Sinds 19 augustus is het nieuwe privacybeleid in werking getreden van Spotify. Het merendeel van de gebruikers zal de algemene voorwaarden niet doorgenomen hebben en daar lijkt Spotify nu gebruik van te maken. Spotify zal vanaf nu je smartphone doorspitten en deze informatie gebruiken, zo kunnen we het samenvatten.
Privacybeleid Spotify
Afgelopen week trad het nieuwe privacybeleid van muziekdienst Spotify in werking. Omdat de diensten en producten niet meer worden afgehandeld door Spotify GmbH maar door Spotify AB, zijn de voorwaarden voor het gebruik van de dienst veranderd. Wired heeft nu de meest opmerkelijke punten uit het privacybeleid op een rij gezet, en die zijn niet bepaald mals.
Informatie verzamelen
In punt 3.3 vinden we een opmerkelijk punt in het beleid. Wanneer je akkoord gaat, of bent gegaan met de nieuwe voorwaarden geef je Spotify groen licht om informatie te verzamelen die op het mobiele apparaat is opgeslagen. Spotify geeft diverse voorbeelden zoals contacten, foto’s en mediabestanden.
Dit betekent dat Spotify zonder problemen door je smartphone kan bladeren en om die inhoud te gebruiken voor dingen die niet direct verband houden met Spotify.
With your permission, we may collect information stored on your mobile device, such as contacts, photos, or media files. Local law may require that you seek the consent of your contacts to provide their personal information to Spotify.
Locatiegegevens
Spotify mag volgens het nieuwe privacybeleid continue bijhouden waar je bent. Op basis van de GPS-locatie of de bepaalde locatie aan de hand van mobiele netwerken, kan Spotify deze gegevens allemaal verzamelen. Gegevens die worden opgeslagen door sensoren worden daarbij ook gebruikt. Hoe snel je beweegt, of dat je hardloopt of wandelt, of dat je reist met het openbaar vervoer; al deze informatie kan Spotify van je verzamelen.
Depending on the type of device that you use to interact with the Service and your settings, we may also collect information about your location based on, for example, your phone’s GPS location or other forms of locating mobile devices (e.g., Bluetooth). We may also collect sensor data (e.g., data about the speed of your movements, such as whether you are running, walking, or in transit).
Facebook staat zelf niet bekend als een bedrijf waar je privacy volledig veilig is, neem als voorbeeld het doorgeefluik Facebook Hello. Spotify maakt hier in het nieuwe privacybeleid graag gebruik van en gaat de verzamelde Facebook-informatie ook bundelen voor andere doeleinden. Berichten op Facebook die je plaatst of status-updates die je een ‘like’ geeft, Spotify zal deze informatie gebruiken als je je Spotify-account hebt verbonden met je Facebook-account.
You may integrate your Spotify account with Third Party Applications. If you do, we may receive similar information related to your interactions with the Service on the Third Party Application, as well as information about your publicly available activity on the Third Party Application. This includes, for example, your “Like”s and posts on Facebook.
Ik wil dit niet?!
Spotify drukt haar nieuwe privacybeleid er graag stevig door. Het is daarom niet mogelijk om bepaalde onderdelen uit het privacybeleid te ‘blokkeren’. Spotify geeft in het privacybeleid het volgende aan; “Als u niet akkoord gaat met de voorwaarden van dit privacybeleid, dan kunt u geen gebruik maken van de dienst.”
Wil je dus wel Spotify gebruiken, dan zal je de gewijzigde voorwaarden voor lief moeten nemen. Een andere mogelijkheid is uiteraard om Spotify niet meer te gebruiken. De gewijzigde voorwaarden van het privacybeleid gelden voor zowel gratis als betalende gebruikers. Nog niet bij iedereen is het nieuwe privacybeleid ingegaan. Wel is het complete Spotify privacybeleid in te zien via de website van Spotify.
Update 17:00 uur: Spotify heeft gereageerd op alle commotie die is ontstaan na de aankondiging van het vernieuwde privacybeleid. Spotify zal zich 100 procent inzetten voor de privacy van haar gebruikers. Gebruikers moeten de controle krijgen over wat ze willen delen en ze betreuren de verwarring die over de nieuwe voorwaarden is ontstaan.
In de reactie geeft Spotify aan dat het foto’s alleen met nadrukkelijke toestemming zal gaan gebruiken voor bijvoorbeeld een gepersonaliseerde albumcover. Spotify zou naar eigen zeggen ook niet je locatie bijhouden zonder toestemming, maar zou het willen gebruiken om te laten zien welke muziek er in de omgeving populair is.
De toegang tot de microfoon zou volgens Spotify gebruikt worden voor spraakbesturing, waarmee je bepaalde handelingen zoals pauzeren of het overslaan van een nummer kan laten uitvoeren met je stem. De toegang tot contacten wil Spotify gebruiken om zo vrienden te vinden en om je muziek te delen met je vrienden. Over het delen en verzamelen van gegevens zegt Spotify het volgende: “dit is niet nieuw, dit heeft betrekking tot de locatie van de gebruiker aan de hand van de mobiele netwerken. Sommige van deze informatie wordt gedeeld uit noodzaak. We delen ook enkele gegevens met onze partners die ons helpen met de marketing en reclame van Spotify. Persoonlijke informatie wordt niet met hen gedeeld.
In de komende weken zal Spotify het privacybeleid verduidelijken met de voorbeelden die ze in het statement geven. Het is nog maar de vraag of dit voor de gebruikers voldoening geeft. Een aantal gebruikers melden dat ze hun abonnement na de berichtgeving hebben stopgezet.
Heb jij vertrouwen in het nieuwe privacybeleid van Spotify? Laat het weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.
Lees ook:
- Sync.me: crowdsourced telefoonboek bevat ook jouw telefoonnummer
- WiFi-netwerk in treinen NS gemakkelijk af te luisteren, 3 tips voor een veilige verbinding
- ‘Optimalisatie’-apps zijn vaak niet meer dan placebo
via Wired