Tijdens het Google evenement, afgelopen dinsdag, is er definitief afscheid genomen van de Nexus-serie. De lijn waar Android mede door groot is geworden, is afgelost door de Pixel en Pixel XL. We geven je een terugblik op alles wat ‘Nexus’ gebracht heeft.
Nexus tijdlijn
De Nexus-toestellen staan bekend om het snel krijgen van updates en hun kale, maar fijne interface; Stock Android. Wil je de pure Android-beleving, dan kies je voor een Nexus. Voor de ontwikkeling van de Nexus-apparaten werkt Google samen met verschillende fabrikanten. Niet alleen smartphones werden onder de Nexus-serie gebracht, ook tablets en mediaspelers verschenen.
Dinsdag 4 oktober werd bekend dat Google de Nexus-handdoek in de ring gooit en ook zijn er geen nieuwe plannen meer voor de Nexus-serie. De Nexus 5X en Nexus 6P zijn definitief de laatste toestellen die uitgebracht worden onder de Nexus-vlag. Google vindt het tijd om de frisse wind er doorheen te halen en komt met de Pixel en Pixel XL. We kijken met je terug op de jaren waarin de Nexus-toestellen menig Android-liefhebber wist te overtuigen.
Smartphones
De Nexus-toestellen werden voor het eerst in 2010 uitgebracht. We zetten de verschillende Nexus-toestellen die zijn uitgebracht, met hun belangrijkste specificaties voor je op een rij.
Nexus One: januari 2010
De Nexus One was de eerste Nexus-smartphone en werd samen met HTC ontwikkeld. Deze smartphone was voor die tijd voorzien van erg boeiende specificaties. Zo was er een 1GHz single-core processor, een 1400 mAh accu, 512MB RAM-geheugen en 512MB opslagruimte.
De smartphone werd geleverd met Android 2.1 Eclair en de laatste update was naar Android 2.3.6 Gingerbread. De Nexus One had een 3,7 inch display met een resolutie van 800 x 480 pixels, een 5 megapixel camera, maar geen front-camera.
Nexus S: december 2010
Samen met Samsung kwam eind 2010 de Nexus S. Het 4,0 inch Super AMOLED display was erg modern voor die tijd. Het draaide op Android 2.3 Gingerbread, er was NFC en een interne opslagruimte van 16GB. Helaas moest een slot voor een geheugenkaart gemist worden.
Er was een single-core processor van Samsung zelf aanwezig met een rekenkracht van 1GHz. De accucapaciteit bedroeg 1500 mAh en de laatste update was naar Android 4.1 Jelly Bean.
Galaxy Nexus: november 2011
Wederom met Samsung geproduceerd; de Galaxy Nexus. Het toestel kreeg een groot scherm voor die tijd; namelijk 4,65 inch. Dit was een HD Super AMOLED scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Ook kregen we een 1.2 GHz dual-core processor en 1GB RAM-geheugen. Voor het interne geheugen kon gekozen worden uit twee varianten; 16GB en 32GB.
Het toestel kreeg Android 4.0 Ice Cream Sandwich mee en de laatste update voor het toestel was Android 4.3 Jelly Bean. De Galaxy Nexus was de laatste Nexus met een verwisselbare accu. De Galaxy Nexus kreeg een 5MP camera en 1.3MP front-camera.
Nexus 4: oktober 2012
Na Samsung was het nu tijd voor LG om mee samen te werken; de Nexus 4 was een feit. Het toestel was voorzien van een glazen achterkant met een speciaal effect. Het toestel was een groot verkoopsucces en dit kwam mede door de interessante prijs. Het toestel kreeg Android 4.2 Jelly Bean mee en functies zoals Photo Sphere, waarmee je 360-graden foto’s kon maken.
Er was 2GB aan RAM-geheugen, een interne opslagruimte van 8 of 16GB en geen geheugenkaartslot. Wel was er een 1,5 GHz quad-core processor en een 4,7 inch True HD IPS Plus scherm met 1280 x 768 pixels als resolutie. De camera telde 8 megapixel en de front-camera kreeg 1.3 megapixel mee. De accucapaciteit bedroeg 2100 mAh en er was NFC.
Nexus 5: oktober 2013
In oktober 2013 kwam de meest succesvolle Nexus uit; de Nexus 5. Ook dit toestel werd samen met LG ontwikkeld en had een 4,95 inch Full-HD display. Het toestel was voorzien van een 8 megapixel camera met optische beeldstabilisatie, had een 2.3 GHz quad-core processor meegekregen en had een 2300 mAh accu.
Ook had de Nexus 5 van LG ondersteuning voor 4G. Voor de interne opslagruimte kon gekozen worden uit 16GB en 32GB. De laatste update voor de smartphone was Android 6.0 Marshmallow. De Nexus 5 kwam op de markt met Android 4.4 KitKat.
Nexus 6: oktober 2014
Voor de Nexus 6 werkte Google samen met Motorola. De beeldschermgrootte steeg gigantisch naar maar liefst 6,0 inch, Er waren dual front-facing speakers, snellaad-functie en er was ondersteuning voor 4G. De Nexus 6 had 3GB RAM, 32/64GB interne opslagruimte en een 2.7GHz quad-core processor.
