin ook open met wat het moet regelen voor een update, zie ook de eerder verschenen update infographic, en wanneer de update uitgerold wordt. Sony was met Oreo de eerste fabrikant die de update uitbracht voor een niet-Google toestel. Daarbij werden de Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact direct met Android 8.0 Oreo op de markt gebracht.
HTC
HTC loopt over het algemeen redelijk goed mee met het bijhouden van de software. Android 8.0 Oreo wordt beloofd voor verschillende toestellen, maar bijvoorbeeld van de HTC U Play is onduidelijk of deze nu wel Oreo kan verwachten of niet. De HTC 10 en U11 krijgen uiteraard wel de update, waarbij de uitrol voor de U11 in verschillende landen is begonnen.
Huawei
De updatestrategie van Huawei is redelijk. De Chinese fabrikant is ook voor een groot deel actief in het goedkopere segment en daar worden vrijwel nooit updates voor uitgerold. Voor de duurdere toestellen verschilt het heel erg. De Lite-toestellen worden met regelmaat ontzien want de update naar Nougat voor de Huawei P9 Lite is nog altijd niet afgerond. Een slechte zet is dat Huawei zoals het er nu naar uitziet ook geen Oreo-update zal uitsturen voor de Huawei P9-serie die vorig jaar werd uitgebracht, een kwalijke zaak. De Mate 9 zal wel de update krijgen, net als de Huawei P10 en P10 Plus.
Of de P10 Lite de update krijgt, is onduidelijk, maar dat zou wel zo netjes zijn voor een toestel dat dit jaar is uitgebracht. De fabrikant kwam eerder met het nieuws dat het voor high-end smartphones iedere maand beveiligingsupdates wil uitbrengen, voor mid-end iedere twee maanden en voor low-end iedere drie maanden. Dit zou een goede stap zijn, maar vooralsnog merken we niets van deze belofte. Bij Honor worden updates mondjesmaat uitgerold; hier is dus ook nog veel werk te verrichten.
Nokia
HMD Global, de eigenaar van (de merknaam) Nokia kwam met de introductie direct al met de belofte dat het uitrollen van updates een belangrijk speerpunt is. Tot nu toe is daar niets aan gelogen. Niet alleen de duurdere, maar zelfs de goedkopere toestellen worden erg goed bijgehouden met updates. Zelfs de Nokia 2, die voor iets meer dan 100 euro in de winkels komt te liggen, zal een update krijgen naar Android 8.0 Oreo. Ditzelfde geldt voor de Nokia 5 en 6. Ook qua beveiligingsupdates brengt de Finse fabrikant met grote regelmaat de updates uit. Zo zien we het graag!
OnePlus
OnePlus is een fabrikant die haar toestellen voorziet van OxygenOS over Android. Dit brengt extra mogelijkheden met zich mee ten opzichte van de Stock Android skin. De fabrikant is echter niet even consequent in het updaten van haar toestellen. Met regelmaat worden wel OxygenOS updates uitgebracht, de OnePlus 3 en 3T krijgen echter na Android Oreo geen update meer. Begin 2018 zullen de OnePlus 5 en OnePlus 5T voorzien worden van een update naar Android 8.0 Oreo en het is te hopen dat deze toestellen wel langer bijgehouden worden.
LG
De reden dat ik dit artikel schrijf begon eigenlijk met het belabberde updatebeleid van LG. De Koreaanse fabrikant had een goede naam met updates, en dan met name Android-updates die uitgerold werden. Met regelmaat was LG de eerste fabrikant die een nieuwe Android-versie uitbracht voor hun smartphones. Toch ben ik zelf totaal niet te spreken over de manier hoe LG updates verspreid naar hun toestellen.
Inmiddels ben ik in het bezit van de LG G6 en het is verdrietig te noemen hoe LG dit toestel bijwerkt met updates. Waar zelfs de veel goedkopere smartphones van concurrenten al op een hogere beveiligingsupdate zitten, steekt mijn LG G6 nog op Android 7.0 Nougat met beveiligingsupdate juli 2017.
Dit is krankzinnig als je bedenkt dat de LG G6 het high-end toestel is van LG. Het is raar dat zelfs oudere toestellen als de Galaxy S6 beter zijn bijgewerkt dan de LG G6. Natuurlijk zal Android 8.0 Oreo komen, maar in de afgelopen maanden kwamen er verschillende grote lekken in het nieuws die met een security-patch verholpen zijn. Denk aan het WPA2 lek in de WiFi-connectiviteit genaamd KRACK. Doordat beveiligingsupdates uitblijven is de G6 kwetsbaar voor tientallen lekken. Niet alleen in Nederland blijven updates voor de G6 achter, op social media wordt steen en been geklaagd door gebruikers aan het adres van LG over het uitblijven van updates.
Het is onduidelijk hoe de update plannen zijn voor wat betreft de LG G5. Voor wat betreft de LG G4 zou de fabrikant de update naar Android 7.0 Nougat nog uitrollen. DroidApp heeft meerdere malen navraag gedaan bij LG Benelux en volgens hen zou de fabrikant wel degelijk de update uitrollen. In juli van dit jaar is de uitrol van de update weliswaar begonnen, maar in ons land en in vele andere landen hebben gebruikers nog geen update ontvangen.
Persoonlijk ben ik zeer te spreken over de LG G6, zeker nu hij flink in prijs is gedaald is het een zeer interessant toestel met goede accuduur en prima presterende camera. Echter is het uitblijven van updates (zelfs beveiligingsupdates) een zeer kwalijke zaak. Alsjeblieft LG, neem je klanten serieus, voordat mensen geen LG meer hoeven omdat er geen updates worden uitgebracht.
Kleinere fabrikanten
Dan zijn er nog de kleinere fabrikanten zoals Wiko, Alcatel en Acer. Dat het met het uitrollen van updates altijd nog slechter kan dan bij LG, zien we terug bij de toestellen van deze fabrikanten. Wiko wil nog wel eens een update uitrollen, maar dit is eerder een zeer hoge uitzondering. Juist Wiko wil groeien in de markt en heeft enkele voortreffelijke smartphones op de markt gebracht; denk aan de Wiko Wim, Wiko View en in het verleden de Wiko Fever. Ook hier hebben de fabrikanten veel werk aan de winkel.
Conclusie
Wat ik met dit artikel wil aantonen is dat de aanschaf van een smartphone één ding is, maar dat het ontvangen van updates misschien wel steeds belangrijker wordt. Vrijwel iedereen heeft een virusscanner op zijn of haar computer. Smartphones zijn belangrijk en zullen nog steeds belangrijker worden in ons leven. Dat weten kwaadwillenden ook en zullen er steeds nieuwe bedreigingen van buitenaf ontwikkeld worden om in het ergste geval de smartphone over te nemen.
Juist beveiligingsupdates worden uitgebracht door Google om het risico op dit soort ellende te minimaliseren. Je betaalt doorgaans een hoog bedrag voor een nieuw toestel, dan zou het wel zo netjes zijn als de fabrikant haar klanten serieus neemt en updates uitbrengt voor haar toestellen. Dit zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden, en niemand zit te wachten op een toestel dat 600 euro heeft gekost en in theorie kwetsbaar is voor tientallen, of misschien wel honderden lekken.