Foto’s konden gemaakt worden met de 13 megapixel camera of de 2 megapixel front-camera. De accu had een capaciteit van 3220 mAh en het de ‘6’ werd voorzien van Android 5.0 Lollipop. Het toestel had last van een moeilijke start door problemen en verschillende gebruikers ondervonden problemen met loslatende lijm. Een groot succes kon de Nexus 6 niet genoemd worden.
Nexus 5X: september 2015
LG mocht voor de derde keer aan de slag met de ontwikkeling van een smartphone. Dit keer was het de Nexus 5X die werd voorzien van een vingerafdrukscanner, een 5,2 inch Full-HD beeldscherm en een hexa-core processor.
Er was 2GB RAM-geheugen en een interne opslagruimte van 16 of 32GB. De camera aan de achterzijde telde 12.3 megapixel en aan de voorzijde 5 megapixel. Momenteel wordt het toestel nog steeds verkocht en is de prijs flink gedaald naar rond de 270 euro. Lees ook onze Nexus 5X review.
Nexus 6P: september 2015
Samen met de Nexus 5X werd de Nexus 6P aangekondigd. Een erg strak toestel met een metalen behuizing. Dit toestel is geproduceerd door Huawei, wat tevens de eerste keer was voor Huawei. Qua specificaties zijn op het gebied van de camera de specs gelijk met de 5X.
Wel kreeg de Nexus 6P een grotere accucapaciteit van 3450 mAh en een 2.0 GHz octa-core processor. Verder was er een 5,7 inch AMOLED beeldscherm met 2K resolutie. Het toestel wist veel Android-liefhebbers te overtuigen. De Nexus 6P is nog steeds leverbaar en kost inmiddels rond de 450 euro. Lees ook de Nexus 6P review.
Tablets
Er zijn vier tablets uitgebracht met de modelnaam Nexus. We hebben twee generaties van de Nexus 7 mee mogen maken en verder was er de Nexus 9 en de Nexus 10.
Nexus 7: juni 2012
Een erg interessante tablet was de Nexus 7. Het was de eerste tablet uit de Nexus-reeks en werd ontwikkeld met Asus. De tablet kreeg een interessant prijskaartje van minder dan 200 euro en had prima specs. Zo was er een 7,0 inch HD-display, Android 4.1 Jelly Bean en 16GB opslagruimte. De processor betrof een NVIDIA Tegra 3 en er was 1GB aan RAM-geheugen. De Nexus 7 (2012) werd erg goed verkocht.
Nexus 7 (2013): juli 2013
In juli 2013 kwamen Asus en Google eveneens met een Nexus 7-tablet, dit keer de Nexus 7 (2013). Samen met Android 4.3 Jelly Bean werd de tablet aangekondigd. Grote verschillen waren er niet echt. Wel was de nieuwe tablet twee millimeter dunner, en werd de resolutie opgeschroefd naar 1920 x 1200 pixels. Ook was er een 1,5 GHz quad-core processor en 2GB RAM. Ook kreeg de Nexus 7 (2013) een 5 megapixel camera mee.
Nexus 9: oktober 2014
In oktober 2014 werd samen met de Motorola Nexus 6 de Nexus 9 tablet gepresenteerd. Deze tablet verscheen met een 8,9 inch display en kwam uit de fabrieken van HTC. De camera kreeg 8 megapixel en de accu kreeg een capaciteit van 6700 mAh. De processor was een NVIDIA Tegra K1 quad-core met een rekenkracht van 2.3 GHz. De tablet kreeg in Nederland een adviesprijs van 399 euro. Helaas wist deze tablet niet het succes van de Nexus 7 tablet te evenaren.
Nexus 10: oktober 2012
Samsung bracht samen met Google de Nexus 10 tablet uit. Met een 10,0 inch scherm en een pixeldichtheid van 300 ppi was deze tablet de tablet met de hoogste resolutie ooit. De Nexus 10 werd voorzien van Android 4.2 Jelly Bean, een 5 megapixel camera en een 9000 mAh accu moest deze tablet de consument verleiden. De tablet had een 1,7 dual-core processor meegekregen en kreeg een 9000 mAh accu.
Mediaspelers
Naast smartphones en tablets kwamen er ook mediaspelers. Een groot succes werden deze niet echt in ons land.
Nexus Q
Google kwam tijdens Google I/O 2012 met de Nexus Q. Dit was een mediaspeler waarbij meerdere gebruikers verbinding met het apparaat kunnen maken. Content zoals video’s en muziek kan door gebruikers in een playlist gezet worden. Echter werd het product met wisselende reacties ontvangen en werd uiteindelijk het product geannuleerd. De feedback is vervolgens gebruikt voor het ontwikkelen van de Chromecast en Nexus Player.
Nexus Player
De Nexus Player is een mediaspeler gebaseerd op Android TV. Android-applicaties en content kan via de box op het grote scherm bekeken worden, zoals op de televisie. Er wordt een afstandsbediening meegeleverd en je kunt hem bedienen met je stem. De Nexus Player is ontwikkeld in samenwerking met Asus en kan tevens als game-console gebruikt worden. Hiervoor kan je je smartphone gebruiken, of een speciaal gamepad aanschaffen. Het apparaat werd in oktober 2014 aangekondigd en de verkoop werd in mei 2016 gestopt.
En wat was jouw favoriete Nexus-toestel?